Bestuurlijke jazz in Utrecht | Bestuurlijke jazz in Utrecht – De Utrechtse Internet Courant

Bestuurlijke jazz in Utrecht

Bestuurlijke jazz in Utrecht

We kennen het fenomeen allemaal: de mieren die zo klein zijn en toch samen een flinke heuvel kunnen maken. Fascinerende vorm van samenwerken. Net zo goed als de zwermen spreeuwen die je af en toe ziet, hoe werkt dat eigenlijk? Of de vissen die je straks, snorkelend, in scholen ziet zwemmen. En ze hebben niet eens Facebook!

De stad ervaar ik vaak op dezelfde manier. Overal activiteit, overal beweging. Veel mensen doen wat ze leuk en spannend vinden, inspireren elkaar. En maken de stad tot wat het is: een fijne plek om te leven, werken, wonen.

Jazz voor bestuurders

Voor bestuurders moeten dat ook puzzels zijn. Wat moet je doen om de positieve krachten los te maken, hoe creëer je ruimte. En ook: hoe bevorder je dat we samen de goede kant op gaan?

Er zijn mensen die dat spel vergelijken met jazzmuziek. Er is geen strak kader, maar de verschillende muzikanten vullen om beurten op een eigen manier de muziek in. Improviseren ook binnen dat gemeenschappelijke kader.

Verzorgingsstaat verbouwd

Nu alle wetgeving in het Haagse achter de rug is, moet lokaal veel aangepakt worden. Nieuwe verantwoordelijkheden. Nieuwe kansen om ‘zorg’ en ‘werk’ dichter bij ons allemaal en ook praktischer vorm te geven. In Den Haag hadden ze het over efficiëntie en bezuinigen. Lokaal moeten we gaan ervaren of het ook een verbetering in kwaliteit is, die verbouwing van de verzorgingsstaat.

Rol werkgevers, onderwijs

Er ligt nergens een blauwdruk klaar voor de mierenhoop die daarvoor moet gaan ontstaan. Maar er zijn wel randvoorwaarden. Voor de UDB zijn dat vooral nieuwe samenwerkings verbanden die zullen gaan ontstaan. Niet alleen de gemeente is immers verantwoordelijk voor mensen die moeilijk aan werk komen. We kunnen dat niet weg-delegeren. Werkgevers spelen een belangrijke rol, kunnen bedenken wat hun bijdrage kan zijn. Onderwijs kan mogelijkheden verzinnen om mensen op tijd een beetje bij te scholen.  We kunnen zelf soms ook gewoon geduldig zijn, als iemand anders minder snel of slim is dan wij zelf misschien.

Meer improvisatie

De UDB denkt dat we weg moeten blijven van de blauwdrukken, en ruimte moeten maken voor meer improvisatie vermogen. We gaan daartoe bestuurlijke jazz organiseren. Een regelmatige oploop van partijen die elkaar eigenlijk weinig tegen komen, maar die wel een rol spelen in de kwaliteit van onze Utrechtse lokale samenleving. Niet om zo grootse plannen te laten ontstaan, maar meer om een zeker appetijt voor ad hoc samenwerken en een lust tot improviseren te ontwikkelen. Vanuit een gemeenschappelijk kader: de kwaliteit van stad en regio.

Muziek metafoor

We doen dat ook meteen op de plek waar de muziek metafoor het best past: in TivoliVredenburg. Daar hoort de jazz. Dat is de hobby die de UDB-leden bindt: het improvisatie talent van de stad steunen en vergroten. Toch Kyteman maar eens polsen voor een eerste bijdrage?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

– Trude Maas gaat er even tussenuit. Vanaf 26 augustus zullen haar tweewekelijkse columns weer op DUIC te vinden zijn.

3 Reacties

Reageren
 1. Hans Berends

  tja, zoals jazz vaak is: de spelers jammen tot ze n ons wegen, t publiek gaat daarna weer naar huis en verder met hun leven: pas als zíj de muziek maken, komt r wat nieuws tot stand…

 2. Max Bokking

  tja, het is alleen zo jammer dat er soms mensen tussen zitten die alleen maar valse noten spelen:-) En de boel willen ontstemmen..
  Maar daarentegen probeert de meerderheid er toch altijd een mooie compositie van te maken.

 3. Van Pimpelen

  … onwillekeurig vraag ik me af welk instrument Trude M. bespeeld; welk register, welke toonzetting, welk motief. Het thema is me onderhand wel duidelijk; Utrecht moet grootser, weidster en pretentieuzer. Waar St. Maarten z’n mantel in tweeën scheurde ten behoeve van minder bedeelden vraagt Trude zich af wat er met de andere helft gebeurde.
  Eigenlijk zou Trude wat meer jazzy moeten worden; binnen een aangenaam kader iets leuks neerzetten, een beetje losjes. Immers, de stad -Utrecht- behoort ons allen. Juist degenen die iets boven het maaiveld uitsteken zetten de toon tot iets wat een geslaagde jam-sessie zou kunnen worden. Enne, even tussen ons, jazz is wel degelijk aan ritmes en motieven gebonden.
  Morgen vraag ik me af of er nog andere afbeeldingen van Trude circuleren dan het ‘alles sal reg kom’-plaatje…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).