Bestuurders opgelet: Thomas à Kempisweg is officieel afgesloten vanwege herinrichting Bestuurders opgelet: Thomas à Kempisweg is officieel afgesloten vanwege herinrichting

Bestuurders opgelet: Thomas à Kempisweg is officieel afgesloten vanwege herinrichting

Bestuurders opgelet: Thomas à Kempisweg is officieel afgesloten vanwege herinrichting
Foto: © M3H Architecten
De Thomas à Kempisweg is vanaf vandaag definitief verleden tijd. De weg is namelijk voorgoed afgesloten en wordt een park. Automobilisten moeten daardoor gebruik maken van andere routes.

De Thomas à Kempisweg is vanaf vandaag definitief verleden tijd. De weg is namelijk voorgoed afgesloten en wordt een park. Automobilisten moeten daardoor gebruik maken van andere routes.

Per donderdag 27 februari van dit jaar gaat de Thomas à Kempisweg flink op de schop. De weg wordt namelijk een park dat onderdeel wordt van de Westelijke stadsboulevard. Auto’s moeten daardoor omrijden via de Vleutenseweg om het Thomas à Kempisplantsoen rijden om van en naar de Cartesiusweg te komen.

Leefbaarheid

Door de aanleg van het park, en de herinrichting van de stadsboulevard, moet de leefbaarheid en verkeersveiligheid van het gebied worden opgekrikt. Dat schrijft de gemeente in een bericht. Het park dat de komende tijd wordt gebouwd, is een bewonersinitiatief.

“Zij zagen de plannen voor de Westelijke Stadsboulevard als een kans om de leefbaarheid in het gebied te vergroten, nieuwbouw in het Thomas à Kempisplantsoen mogelijk te maken en het gebied beter bij de wijk Nieuw Engeland te betrekken, schrijft de gemeente.

Nieuwbouw

Op het Thomas à kempisplantsoen worden 178 verouderde sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor 349 nieuwe huizen, waarvan 278 sociaal en 71 middenhuur.

Aan het einde van het jaar moet de bouw van de nieuwe woningen in het Thomas à Kempisplantsoen van start gaan. Als de woningen zijn gebouwd, kan het park aangelegd worden. In de tussentijd wordt er gras gezaaid op de plek waar de oude Thomas à Kempisweg lag.

Foto: Gemeente Utrecht

Gekoppelde berichten

56 Reacties

Reageren
  1. W

    Bestuurlijke terreur

  2. BettyH

    Pffft… er is maar één auto-onvriendelijk gemeentebestuur dat zo’n gedrocht weet te fabriceren. Dit is niet ‘autoluw’ invullen, dit is een kronkel in de bovenkamer vertalen naar die in de noord-zuidverbindingsweg. Die noord-zuidverbinding (bijv Beneluxlaan- Marnixlaan-Overvecht) wordt nu niet versmald, maar geknipt. Kost meer autokilometers en de bedrijven (o.a. twee benzinestations) aan de zuidkant van de Cartesiusweg kunnen de tent wel sluiten.

  3. Jack

    Dit kan alleen in Utrecht. Gewoon een stuk ring afsluiten en er een parkje van maken. Elke gemeente neemt maatregelen om de doorstroming zo goed mogelijk te laten verlopen maar in Utrecht kan men alleen bedenken hoe ze het de automobilist zo lastig mogelijk kan maken met omleidingen, tweebaanswegen naar één baan, turborotondes, milieuzone in de hele stad, knips etc etc.
    Hopeloos en moedeloos word je er van.

  4. Moniek

    @W
    Verklaar u nader.

  5. Marc

    Nee hoor, “het park dat de komende tijd wordt gebouwd, is een bewonersinitiatief”. Heel goed dat de gemeente luistert naar haar inwoners.

  6. Opgever

    Tsja de stad in. De stad uit. Door de stad. Zeg het maar. Mij zie je niet meer in Utrecht. WAT een drama de ontsluiting.

  7. wollie

    waarom dan niet het Thomas a Kempisplantsoen afsluiten en verplantsoeneren?

  8. W

    @jack: de weg is alleen een stukkie omgelegd hoor…maar ja, je kent de situatie aldaar wellicht niet

    Overigens lekker handig dat er nog een W actief is hier

  9. Ton

    Wat een drama zeg ! We moeten misschien wel 100 meter omrijden en een keer extra een bochtje nemen.
    Wat zegt dat over jou als dit voor jou als een onneembare hindernis voelt ?

