Omwonenden maken zich zorgen over festival bij Slot Zuylen | De Utrechtse Internet Courant Omwonenden maken zich zorgen over festival bij Slot Zuylen | De Utrechtse Internet Courant

Omwonenden maken zich zorgen over festival bij Slot Zuylen

Omwonenden maken zich zorgen over festival bij Slot Zuylen
Omwonenden van Slot Zuylen maken zich zorgen over het feit dat Smeerboel daar in september een festival wil organiseren. De aanwezige flora en fauna zouden door het evenement blijvende schade oplopen en daarnaast zijn ze bang dat het gebied als een festivalterrein wordt bestempeld.

Omwonenden van Slot Zuylen maken zich zorgen over het feit dat Smeerboel daar in september een festival wil organiseren. De aanwezige flora en fauna zouden door het evenement blijvende schade oplopen en daarnaast zijn ze bang dat het gebied als een festivalterrein wordt bestempeld.

Enkele inwoners van Utrecht en Stichtse Vecht zijn daarom een petitie gestart om te voorkomen dat de gemeente de vergunning toekent. Zij worden hierin gesteund door de Partij voor de Dieren (PvdD). “Voorgaande jaren is het festival georganiseerd op evenementenlocatie Papendorp. De vraag is waarom het festival daar niet weer gehouden kan worden”, aldus de partij. De petitie is nu ongeveer 200 keer ondertekend.

Jasper Coenen, organisator van Smeerboel, zegt hiermee juist tegemoet te komen aan de wens van de gemeente Utrecht. “De gemeente wil dat festivals zich meer verspreiden over de stad. Omdat er relatief weinig feesten in Overvecht worden georganiseerd leek ons dit een goede locatie.” Daarnaast spreekt Coenen tegen dat de locatie op Papendorp een zogenoemde ‘evenementenlocatie’ zou zijn.

Natuurgebied

Voor aanvang van de vergunningsaanvraag heeft Smeerboel door een onafhankelijk bureau een onderzoek laten uitvoeren naar het gebied. “Uit dat onderzoek is gebleken dat het beoogde festivalterrein géén natuurgebied is en dat het dus geschikt is voor een feest. Wij moeten ons daarnaast natuurlijk ook gewoon aan de flora- en faunawet houden. Als wij dat niet doen wordt de vergunningsaanvraag niet eens in overweging genomen.”

Wat Coenen zegt staats haaks op wat de initiatiefnemers van de petitie en de PvdD zeggen. Zij spreken namelijk over een ‘natuurgebied’. Coenen zegt zich te ergeren aan deze berichtgeving. “Ik snap dat mensen hinder van een festival ondervinden. Er is nou eenmaal veel geluid en verkeer op zo’n dag. Daarom vind ik het ook prima als mensen een petitie starten. Wat mij tegen de borst stoot is dat er leugens worden verspreid wat uiteindelijk leidt tot onjuiste beeldvorming.”

Festivalterrein

De initiatiefnemers van de petitie en de PvdD zijn daarnaast bang dat het terrein na één festival vaker gebruikt gaat worden als feestplek. “Het Land van Zuylen is een prachtige oase van rust en dat willen wij behouden. Wij zien met lede ogen aan dat dit gebied straks een officieel festivalterrein wordt”, is te lezen in de petitie.

De gemeente Utrecht heeft nog geen besluit genomen over de vergunningsaanvraag.

39 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Wen er maar aan, alle ‘open plekken’ in en om Utrecht worden vroeg of laat tot festivalterrein gedegradeerd. Iedereen die in de buurt van een plein of park woont weet dat niet alleen het festival zelf, maar ook alles er omheen, de aan- en afvoer, op- en afbouw van zo’n circus, de parkeerchaos (ook van fietsen) en vooral het vaak zeer bedenkelijke gedrag van de bezoekers buiten de hekken van het festivalterrein waar niemand verantwoordelijkheid voor wil nemen veel overlast en schade veroorzaken. En laten we nou niet doen of die festivals van levensbelang zijn, het zijn gewoon commerciële ondernemingen die bier willen verkopen.

