Betonnen varkensruggen Oosterstraat omgetoverd tot treinen | De Utrechtse Internet Courant Betonnen varkensruggen Oosterstraat omgetoverd tot treinen | De Utrechtse Internet Courant

Betonnen varkensruggen Oosterstraat omgetoverd tot treinen

Betonnen varkensruggen Oosterstraat omgetoverd tot treinen
Kunstenares Janneke Hofman (l) en initiatiefneemster Niki Hendriks met de Blauwe Engel (foto's: Steven de Groot)
In de Oosterstraat zijn vier varkensruggen veranderd in treintjes. De normaal witte blokken beton, die worden gebruikt als obstakels voor autoverkeer, zijn beschilderd in de kleuren van diesellocomotieven van het Spoorwegmuseum. De varkensruggen werden woensdagmiddag geplaatst.

In de Oosterstraat zijn vier varkensruggen veranderd in treintjes. De normaal witte blokken beton, die worden gebruikt als obstakels voor autoverkeer, zijn beschilderd in de kleuren van diesellocomotieven van het Spoorwegmuseum. De varkensruggen werden woensdagmiddag geplaatst.

Buurtbewoonster Niki Hendriks (43) vond de witte betonblokken maar een beetje saai toen ze vorig jaar geplaatst werden. In het Daalsepark had ze gezien dat de varkensruggen daar beschilderd waren als schapen, dus vroeg ze aan de bedenkers hiervan of dit ook in de Oosterstraat gedaan kon worden.

“Ze zeiden dat de schapen een beetje hun ding waren, maar als we met een eigen idee kwamen was het prima. En omdat we hier vlak achter het Spoorwegmuseum zitten, dacht ik waarom worden ze niet als trein geschilderd?”, vertelt Hendriks. Ze nam contact op met de gemeente en het museum, die meteen enthousiast reageerden.

Het museum nam het beschilderen van de 350 kilo zware blokken voor zijn rekening. Janneke Hofman (20), die parttime bij de technische dienst van het museum werkt en de studie restauratie en decoratieschilder volgt, maakte het ontwerp en begon te schilderen. Een half jaar lang was ze elke woensdag druk met schilderwerk. Initiatiefneemster Hendriks is dolblij met het eindresultaat: “Het is nog mooier geworden dan ik had durven hopen.”

(tekst gaat door onder afbeelding)

De varkensruggen zijn beschilderd als vier historische diesellocomotieven: de Diesel 3, de Buffel, de Hondekop en de Blauwe Engel, allemaal locomotieven in het bezit van het museum. Op de Maliesingel worden binnenkort nog twee varkensruggen geplaatst met een stoomlocomotief erop, die zullen dienen als bewegwijzering richting het museum.

11 Reacties

Reageren
 1. Wouter

  Geweldig initiatief. Ik heb het altijd zonde gevonden dat dit soort obstakels altijd lelijk is. Als je dan toch een obstakel neerzet, maak er dan wat van, zoals hier! 🙂

 2. G.H.

  Heel mooi bedacht en gedaan!

 3. Wim

  Ga zo door in de gemeente Utrecht

 4. Wim

  Ga zo door in de Gemeente Utrecht.

 5. B. te U.

  Leuk! en mooi gedaan.

 6. Bayerwald

  Kijk, zo kan het ook en iedereen is blij. Mooi resultaat. Een klein museum op zich.

 7. Cico

  Een superieure schildering tov de betonnen schapen. Die moeten nu wel terugkomen met iets beters….

  Ik begin een Utrechtse traditie te zien dat saai openbaar meubilair wordt opgesierd door bewoners. Die prullenbakken zijn ook fantastisch

 8. Rinke Doornekamp

  Heel leuk idee en ook mooi uitgevoerd, verdient navolging!

 9. Kees Truijens

  Heel mooi en passend bij de locatie. Het zouden opblaastreintjes kunnen zijn. Je moet er niet aan denken dat een baldadige automobilist ze zou willen laten knappen door er over te rijden.

 10. Wouter

  Ik fietste er gister langs en ze vielen me meteen op. Super leuk gedaan!

 11. wollie

  superleuk! janneke +1

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).