  10. Hans O.

    @Marc
    Helemaal mee eens. Lang geleden al afgesproken ivm opknappen woningen etc.
    Utrecht is goed te bereiken met de auto maar niet als je door wilt.

  11. de Roeptoeter

    W 27/2/2025 – 10:54 het is een bewonersinitiatief, dus geen bestuurlijke terreur.
    Luistert de gemeente een keer naar zijn bewoners is het nog niet goed. Het is echt nooit goed he, wat ze ook doen?

  12. Anne-Marie Rutgers

    Autoliefhebbers willen nogal eens vergeten dat de westelijke boulevard een woonwijk is met huizen vlak aan de straat. Dit itt tot bv de Beneluxlaan. Voor overstekende fietsers en voetgangers is er vaak geen doorkomen aan. Een groot deel van de automobilisten die daar rijdt heeft niets te zoeken in de buurt, maar is te beroerd om via de ring te rijden. En dan ook nog één persoon per auto. Realiseert men zich wel hoeveel ruimte je dan als automobilist inneemt in een wijk die nooit op auto’s is gebouwd?

  13. Vincent

    Mooie ontwikkeling. Heel bizaar om zo veel zure reacties te zien – door dit verandering moet het verkeer juist BETER stromen, omdat er nu minder kruispunten zijn – minder stoplichten nodig dus

  14. Freddy

    Ben er blij mee. Veel te veel auto’s langs onze huizen. Cartesiusweg gaan ze ook afsluiten. Dan moeten de auto’s van de ring gebruik gaan maken.
    Ik lees hier veel geklaag, maar de fiets is een goed vervoermiddel. Dus uit de auto en op de fiets!

  15. Koel Hoofd

    Die omleiding ligt er al een maand.
    De files worden er steeds langer, duren ook steeds langer en staan op de Vleutenseweg nu ook dagelijks.
    Maar zij hebben een grasmat voor hun deur…

    Ben benieuwd hoe ze het straks vinden met die nieuwe bewoners kolonie voor hun deuren, gezellig samen op de grasmat.
    https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwprojecten-en-stedelijke-ontwikkeling/bouwprojecten/bouwprojecten-in-west/thomas-a-kempisplantsoen-opnieuw-ontwikkelen

  16. H Beelen

    Waarom dit belachelijke idee wat ook nog miljoenen kost wat veel beter aan betere projecten voor de inwoners besteed kon worden als de auto de stad uitpesten

  17. Jeroen

    “verouderde sociale huurwoningen”, heerlijke newspeak voor “nooit door de verhuurder gemoderniseerde en onderhouden huurwoningen’. Ik woon in een huis uit de jaren twintig dat van alle moderne gemakken voorzien is. Veel ouder en helemaal niet verouderd.

  18. W

    Huh @ Vincent. Je vervangt een logische rechte lijn door een paar bizarre kronkels en dat leidt tot een betere doorstroming?? Volgens mij is het tijd dat je de kronkel in je bovenkamer ook eens vervangt door een rechte lijn. Komt je logisch denkvermogen beslist ten goede.

    En @ alle reaguurders hierboven die van plezier kraaien dat ons bestuur nu eens wél geluisterd heeft naar de bewoners: dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat dit plannetje rechtstreeks bijdraagt aan de door GL66 gewenste ontmanteling van de binnenring.

  19. Peter

    Vanwege alle herinrichtingen vertrouw de gemeente niet meer, krijg het idee dat de ambtenaren hier weer hun eigen plannen doorvoeren en zich verschuilen achter een bewonersinitiatief.

  20. Overvecht

    @ Rutgers

    Heb je er wel eens aan gedacht dat de ring een functie heeft, namelijk woonwijken ontsluiten. En dat, als je er dan langs woont, dat overlast geeft? En dat dit al lang een gegeven is? En dat de oplossing dan niet is de ontsluiting van de stad op te heffen en de bewoners van de aangrenzende wijken op te sluiten, maar dat je een andere woonplek moet kiezen?
    Nee. Inderdaad heb ik als Overvechter niks te zoeken in jouw buurt. Gelukkig niet zeg. Maar ik wil wel de stad uit. Dat wordt langzamerhand volstrekt onmogelijk met alle ingrepen. NRU staat vast. Carnegiedreef wordt geknipt. Doorgang Tripkade wordt geknipt. Westelijke stadsboulevard is afgeknepen. En nu dit weer. Maar jij kunt weer goed slapen. Fijn hoor voor je. Bravo.

