De toekomstige biomassacentrale in Lage Weide kan op steeds meer tegenstand rekenen. Utrechter Bart van den Heuvel, die eerder succesvol tegen het stadsverwarmingssysteem ten strijde trok, is nu een petitie gestart tegen de plannen voor een biomassacentrale van Eneco.
De petitie staat op het moment van schrijven op 90 ondertekeningen. Van den Heuvel wil dat er eerst een onafhankelijk onderzoek komt naar de biomassacentrale voordat er gebouwd gaat worden.
“Eneco wil midden in de stad een biomassacentrale gaan bouwen”, legt Van de Heuvel bij de petitie uit. “De stad zit qua luchtvervuiling al aan z’n tax en nog meer smerigheid kunnen we niet gebruiken.” Van den Heuvel wil eerst dat er een langetermijnvisie wordt ontwikkeld voor de gemeente Utrecht over waar het naartoe wil wat betreft warmte, dat er naar alternatieven worden gezocht en er een onafhankelijk onderzoek naar de bouw wordt gestart.
Eerder maakte verschillende politieke partijen zich al zorgen over de biomassacentrale en ook Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht is niet blij met de komst ervan.
Gekoppelde berichten
Steeds meer zorgen om toekomstige biomassacentrale Eneco: “184 kiloton extra CO2 uitstoot”
Eneco wil in Utrecht een nieuwe biomassacentrale bouwen. Steeds meer partijen maken zich echter zorgen…
Kosten afsluiten stadsverwarming omlaag dankzij Utrechter Bart van den Heuvel
De kosten om je woning te laten afsluiten van stadsverwarming gaan per 1 augustus omlaag.…
8 Reacties
ReagerenWe volgen de ontwikkelingen met belangstelling.
zelf schreven we een jaar geleden een artikel op onze site en een rapport over de verschillende aspecten van het verbranden van 650 ton hout per dag en het transport met 50 diesel vrachtwagens door Lage Weide.
http://bureaulesswatts.nl/2015/09/07/650-ton-per-dag/
Buiten dat biomassa stoken is organisch materiaal uit de kringloop van de natuur halen waardoor de natuur steeds onvruchtbaarder wordt en de biotoop aangetast wordt.
Ik denk dat de aanvoer van al dat afval verschrikkelijk stinkt. En daar zitten we in Utrecht echt niet op te wachten.
Els Bakker
Nu nog eens mensen die wakker worden en houtrook en vuurwerk weren.
Dan krijgen we hopelijk eens schone lucht. In mijn straat wonen mensen met COPCD en astma die niet in hun achtertuintje kunnen verblijven door de gezelligheidsvuurtjes van anderen.
Subsidie voor biomassa (Eneco krijgt als het doorgaat 72 miljoen euro) leidt ertoe dat grondstoffen die kunnen worden gerecycled belanden in de verbrandingsoven. Dat staat haaks op het idee van een circulaire economie. Alleen tertiaire biomassa zou je eventueel mogen verbranden, maar Eneco gaat primaire biomassa (vers hout) gebruiken. Dat kun je beter recyclen door er compost van te maken. Dan kunnen we de import van 4 miljoen ton turf, die we nu uit natuurgebieden in Letland halen, verminderen. Dat scheelt vreselijk veel CO2. En voor het verbranden van tertiaire biomassa is nooit subsidie nodig omdat verbranden daar tevens het doel dient van ‘verwijderen’ en ‘storten’ duurder is.
Waarom stoot de biomassacentrale juist meer in plaats van minder CO2 uit:
1 Omdat deze concurreert met een veel zuinigere andere STEG-centrale.
2 Omdat deze centrale geen stroom maakt en Eneco voor stroom zal uitwijken naar een kolencentrale.
3 Er vers hout wordt verbrand dat
a. niet teruggroeid omdat het Nederlandse bosbouwbeleid daar in het geheel niet op is ingericht (de jaarlijkse aangroei in Nederlandse bossen wordt ieder jaar minder), en
b. concurreert met de productie van compost en daardoor indirect het afgraven van turf vervorderd en turf is eigenlijk ook een soort fossiele brandstof. Deze centrale dient dus niet het doel van CO2-reductie. Deze centrale dient alleen het doel van Eneco om subsidie op te strijken en zichzelf een groen imago op te spelden. Biomassa is echter niet groen maar staat voor natuurvernietiging.
Ik wil de petitie graag tekenen, maar kan hem nergens vinden. Ook niet op de site van deze groep.
Heeft iemand een link?
Oh, heb hem via Facebook gevonden:
https://geenbiomassacentraleinutrecht.petities.nl
@LessWatts
Op 20 september stelde ik al de vraag: ´Biomassa, waar laten we dat?
U verwijst daarvoor naar uw eigen site. Daar staat de volgende KNAW aanbeveling:
4. Bevorder dat biomassa wordt gebruikt als grondstof voor hoogwaardige materialen (cascadering, biorefinery) i.p.v. voor energie.23 Verbrand alleen restanten die nergens anders bruikbaar voor zijn.
Een mooie aanbeveling, die echter andere vragen oproept, zoals:
Hoe ver is het wetenschappelijk onderzoek naar deze processen?
Hoelang duurt het opschalen van laboratorium resultaten, via steeds grotere installaties, naar een effectief alternatief voor verbranding?
Welke gevaren brengen deze nieuwe processen met zich mee en hoeveel vertraging zullen de realisatie van opschaling en uitvoering oplopen door protesten van toekomstige aanwonenden bij deze installaties?
Als er op deze vragen geen antwoord bestaat, dan maken we ons zelf iets wijs over andere mogelijkheden.