Bewoners maken zich hard voor buitenbad bij Den Hommel | De Utrechtse Internet Courant Bewoners maken zich hard voor buitenbad bij Den Hommel | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners maken zich hard voor buitenbad bij Den Hommel

Bewoners maken zich hard voor buitenbad bij Den Hommel
Drukte in het buitenbad van Den Hommel in 1966 (Beeld: Utrechts Archief)
In Utrecht-West pleit men voor de komst van een buitenbad bij Zwembad Den Hommel. Het zwembad gaat in 2019 het peuterbad buiten verbouwen, maar heeft geen ruimte voor een buitenbad voor kinderen en volwassenen. Een buurtbewoonster is nu een petitie gestart om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

In Utrecht-West pleit men voor de komst van een buitenbad bij Zwembad Den Hommel. Het zwembad gaat in 2019 het peuterbad buiten verbouwen, maar heeft geen ruimte voor een buitenbad voor kinderen en volwassenen. Een buurtbewoonster is nu een petitie gestart om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

Zwembad Den Hommel had tot medio jaren tachtig verschillende buitenbaden, waaronder een olympisch wedstrijdbad. Deze baden werden echter weggehaald. Vandaag de dag is er nog maar één echt buitenbad te vinden in Utrecht, bij Zwembad De Krommerijn in Utrecht-Oost.

Het Olympisch wedstrijdbad van Zwembad Den Hommel (Beeld: L.H. Hofland / collectie Het Utrechts Archief)

Door het starten van een petitie wil initiatiefneemster Rachel Levy, inwoner van Oog in Al, dat veranderen. “Ik woonde al in Utrecht-West toen het buitenbad van Den Hommel nog wel open was”, vertelt ze. “Ik herinner me al het plezier dat we in het zwembad hadden destijds en erger me er echt aan dat het buitenbad al zo lang dicht is.”

Verbouwingsplannen

Volgens Rachel zouden enorm veel bewoners van Utrecht-West profijt hebben van een buitenbad bij Den Hommel. “Er wonen in Kanaleneiland en Lombok ontzettend veel gezinnen die het financieel heel zwaar hebben en niet op vakantie kunnen. Dan is het toch een must om in de buurt van die wijken een buitenzwembad te hebben? Daarnaast wordt er veel geklaagd over hangjongeren. Die zouden met zo’n bad ook eindelijk wat te doen hebben.”

Vooralsnog ziet de gemeente Utrecht daar geen heil in. In de verbouwingsplannen van Den Hommel is geen ruimte voor een buitenbad. Enkel het kleine peuterbadje dat buiten bij de parkeerplaats ligt krijgt een opknapbeurt. Rachel: “De gemeente gebruikt vaak het argument dat een buitenzwembad te duur is, maar je krijgt er zoveel voor terug. Er is echt behoefte aan in West.”

De petitie is inmiddels met tientallen handtekeningen ondertekend. De initiatiefneemster hoopt de kwestie via deze manier onder de aandacht te brengen van de wethouder.

6 Reacties

Reageren
 1. g

  Dat kleine buitenbad bij Hommel kan toch flink vergroot worden,genoeg ruimte bij grasveld waar amper iemand ligt

 2. Lombokker

  “Daarnaast wordt er veel geklaagd over hangjongeren. Die zouden met zo’n bad ook eindelijk wat te doen hebben.”

  Mevrouw Levy is duidelijk niet zo goed geïnformeerd. Wangedrag van groepen jongeren is helaas al jaren een probleem in zwembaden, met name in de grote steden. Daardoor blijven andere bezoekers weg, en loopt het zwembad inkomsten mis.

  In een binnenbad is dat wangedrag nog beheersbaar. Camera’s, extra toezichthoudend personeel op bepaalde tijden; en ook nog een legitimatieplicht en de mogelijkheid om een zwembadverbod op te leggen. En dan hebben we nog het ‘gezinszwemmen’, wat er in de praktijk op neerkomt dat jongeren tussen de 15 en 24 jaar niet zijn toegelaten.

  Bij een buitenbad is het een heel ander verhaal. Veel groter en minder overzichtelijk. Drukste periode meestal in vakantietijd, dus minder personeel, vaak aangevuld met stagiares. Dat personeel is er vooral op gefocust dat er in dat volle zwembad geen kinderen verdrinken. Incidenten op de ligweide worden pas opgemerkt als het al uit de hand is gelopen. Als de politie arriveerd zijn de daders meestal gevlogen.

  Veel gemeenten staan hierdoor voor een dilemma. Een buitenbad kost sowieso meer dan de inkomsten die er binnenkomen. Die inkomsten zijn ook nog eens afhankelijk van het weer, dus moeilijk te begroten. Eén keer een incident, en het zakt nog verder in het slop omdat bezoekers wegblijven. Een professioneel beveiligingsbedrijf inhuren kost nog meer geld. De betreffende jongeren de toegang weigeren is ook geen optie, want dat ligt politiek veel te gevoelig.

  Dat veel gemeenten er voor kiezen om geen of minder buitenbaden te financiëren is een keuze die nogal voor de hand ligt. Het scheelt een hoop geouwehoer, en je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee.

 3. Steve

  De Haarrijnse Plas of Strijkviertel ligt om de hoek.
  Daar is genoeg ruimte om te zwemmen en is nog gratis ook.

 4. Cico

  Ik zie niet in hoe een buitenbad onveiliger is voor hangjongeren dan een binnenbad. Dat moet voor een oplettende badmeester geen verschil maken, lijkt me.

 5. Ineke Thierauf

  Wat verder weg gratis de plassen in het Noorxderpark. En ook in het Noorxerpark al bijna 100 jaar oud natuurbad De Kikker (100 meter lang) voor ongeveer 40 euro het hele seizoen veilig met goed toezicht zwemmen.

  Maar inderdaad onbegrijpelijk dat het buitenbad vroeger gesloopt is bij een renovatie.

 6. Cico

  Ineke die liggen allemaal op aan de andere kant van de stad, zeker 20-30 minuten fietsen vanuit het westen. Dat is geen alternatief voor west bewoners, zeker voor jonge kinderen.

  West Utrecht heeft veel kinderrijke wijken (Kanaleneiland, OiA, Lombok) zonder een buitenzwembad. Met wat ingrepen kan Utrecht gemakkelijk een (natuur)buitenbad maken. Het ligt nota bene tussen de kanalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).