  21. Jac

    @ Freddy
    ‘Dan moeten de auto’s van de ring gebruik gaan maken’. Huh, hoe dan? Dit is (was) de ring. De buitenring is onbereikbaar door alle Verelendungsmaatregelen van ons bestuur.

  22. Johan

    Iedereen de Ring opjagen en dan merken dat alles stilstaand de lucht aan het vervuilen is! Het prachtige plan uit 1929 van de binnenring (nog van Berlage!), dat een vooruitziende blik had, nu om zeep geholpen met behulp van de activistenbewoners die de zwijgende meerderheid nooit laten meestemmen want dan worden Freddy’s luchtkastelen omver geblazen. Omrijden, goed voor het milieu! Een parkje snippergroen met hondenpoep, wie gaat daarvan genieten? Zie Daalsepark, ook zo’n prachtig project om het milieu te redden.

  23. Utrechter2

    @Koel Hoofd: prima gezien. De bewoners worden verleid en medeplichtig gemaakt, en ik gebruik het woord niet snel maar het is natuurlijk NIMBY-gedrag maar dan in omgekeerde volgorde. De gemeente is vergeten hoe het in Utrecht was voor de fly-over op het 24 Oktoberplein en voor de verdubbeling van de A2 in Utrecht.

    Ik ben zelf voor een mooie balans en een mooi evenwicht tussen burgers, ambtenaren en bedrijven. Utrecht is helaas het voorbeeld geworden van wat er gebeurd als ambtenaren teveel macht hebben. De gemeente claimt richting hulpbehoevenden en richting het Rijk dat ze geen geld heeft voor kerntaken maar geeft hier miljoenen aan uit. Vroeger was de slogan: de economie heeft meer VVD nodig, maar vreemd of niet vreemd is die partij muisstil in Utrecht (of ze krijgt geen podium, dan neem ik mijn woorden terug)

  24. Suze

    Prima, wordt een aantrekkelijke plek. Utrecht is prima bereikbaar met OV oa dus die auto’s kunnen we missen

  25. RIDELE

    Dan geen verkeerslichten op de aansluiting Cartesiusweg want anders blijft het aanschuiven, en komt er ook een behoorlijk fietspad in 2 richtingen ? Het zal mij benieuwen.

  26. Rob H.

    De monopolie van de auto op/in de openbare ruimte komt godzijdank ten einde. De stad wordt er leefbaarder van.

    En voor de non-argumenten weer komen: als u lekker ga fietsen / OV’en dan kan het noodzakelijke verkeer (hulpdiensten, logistiek en de werkelijk minder mobiele mensen) overal komen waar ze moeten zijn.

    Het grootste deel van het autoverkeer kan makkelijk op een andere manier ingevuld worden en hoeft niet door de stad te rijden.

  27. Utrechter2

    De gemeente voert waarschijnlijk gewoon EU-beleid uit, en het klimaatakkoord van Parijs van de VN, dat alleen gehaald kan worden als mobiliteit ontmoedigd wordt.

    En eerlijk is eerlijk richting links: de VVD heeft meegetekend aan dit beleid. Het is daarom niet helemaal eerlijk van VVD-stemmers om kritisch te zijn op links.

  28. Marie

    @ Ridele

    Jawel. Per saldo komt er een verkeerslicht bij. De doorstroming wordt verder belemmerd. Zie de opmerking van @ Zuur Hoofd. Het verkeer kan geen kant meer op

  29. Utrechter2

    @Suze: Utrecht is prima per OV bereikbaar, ALS je in het centrum moet zijn, ALS je niet vaak hoeft over te stappen en ALS de bussen of treinen niet uitvallen ( iets met personeelstekorten) en ALS je een persoon bent (en geen pakketje, of gereedschap voor een installateur)

  30. Utrechter2

    @Rob H. De auto had alleen op de snelweg een monopolie en geloof me, u wilt dat niet opgeheven zien daar. Vroeger streefden de politiek naar een evenwicht tussen bereikbaarheid en leefbaarheid, maar de balans is zoek en wensdenken en maakbaarheidsdenken is de norm bij de gemeente.

