Bewoners Jacob van der Borchstraat beklagen zich over ‘onaangekondigde afvalcontainers’ | De Utrechtse Internet Courant Bewoners Jacob van der Borchstraat beklagen zich over ‘onaangekondigde afvalcontainers’ | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners Jacob van der Borchstraat beklagen zich over ‘onaangekondigde afvalcontainers’

Bewoners Jacob van der Borchstraat beklagen zich over ‘onaangekondigde afvalcontainers’
De betonblokken op de Jacob van der Borchstraat (Foto's: Sijmen Schermer Voest)
‘Dit is toch geen logische plek voor vuilcontainters’, is te lezen op drie naast elkaar geposteerde betonblokken op de Jacob van der Borchstraat in Tuinwijk. Buurtbewoners hebben de betonblokken, die dienst gaan doen als opslagplaats voor afval, beklad uit protest.

‘Dit is toch geen logische plek voor vuilcontainters’, is te lezen op drie naast elkaar geposteerde betonblokken op de Jacob van der Borchstraat in Tuinwijk. Buurtbewoners hebben de betonblokken, die dienst gaan doen als opslagplaats voor afval, beklad uit protest.

De vuilcontainers staan er sinds vrijdag en zullen maandag in de grond worden geplaatst. Er hangt al een tijdje een bord met de aankondiging van een wegsleepregeling in de straat, maar  een aantal bewoners hoort nu pas van de plannen. “Ik hoorde via mijn buurvrouw dat er pal voor mijn deur afvalcontainers geplaatst zullen worden”, beklaagt buurtbewoonster Desiree zich. “Dat is toch totaal geen logische plek?”

Desiree en een aantal andere buurtbewoners maken zich zorgen om de geur die mogelijk rondom de afvalcontainers gaat hangen. Bovendien gaan de containers ten koste van een parkeerplek. Volgens hen heeft de gemeente de komst van de afvalcontainers niet goed gecommuniceerd.

Mondelinge vragen

Om de afvalcontainers op de politieke agenda te krijgen hebben de bewoners van de Jacob van der Borchstraat VVD-raadslid Martijn van Dalen om hulp gevraagd. Hij is al langer bezig met de zorgen van bewoners en ondernemers over het plaatsen van afvalcontainers door de gemeente Utrecht. Die zorgen komen met name uit Tuinwijk. Eerder probeerde de gemeente daar afvalcontainers te plaatsen op het terras van Tapperij Thijs en voor restaurant Tijm.

Van Dalen stelde daarover donderdag mondelinge vragen aan wethouder Klaas Verschuure van Ruimtelijk Ontwikkeling. “Het valt mij op dat de communicatie onvoldoende is”, laat Van Dalen weten. “De locaties van de containers zijn soms onlogisch en lijken vanuit een ivoren toren getekend. Daarbij wordt geen rekening gehouden met ondernemers en bewoners. De wethouder is nogal laconiek.”

Het Nieuwe Inzamelen

Het plaatsen van (ondergrondse) afvalcontainers is onderdeel van Het Nieuwe Inzamelen van de gemeente Utrecht. Met dat beleid wil de gemeente afvalscheiding stimuleren en de arbeidsomstandigheden voor medewerkers van de inzameldienst verbeteren. Eerder dit jaar adviseerden de comités Afvalinzameling van Vogelenbuurt, Tuinwijk en Wittevrouwen de gemeente per brief om dat beleid te heroverwegen. In oktober 2017 stapten bewoners van de Melis Stokestraat naar de Raad van Staten om de komst van ondergrondse afvalcontainers te voorkomen. Zonder resultaat.

Update 24 september 2018 12:00

De gemeente Utrecht laat bij monde van perswoordvoerder Matthijs Keuning weten dat de plaatsing van de afvalcontainers in de Jacob van der Borchstraat geen onaangekondigde actie is. “Er is een lang besluitvormingsproces aan voorafgegaan”, reageert hij. “Al in 2016 is er aan de hand van bewonersbijeenkomsten een plattegrond gemaakt met de locaties van de te plaatsen afvalcontainers. Bewoners hebben daarna de mogelijkheid gehad om bezwaar te maken, waarna er een buurtbericht is rondgestuurd met daarin de definitieve plattegrond.”

13 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Wat afschuwelijk! Je zal er maar wonen.

 2. Hetty

  Het lijkt wel op een uit de hand gelopen Bananasplt-grap, maar helaas is dit realiteit. Deze realiteit heet: Het Nieuwe Inzamelen, dat door de Gemeente Utrecht gelanceerd is. Een mooie naam voor iets, wat weer veel onvrede, en terecht, bij bewoners oproept. De Gemeente Utrecht mag blij zijn, dat deze nette bewoners alleen maar hun onvrede heben geuit met een viltstipt, en niet met voorhamers. Het is te hopen, dat de containers snel naar een geschiktere plek worden overgebracht.