 2. M.

  Nu duidelijk wordt wat de gevolgen zijn van de nog steeds toenemende festivallisering van Utrecht, met alle overlast van dien, zou ik hiernaast liever de vraag willen stellen: moeten we hiermee verdergaan? Ik denk van niet en ben verder van mening dat voor de bestaande festivals die met geluid- en andere hinder gepaard gaan — en dat zijn de meeste — een vaste plek moet worden gekozen die geen overlast oplevert.

 3. Marc

  Dit is dus wel een natuurgebied, alleen is het gebied niet in handen van een natuurorganisatie. Dat is ook helemaal niet nodig om een natuurgebied te zijn. Een natuurgebied is volgens Wikipedia “Een natuurgebied is een gebied met opvallende eigenschappen als het gaat om flora, fauna, geologische of landschappelijke gesteldheid, zoals dit tot uiting komt in een grote uitgestrektheid of biodiversiteit.”
  Dat is dit gebied absoluut zeker wel. Bovendien ligt terrein volledig omringt door natuurgebied het Zuilense bos. Belachelijk dat er op zo’n plek een festivalterrein geplaatst mag worden. Waarom niet in het Gagelbos/Ruigenhoek. dat is specifiek als recreatieterrein aangelegd en past veel beter als festivalterrein?

 4. Herman

  “Omwonemden” malen zich altijd zorgen. Of het nu gaat om een feestje, AZC, windmolens of iets anders. Niemand wil iets in zijn buurt.

  De argumenten zijn altijd prachtig, één wordt vergeten en dat is NIMBY…..

 5. Massegast

  Ik vermoed dat hier ook de Gemeente als ondernemer optreedt en de openbare ruimte gebruikt voor het binnenhalen van leges. Het gaat gepaard met vervuiling, aantasting van de natuur, geluidshinder en alcoholisme. Dit alles over de rug van de bevolking. Heel kwalijk. Terwijl de Gemeente de belangen van de gewone mensen dient te behartigen spant ze hier samen met festivaljongens met dollartekens in de ogen en tegelijkertijd worden de eigen zakken gevuld. Fout, fout, fout.

 6. karla

  Waarom moeten festivals uberhaupt BUITEN? Waarom niet binnen, waar je niet afhankelijk bent van het weer, geluidsisolatie is, en er een goede infrastructuur zoals toiletten, barren, EHBO, stroomvoorziening en laad- en losplekken. Is toch veel makkelijker dan dit allemaal te moeten regelen in een natuurgebied? En we hebben nu ook niet zoveel natuurgebieden in de stad dat we er wel een paar kunnen verkwanselen.

 7. Kim Westerveld

  De gemeente is bezig met het maken van locatieprofielen voor evenementen. Deze staat daar niet op. Waarom mag dit dan?

 8. Brigitte

  De organisator stelt dat hij zich aan de flora- en faunawet moet houden. Nou, die bestaat al een paar jaar niet meer…dat heet de Wet natuurbescherming.
  Ik heb gelezen dat het om 10.000 bezoekers gaat. Van de zotte. Veel steun en succes voor de omwonenden en PvdD!

 9. joop gerritse

  Ik vind NIMBY een heel geldig argument. Het wordt gewoonlijk zwart gemaakt, maar ik wil ook geen rotzooi in mijn achtertuin, en dat wil, vziw niemand.

 10. MJPD

  @Herman
  Dit zijn “omwonemden” die opkomen voor hun leefgebied. Uw leefgebied beperkt zich enkel tot de muren van uw eigen zolderkamer vanwaar u dit soort hersenspinsels ontspruit.

  Er is gelukkig nog in ieder geval 1 partij die zich afzet tegen de festivallisering: de PVDD! Deze vergunning gaat er niet komen.

