Bewoners Utrecht verliezen rechtszaak tegen herinrichtingsplan Weerdsingel Oostzijde Bewoners Utrecht verliezen rechtszaak tegen herinrichtingsplan Weerdsingel Oostzijde

Bewoners Utrecht verliezen rechtszaak tegen herinrichtingsplan Weerdsingel Oostzijde  

Bewoners Utrecht verliezen rechtszaak tegen herinrichtingsplan Weerdsingel Oostzijde   
De Raad van State heeft het hoger beroep van een groep bewoners uit Utrecht ongegrond verklaard in een zaak tegen de gemeente Utrecht over de herinrichting van de Weerdsingel Oostzijde. Daarmee is weer een horde genomen voor de stad van de nieuwe inrichting.

De Raad van State heeft het hoger beroep van een groep bewoners uit Utrecht ongegrond verklaard in een zaak tegen de gemeente Utrecht over de herinrichting van de Weerdsingel Oostzijde. Daarmee is weer een horde genomen voor de stad van de nieuwe inrichting.

De bewoners verzetten zich tegen het zogenoemde Integrale Plan van Eisen en Functioneel Ontwerp (IPvE), dat de gemeente heeft opgesteld als leidraad voor de toekomstige herinrichting van het gebied. Zij maakten bezwaar tegen het plan, maar de gemeente verklaarde dit bezwaar niet-ontvankelijk. De rechtbank bevestigde eerder al dat het IPvE geen besluit is in juridische zin en dus niet vatbaar is voor bezwaar of beroep.

De bewoners voerden in hoger beroep aan dat het plan wél een besluit is waar bezwaar en beroep tegen mogelijk zou zijn en dat zij ten onrechte niet zijn gehoord. De hoogste bestuursrechter oordeelde echter dat het IPvE slechts een voorbereidende stap is zonder directe juridische gevolgen. Voor daadwerkelijke uitvoering zijn nog aparte besluiten nodig.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ruimte voor fietsers en voetgangers

Er wordt al jaren gesproken over de herinrichting van de Weerdsingel Oostzijde en dan met name over de rotonde bij de Noorderbrug en de verharding van de weg, de twee grote pijnpunten van het dossier. In het huidige plan wordt de rotonde vervangen en wordt een deel van de klinkers vervangen door rood asfalt. De gemeente beoogt met het project de fietsroute veiliger en comfortabeler te maken, met groen en meer ruimte voor voetgangers.

De planning is dat de herinrichting eind dit jaar moet beginnen, maar er zijn nog een aantal hordes te nemen. Zo loopt er nog een vergunningsprocedure voor de herinrichting en voor de kap van enkele bomen.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. Brunel

    Gelukkig is de stad waar discussies over klinkers dan wel asfalt gaan.

  2. Sj

    Ook deze herinrichting zou het einde van het jaar moeten plaatsvinden.
    In die zelfde tijd start de herinrichting mbt de snelle fietsroute naar Amersfoort, zo las ik gisteren.
    Tevens begint dan de herinrichting van de fietsroute om de noord.
    Ik geloof er dus allemaal geen fluit van, dat gaat nooit allemaal tegelijkertijd lukken.

    Overigens ben ik een enorme voorstander van al deze herinrichtingen.

  3. Pee

    ” het oordeel van de rechtbank in 2023 was terecht. Want hoewel burgers inderdaad het recht hebben om gehoord te worden – de zogeheten hoorplicht – is daar ook een uitzondering op. Als overduidelijk is dat het bezwaar toch geen zin heeft, hoeft de overheid je niet te horen. Zelfs als de singelbewoners wél gehoord waren, zou dat niets veranderd hebben aan de uitkomst. Daarom mocht het college besluiten om geen hoorzitting te houden. ”
    Aldus https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3897795/ook-hoogste-rechter-geeft-omwonenden-weerdsingel-geen-gelijk-rood-asfalt-lijkt-definitief
    En zo word je als burger vakkundig aan de kant gezet om de plannen toch door te zetten en de burger het gevoel te hebben gegeven iets in te kunnen brengen.
    Dat noemen ze dan democratie.
    De gemeente mag dat rode asfalt wel eens aan een keuring onderwerpen aangezien het overal kapot gaat.

  4. Kaat

    Mooi, het knapt er flink van op. Zie de rest van de singel.

