Bevrijdingsfestival en andere evenementen; dit is er te doen op Bevrijdingsdag in Utrecht Bevrijdingsfestival en andere evenementen; dit is er te doen op Bevrijdingsdag in Utrecht

Bevrijdingsfestival en andere evenementen; dit is er te doen op Bevrijdingsdag in Utrecht

Bevrijdingsfestival en andere evenementen; dit is er te doen op Bevrijdingsdag in Utrecht
Het is vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag en dat betekent dat Nederland op deze dag de vrijheid viert. Ook in Utrecht wordt Bevrijdingsdag gevierd. Naast het grote bevrijdingsfestival in Park Transwijk zijn er nog genoeg andere activiteiten. Hieronder een overzicht van wat er op 5 mei allemaal te doen is in Utrecht.

Het is vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag en dat betekent dat Nederland op deze dag de vrijheid viert. Ook in Utrecht wordt Bevrijdingsdag gevierd. Naast het grote bevrijdingsfestival in Park Transwijk zijn er nog genoeg andere activiteiten. Hieronder een overzicht van wat er op 5 mei allemaal te doen is in Utrecht.

Bevrijdingsfestival Utrecht

Het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk is al jaren een begrip in Utrecht. Jaarlijks komen er tussen de 37.000 en 45.000 mensen op het evenement af waarmee de bevrijding van Nederland in 1945 gevierd wordt. Met optredens van onder andere Nielson, BENR, Tusky en Tabanka wordt deze dag weer een feestje. De Utrechtse zangeres en Ambassadeur van de Vrijheid MEAU staat ook op het podium, net zoals Snelle die samen met zijn De Lieve Jongens Band optreedt.

Het festivalterrein gaat om 12.30 uur open en de ingang ligt aan de kant van de rotonde Europaplein. Goed om te realiseren; eigen eten en drinken, flesjes, bekers, paraplu’s, honden en softdrugs zijn verboden om mee te nemen.

Tijdschema van Bevrijdingsfestival Utrecht:

Hoofdpodium

13.00 – 13.45 Personal Trainer
14.00 – 14.30 Tusky
14.45 – 15.30 BENR
15.30 – 15:50 Ontsteken bevrijdingsvuur
15.50 – 16.35 Lionstorm
16.55 – 17.00 Vijf voor Vijf  Moment
17.00 – 18.00 Snelle & De Lieve Jongens Band
18.25 – 19.20 Tabanka
19.45 – 20.45 Nielson
21.00 – 22.00 Retro Deluxe
22.15 – 23.00 MEAU

Bekijk hier het hele programma en praktische zaken van Bevrijdingsfestival Utrecht 

Waar? Park Transwijk
Hoe laat?
12.30 tot 23.00 uur
Hoe duur?
Toegang gratis

Programma Bibliotheek Neude

Op 5 mei kan je niet alleen naar het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Er wordt ook een uitgebreid programma georganiseerd in Bibliotheek Neude. De bibliotheek staat op Bevrijdingsdag in het teken van de vrijheid. Zo zijn er veteranen aanwezig waarmee in gesprek kan worden gegaan. Daarnaast wordt er een familielezing over vrijheid gehouden door Niels van Miltenburg, filosoof bij de Universiteit Utrecht. Ook zijn er diverse korte films te zien over vrijheid.

Daarnaast zijn er korte en lange vrijheidswandelingen waardoor mensen meer te weten komen over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop kunnen mensen een kopje Vrijheidssoep ontvangen en met elkaar in gesprek gaan over vrijheid. De wandeling kan zelfstandig worden gelopen of met een gids.

Waar? Bibliotheek Neude
Hoe laat?
13.00 tot 17.00 uur
Hoe duur?
Toegang gratis

Vrijheidscolleges

Al tien jaar lang inspireren de Vrijheidscolleges jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. Vanuit poppodium TivoliVredenburg wordt een live talkshow georganiseerd waarin verschillende sprekers aan het woord komen. De sprekers van dit jaar zijn onder andere sociaal dienstverlener Emine Uğur, Nederlands-Oekraïense schrijfster Lisa Weeda en klimaatcorrespondent Jelmer Mommers. Zij delen hun persoonlijke ervaringen en praten over vrijheid in een veranderende wereld, met onderwerpen die ons allemaal bezighouden: klimaat, leven in oorlog en bestaanszekerheid.