 11. M.

  @Herman en @joop gerritse. Wanneer inderdaad niemand dit in zijn of haar achterterrein wil, lijkt me de keuze duidelijk: zo ver mogelijk van alle achtertuinen, maar verder vooral ook van de kleine natuurlijke rustgebieden in en rond onze stad, de parken en landgoederen.

 12. JdV

  Verplaats dit festival naar Park Lepelenburg, dat is er veel geschikter voor en daar vindt bijna nooit iets plaats.

 13. Bas Boonzaaijer

  Het is gewoon een natuurgebied. Bij alle ingangen staan gemeentebordjes: Natuurgebied Zuilen.

  Wat ik me afvraag: kun je als festival-organisatie gewoon een plek op de kaart aanwijzen, en dan gaat de gemeente het voor je regelen?
  Daar hoort toch voorafgaand overleg met omwonenden en belanghebbenden bij?
  En niet alleen stilletjes een vergunningsaanvraag doen met de kans dat niemand het door heeft…

 14. H

  Als omwonende van Slot Zuylen wil ik natuurlijk ook liever geen overlast maar ik snap wel dat het een prachtige locatie is voor een festival. Als we goede afspraken maken over de op- en afbouw dan is het toch niet zo’n ramp? We wonen nu eenmaal niet op de Drentse hei maar aan de rand van een grote stad.. De 200 bezwaarmakers bewijzen de natuur een veel grotere dienst door dit jaar eens niet met het vliegtuig op vakantie te gaan en dichterbij huis een paar leuke festivals te bezoeken.

 15. Zuilenaar

  Inderdaad @Kim, de PvdD zegt op een ander medium,

  “Het is niet voor niets dat de gemeenteraad voor deze locatie een bestemmingsplan heeft vastgesteld waarin evenementen niet mogelijk zijn”

  Hoe dan een vergunningsaanvraag voor een evenement dan toch in behandeling kan worden genomen bevreemd me. Dan kun je net zo goed geen bestemmingsplannen meer maken.

  Overigens zijn er in de buurt genoeg locaties voor festivals te bedenken die geen schade aan de natuur berokkenen. Zoals de Vechtse banen, Sportpark Zuilen, Maarsseveense Plassen etc.

  Waar die 10.000 bezoekers hun fietsen, auto’s etc. gaan stallen is me ook een raadsel, gezien de locatie amper is te bereiken met OV. Er is een parkeerplek voor maximaal 10 auto’s

  Overigens is de locatie nu toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang staat er op de borden “Natuurgebied Zuilen” te lezen, dus dat wordt lastig voor een festival …

 16. D.

  Het slaat door. Niet alleen hier, ook is de hele week Voorveldse Polder afgesloten voor een dagje festival. Dit gaat nergens meer over, nog los van de natuurschade…

 17. Sjaan

  De naam van het festival zegt genoeg, kunnen ze die smeerboel niet ergens in een zaal organiseren zodat ze het daarna netjes weer op kunnen ruimen? Je hoeft niet in Oud-Zuilen te wonen om hier fel tegen te zijn en het maakt me ook niet uit of het officieel natuurgebied is of niet, het is gewoon geen geschikte locatie op die plek waar veel mensen elk weekend komen voor rust, natuur, recreatie en cultuurhistorie.

 18. Bernhard

  Die ‘kwetsbare natuur’ daar, stelt weinig voor. Een paar bomen en een aantal aaneengesloten weilanden met konijnen, ganzen, een paar reigers en af een verdwaalde ooievaar. Vergelijkbaar met de Ruigenhoekse Polder, waar Soenda al jaren plaatsvindt. Dit gaat veel meer om bewoners die bang zijn voor geluidsoverlast, dan om de natuur beschermen.

