Bewoners in Utrecht-Oost ergeren zich groen en geel aan reclameborden op rotondes - De Utrechtse Internet Courant Bewoners in Utrecht-Oost ergeren zich groen en geel aan reclameborden op rotondes - De Utrechtse Internet Courant

Bewoners in Utrecht-Oost ergeren zich groen en geel aan reclameborden op rotondes

Bewoners in Utrecht-Oost ergeren zich groen en geel aan reclameborden op rotondes
Er verschijnen steeds meer reclameborden op rotondes in Utrecht. Sinds een half jaar mogen rotondes in Utrecht gesponsord worden. Afgelopen week moesten rotondes in Utrecht-oost er aan geloven. Bij de redactie van DUIC kwamen veel verontruste reacties binnen. “Dit lijkt me in strijd met goede ruimtelijke ordening”, zegt de een. “Een wirwar aan borden, het zal niet bijdragen aan de verkeersveiligheid”, zegt de ander. “Hoe is het mogelijk dat je op deze plek vier keer een reclameboord mag plaatsen?”, vraagt weer een ander. Het mag.

Er verschijnen steeds meer reclameborden op rotondes in Utrecht. Sinds een half jaar mogen rotondes in Utrecht gesponsord worden. Afgelopen week moesten rotondes in Utrecht-oost er aan geloven. Bij de redactie van DUIC kwamen veel verontruste reacties binnen. “Dit lijkt me in strijd met goede ruimtelijke ordening”, zegt de een. “Een wirwar aan borden, het zal niet bijdragen aan de verkeersveiligheid”, zegt de ander. “Hoe is het mogelijk dat je op deze plek vier keer een reclameboord mag plaatsen?”, vraagt weer een ander. Het mag.

In Utrecht mogen 47 rotondes gesponsord worden. De voornaamste reden hiervoor is de besparing op onderhoudskosten. Via een aanbesteding zijn zijn de rotondes afgelopen jaar gegund.

Reclame bij de grote rotonde in Oudwijk bij de Emmalaan
Reclame bij de grote rotonde in Oudwijk bij de Emmalaan

Dit exploiteren van rotondes moet de gemeente jaarlijks zo ‘n 32.500 euro opleveren en nog eens 47.000 euro besparen aan onderhoud. Het kost Utrecht zo’n 10.000 per jaar om de contracten te maken en in de gaten te houden of de exploitant zich wel aan de afspraken houdt.

Per rotonde mogen maximaal vier reclame-uitingen op een metalen frame geplaatst worden met een maximale afmeting van 50x70cm. De netto besparing en reclame inkomsten zijn bestemd voor het Programma Beheer Openbare Ruimte.

De gemeente wil naast het besparen op onderhoudskosten met rotonde-reclame meer betrokkenheid van bewoners, verenigingen en bedrijven bij de openbare ruimte creëren en het onderhoudsniveau van de openbare ruimte verhogen.

27 Reacties

Reageren
 1. Rob

  Zo zie je maar, voor een kwartje per inwoner per jaar is de gemeente best bereid om de bewoners te ergeren…

 2. tjark reininga

  onlangs heeft de VVD dat de verrommeling van de rotondes de veiligheid in het verkeer aantast. ik mag er toch, hoop ik, van uitgaan dat de VVD de verrommeling die door sponsoring zal ontstaan tegen zal houden?

 3. ton verweij

  Het is werkelijk een aanfluiting! Het verrommelt de openbare ruimte en verslechtert de verkeersveiligheid. daarnaast staan ze nog in de weg, voor het onderhoud. Bovendien zijn het nog lelijke borden ook!

 4. herman

  Als die inwoners bereid zijn extra belasting te betalen krijgen ze reclamevrije rotondes.
  Andere optie is om wat minder te vegen.

  Zeg het maar!

