Bevrijdingsfestival Utrecht paste drugsbeleid op festivaldag aan vanwege discussies bij entree Bevrijdingsfestival Utrecht paste drugsbeleid op festivaldag aan vanwege discussies bij entree

Bevrijdingsfestival Utrecht paste drugsbeleid op festivaldag aan vanwege discussies bij entree

Bevrijdingsfestival Utrecht paste drugsbeleid op festivaldag aan vanwege discussies bij entree
Het Bevrijdingsfestival Utrecht heeft gedurende de festivaldag op 5 mei het drugsbeleid aangepast om verdere discussies bij de entree te voorkomen. De huisregels op de website werden ook pas 5 mei aangepast. Waar voorheen stond dat softdrugs gewoon welkom waren, maakte de organisatie gedurende de dag duidelijk dat er een ‘zero tolerance beleid’ werd gehanteerd.

Het Bevrijdingsfestival Utrecht heeft gedurende de festivaldag op 5 mei het drugsbeleid aangepast om verdere discussies bij de entree te voorkomen. De huisregels op de website werden ook pas 5 mei aangepast. Waar voorheen stond dat softdrugs gewoon welkom waren, maakte de organisatie gedurende de dag duidelijk dat er een ‘zero tolerance beleid’ werd gehanteerd.

Vorige week schreef DUIC nog dat bezoekers geen eigen eten en drinken als water of een banaan mee mogen nemen naar het festival, maar dat daarentegen hasj en wiet wel welkom waren. Dat stond ook gemeld op de website van het Bevrijdingsfestival Utrecht. De huisregels werden echter op de dag van het festival nog aangepast waarmee softdrugs ook niet meer welkom waren.

De organisatie van het festival laat weten dat dit gebeurde om discussies bij de entree over hoeveelheden te voorkomen. Op de achtergrond speelde overigens ook wel al een discussie of softdrugsgebruik op een festival waar veel gezinnen komen nog wel van deze tijd is.

Verbod op drinken en eten

De afgelopen jaren zijn de regels over wat bezoekers wel en niet mogen meenemen naar het Bevrijdingsfestival Utrecht steeds strikter geworden. Voorheen mochten mensen bijvoorbeeld eigen eten en drinken meenemen, en konden honden uitgelaten worden in het park. Vanaf 2017 werd eigen eten en drinken verboden, sinds dit jaar waren honden niet meer welkom en gedurende de dag werden dus ook softdrugs verboden.

De reden waarom bezoekers zelf niet wat drinken en eten meer mee kunnen nemen laat zich raden; het gaat om de kosten en inkomsten van de organisatie. Een biertje (0,33 liter) kostte dit jaar 4,75 euro, een flesje water (0,5 liter) 3,95 euro en een eenmalig toiletbezoek 0,50 cent. Het festival wordt georganiseerd door een stichting en heeft geen winstoogmerk.

Het festival ontving dit jaar 37.000 bezoekers en was na twee jaar afwezigheid door corona weer een groot succes voor de vele aanwezigen.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
  1. Ahme

    Hekken weg, iets minder commercieel line up, iedereen picknick mandje mee, wel nog paar biertenten en wat eten. Zou het beste werken denk ik. Zo’n festival moet toegankelijk blijven voor iedereen met elke portemonnee

  2. Yvon

    Ach ja, regeldrift. De charme wordt zo ook steeds minder. Het is ook een glijdende schaal. Hoe meer regels, hoe meer controle, hoe meer kosten, hoe meer inkomsten er nodig zijn. Het is een cirkelredernering. Daarentegen was ik zelf op het festival, en het was wel verdomde gezellig. Dat zit wel snor.

  3. Berend

    Beter een symbolisch bedrag voor entree vragen (5 euro?) en dan de prijzen normaal en toiletten gratis.

  4. passalacqua

    € 3,95 voor halve liter water, wat er ook weer uit moet à 50 ct

  5. Utrechter2

    Het is zelfs voor Nederland ook moeilijk vol te houden. Roken in eigen land steeds meer verbieden maar een gidsland willen zijn voor de wereld met softdrugs en XTC etc..

  6. Beer

    Zero tolerance en vrijheid vieren.. Wat klopt hier niet? Alles om geld te verdienen.

  7. Jake

    5 euro voor een biertje en 4 euro voor een flesje water op het bevrijdingsfestival. Pleur toch op.

  8. Erin

    3,95 voor een halve liter water!!!???

    De bevrijding vieren we met steeds meer verboden, lekker dan

  9. Len

    De mensen die er aan meedoen houden het uiteindelijk in stand. Dat gaat door alle lagen van het bestaan.

  10. Scherpschutter

    Drugs op een bevrijdingsfestival waar kinderen rondlopen. Wat voor een halve gare verzint zoiets dan ook? Weg met die zooi.

  11. Baardaap

    De organisatie vraagt zich af of blowen op een festival nog wel van deze tijd is. Dit suggereert dat het in de ogen van die club progressief is om moeilijk te doen over een jointje. Op een vrijheidsfestival. Laat dat idee even op je inwerken.

