Betalen voor discussiemiddag ‘Werkspoorterrein’ | De Utrechtse Internet Courant Betalen voor discussiemiddag ‘Werkspoorterrein’ | De Utrechtse Internet Courant

Betalen voor discussiemiddag ‘Werkspoorterrein’

Betalen voor discussiemiddag ‘Werkspoorterrein’

Inspraak kost geld! Dat blijkt uit een bericht, dat de redactie van DUIC vond op de website van de Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed (USINE). Usine en de gemeente Utrecht organiseren morgen een discussiemiddag over verleden en toekomst van het Werkspoorgebied in Utrecht. Daarbij worden omwonenden en belangstellenden van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. Prima tot zover, alleen kost deelname wel 10 euro!  

Het vertrekpunt voor de discussiemiddag is prima, maar een kanttekening moet worden geplaatst bij het feit dat deelname niet gratis is. Als Usine en de gemeente Utrecht tenslotte omwonenden en belangstellenden willen betrekken bij de ontwikkelingen in het gebied en hen daartoe van harte uitnodigen, lijkt het heffen van entreegeld die deelname niet te bevorderen. Weinig omwonenden zullen bereid zijn om deel te nemen aan een discussie over de ontwikkeling van het gebied als zij daarvoor in de buidel moeten tasten. Daarmee lijken de organisatoren zelf de opzet van de bijeenkomst te ondermijnen.

Doel van die bijeenkomst is om te zien of en zo ja hoe de geschiedenis en de gebouwen van Werkspoor te gebruiken zijn bij de toekomstige transformaties in het gebied. De Utrechtse gemeenteraad heeft eerder dit jaar de kaders voor de plannen rond het Werkspoorterrein vastgelegd in een ontwikkelingsvisie. Blijft het Werkspoorkwartier een broedplaats voor de creatieve industrie? USINE wil laten zien dat het aanwezige erfgoed drager en inspiratiebron kan zijn voor nieuwe ontwikkelingen. De opgave voor het gebied is tweeledig: aan de ene kant het zorgvuldig omgaan met bestaande cultuurhistorische waarden en aan de andere kant het erfgoed een inspiratiebron en vertrekpunt laten zijn van nieuwe ontwikkelingen en een nieuwe identiteit.

Wat krijgen deelnemers voor hun geld? De middag begint met een aantal lezingen. Vanuit de gemeente zal de heer Leendert de Wit de langjarige visie van de gemeente Utrecht voor het Werkspoorgebied uiteenzetten. Vanuit USINE geeft Bert Poortman een inleiding over de geschiedenis van het Werkspoor. In 1914 kwam Werkspoor voor de fabricage van onder andere treinen, stalen bruggen en ketels naar Utrecht. Op haar hoogtepunt had het bedrijf 5.000 medewerkers. De laatste treinen werden geleverd in 1971, in 1983 viel het doek voor Werkspoor definitief. Daarna heeft het terrein zich divers ontwikkeld. Filmmaaksters Mariska Pluck en Ylonka van Es duiden de culturele betekenis van het werkspoorgebied voor bewoners, oud-medewerkers en andere betrokkenen.

Na de pauze doet Gerda Brethouwer van adviesbureau BMC een analyse. Een analyse naar de inbreng en wensen van de verschillende belanghebbenden, zoals de specifieke wensen van de gemeente en eigenaren en (toekomstige) gebruikers, de kennis van experts en de waardering van oud- medewerkers en bewoners te verenigen zijn met het behoud van de cultuurhistorische waarde van het Werkspoorgebied. Zij geeft ook voorbeelden van hoe het elders gaat. Daarna is er gelegenheid tot discussie. Aansluitend zal onder leiding van gidsen een wandeling over het terrein plaatsvinden met een bezoek aan een aantal gebouwen.

De bijeenkomst vindt plaats in de voormalige fabriekshal van Werkspoor aan de Tractieweg 41 en begint om 14.00 uur. De afronding vindt plaats om circa 17.00 uur. Deelname kost 10 euro en voor donateurs van USINE 5 euro. Aanmelding is verplicht want het aantal plaatsen in de voormalige fabriekshal is beperkt.

1 Reactie

Reageren
  1. pat

    Met zo’n programma verwacht je dat de participanten een tientje toe krijgen 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).