 5. Joris

  En zo wordt het hele land verkloot en ge-economiseerd.
  Binnenkort kun je een kaartje kopen om het stadskantoor binnen te komen. Dat wordt dan verkocht als de ‘Klépierre Experience’

 6. Fab

  Utrecht wil zich zo graag profileren. Als historische stad. Historisch is vooral de wijze van aanpak van de openbare ruimte. Er zou minder reclame komen en meer eenduidigheid in borden. Hoezo moeten dergelijke plantsoenen vol geplempt. (Nog los van de verkeersveiligheid), Utrecht heeft een hink stap beleid. Aan de ene kant: wil de Gemeente een ‘Utrecht heeft het!’ En aan de andere kant laat de Gemeente consequent kansen liggen en voert smakeloosheid de standaard toon. Zo jammer.

 7. Hans

  Utrecht Oost maakt zich druk over reclameborden op ‘n rotonde, Overvecht over een azc met 400 mensen

 8. M.Wt-t Vr.

  Lijkt nergens op,onrustig ,lelijk.
  I.p.v. een rotonde verfraaien met mooie beplanting,
  waar de verkeersdeelnemer met plezier langs rijdt,
  deze lelijke reclame,die je niet eens leest,
  omdat je geacht wordt het verkeer in de gaten te houden.
  Maar ja….de centjes hé??

 9. Dorien

  Het is een mooi voorbeeld van iets dat echt anders en beter kan.

  De reclameborden zijn een ergerlijke aantasting van de kwaliteit van de openbare ruimte.
  Als de politieke de keuze heeft gemaakt om dit bedrag te bezuinigen op schoonhouden en beheer, zou je ook aan bewoners kunnen vragen (‘Samen maken we de stad’) hoe dit probleem op te lossen: minder vegen? andere bijdragen? sponsoren door bewoners en bedrijven maar vermelding van sponsoring op een site ipv via lelijke borden. Kom op gemeente, dit moet echt anders!

 10. marcel gieling

  Ik reed bij de Emmalaan en zag dat er borden werden geplaatst. Ik dacht, heel naïef misschien, dat er op zou staan, ‘De gemeente Utrecht doet er alles aan om deze prachtige beuk te behouden’.

  Helaas,het is ordinaire reclame.

 11. Martijn

  Horizon vervuiling op en top! Zelfs op een mini rotonde aan de Hardenbroek te Vleuterweide (bestaat uit stukje gras en 1 mini boompje) worden drie oerlelijke borden geplaatst. Dit is doorgeschoten. Ik hoef niet overal geconfronteerd te worden met reclame.

  PS.Krijgt de gemeenschap nu ook korting op de belastingen nu er bespaart wordt op deze lasten? Dat zal dan wel niet!

 12. Wim

  @tjark

  Ik zou er niet op rekenen. Het idee om de rotondes te laten sponsoren komt namelijk van de VVD, gesteund door CDA, D66, Christen Unie en Stadspartij Leefbaar Utrecht.

  Zoek op de site van de gemeente maar even naar motie “sponsor de rotonde” 2014/M06 d.d. 30 januari 2014.

 13. Anneke

  Helemaal eens met Dorien!

 14. Marko

  Wat een treurigheid van die lelijke reclame op de rotondes. Er is zeker nog niet genoeg reclame in de openbare ruimte aanwezig? En dat allemaal voor een kleine 60.000 besparing?

 15. Mark

  Mensen uit Utrecht-Oost moeten eens komen kijken in een andere wijk. En dan subiet stoppen met klagen over een paar kleine bordjes op een rotonde. Goed idee.

 16. Bram de Goede

  Dat kan veel beter, geen borden maar een mooi ontwerp van een bedrijf die zelf voor het onderhoud zorgt met naamsvermelding. Een zodanig ontwerp dat de rotende een eigen stijl krijgt en herkenbaar is, waardoor je minder makkelijk de weg kwijt raakt. In andere gemeentes weten ze met exclusieve inrichting per rotonde iets moois te maken en ook nog geld te besparen. Dit is broddelwerk.

 17. Bram de Goede

  Met geld verdienen op de openbare ruimte is niets mis. Maar de gemeente kan met slim aanbesteden ook de kwaliteit verhogen. Ook op de Neude met de schaatsbaan en met Koningsdag ziet het plein er niet uit, de kwaliteit van de inrichting kan veel beter, de witte tent voor de schaatsbaan is een aanfluiting, als gemeente kun je eisen stellen aan de inrichting en het uiterlijk. Kijk eens naar hoe de Parade zorgt voor een feestelijke uitstraling.