 3. Sjaak

  De inwoners van de Van der Borchstraat hadden sinds mei 2016(!!) kunnen weten dat op die locaties ondergrondse containers zouden worden geplaatst. Dat is uitvoerig gecommuniceerd door de gemeente.beetje vreemd om nu opeens wakker te worden.
  Kijk anders eens op de site van de gemeente: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/afval/het_nieuwe_inzamelen/2018-09-Plattegrond-geplande-ondergrondse-containers-Tuinwijk.pdf

 4. Sjaak

  Brief van de gemeente aan de bewoners van Tuinwijk van mei 2016. Huis aan huis verspreid. Met als bijlage een overzicht van alle locaties. Dus een volslagen raadsel hoe deze bewoners kunnen spreken van een “onaangekondigde” actie.

  https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/afval/het_nieuwe_inzamelen/2016-05-Brief-Besluit-Het-Nieuwe-Inzamelen-Tuinwijk-en-Zeeheldenbuurt.pdf

 5. Jacob

  Ik woon toevallig in deze straat en heb gewoon een brief in de bus gekregen van de gemeente met informatie.

  Daarnaast lijkt mij dit weer een typisch gevalletje “not in my back yard”.

 6. Ernst Cliné

  Via het email adres [email protected] kan men zich aanmelden om op de hoogte gehouden te worden over deze gemeentelijke plannetjes.
  En hier https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/afval/het-nieuwe-inzamelen/ kan men lezen wanneer deze maatregelen per wijk ingevoerd worden.

 7. Edith vd moes

  Ik snap het niet, ik woon in de gerard noodtstraat en daar hebben we allemaal gemeenteberichten ontvangen over de contianers. Het lijkt me stug dat die allemaal niet zijn bezorgd in de jakob vd borchstraat wat verderop is. Misschien hebben de bewoners gewoon niet opgelet of alle gemeenteberichten bij het oud papier gegooid maar dan moet je naderhand niet gaan zeuren

 8. bee

  misschien dat er per brief het 1 en ander is aangekondigd maar om die dingen pal onder je voorraam te hebben is natuurlijk voor iedereen onacceptabel .

 9. BW

  @Jacob
  Ik vroeg me al af hoe lang het zou duren voor de ‘nimby-kaart’ zou worden getrokken. Het is overigens meer een gevalletje “not in my front yard”, maar dat terzijde, want mag ik uit jouw reactie afleiden dat jij er geen problemen mee hebt als die containers voor jouw deur worden geplaatst? Geef dat dan even door aan de gemeente. Het is tenslotte dezelfde straat, dus dan is dit probleem opgelost.

 10. Utrechter

  @Hetty: Inderdaad. Dat Het Nieuwe Inzamelen is vooral lucratief voor de op brandstof rijdende vuilniswagens. Iedereen weet dat nascheiding (d.w.z.: in het afvalscheidingsstation) machinaal veel accurater en efficiënter is. Vaak wordt gescheiden afval later alsnog bij elkaar gemikt omdat dat makkelijker is of omdat de capaciteit voor recycling onvoldoende is, of te duur is. Zolang er wijken zijn, zoals de mijne, waar alles gewoon gezamenlijk wordt opgehaald, heeft dit echt geen zin.

 11. Marcel 59

  Prima zaak, dat DUIC een update plaatst met het antwoord van een woordvoerder van de gemeente. Bij mij roept dat de vraag op, waarom raadslid Martijn van Dalen zelf niet eerst even bij de verantwoordelijke gemeentelijke dienst heeft geïnformeerd hoe het zit? Daar zou hij als raadslid de weg toch moeten weten? Dan blijkt bovendien, gezien de reacties, ook nog eens, dat de antwoorden gewoon te vinden zijn op de gemeentelijke website.
  Natuurlijk begrijp ik ook wel, dat er dan weinig meer te roepen valt.

 12. BW

  @Marcel59
  Wellicht hebben de bewoners inderdaad niet goed op de brievenbus gelet, wie zal het zeggen. Het verandert verder niet zoveel aan het feit dat iedereen zal begrijpen dat die bewoners niet zitten te wachten op een paar vuilcontainers pal voor hun raam. Behalve dan de DUIC reaguurders, want die zijn niet te beroerd om de betreffende bewoners direct voor ‘nimby’ uit te maken. Dat roept zo lekker makkelijk en dan heb je die containers tenminste niet voor je eigen deur, nietwaar? Over ‘nimby’ gesproken…

 13. Robert

  Hebben ze de brief gehad? Lijkt het wel op. Is er toen protest aangetekend? Blijkbaar niet. Einde discussie, niet miepen.

  En leren dat je niet brieven van de gemeente moet negeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).