Bewoners bezorgd over plannen voor crematorium St. Barbara | De Utrechtse Internet Courant Bewoners bezorgd over plannen voor crematorium St. Barbara | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners bezorgd over plannen voor crematorium St. Barbara

Bewoners bezorgd over plannen voor crematorium St. Barbara
Foto Wikimedia CC/Onderwijsgek
Bewoners rond de begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan zijn tegen de komst van een crematorium. Ze hebben hun zorgen geuit tijdens een informatieavond en zijn een petitie gestart.

Bewoners rond de begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan zijn tegen de komst van een crematorium. Ze hebben hun zorgen geuit tijdens een informatieavond en zijn een petitie gestart.

De directeur van de begraafplaats, Karen Kolkhuis Tanke-Janssen vertelt dat de buurt is ingelicht en dat daarbij de plannen voor een crematorium zijn toegelicht. “Er was heel veel reactie uit de buurt. Die hebben we ter harte genomen. Er zijn diverse zorgen uitgesproken en die gaan we evalueren.” Kolkhuis benadrukt zorgvuldig te werk te willen gaan.

Bewoners zijn inmiddels een petitie gestart, omdat ze vinden dat een crematorium in deze woonwijk geen reële optie is. “Een crematorium zal de uitstoot, verkeers- en parkeeroverlast voor de omwonenden negatief beïnvloeden. En deze is in de huidige situatie al hoog”, aldus de bewoners.

Zorgen

Christel Jaarsma, een van de indieners van de petitie, stelt bovendien dat de directie van de begraafplaats niet netjes heeft gehandeld. “Er zijn te weinig brieven verspreid voor de informatieavond, die hebben we zelf nog moeten kopiëren en uitdelen. De parkeerdruk en verkeerssituatie zal verder verslechteren en ook om de luchtkwaliteit – die nu al erg slecht is – maken we ons grote zorgen.”

Volgens Jaarsma is de buurt niet goed geïnformeerd en handelt de begraafplaats ‘manipulerend’. “We hebben nu al veel last van de drukte van de begraafplaats, maar dragen de plek wel een warm hart toe. Die verstandhouding is nu in de ijskast gezet en dat komt door St. Barbara niet door ons.”

Haalbaar

De begraafplaats gaat kijken of na de reacties van bewoners iets moet worden aangepast aan de plannen. Er zijn nog geen vergunningen aangevraagd voor de bouw van een crematorium. Dan pas zal de gemeente beoordelen of een crematorium hier haalbaar is.

Eerder was er in Utrecht ook al protest tegen de komst van een crematorium op begraafplaats Kovelswade, nabij de Koningsweg. De gemeente Utrecht was eerder positief over die plannen, maar schoot het plan van twee uitvaartondernemers na een haalbaarheidsonderzoek af.

14 Reacties

Reageren
 1. Montgomery Burns

  “Een crematorium zal de uitstoot, verkeers- en parkeeroverlast voor de omwonenden negatief beïnvloeden. En deze is in de huidige situatie al hoog”

  De uitstoot van de begraafplaats is al hoog? Stoten dode mensen soms ammoniak en stikstofoxide uit, net als vee?

  Verder mag je natuurlijk best klagen over “verkeersoverlast” bij een begraafplaats die bestaat sinds 1875 middenin een villawijk, waar je zelf pal tegenover bent gaan wonen. Maar ik vind het een beetje onsmakelijk en verwend overkomen, en het wekt weinig empathie bij me op.

 2. Katja

  De mensen komen ook voor de uitvaart aldaar, en tegelijkertijd cremeren. Dus in deze gevallen in ieder geval geen overlast.

 3. herman

  Misschien moeten we de bezorgde bewoners laten kiezen, een daklozenopvang, tippelzone of crematorium.

 4. Gerard vd Vecht

  In oa LR is een prachtig nieuw crematorium ,maar uit concurrentie overwegingen wil elke begrafenis ondernemer een eigen crematorium.
  Deze ligt nabij de vervuilende snelweg en niet in een woonwijk.
  Gerard vd Vecht.

 5. Ger

  St.Barbara is een prima locatie om uitvaartdiensten te houden, voor het cremeren hoef je daar echter geen voorziening te bouwen om 2 verbrandingen per dag te doen, dat is niet zo duurzaam. Dus de dienst kan op St. Barbara, het technisch cremeren op de grotere crematoria rondom Utrecht.