Waar? TivoliVredenburg
Hoe laat?
19.30 tot 21.00 uur
Hoe duur?
Toegang gratis

Expositie en ligconcert

Ook in Stadsklooster Utrecht wordt de vrijheid gevierd met overdag een expositie over vrijheid. Vier alumni en afstudeerders van de HKU zijn aan de slag gegaan met de vraag wat vrijheid is. Dit resulteert op 5 mei in een bijzondere, eendaagse expositie. Van film tot analoge bouwwerken en van schilderijen tot kunst met textiel. Kunstenaars zijn Maartje Smits, Aleyna Yildiz, Roxanne Benders, Sara Roos en Salihanur Akpinar.

In de avond is er een speciale vrijheidseditie van het ligconcert. Bij het Stadsklooster zijn inmiddels al meerdere succesvolle edities van het ligconcert geweest en op 5 mei staat er weer een nieuwe editie op de planning. Het idee van een ligconcert? Terwijl je ligt, heerlijk genieten van livemuziek in de bijzondere grote zaal van het Stadsklooster.

Waar? Stadsklooster Utrecht, Kanaalstraat 198
Hoe laat?
Expositie van 10.00 tot 15.00 uur en ligconcert van 20.00 tot 21.15 uur
Hoe duur?
Expositie gratis toegang en ligconcert kaartje 15 euro

Lombok Straatfeesten

De bewoners van de Utrechtse wijk Lombok vieren ook dit jaar weer de bevrijding op 5 mei met de befaamde Lombok Straatfeesten. Honderden Lombokkers verkopen hun tweedehands of zelfgemaakte spullen op de rommelmarkt. Drummers en danseressen van brassband Djembe AGOGO, de Swing Dixieland Band en saxofoonorkest Tutti Saxi zorgen voor de muziek op straat. Speeltuin Bankaplein heeft een doorlopend programma met verschillende kinderactiviteiten.

Waar? Lombok
Hoe laat?
07.30 tot 17.00 uur
Hoe duur?
Toegang gratis

Vrijheidslunch

Dit jaar organiseert de stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn ook een eerste vrijheidslunch in Leidsche Rijn. Het is reeds op vele honderden plekken in Nederland een traditie aan het worden en dit is de eerste in Utrecht. Aan tafel vinden vaak bijzondere gesprekken en ontmoetingen plaats. De eettafel is meestal dé ideale plek voor een goed gesprek. Over onderwerpen waar we het niet vaak met elkaar over hebben, maar waar we juist op 5 mei aandacht aan kunnen geven. U kunt op 5 mei komen lunchen samen met allerlei mensen van vrijwilligersorganisaties, onderwijs en zorg, religieuze instellingen, bewonersgroepen en ondernemers. Er zijn echter 200 plekken en vol=vol.

Waar? Berlijnplein, onder de perronkappen
Hoe laat?
11.30 tot 14.00 uur
Hoe duur?
Toegang gratis

21 Reacties

Reageren
 1. Nina

  Eerst de dodenherdenking vandaag.

 2. Mark

  Waarom is 5 mei nog steeds geen Nationale Feestdag zoals Koningsdag dat is? We vinden vrijheid toch heel belangrijk!?

 3. Geenstijl@Utrecht

  Dit is geen bevrijdingsdag, het is festivaldag voor feestgangers, dat is het gewoon ….

 4. Pee

  Bevrijdingsdag word niet door iedereen gevierd want de meeste mensen moeten gewoon naar hun werk.

 5. Barbara

  @Mark, helemaal mee eens. Bevrijdingsdag als feestdag. Vieren dat Nederland een vrij land is. Past helemaal.

 6. Erik

  Is het gratis parkeren in Utrecht tijdens Bevrijdingsdag??? Dus zoals een zondag??

 7. Katja

  Lees :

  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-gesteggel-over-5-mei-als-vrije-dag-is-beschamend~bca60809/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 8. Scherpschutter

  @Katja

  Wat is nou het probleem? Je kunt als werknemer toch gewoon een vakantiedag opnemen als dit zo belangrijk voor jou is? Het is sowieso ook extreem oneerlijk en schaamteloos om van een werkgever betaling te verlangen voor het NIET verrichten van arbeid….Zo werkt de wereld natuurlijk niet, hè? Jij betaalt je supermarkt toch ook niet voor het niet krijgen van boodschappen?