    Wie heeft u verteld dat de reageerders niet in o.a. de logistiek of technische beroepen werkzaam zouden zijn?

  31. Katja

    Ietsje meer omrijden, so what ?
    En ja, ik rij ook auto.

  32. Jeroen

    Eerst maar eens goed kijken naar de tekening en naar de situatie buiten, in de werkelijkheid, dan commentaar geven:

    Dan zie je dat de oude situatie een t-splitsing was bij de Cartesiusweg en Thomas à Kempisplantsoen (in tekening boven), een t-spiltsing bij Thomas à Kempisplantsoen en Vleutenseweg (in tekening links) en een kruispunt bij de Thomas à Kempisweg, Vleutenseweg en Spinozaweg (in tekening onder).
    In de nieuwe situatie is de t-spltsing boven een bocht geworden, met misschien nog een verkeerslicht voor fietsers en voetgangers (?), is de t-splitsing links er nog steeds en is het kruispunt een t-splitsing geworden.

    Hoe dan ook minder verkeerslichten, geen knip en waarschijnlijk dus een betere doorstroming.

  33. Nico

    Volgens RTV Utrecht omrijden via de Vleutenseweg. Afgelopen Zondag op de fiets van en naar de stad gegaan via de Vleutenseweg. Naar 2 kanten stond het in file vast en ook wel aardig zelfs bussen hadden problemen er door te komen. Goed geregeld gemeente Utrecht. Ook fijn voor bewoners daar die ronkende auto’s welke maar traag vooruit kunnen. Ook goed voor de gezondheid. Utrecht heeft een groot financieel te kort, verhogen belastingen als woz en ozb niet een klein beetje maar heel erg om hun hobby verbouw complete straten maar te kunnen uitvoeren. Wanneer zijn er weer verkiezingen….?

  34. Wies

    Op zichzelf allemaal prima plannen en ik vind veel ritjes in de stad onzin. Maar die groenstroken zijn echt veredelde vuilnisbelten waar niemand iets aan heeft. Ze hadden die ruimte beter voor een busbaan, ruime fiets- en voetpaden en/of groenstroken aan de gevels kunnen gebruiken. Verder lijkt men te vergeten dat de noordkant van de stad geen goede ring heeft. De verkeerskundigen van de gemeente Utrecht denken dat we in een dorp wonen.

  35. Meer

    Jaaa, Utrecht West wordt steeds mooier! En als je in de file staat en fysiek gezond bent, neem de fiets of ga te voet 🙂

  36. Zoef

    Ik lees in veel reacties dat alles bij het oude moet blijven. En dat kan natuurlijk niet als Utrecht straks veel meer inwoners moet huisvesten die allemaal wel eens het huis uit willen. Laatst nog via de Vleutenseweg naar de Cartesiusweg gereden tijdens de ochtendspits, ik zie het probleem niet.

  37. Iemand

    Straat voor straat pakken we de stad terug!

  38. Steve

    Beetje apart, een knip in de binnenring?
    En hoezo een park?
    Het grote Majellapark ligt op loopafstand om de hoek.
    Ik voorspel een grote verkeerschaos.
    Vergeet niet dat mensen vaak niet anders naar hun werk kunnen.
    Vroege of nachtdiensten en veel plekken waar niet of nauwelijks openbaar vervoer is.

  39. Martijn

    Ik heb zelf geen auto en ben over het algemeen voor een meer autoluwe stad, maar zelfs ik vind dit een beetje een vreemde zet.

    De gemeente is duidelijk bezig het autogebruik te ontmoedigen, maar doet naar mijn idee bar weinig om het ov te verbeteren. Ik doe zelf bijna alles met de fiets, maar als ik eens het ov gebruik dan is dat vaak weer verschrikkelijk. Ik doe er gemiddeld meer dan 2x zo lang over met het ov als met de fiets. Dat is voor mij een reden om de fiets te pakken, maar dat is niet voor iedereen mogelijk, en veel mensen zijn nu eenmaal lui. Als het ov even traag is als de auto, dan gaat men liever vaststaan met de auto. Met al dat traag bewegende autoverkeer wordt de luchtkwaliteit nog slechter dan die al was.

