Bewoners kunnen reageren op plannen voor winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht Bewoners kunnen reageren op plannen voor winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht

Bewoners kunnen reageren op plannen voor winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht

Bewoners kunnen reageren op plannen voor winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht
Bron: Gemeente Utrecht
Al een tijdje liggen er plannen om van winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht een aantrekkelijkere plek te maken. Op 17 januari kunnen onder meer omwonenden tijdens een inloopbijeenkomst laten weten wat hun wensen zijn voor het gebied. In 2025 moeten de werkzaamheden beginnen.

Al een tijdje liggen er plannen om van winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht een aantrekkelijkere plek te maken. Op 17 januari kunnen onder meer omwonenden tijdens een inloopbijeenkomst laten weten wat hun wensen zijn voor het gebied. In 2025 moeten de werkzaamheden beginnen.

In oktober 2022 gaven bewoners, bezoekers en ondernemers van winkelcentrum Vleuterweide aan dat het gebied ‘kil’ aanvoelt. Destijds liet de gemeente ook al weten dat de openbare ruimte een opknapbeurt zou krijgen.

Zo moeten er op de Middenburcht, Hofburcht, Burchtplein, Noorderburcht en Burchtpoort meer planten en bomen komen. “Dat doen we vooral op de pleinen. We onderzoeken ook of we in de straten meer groen kunnen toevoegen”, schrijft de gemeente.

Vijver

Daarnaast worden ook de oevers van de Buchtvijver opnieuw ingericht. Omdat er meerdere bouwprojecten rond de vijver waren kon dit niet eerder gebeuren. Zodra straks de tijdelijke kinderopvang aan de Landschapsbaan weg is, wordt het laatste deel van de vijver afgemaakt.

“Langs de Landschapsbaan, tussen de Veldhuizerweg en busbaan Vleuterweide, komen onder andere meer bomen. We denken ook aan een wandelpad tussen de Landschapsbaan en de Burchtvijver, om een rondje om de vijver te lopen.”

Mening

Bewoners, ondernemers en gebruikers van winkelcentrum Vleuterweide kunnen op 17 januari tijdens een inloopbijeenkomst hun mening geven over de plannen. Daarna wordt besloten aan welke eisen het ontwerp moet voldoen.

“We verwachten dat de werkzaamheden starten in 2025. Het kan zijn dat we bepaalde onderdelen eerder aanleggen, bijvoorbeeld omdat het een goed moment is om bomen te planten”, schrijft de gemeente Utrecht tot slot.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Mark

  Hetgeen wat wij missen hier is een markt. De opmerking dat het winkelcentrum ‘kil’ aanvoelt snap ik niet. D
  Nieuwbouw zal zoiezo nooit de waarde krijgen van een historisch centrum.

 2. Joes

  @ Mark

  Dat historische centrum was ooit ook nieuwbouw. Dingen hebben tijd nodig, alleen wij mensen geven nooit meer iets de tijd om mooi oud te laten worden (en dait is iets anders dan zaken perfect oud te laten worden, perfectie wordy overschat). Onderhoud zal altijd nodig zijn, daar bezuinigen we op en dan slopen we de boel weer. Gebouwen hebben ook een pubertijd, waarin wij (de rest) de gebouwen niet meer mooi vinden. Wij maken die gebouwen in de pubertijd vaak dood, in plaats van ze de tijd geven te groeien en bloeien.

  Ik snap alleen nooit waarom we in Nederland nieuwbouw nooit in 1 goed kunnen ontwerpen en aanlegen. Alles hangt altijd maar met plakpleisters op plakpleisters aan elkaar. Daarnaast maakt een aanbod van, vaak lokale ondernemers in combi met ketens waar mensen behoefte aan hebben, een centrum. Mensen moeten de boel zelf levendig maken, dat moet je niet aan de overheid overlaten. Doe dingen, met elkaar, organiseer dingen, met elkaar, breng leven in de bouwerij, neem initiatief. Ook buiten de gebaande paden. het zijn toch vaak de outcasts die voor de lange termijn goede ideeëen hebben. Die ideeën zullen, zo gaat het altijd, door de mainstream eerst uitgekotst worden, voor ze omarmd worden.

