Bewoners Utrecht Science Park starten petitie: wel hogere energieprijzen, maar geen toeslag Bewoners Utrecht Science Park starten petitie: wel hogere energieprijzen, maar geen toeslag

Bewoners Utrecht Science Park starten petitie: wel hogere energieprijzen, maar geen toeslag

Bewoners Utrecht Science Park starten petitie: wel hogere energieprijzen, maar geen toeslag
De bewoners van het Utrecht Science Park (USP) zijn een petitie gestart voor een toeslag vanwege de hoge energieprijzen. Zij moeten vanaf januari 2023 meer gaan betalen voor verwarming en warm water. Toch komen zij niet in aanmerking voor een energietoeslag.

De bewoners van het Utrecht Science Park (USP) zijn een petitie gestart voor een toeslag vanwege de hoge energieprijzen. Zij moeten vanaf januari 2023 meer gaan betalen voor verwarming en warm water. Toch komen zij niet in aanmerking voor een energietoeslag.

Naar verwachting gaan de energieprijzen voor de studenten op het USP met zo’n 100 euro per persoon omhoog. Dat liet studentenhuisvester SSH eerder weten. Volgens de studenten die de petitie startten, maakt dat de energieprijs vijf keer hoger dan voor het begin van de oorlog in Oekraïne.

Waarom zij geen aanspraak kunnen maken op de energietoeslag? De woningen op het Utrecht Science Park worden verwarmd door een gasgestookt warmtenet. De bewoners hebben dan ook geen eigen energiecontract.

Eigen contract

Vanaf januari 2023 loopt het gunstige energiecontract dat de universiteit had af, met als gevolg dat de prijzen fors omhoog gaan. Maar zonder een eigen energiecontract kunnen de bewoners van het USP daar geen toeslag voor aanvragen.

Dat vinden de studenten onrechtvaardig. Met de petitie ‘Heel Nederland krijgt energietoeslag, behalve de Uithof’ hopen de studenten steun te krijgen van de gemeente Utrecht.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

15 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Naar ik begrijp heeft de universiteit een contract dat in januari afloopt. Maar in het bericht staat niet met wie. Dat lijkt me toch wel relevante informatie.

 2. Bert

  Agoss, de studentjes die massaal links hebben gestemd vinden het onrechtvaardig dat ze een keer de rekening krijgen voorgeschoteld van het deuggedrag van anderen.

  De ironie.

 3. Realist

  Ze hebben toch al een mooi regenboogfietspad? Geld kan maar één keer uitgegeven worden.

 4. Lexus

  In een niet door DUIC geplaatst bericht heb ik gevraagd wie de energieleverancier is waarmee de universiteit een contract heeft gesloten. Dat lijkt me toch nuttige informatie. Ik hoop dat deze reactie wel geplaatst wordt en het bovenstaande bericht wordt aangepast.
  Overigens is de ontstane situatie niet ontstaan door links, zoals Bert suggereert, maar vanwege de door rechts doorgevoerde privatisering en liberalisering van de energiemarkt, waar we nu de wrange vruchten van plukken.

 5. Tanja Verbaan

  Ja dit is ook voor studenten een fikse verhoging. Ik kan me voorstellen dat ze in actie komen.

  Aan de andere kant zie ik nog best bespaarmogelijkheden voor studenten. Als je ziet wat er elke dag aan filtersigarettenpeuken ligt voor universiteitsgebouwen en studentenverenigingen…

 6. Binnenstadbewoner

  Studenten hebben weinig aan een eenmalige compensatie. Dit zijn alleen maar tijdelijke lapmiddelen. Het moet gaan om een echte structurele oplossing. Die is dat elke kamer individueel bemeterd wordt. Nu betalen studenten mee aan het energieverbruik van medestudenten uit hun complex en dat is erg oneerlijk. De een is nauwelijks thuis en stookt daarom niet of nauwelijks en de ander stookt heel veel met de ramen open. Nu is er geen enkele financiële prikkel om temperatuur lager te houden of om korter te douchen.

 7. JdV

  Goh. Dus je hebt geen eigen energiecontract. Daar heb je voor getekend bij het betrekken van de kamer/woning. En nu daar achteraf minder leuke consequenties aan zitten wil je hulp. Dat zijn dus WO studenten die over een aantal jaren belangrijke functies in ons land moeten gaan uitoefenen. Artsen, rechters, wetenschappers. Voor wie het lezen en begrijpen van een simpele huurovereenkomst klaarblijkelijk te hoog gegrepen is. Ach, ze kunnen altijd nog politicus worden moet je maar denken. Daar is begrijpend lezen ook niet bepaald een beroepskwalificatie.

 8. Lexus

  @JdV: voor de zoveelste keer: veel mensen hebben geen of weinig keus. En dan nog: wie had van tevoren kunnen voorzien dat door een oorlog de energieprijzen gigantisch zouden stijgen. Ook de zelfingenomen JdV’s niet.

 9. Claire Obscur

  @JdV je ziet dit inderdaad overal in terug in het bedrijfsleven al, alles uni geschoold maar van het dagelijks leven in de echte wereld en om over de werkvloer nog maar te zwijgen de bállen verstand.

 10. Koel Hoofd

  @Binnenstadbewoner,
  Dat heet socialisme.