 6. Wim Vreeswijk

  Pas gisteravond las ik in het A.D. dat er sprake zou zijn van een crematorium bij de begraafplaats St. Barbara. Wij zijn hier totaal niet van op de hoogte gesteld. En dat terwijl mijn familieleden o.a. mijn ouders en oudste zoon Bart hier al jaren begraven liggen. Wij hadden dan ook op z’n minst als eerste die informatie moeten ontvangen. Des te meer omdat wij ons zelf ter zijner willen laten cremeren.

 7. Peggy Bundy

  Wim, wat hebben de nabestaanden van mensen die begraven liggen in vredesnaam te maken met de plannen voor een nieuw businessmodel bij die kerk? Wil je je ouders nu bij nader inzien laten cremeren?

 8. Michiel

  Bewoners zijn tegen? Daar zijn er vast van, maar misschien is er wel een zwijgende meerderheid vóór, is dat onderzocht?
  En parkeeroverlast: niets van gemerkt, door de prima oplossing die er nu bestaat: alleen parkeren langs de weg bij een uitvaart of straks crematorium.

 9. Toine Goossens

  De bewonerspetitie heeft al het ontzagkijk grote aantal van 196 sympathisanten gescoord. Duidelijk een zeer kleine minderheidspressiegroep die louter via de media de politiek bij de besluitvorming wenst te betrekken.

  Van die 196 zijn 93 ondertekenaars anoniem. Blijft er een schamele 103 over. Van die 103 is er minimaal één die tweemaal heeft getekend. Dat betekent dat er geen controle plaats vindt op identiek e-mail adres of internet identificatie.

  Het kunnen er dus ook 25, 20, 15 10 of 5 zijn.

 10. Toine Goossens

  Nederland kent een van meest uitgebreide wet- en regelsystemen voor veranderingen in de leefomgeving. Iedere Europese wet kent een extra aanvullende Nederlands bescherming.

  Iedereen die van mening is dat met zijn of haar belangen onvoldoende rekening wordt gehouden heeft een scala aan wettelijke rechten ter beschikking om ieder besluit aan die wetten en regels te laten toetsen. Die rechtsbescherming is nergens ter wereld zo dichtgetimmerd als in Nederland.

  Het getuigt van fundamenteel verraad aan de democratie om die rechtsbescherming niet haar werk te laten doen.

  Nee via vriendjes en vriendinnetjes in de politiek of het ambtelijk apparaat wordt die democratie genadeloos aan de kant geschoven. Laten we alle aan de verkiezingen deelnemende partijen om een uitgebreid standpunt over deze aantasting van de democratische processen vragen. De partij die geen strikt en fair antwoord geeft zet zich dan zelf buitenspel.

 11. Toine Goossens

  De opstellers van de petitie stellen het volgende:

  Wij, de bewoners rondom de begraafplaats St. Barbara in Utrecht, zijn van mening dat:

  Aangezien de begraafplaats is aan vrijwel alle kanten is omringd door wegen waar niemand woont. Er is een straat die ca 300 á 400 meter van de ingang ligt waar enkele mensen wonen.

  Uiteraard biedt de petitie niet de mogelijkheid om tegen te stemmen, kom zeg ‘wij gaan toch niet onze eigen glazen ingooien?’,
  Nou ik kan u een ding verzekeren, de grondlegger van de christelijke wereld zei: ‘Wie niet voor mij is, is tegen mij’. Capito dames en heren? De stand is 102 tegen 400.000. Dat crematorium komt er.

  P.s. De extra afstand die rouwstoeten moeten rijden veroorzaken zoveel foute lucht, dat u, zoals de keizer, zonder kleren staat.

 12. Wim Vreeswijk

  Zojuist werd ik gebeld door het kantoor van de desbetreffende begraafplaats. Het is nog in een onderzoeksfase en het is nog helemaal niet zeker of het definitief door gaat. Als het wèl definitief door gaat worden de nabestaanden hierover geïnformeerd.

 13. Ger

  beste Toine, ook een petitie starten past binnen democratie, dus start er zelf een die voor het crematorium is.

 14. Kom maar door

  Kreeg een papiertje voor een peitite tegen het crematorium in de bus, woon 1,5 km verder… Wat een onzin en onverdraagzaamheid zeg. En dan overal gaan leuren met je petitie, ga toch weg!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).