  Toen de krakers met Tivoli in Utrecht begonnen, keek de mainstream middenklasse daar met veel dedain op neer. Nu is het dezelfde middenklasse die regelmatig concertjes en feestjes bezoekt in datzelfde Tivoli, om mar eens wat te noemen (of er gewoon uit gaat eten, of een bedrijfscongres organiseert of bijwoont).

 3. Will

  Het is een tochtgat, afschuwelijk om daar te lopen!

 4. Ans Roest

  In Leidsche Rijn kun je de eerst paar uur gratis parkeren en als je boodschappen bij de Jumbo doet, nog langer gratis parkeren. Ik hoop dat Vleuterweide parkeren gratis blijft, zeker voor de weekboodschappen. Anders kiezen veel mensen voor alternatieven. Dit zou enorm jammer zijn voor Vleuterweide!

 5. FB59

  Het parkeren bij het Amadeus-college kan niet meer door een “onveilige” busbaan. Vanaf Maarssen moet je dan eerst om het winkelcentrum heenrijden. Met het betaald parkeren in heel Utrecht kan het zal alleen maar slechter worden. Lang leve Bisonspoor waar het (nu nog) gratis parkeren is. Ik vrees dat Vleuterweide nooit historisch oud zal worden. Wel een historische blunder van de gemeente 😉

 6. Bea straub

  Fijn dat er iets gedaan wordt aan de kilheid van wc vleuterweide maar hoe gaan jullie om met al dat verkeer ( fietsen en auto, s) in het wc vleuterweide wordt daar eindelijk ook eens wat aan gedaan het is levensgevaarlijk om daar te lopen en als je er wat van zegd dan zijn de poppen aan het dansen.Er was in een nieuws brief gezegd dat er wat zou gebeuren met de auto’s van de pakketten bezorgers nou ik merk er niets van. Mijn mening zorg eerst voor veiligheid en dan voor de rest.

 7. Uyên

  Graag overkapping, net als het Gelderlandplein in Amsterdam Buitenveldert. Sindsdien is het het veel beter en leuker geworden om te winkelen.

 8. Claudia

  Mooi gezegd Joes! Alles moet altijd maar snel, snel.
  Dingen hebben ook tijd nodig! En mensen met ideeën! Mee eens dat dat niet altijd van de gemeente moet komen. Mensen maken de plek.
  Wat ik niet snap is sommige keuzes (bv qua verkeersstromen). En dat terwijl vaak met gezond verstand gezien kan worden dat iets niet werkt.
  Wat ik zelf nogal jammer vindt is dat de Xenos wegmoest. Niets ten nadele van de Jumbo, maar ik vind 2 supermarkten wel genoeg. De Xenos voegde echt wat toe aan het aanbod. Hopenlijk wordt de leegstand vannde Villa snel opgevuld met een andere leuke kledingwinkel of iets van een sierraden/cadeauwinkel.
  Meer groen juich ik sws toe! Vooral op de landchapsbaan. Je komt via die kant zo kil en kaal Vleuterweide in.

 9. B vandojk

  Ongezellig winkelcentrum en ontzettend tochtgat .en bij de parkeerplaats van het flsatgebouw conjngshven mogen ze ook wel eens onder handen nemen zoveel onkruid bij de bomen .allemaal verwaarlozing.

 10. Marcel

  Komt door het weer van de afgelopen maanden dat het er zo kil aanvoelt.
  In de zomer valt het best wel mee.
  Maar met dat pleintje voor de slagerij valt best nog wat meer te doen.
  Mij benieuwen wat ze met dat grasperk gaan doen waar eerst de school stond.

 11. W

  Bij de jongens van de fietsenwinkel Banierhuis is het wel ouderwets gezellig!

 12. De Kreek

  Als je veel boodschappen moet halen ben je met de auto eerder in Maarsen, dan op het parkeer terrein van Vleuten weide. Mij zien ze daar niet meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).