  12. Wies

    Geen softdrugs bij een festival, wat is er mis met dit land. We worden ingehaald door landen waar dat soort zaken inmiddels (óók productie) wel legaal zijn! En vooral rechts blijven stemmen jongens. Drugsbestrijding werkt echt, proest.

  13. Stijn

    Je kunt niet én om een gratis festival, én lage bierprijzen én eigen drank meenemen roepen. Festivals kosten geld, zeker als je wat leuks wilt neerzetten. Eigen eten/drinken mee vind ik echt een prima plan, maar dit ga je absoluut merken in de kwaliteit van het festival én in nog hogere bierprijzen.

  14. Yo

    Er wordt hier helemaal geen geld VERDIEND er wordt geld berekend om de line up (artiesten werken niet gratis) te betalen.

    Overigens zou water altijd mee moeten mogen en zou een banaantje of appel altijd mee moeten mogen. Mensen geven het geld toch wel uit.

    Als je softdrugs weert moet je roken en sterke drank zeker weren. Ook in de verkoop. Tabak/ roken werkt net zo verslavend als heroïne. Zeer slopend ook voor eigen lichaam en dat van anderen.

  15. Koel Hoofd

    Zero tolerance en pluk ze beleid, terwijl er bevrijding van een dictatuur wordt gevierd…
    De ironie is wel weer heel bijzonder.
    Nederland zit op een hellend vlak, ligt er een nieuwe deugdicatuur om de hoek?

  16. Berend

    Alcohol op een bevrijdingsfestival waar kinderen rondlopen. Wat voor een halve gare verzint zoiets dan ook? Weg met die zooi.

  17. Rottebert Peermans

    Wtf man op festival moet je gwn jonkos kunnen klappen het is hier geen Noord Korea toch?

  18. Dennis

    Ik snap niet dat het voor 2017 wel allemaal mogelijk was een leuk festival te organiseren waarbij eigen eten en drinken meegenomen kon worden! En nadien ineens niet meer. De prijzen zijn belachelijk hoog! Dit is niet leuk meer om met je gezin heen te gaan (doen wij die ook niet meer).
    Er hoeven niet de beste artiesten van de wereld te staan die in dure helikopters worden rondgevlogen. Er is lokaal talent genoeg! Geef die een paar mooie plekjes.

  19. Anne Marie ten Berge

    Oh nu snap ik het: het was een festivalfeest waarop ieder effe financiel bevrijd werd van z’n geld..

  20. Utrechter2

    @Berend: en op Koningsdag 1 blik bier! But seriously, als het onder Balkenende of Lubbers was bedacht en/of ingevoerd dat was er door invloedrijke instituten gesproken over ” betutteling” van burgers of zelfs “vertrutting” van stad of maatschappij. Want alcohol verbieden terwijl je (zeker toen) drugsgidsland wil zijn voor de wereld dat combineert natuurlijk niet.

  21. Katja

    Heeft iedereen zijn eigen afval wel meegenomen ?

  22. Bert

    Alleen maar middelmatige artiesten, op een festival waar ook gezinnen komen, is dat nog wel van deze tijd?

  23. wollie

    ‘0,50 cent’ voor een toiletbezoek vind ik nog wel schappelijk.

  24. Middelkoop

    Ik snap het wel, alleen als je ook een kinderfestival organiseert. En de mee gebrachte snoeptomaatjes en komkommertjes, rijstwafels voor tussendoor moesten weg gegooid is zonde. En nodig om even rustig te zitten en weer energie op doen. Kinderen eten gezond tussen door de patatjes of pizza krijgen ze echt wel. Die koop je daar,

    Jammer en onnodig

  25. Peter de V

    Tijd voor een nieuwe versie, want dat rondhelicopteren van artiesten vind ik niet meer van deze tijd.

  26. Bez

    Waren echt geen top artiesten ofzo die terugverdiend moesten worden. Misschien alleen Sevn Alias. Maar de rest viel het erg tegen. Zeker voor 5 euro per biertje etc. Maar gelukkig zat het weer mee en was de sfeer gezellig.

  27. Martjn

    Alcoholgebruik veroorzaakt zo’n 8000 doden per jaar in Nederland (om nog maar niet te spreken van alle andere negatieve gevolgen). Er is nog nooit iemand overleden aan het gebruik van wiet of hasj (en agressief wordt je er ook niet echt van ;))
    Als je een festival familie vriendelijk wilt maken lijkt mij de keuze niet zo moeilijk 🙂

  28. Cornelis de Jager

    Hier laat men weer eens zien dat alles alleen maar om jongeren draait. Niet om omwonenden, niet om ouderen, niet om zieken, niet om gehandicapten, niet om bejaarden, niet om 40 plussers, maar alleen om jongeren, ziekmakend. Doodmoe wordt je er van. Want iets dat normaal is : geen drugs gebruiken, wordt nog ter discussie gesteld. Een festival? lekker in een gesloten ruimte in de jaarbeurs, goed geluidsdicht afsluiten. niet meer in de openlucht !!!!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).