 19. Zuilenaar

  @Bernard
  Het gaat niet om een verdwaalde ooievaar, Oud Zuilen is een van de pleisterplaatsen van ooievaars in NL met af en toe groepen van 50 dieren.
  Er broeden jaarlijks ooievaars op het Slot en in de omgeving.
  Daarnaast zijn er hazen (geen konijnen), eekhoorns, ijsvogels etc. voor een stad als Utrecht dus een uniek stukje natuurgebied.
  Nogmaals niets tegen festivals, ook niet tegen geluidsoverlast (we hebben net Ultrasonic gehad in de buurt, zonder problemen), alleen je hoeft niet elke mooie locatie op te offeren aan het genot van een aantal mensen die er letterlijk een Smeerboel van willen maken.

 20. Scherpschutter

  Hoewel de klachten over de flora en fauna natuurlijk flauwekul zijn (WELKE flora en fauna?! Die paar grassprieten daar?!), zijn de zorgen van de inwoners wel begrijpelijk. Niemand zit te wachten op een horde straalbezopen en van de drugs doordrenkte bende zombies in de achtertuin, die de hele dag staan te springen op keiharde dreunende baggermuziek die werkelijk iedereen die geen autistische neigingen heeft tot complete waanzin drijft. Echt helemaal niemand, behalve wellicht de straalbezopen en van de drugs doordrenkte zombies zelf.

  Het begint inherent te worden aan het wonen in Utrecht. Niemand in de buurt zit te wachten op een bepaald initiatief (of dit nu een festival, AZC, hoerenbuurt of methadoncentrum is)….en de Gemeente heeft er totale lak aan en zet gewoon zonder enige vorm van overleg door. Aanpakken, burger. Deze vergunning zal uiteraard gewoon worden verleend, want zo rolt uw gemeente….

 21. Mark

  Ik vind het een totaal niet boeiend festival, maar dat doet niet ter zake. Ik heb in oud zuilen gewoond en van mij mag het doorgaan. Sterker nog toen ik er woonde had ik het prima gevonden, een keer iets anders dan een paar babyboomer op chinese ebikes. (Over milieu gesproken)

  @sjaan. Dat argument kun je ook omdraaien. Waarom mag een stuk groen alleen voor rust gebruikt worden?

  @ Bernard: ik deel je mening. Bovendien een dag (of meerdere dagen) geluidsoverlast… als mensen een dagje al erg vinden kan vinden, heb je echt een zuur leven.

 22. bee

  als ze die vergunning krijgen kan je er vanuit gaan dat het volgend jaar weer gebeurt.
  hou het lekker bij paleis soestdijk .

 23. Simbo

  Tivolivredenburg,,,dat ik de plek voor overlast gevende festivals
  Ik dacht dat groenlinks in utrecht zo pro natuur was
  Niet dus

 24. Piet

  @D klopt helemaal de hele week de voorveldse polder(inclusief zwemvijver voor de kinderen afgesloten) Daarbij is de eikenprocessierups pas eind vorige week verwijderd terwijl er door de belastingbetalende bezoekers toch veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Blijkbaar is de gewone gebruiker/inwoner voor de gemeente niet interessant genoeg.

 25. Jonas

  @ Bernhard

  Nee daar gaat het nu juist niet om en daar het gaat het inderdaad wel om,vreemd genoeg, zelfs als fervent festivalbezoeker en festivalmedewerker van 25 zeg ik het volgende.

  En al zou het omwonenden gaan om geluidsoverlast, waarom ook niet? Zij zijn belanghebbenden en zijn niet ergens komen wonen om per sé overlast te ervaren. Het woord zegt het al, OVERlast, dus de overtreffende trap van last. Het argument dat het maar 1 dingetje is en dat je maar een paar daagjes last er van hebt gaat niet helemaal op, want er is zoveel tegenwoordig. Alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat mensen onnodig stress ervaren, terwijl ze misschien in hun eigen huisje, hun eigen paleisje, waar ze vaak hard voor werken of hard voor gewerkt hebben, even willen bijtanken, de batterij willen opladen. Eigenlijk hetzelfde dat de bezoekers van Smeerboel doen, maar dan op een andere manier. Daar zou je toch op zijn minst als festivalbezoeker wat begrip voor moeten hebben.

