Betere behandeling voor honden en katten met kanker in Utrecht Betere behandeling voor honden en katten met kanker in Utrecht

Betere behandeling voor honden en katten met kanker in Utrecht

Betere behandeling voor honden en katten met kanker in Utrecht
Voor honden en katten met kanker is nu in Utrecht een efficiëntere behandeling mogelijk. Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren wordt gewerkt met nieuwe apparatuur waardoor de zieke dieren minder vaak bestraald hoeven te worden.

Voor honden en katten met kanker is nu in Utrecht een efficiëntere behandeling mogelijk. Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren wordt gewerkt met nieuwe apparatuur waardoor de zieke dieren minder vaak bestraald hoeven te worden.

Net als bij mensen is kanker ook bij dieren doodsoorzaak nummer één. En ook dieren met kanker worden behandeld met bestraling. Deze behandelmethode is echter wel een stuk zwaarder voor dieren dan dat het voor mensen is.

Honden en katten moeten bijvoorbeeld onder narcose worden gebracht om te zorgen dat ze stil blijven liggen. Daarnaast moeten dieren relatief vaak worden bestraald.

Vijftig jaar ervaring

Met de komst van de nieuwe lineaire versneller – die met hulp van het UMC Utrecht is geïnstalleerd – zijn minder bestralingen nodig. Voorheen kreeg een hond of kat met bijvoorbeeld een hersentumor nog gemiddeld zestien bestralingen. Nu zijn dat er tien en in de toekomst worden het er wellicht nog minder.

De medewerkers van Dierengeneeskunde worden bijgestaan door laboraten van het UMC. “Het UMC Utrecht heeft al meer dan vijftig jaar ervaring met lineaire versnellers. Onze kennis zetten we niet alleen graag in voor de behandeling van mensen met kanker, maar ook voor dieren met kanker”, aldus Robbert Tersteeg, hoofd oncologische radiotherapie bij het UMC.

5 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Mooi bericht, net na Dierendag. Fijn, dat deze nieuwe optie er nu is.

  2. wollie

    kanker doodsoorzaak nummer 1 bij katten. geen wonder gezien de hoeveelheid suiker en tarwe in kattenvoer. kattendiabetes, zelfde verhaal.

  3. cas

    Ik dacht altijd dat een spuitje voldoende was….

  4. Koel Hoofd

    @Wollie, je hebt zo gelijk!
    Wat onze huisdieren tegenwoordig als voedsel krijgen mag eigenlijk niet eens meer de term voedsel hebben. Het gekke is, hoe duurder de diervoeding, hoe meer troep er in zit!

    @cas, een spuitje is inderdaad voldoende. Want kleine huisdieren zijn echt niet gemaakt voor behandelingen welke al traumatisch gevonden worden door mensen die er over kunnen praten! Maar uit ervaring kan ik zeggen dat je hart in duizend stukjes breekt wanneer je geliefde je huisdier voor een spuitje naar de dierenarts moet brengen. Ook al is dat het uit zijn lijden verlossen de meest diervriendelijke oplossing. Een goeie dierenarts weet dat ook, een slechte dierenarts gaat je dan verwijten dat het het geld er niet voor over hebt om het dier te helpen (lees getraumatiseerd verder te laten lijden)!

  5. Katja

    Heb zelf in 36 jaar in twee opeenvolgende periodes een kat gehad (twee in totaal dus) Je moet dieren niet gaan bestralen of chemokuur geven. Mensen weten waarom ze zich beroerd voelen door zo’n behandeling, een dier niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).