Bewoner Lucasbolwerk in Utrecht vangt bot bij de rechter; beachvolleybaltoernooi mag doorgaan Bewoner Lucasbolwerk in Utrecht vangt bot bij de rechter; beachvolleybaltoernooi mag doorgaan

Bewoner Lucasbolwerk in Utrecht vangt bot bij de rechter; beachvolleybaltoernooi mag doorgaan

Bewoner Lucasbolwerk in Utrecht vangt bot bij de rechter; beachvolleybaltoernooi mag doorgaan
De vergunning voor het beachvolleybaltoernooi dat dit weekend naast de Stadsschouwburg plaatsvindt, is volgens de rechter rechtmatig afgegeven door de burgemeester van Utrecht. Een omwonende had bezwaar gemaakt en vroeg in een spoedprocedure bij de rechtbank om het evenement te verbieden, maar de voorzieningenrechter heeft dat verzoek afgewezen.

De vergunning voor het beachvolleybaltoernooi dat dit weekend naast de Stadsschouwburg plaatsvindt, is volgens de rechter rechtmatig afgegeven door de burgemeester van Utrecht. Een omwonende had bezwaar gemaakt en vroeg in een spoedprocedure bij de rechtbank om het evenement te verbieden, maar de voorzieningenrechter heeft dat verzoek afgewezen.

Het beachvolleybaltoernooi – Nightwatch Eredivisie Beach – wordt al enkele jaren in samenwerking van de Stadsschouwburg georganiseerd op het Lucasbolwerk. Ook komend weekend staat het evenement weer op de planning, maar daar is dus niet iedereen blij mee.

De Stadsschouwburg Utrecht heeft al in april een vergunning aangevraagd, maar omdat in die aanvraag nog wijzigingen werden doorgevoerd kon de gemeente de vergunning pas vorige week definitief afgeven. Een bewoner van het Lucasbolwerk heeft daarop bij de gemeente bezwaar gemaakt, omdat hij bij eerdere evenementen veel last had van het geluid.

Argumenten

De voorzieningenrechter oordeelt dat het beter was geweest als de gemeente de vergunning eerder had afgegeven, zodat omwonenden langer de kans hadden gehad om bezwaar te maken. Tegelijkertijd vindt de rechter dat in de spoedprocedure bij de rechtbank alsnog goed gekeken kon worden naar de argumenten van de bewoner die bezwaar heeft gemaakt.

Bij een evenement als dit beachvolleybaltoernooi is volgens regels van de gemeente 80 decibel toegestaan. De gemeente hanteert bij het toernooi echter een grens van 70 decibel omdat de huizen op het Lucasbolwerk dicht op het evenemententerrein staan.

‘Geen onredelijke afweging’

De rechter noemt die maatregel ‘een redelijke uitkomst’. “Bij het afgeven van een vergunning voor het beachvolleybaltoernooi heeft de burgemeester geen onredelijke afweging gemaakt. Het belang om het evenement door te laten gaan weegt daarom nu zwaarder dan het tegengaan van overlast voor de buurman”, vindt de rechter.

De Stadsschouwburg heeft aangeboden om komend weekend een hotel te vergoeden voor de bewoner die bezwaar maakte, maar dat aanbod heeft hij afgeslagen.

16 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Al jarenlang een beproeft recept: met allerlei smoesjes de vergunning pas vlak voor het evenement afgeven zodat een normale bezwaarprocedure onmogelijk wordt. Zo hou je omwonenden op afstand en faciliteer je de evenementen organisatoren. Welkom in Pretpark Utrecht!

 2. wollie

  beginnersfout; anno 2022 regel je zoiets met een kudde tractors. kan ee geen volleyballer meer bij. (neem wel elektrische, anders heb je alsnog lawaai)

 3. Scherpschutter

  LOL. Wat voor een ongelofelijk miserabele zuurpruim en godsgruwelijke egoïst moet je wel niet zijn om via een rechter te proberen om een dergelijk gezellig evenement te verbieden? Dan heb je geen leven hoor. Triest.

 4. Lombokker

  Als ik het zo lees is niet het toernooi zelf het probleem, maar specifiek de teringherrie die tegenwoordig bij allerlei evenementen verplichte kost lijkt te zijn. Ik kan deze bewoner geen ongelijk geven.

 5. BdV

  Maar waarom slaat de bewoner het aanbod van een weekend in een hotel af? Een hotel (op een rustige locatie) is toch een prima oplossing? Of is het probleem toch niet zo heel erg groot?

 6. Wim

  Zielige bewoner die. Gewoon in een dorp moet gaan wonen en niet in een levende stad.

 7. Wendy

  Sommige mensen zeuren overal over.Wanneer je in een (grote)stad woont weet je dat er af en toe overlast kan zijn.Woont zelf al 64 jaar in de binnenstad.

 8. Peter

  Maar… waar is de beach?

 9. Eva

  Vorig jaar waren er in totaal 4 weken lang festivals bij het Lucasbolwerk. Moeten de bewoners dan maar een maand verplicht hun woning uit?

 10. woutvr

  Erg sympathieke aktie van de Stadsschouwburg.

 11. Endie

  Maar waarom dan dat aanbod van een hotel afslaan?

 12. Peter

  De door u zo betitelde zuurpruim is vast niet tegen een gezellig evenement, Scherpschutter, maar ik denk zomaar dat hij de steevast daarbij behorende daverdreun”muziek” niet kan pruimen. Iedereen heeft er recht op in zijn woning te worden gevrijwaard van stank, herrie en afval. In de binnenstad is dat wat ongetwijfeld wat meer dan in uw rustige dorpje maar redelijke grenzen moeten worden gehandhaafd. Is dat egoistisch? Of wilt u een binnenstad die alleen nog maar pretpark is en waar de woonfunctie verdwijnt? Zoiets als Venetië?

 13. passalacqua

  waarom niet bij Roost, ideale plek voor dit soort vertier.
  Een schouwburg die een beachvolleytoernooi organiseert, weird.

 14. Anneke

  Ik geef het je te doen: eerst wakker liggen van het uitgaanslawaai van de feestkroegen van 24.00 tot 05.00 uur in de ochtend, dan in het weekend van 12.00 tot 23.00 harde muziek voor je raam. Wie wil ruilen met deze bewoner?

 15. Binnenstatter

  @scherpschutter, je kunt het ook omdraaien. Misschien is het wel egoïstisch om zoveel herrie te willen maken in een buurt die al zucht onder het luidruchtige uitgaansleven.

 16. J. Hannes

  Die Burgemeester keurt wel erg veel goed,wat ten koste gaat van haar burgers !
  Een PvdA wethouder die woningen beschikbaar stelt. Een vuureerkverbod toch maar niet. Sinds Joop den Uil, is de PvdA er niet meer voor….het Volk ! Wao afschaffen onder Rutte zijn wij nog niet vergeten ! Sta op verworpen der Aarde….want de Internationale…..dat lied kennen ze niet meer Joop !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).