  Er zijn trouwens niet veel direct aanwonenden, dus waarschijnlijk is het ze inderdaad te doen over het onherstelbaar aantasten van bepaalde elementjes in het gebied of het onnodig stress bezorgen bij de dieren die in het gebied leven en dat zijn er nogal wat.

  Er zijn plekken voor vermaak en er zijn plekken voor stilte. Beiden heeft een mens nodig.

  Ook al is het maar een klein natuurlijk gebied, zo vlak tegen de stad aangeplakt en ingekapseld door een groot stedelijk gebied is het een vrij uniek gebied dat in stand gehouden moet worden. Mensen in een stad hebben ook behoefte aan groen, stilte en rust, van tijd tot tijd.

  Niet ieder hoekje in de stad hoeft vol gestouwd te worden met bedrijvigheid of in dit geval vermaak en festivals. het is juist enorm leuk en grappig dat je zo vanaf een industrieterrein dit prachtige cultuur-historisch gebied in wandelt en binnen 5 minuten in de drukke stad staat. Het geeft ook een inkijkje in hoe landelijk het er ooit was.

  Er zijn genoeg mooie plekken waar Smeerboel kan plaats vinden.

 26. Karin

  Een goede festivalorganisator gaat eerst eens een onderzoekje doen of de beoogde plek wel haalbaar is. Dat is soort van onderdeel van je werk. Overleggen met omwonenden en dals je er niet uitkomt met de omwonenden of als je erachter komt dat iets niet kan, dan zoek je een alternatief. In dit geval een andere locatie.

  Maar nee, dat is buiten deze hipstergeneratie gerekend (en ik mag het zeggen, want ik ben zelf een enorme hipster). Die doen alles andersom en iedereen die ze in de weg staat is een zeikerd.

 27. Judith

  festivals verspreiden zich inderdaad als een plaag door de stad. We maken ons massaal druk om de eikenprocessierups, maar misschien moeten we het samenklonteren van mensen een serieus gaan bestrijden.

 28. Johanna

  Ik zou zeggen: wen er maar aan met dit pretcollege in Utrecht!
  Dan weten mensen in de buitengebieden ook eens wat het is om een festival in je buurt te hebben. Nu hebben bewoners in de binnenstad altijd de lasten, eerlijk is om de lasten gelijk te verdelen.

 29. Claudia

  iedereen die hier roept een paar ‘grassprieten’ duidt erop dat deze mensen geen enkele kijk op natuur en leefgebied hebben. Mensen met deze onnozele gedachtegang maakt veel kapot. En dat een uberhaupt een gemeente gaat nadenken over een vergunning is de papieren bureaucratie. ga lekker ergens anders staan met je herrie. Ik zou zeggen goed boycotten dit festival, als goed verlies gedraaid wordt dan laten ze het wel uit hun hoofd.
  Een dag herrie en is voor jaren van alles verziekt. Goede afspraken maken helpt helemaal niets. De schade blijft. Laten we eens gezonde verstand gebruiken en weg blijven van deze onzin.

 30. BW

  @Claudia
  Ik wil me eigenlijk wat gaan ontrekken aan de terugkerende discussie over festivals (want begint een herhaling van zetten te worden), maar één van jouw opmerkingen triggert me toch, namelijk dat je oproept tot een boycot en hoopt dat de organisatie verlies lijdt. Want inderdaad, dan laat de organisatie het voortaan wel uit zijn hoofd. De realiteit is echter dat de meeste festivals in en rond Utrecht altijd stijf zijn uitverkocht.

  De locatie Slot Zuylen is misschien niet erg gelukkig gekozen, maar evenementen an sich voorzien gewoon in een behoefte. In een groeiende stad met relatief veel jonge inwoners zal het aantal evenementen (niet per se muziekfestivals) eerder toenemen dan afnemen, dus als je daar echt onoverkomelijke moeite mee hebt, dan moet je je misschien toch eens afvragen of een stad voor jou wel de juiste keuze is.