  40. Steven

    Als je in het centrum moet zijn is Utrecht helemaal niet bereikbaar met het OV. Als binnenstadsbewoner kun je lijn 2 pakken maar dat is voor veel mensen (ouderen) helemaal geen optie, vooral niet als je aan de Gracht, in de 7 Steegjes, omgeving Springweg etc woont.

    Er rijd hier verder niets en lijn 2 rijd ook vaker niet als wel. Overigens maakt dat ding een omweg van jewelste.

  41. Theo

    Aangaande het argument “het parkje is een bewonersinitiatief”: ik ben zeer benieuwd of de gemeente net zo bereidwillig is te luisteren naar een bewonersinitiatief voor bijvoorbeeld meer parkeerplaatsen.

    De vraag stellen is hem beantwoorden, ben ik bang.

  42. UW NAAM

    Wat een fijn bericht, nu hoeven wandelaars en fietsers vanaf de cremerstraat één keer minder te wachten voor verkeerslichten. Alwaar een gestage stoet gekooide mensen ervoor kiezen om file te zijn.

  43. Bart van Dam

    Als je het lastig maakt om van A naar B te komen, te parkeren, etc, dan doen mensen vanzalf hun auto weg. Dat is het idee van de gemeente Utrecht. Bedacht door mensen die in, of tegen de binnenstad aan wonen en werken en alles bereikbaar is. Niet snappende dat het meerendeel van de Utrechters een stuk minder verdiend en een auto nodig heeft om op werk, bij familie of op de sportvereniging etc te komen.

  44. w

    @Steve: het is helemaal geen knip, je moet alleen effe een stukkie naar links en dan naar rechts en dat is het. Loop je hier nou de boel bewust op te poken?

  45. Utrechter2

    @Martijn:

    Het UWV heeft een hele andere kijk op luiheid.
    Conform de netwerksamenleving gaat ze uit van een keiharde realiteit dat mensen niet (allemaal) in dezelfde plaats werken als waar ze wonen .

    “In het eerste halfjaar hoeft u alleen op banen te solliciteren met een reistijd van maximaal 2 uur per dag. Na een halfjaar gaat de reistijd omhoog naar maximaal 3 uur per dag. Was u al gewend om langer dan 2 uur te reizen, dan verwachten wij dat u die langere reistijd ook in een nieuwe baan geen bezwaar vindt.”

    De fiets aanpraten als alternatief door de linkse reageerders is het zoveelste bewijs dat ze zich echt niet kunnen inleven in iemand anders. Gelukkig zijn er partijen in Utrecht die zich wel degelijk kunnen inleven in bijvoorbeeld een forens die niet elke dag kan of mag thuiswerken.

  46. Utrechter2

    @W: op de tekening staat het niet duidelijk of het aantal rijstroken effectief wordt verminderd. Het verkeer over het afgesloten weg wordt zonder tegenmaatregelen over een 2×1 baansweg geleid ( de verlengde Vleutenseweg vanaf en naar de Douwe Egberts). Maar het verkeer naar en van Leidsche Rijn gebruikt deze weg ook dus wordt dat verkeer en het verkeer van de stadsring (2 grote verkeerstromen dus) in dat geval over een eenbaansweg per richting geleid.

    De tekening is zo onduidelijk dat de interpretatie van een knip door anderen begrijpelijk is. Slaat de rode pijl bijvoorbeeld op de busbaan alleen? Dan vervalt de verbinding vanuit de Vleutenseweg naar Leidsche Rijn en omgekeerd.

  47. Simon

    Het verkeer wat vanuit Leidsche Rijn komt en naar het centrum rijdt over de gele brug en vice versa krijgt er nu het verkeer wat op de ring reed bij. Voorheen kruiste dit verkeer alleen bij het kruispunt bij de kerk en nu komt al dat verkeer er dus bij op de Vleutenseweg ter hoogte van de Gamma met als gevolg dat het op dat stuk veel drukker gaat worden. Het is een rare kronkel.