  @Lexus 21/10/2022
  Er waren anders genoeg academici die al direct in 2014 na de annexatie van de Krim wisten dat het niet zou eindigen maar dramatisch zou escaleren.
  Er waren ook genoeg academici die al sinds 2003 waarschuwen dat Rusland en Amerika niet ‘eyeball to eyeball’ moeten komen te staan over Oekraine omdat het dan gierend uit de klauwen loopt.
  Dat de internationale politieke niet naar hun luisterde, ook niet toen Amerika EU bedrijven ging sancitoneren die aan Nordstream werkten omdat die pijplijn een ongewenste concurrent van de USA is en EU banden met Rusland aanhaalde, is de standaard politieke domme eigenwijsheid. Want toen hadden echt alle alarmbellen af moeten gaan want wie is de USA dat zij bepalen welke bedrijven er welke opdrachten aannemen? De USA maakt hier de dienst niet uit en Putin al helemaal niet!

  Maar toen wel die zoveelste proxy oorlog tussen USA-Rusland uitbrak de politiek zo hysterisch zou worden dat ze liever peperduur LNG gaan inkopen van Qatar, een land wat terroristen herbergt en mensenrechten schendt omdat dit minder erg is dan goedkoop gas uit een land wat terroristen doodmaakt (gijzeling theater moskou) en mensenrechten schendt, dat was wel onverwacht omdat het irrationeel is. Er zit geen enkele logica achter maar is puur emotie.

  Intussen gaat het milieu/klimaat versneld naar de kloten en verdwijnen er tienduizenden mannen zinloos en nodeloos in de gehaktmolen omdat politici te fanatiek en agressief zijn om die fokking shitshow te stoppen. Diezelfde politici gaan Oekraine 3-4 miljard per maand geven (discussie is slechts of het een lening of subsidie moet zijn) om de rekeningen aan de USA/EU te kunnen betalen….
  De bekende policor vestzak broekzak financiering waar alleen de politiek beter van wordt want Oekraine wordt schuldslaaf met een zwaar verouderde bevolking omdat de jonge mensen als kanonnenvoer worden gebruikt. Oekrainers krijgen al 40 jaar veel te weinig kinderen, ze hebben een fokpremie ingesteld NB! Die jonge ouders gaan nu de trauma- en gehaktmolens in
  Dat is de grootste en meest trieste humanitaire ramp, dat politiek die deze klote oorlog eindeloos rekt vanwege hun eigen gelijk en de pegels.
  Daar wordt ik nou depressief van.

  Er is maar één heel klein positief dingetje aan die hele klote oorlog: al die sovjet hoogbouw en fabrieken die op geen enkele manier duurzaam zijn (in Oekraine wordt echt energie op hele grote schaal verspild) wordt door beide partijen in puin geschoten zodat de wederopbouw wel duurzaam kan zijn.

 11. Hans

  Welgemeend advies aan Lexus: negeer de bijdragen van JdV. Zijn denkraam is beperkt en zijn blik op de werkelijkheid dicteert daardoor een egocentrische ontkenning van de onderlinge afhankelijkheid van mensen en dingen.

 12. Lexus

  @Koel Hoofd: ik deel uw visie van al die academici die al in 2014 wel wisten wat er zou gaan gebeuren niet; de toekomst is maar zeer ten dele voorspelbaar. Verder zou ik nog een klein positief puntje willen noemen: de door de oorlog ingetreden energiecrisis zorgt voor een versnelde energietransitie. Maar het zal de menselijke soort op zijn best enig uitstel van de definitieve ondergang geven. Daarvoor is een totaal andere manier van leven nodig en die acht ik uiterst onwaarschijnlijk. In Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika willen, begrijpelijkerwijs, nog miljarden mensen leven zoals wij in het rijke westen, waarvoor één aarde gewoon te klein is. Maar zoals ik al zei, de toekomst is maar ten dele voorspelbaar. Misschien is er nog enige hoop.

 13. Fred

  Waar baseert Bert zijn stelling op dat “studentjes” (lekker badinerend Bert! Zelf zeker geen studie kunnen doen?) links hebben gestemd?

 14. Nina

  Weer terug naar het ouderlijk huis en met het gratis OV reizen of een studie dichter bij het ouderlijk huis. Scheelt ook in opbouw van een studieschuld.

  En ja, ik weet dat kan niet altijd, maar het kan vaker wel dan niet. En ja, ik weet dat het niet wenselijk is, maar daar moeten we aan gaan wennen (minder douchen, verwarming lager, kerstverlichting uit laten, enz.).

  Lukt het helemaal niet, dan een baan zoeken en in de avonduren studeren. Men moet creatiever zijn met oplossingen i.p.v. de hand ophouden. Het is wat mij betreft belangrijker dat de bakker om de hoek gesteund wordt en open blijft.

 15. Nina

  @Hans

  “Welgemeend advies aan Lexus: negeer de bijdragen van JdV. Zijn denkraam is beperkt en zijn blik op de werkelijkheid dicteert daardoor een egocentrische ontkenning van de onderlinge afhankelijkheid van mensen en dingen.”

  Iemand de mond willen snoeren, is een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Geen goed idee dus.

  Het is juist goed om vanuit andere gezichtspunten te kijken naar situaties. Je kunt er wel of niet iets mee doen, maar het wegwensen van een andere mening dan je eigen verkleint je blik op de wereld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).