 31. Gert

  Klein detail, er zit ook een grote tennisclub vlakbij het eventuele festival terrein , waar op die dag ook competitie wordt gespeeld. Hoe denkt de gemeente dat te gaan regelen , want dat zullen ook flink wat auto’s zijn die toch bij die tennisclub moeten zien te komen??
  Bovendien, hoe wil men uberhaupt de stroom aan verkeer regelen, met de kleine smalle toegangswegen ? Volgens mij heeft Utrecht genoeg plekken waar je prima zo’n festival kan houden ( en waar het al eerder gehouden is ) , waarom moet men dan maar plaats maken omdat het festival zo nodig het op een andere unieke plek wil organiseren ?

 32. M.

  Aangezien de festivals toch vaak druk bezocht worden, ben ik aangenaam verrast door de grote hoeveelheid reageerders hierboven die het belang van rust in de stad erkent. Zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden als:
  — festivals met versterkte muziek vinden alleen plaats op een of meer vastgestelde plekken buiten de bebouwde kom om zo weinig mogelijk overlast aan de bewoners te veroorzaken;
  — festivals zonder versterkte muziek zijn binnen de bebouwde kom toegestaan, mits er ook voldoende waarborgen zijn tegen andere hinder, zoals vervuiling?
  Hier moet toch uit te komen zijn? Gemeente, doe je best.

 33. krrrr

  Waarom precies dit ene natuurplekje dat favoriet is voor de ooievaars? Soms tel ik er wel 25! Lijkt me alleen hierom al een vrij uniek plekje. Als Utrecht nou geen andere festivallocaties had..

 34. Peet

  Gemeente stop nou eens met vergunningen afgeven voor buiten festivals
  Doe dat in de jaarbeurs of tivolievredenburg

 35. GeenStijl@Utrecht

  Iedere stad krijgt wat het verdiend, ook een gemeente en haar gekozen gemeenteraad die lak hebben aan zijn inwoners.

 36. Toine Goossens

  Wat een drukte over een feestje waar je zelf niet naar toe gaat. Ik kom uit een Limburgs dorp waar in de zomer ettelijke feesten werden gevierd. Had niemand last van, althans die last hoort bij samenleven. Het werd geaccepteerd.

  Niemand voelde zich slachtoffer. Het hoorde er bij. Nu is het NIMBY voor en NIMBY na. Alles wat anderen doen moet vergiftigd worden.

 37. Claudia

  @BW het gaat er niet om of ik van festivals houd of niet en dat er een behoefte is dat ontken ik niet. Mensen willen vermaakt worden. Alleen doe je dat niet op een plek als deze. Daar blijf je vanaf. Mag de natuur lekker de natuur blijven of mag de mens alles kapot maken alleen omdat hij zo nodig een muziekfeestje wil. terwijl daar prima andere locaties voor zijn.

 38. A.

  Overigens: ook logistiek en qua veiligheid genoeg zorgen: een paar hele smalle toegangsweggetjes (die ook op vrij slappe grond liggen en makkelijk verzakken.) Hoe is dat gepland? Hoe gaan de mensen en materialen daar komen?

 39. Hadjememaar

  Volgens mij zijn “natuurgebieden” gebieden die als zodanig zijn aangemerkt door ondermeer de habitatrichtlijn, vogelrichtlijn, natura 2000 e.d. Als ik het goed heb vallen de meeste terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten onder die richtlijnen, maar ook particuliere terreinen kunnen aangemerkt zijn als natuurgebied. Of de landen rond Oud Zuilen zijn aangemerkt als natuurgebied zou uit het bestemmingsplan moeten blijken. Niet alle mooie natuur is ook “natuurgebied”.

  Overigens vind ik niet dat je overal maar festivals moet houden, nergens voor nodig. Ruigenhoekse polder of Gageldijk zijn uitermate geschikt. De suggestie van @Karla om festivals binnen te houden spreekt me ook wel aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).