 9. Blaag

  Nou, dan hoef jij nooit betaald te worden, mistoetert. Je werkt immers nooit. Je besteed zo’n beetje al je tijd aan het tikken van berichten op de site van het lokale suffertje van een plaats waar je niet woont.

  Tenzij het plaatsen van reacties natuurlijk stiekem hetgeen is waarvoor je betaald wordt.

 10. Andere

  Scherpschutter is een vent
  Die alle regels kent
  Rechtlijnig in de leer
  Vertelt hij keer op keer
  Dat afwijkend gedrag
  Verboden is, niet mag
  Een echte pennenlikker
  Hij krijgt van mij een sticker

 11. rwv

  @Andere LOL

 12. Scherpschutter

  @Blaag

  Werken? Oef….Ik krijg koude rillingen van het woord alleen al. Werken is voor arbeiders.

  En nu weer aan de slag jij! Je baas betaalt je potdikkeme ook niet om op DUIC te reageren onder werktijd.

  @Andere

  Het wordt er niet veel beter van, als u om 02:57 in de nacht in een slaaproes besluit nog even wat te tikken. Gebruik gewoon ChatGPT de volgende keer. LOL

 13. Uuu

  @Mistoetert

  Ik heb gewoon een vrije dag vandaag hoor. Ik plan dat slim. Mag namelijk mijn eigen werk en werktijden indelen van de baas. Ik heb namelijk een menselijke baas. Die kijkt gewoon naar hoe ik mijn werk doen en of ik kwaliteit aflever en verder niks.

  En mistoetert, jammer dat het UWV en de bijstand niet meer streng controleren, anders was je zo de sjaak geweest, lekker uitkering trekken en in de plaats van solliciteren hier de godganse dag rondhangen en je energie verspillen.

  En je kan wel heel stoer doen of je heel rijk bent en in het vastgoed zit enzo, maar dat geloofd eigenlijk niemand.

  Je bent waarschijnlijk gewoon een 50+ witte man die niet maar aan de bak komt en de godganse dag gefrustreerd op zijn zolderkamertje zit te dromen van uit eten gaan in sterrenrestaurants.

  Eigenlijk klopt het vooroordeel over reaguurders zo goed als altijd.

  Of je wordt natuurlijk betaald door een trollenfabriekje. Dat zou ook zomaar eens kunnen.

 14. Moniek

  Verheugend! Zo te zien is het kunstwerk alweer van de bibliotheek verwijderd.
  Of… zou het een oude foto zijn? Jammer dan in dat geval.

 15. Karst

  @moniek: het is inderdaad weer verwijderd!

 16. Klaasjan

  @Scherpschutter
  “Werken is voor arbeiders”. Of het is ironisch bedoeld en dan volledig misplaatst, absoluut ongeestig en uit de tijd, of het betreft een armetierig gedachtengoed.

 17. Ab

  @Moniek, zelfde foto is al op Duic gebruikt sinds 2021
  https://www.duic.nl/algemeen/wachtrijen-voor-bibliotheek-utrecht-verleden-tijd-nu-mensen-een-werkplek-kunnen-reserveren/

 18. Cas

  @scherpschutter, helaas moeten mensen bij de bank ook vandaag die paar euro’s van jouw beheren en zorgen dat er niks mee gebeurd…. Jammer van de tijd voor dat kleingeld

 19. Utrechtvoorutrecht

  Heeft iemand eigenlijk de speech van Dieuwertje Blok bij de Dodenherdenking van 4 mei gehoord? En begrepen? En bedacht dat elkaar constant de maat nemen op fora zoals deze wellicht niet de beste manier is om van Nederland een fijn, verdraagzaam land te maken?

 20. Scherpschutter

  @Cas

  Wel, u maakt een enorme denkfout als u denkt dat een Euro die u bij een bank stalt nog ‘uw Euro’ is, maar verder heeft u het wel helemaal bij het juiste eind. Banken verdienen alleen geld aan financieel ongeletterden. Aan mij verdienen ze inderdaad hooguit een grijpstuiver…LOL

 21. Moniek

  @Ab,
  Fijn dat we nog oude foto’s hebben. Dan kunnen we zien wat er verknoeid is. En het liefst zo gauw als mogelijk tot herstel overgaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).