 18. Utrechtse

  Plaats een AZC in Utrecht Oost neer….en wat reklame bordjes in Overvecht. Dan hebben de lui in Utrecht Oost een reden om te zeiken en zijn de mensen in Overvecht gelukkig met een paar reklame bordjes ?

 19. Joop

  In Utrecht-Oost kun je beter de oplaadpalen voor elektrische auto’s laten sponsoren door makelaars en advocaten. Zo zonde om die rotondes te ontsieren.

 20. Willem

  Klagers zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die vinden dat ze teveel gemeentelijke belastingen moeten betalen.

 21. Utrechter

  Kan de gemeente eindelijk stevig werk maken van de participatiewet? Derde kwartaal kende Utrecht ruim 9600 inwoners die een bijdrage kunnen leveren aan gemeente Utrecht.
  Dat zou pas echt besparen op kosten die gemeente maakt.

 22. Bernard Tomlow

  Alles van waarde is weerloos .

 23. Nico

  Geweldig he, iets meer dan €60.000,- besparing dat komt neer op nog geen 25 cent per inwoner van de gemeente. Voor dit astronimische bedrag worden een deel van de Utrechtse rotonden verminkt, ontsiert, onsmakelijk vermarkt, bah. De buitenruimte wordt verpacht aan de hoogste bieder. Deze actie hadden ze beter bij de kinderboerderijen kunnen doen, daar levert het de burger ook daadwerkelijk iets op.

 24. DeVraag

  Denk dat men eerder moet afvragen waarom iemand of een instantie in godsnaam een rotonde wilt adopteren als je er alleen maar kosten aan hebt en er dus zelf niets op kunt verdienen.
  Het is volkomen logisch dat iemand die zo’n rotonde adopteert daar geld aan wilt en eigenlijk wel moet verdienen.

  Het bestuur van de gemeente doet aan mis-management. Het is duidelijk te merken dat niemand in die gemeente die de beslissingen mogen maken ook maar enig bestuurlijke ervaring heeft en van common-sense is al helemaal geen sprake.

 25. Frederik

  Laten we ook alle (ALLE) lantaarnpalen in de hele stad voorzien van reclamebordjes. Opdat wij weten waar we moeten zijn voor de voordeligste makelaar. En op alle hoeken van alle straten is ook nog wel wat ruimte voor nuttige kooptips. Er staan toch nog niet zoveel paaltjes en borden, het kan heus wel wat meer: knus!
  En we moeten niet bevreesd zijn nog een stapje verder te gaan: laten we mooie reclamedoeken van de Dom afhangen, gaaf! Kate Moss in sexy jurk 50 meter lang! Dat moet wel een bom duiten opleveren. Of als dat niet mag: het nieuwe gemeentehuis bij het station. Kunnen die ambtenaren ook niet meer naar buiten zitten staren.
  Ja, laten wij onze stad verkopen aan de hoogste bieder

 26. Y

  Agh gut wat een drama poeh poeh in Syrië eten ze planten om te overleven en hier ergeren mensen zich aan een bordje op een rotonde.

 27. Kees Bos

  De plaatsing van reclameborden om het groenonderhoud te bekostigen op de rotondes tussen Maliebaan en Wilhelminapark is onwenselijk en onbegrijpelijk. Onwenselijk omdat een fraai en vrij gaaf parkgebied met Rijksmonumentstatus landschappelijk wordt aangetast (op de rotonde Snellenlaan/Maliebaan lijken bijvoorbeeld meer borden te staan dan grassprieten) en onbegrijpelijk omdat de beoogde betrokkenheid van de omwonenden al behoorlijk groot en effectief is en daarmee bovendien de gemeente al geld bespaart. Heel wat vrijwilligers steken of staken veel vrije tijd in het assisteren van de gemeente bij het beheer. Op de site van de Stichting Wilhelminapark eo staat heel goed beschreven waar heel wat burgers samen met de gemeente voor knokken. Een bezoek waard.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).