  48. Jakob

    Het is nergens voor nodig dat het TaK-plantsoen een eilandje is waar aan alle kanten doorgaand verkeer omheen gaat. Zo lang is het niet geleden dat die by-pass tussen het plantsoen en het spoor werd aangelegd. Daarvóór moest alles via één kruising, nu worden dat dus twee T-kruisingen en hebben de nieuwe bewoners een veilige verbinding met Nieuw-Engeland.

  49. Utrechter2

    @Martijn:

    Aanvulling/correctie: op je opmerking over luiheid na was ik het verder wel met je eens.

    De term stedelijke netwerken is beter dan netwerksamenleving in dit verband (UWV eist dat je ook naar vacatures kijkt waarbij je niet kunt thuiswerken). En als stedelijke netwerken te lokaal klinkt zoek dan op het beleidsbegrip deltametropool.

  50. JR

    @ Simon

    Precies. Dat is de correcte conclusie. Chaos verzekerd. Maar goed, dat is dus ook de bedoeling. De Utrechtse verkeersverelendung. Wat een mooi woord trouwens.

  51. Utrechter2

    @Jakob: dat was voordat Leidsche Rijn werd aangelegd. Utrecht West zat ook binnen de bebouwde kom helemaal vast en de gemeente had samen met het Rijk de komst van Leidsche Rijn aangegrepen om de bereikbaarheid hoog te houden en de doorstroming te verbeteren.
    Vandaar de verbreding van de A2 met parallelbaan en een stadsbaantunnel en stadsautoweg.

    Waarom nu anders?
    Voor de rest is het simpel, op VN-niveau en op EU-niveau beloven bepaalde politici elkaar nu heel veel en tekenen ze zonder met hun ogen te knipperen wurgcontracten. Ook het CDA en ook de VVD.
    De linkse partijen mogen het, graag, uitvoeren. De woede van degenen die niet kunnen thuiswerken en die geen woning van een half miljoen euro op fietsafstand van het Science Park hebben richt zich dan op de linkse partijen, zeker landelijk gezien, maar niet op het CDA en op de VVD. Dus het CDA en de VVD zijn politiek het meest slim geweest, op korte termijn.

  52. Bulent

    Heerlijk! Wat een goede ontwikkeling: wonen en stadsleven aanmoedigen en autverkeer mag sowieso minder!

    Hopelijk op beide stroken ook 2 zijdes met fietspaden, zodat het fietsen in de stad nog aantrekkelijker wordt.

  53. Steve

    Echt echte Utrechters.
    Hahaha.
    Ze praten over Nieuw Engeland.
    Het 1e stuk heet Majellapark
    Daarna Nieuw Engeland en daarna Het Verdomhoekje.
    Ken je stadsie jochie

  54. Utrechter2

    @Martijn:
    Aanvulling/correctie: op je opmerking over luiheid na was ik het verder wel met je eens.
    De term stedelijke netwerken is beter dan netwerksamenleving in dit verband (UWV eist dat je ook naar vacatures kijkt waarbij je niet kunt thuiswerken). En als stedelijke netwerken te lokaal klinkt zoek dan op het beleidsbegrip deltametropool.

  55. Utrechter2

    @Jakob: dat was voordat Leidsche Rijn werd aangelegd. Utrecht West zat ook binnen de bebouwde kom helemaal vast en de gemeente had samen met het Rijk de komst van Leidsche Rijn aangegrepen om de bereikbaarheid hoog te houden en de doorstroming te verbeteren.
    Vandaar de verbreding van de A2 met parallelbaan en een stadsbaantunnel en stadsautoweg.
    Waarom nu anders?
    Voor de rest is het simpel, op VN-niveau en op EU-niveau beloven bepaalde politici elkaar nu heel veel en tekenen ze zonder met hun ogen te knipperen wurgcontracten. Ook het CDA en ook de VVD.
    De linkse partijen mogen het, graag, uitvoeren. De woede van degenen die niet kunnen thuiswerken en die geen woning van een half miljoen euro op fietsafstand van het Science Park hebben richt zich dan op de linkse partijen, zeker landelijk gezien, maar niet op het CDA en op de VVD. Dus het CDA en de VVD zijn politiek het meest slim geweest, op korte termijn.

  56. Jakob

    @Steve, je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Dat krijg je ervan als je op Google Maps zit te kijken. Ik had er pas erg in toen ik het al geplaatst had.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).