  5. Realist

    Toch jammer dat voetgangers en fietsers meer prioriteit hebben dan bewoners. Volgende keer beter nadenken in het stemhokje.

  6. Henk

    @Pee, je zou ook kunnen zeggen dat democratie is dat wij, de burger, mensen mogen kiezen die daarna 4 jaar met onze stem dingen gaan doen in de stad. Dat ze niet om elke stoeptegen weer terug naar ons hoeven om goedkeuring te vragen. Soms doen ze dan dingen die we heel fijn vinden soms blijkt het dat ze ook wel eens dingen (willen) doen die we minder fijn vinden. En als je denkt dat ze écht te ver gaan zijn er nog allerlei bezwaar mogelijkheden (waar deze burgers ook netjes gebruik van maken).

    Als de rechter gesproken heeft kun je wel weer gaan zeuren dat je naast de keuzes die de gemeente maakt (of wil maken) de keuzes van de rechter ook niet uit kan staan maar wellicht moeten mensen ook een keer naar zichzelf en hun positie in de maatschappij kijken.

    Persoonlijk hoop ik dat ze die rotonde zo spoedig mogelijk weghalen, ik vind het een doorn in het oog.

  7. wollie

    Utrecht, de stad van de nieuwe inrichting

  8. W

    @realist: helemaal met je eens dat bewoners meer prioriteit zouden moeten hebben dan voorbijgangers (wandelaars, fietsers, auto’s).
    Fijn dat je het dus met me eens bent dat de verbreding van de A27 niet door moet gaan! Het kan toch niet zo zijn dat automobilisten pril hebben boven de bewoners van Utrecht die tegen de verbreding zijn.

  9. Peter

    Het is een puur juridische uitspraak, tegen een IpvE kun je juridisch geen bezwaar maken. Iedere normale gemeente, waar de ambtenaren nog civil servants zijn, zou bezwaren van bewoners serieus nemen en het gesprek aan gaan. En vanuit 2 twistpunten (rotonde, asfalt ipv klinkers) er het beste van maken en een win win maken.

    Zo niet deze gemeente, ze willen winnen op alle punten. En ze weten dat ze de (vierde) macht zijn.

    Er moet een hoop veranderen in de participatie met de inwoners van Utrecht, dat begint bij de verkiezingen in maart 2026. En steeds vaker ervaar ik dat juist Groen Links erg tegen inspraak van de bewoners is en haar eigen doelen wil realiseren.

  10. Realist

    @W. Als mijn steun voor de snelwegverbreding niet klopt omdat bewoners bezwaar hebben, dan geldt dat vast ook voor jouw steun aan minder parkeerplekken en het autootje pesten. Daar zijn bewoners immers ook tegen. Ga anders even op zoek naar de logica..

  11. Nina

    Goed plan om rood asfalt te leggen over boomwortels. Niet dus.

    Nu moet heel veel asfalt worden vervangen, als de boomwortels omhoog komen i.p.v. dat we wat klinkers recht kunt leggen.

    Jammer dat de rechter niet over de kosten gaat die onze gemeente (en dus de inwoners) op de lange termijn hieraan uit moet gaan geven.

  12. Deetje

    @peter: vergeet je voor het gemak even dat veel bewoners de herinrichting helemaal prima vinden?
    Het is een klein groepje schreeuwers. En als ze tot 2 keer toe geen gelijk krijgen beginnen ze over democratisch tekort. Je kunt gewoon niet altijd je zin krijgen!

  13. Charles

    Waar gaat dit over, ik fiets al 70 jaar met enige regelmaat zonder problemen over deze rotonde 🚲😉

  14. Margriet

    @Deetje, ik zag wel bij heel veel bewoners een poster achter het raam hangen, kun je met aantallen je bewering staven?

  15. W

    Ach ach ach wat een droefheid die bewoners, wat een drukte om niks. Helemaal niks.

  16. van Dam

    Gewoon asfalteren, ze moeten wel iets over hebben om in ‘de’ fietsstraat te wonen!!

  17. Koel Hoofd

    Duurzaam = de klinkers laten liggen
    Groen/blauw = de klinkers laten liggen
    Goedkoop = de klinkers laten liggen
    Minimale CO2 emissies = de klinkers laten liggen
    Authentiek historisch esthetisch = de klinkers laten liggen
    Goed voor milieu en omgeving = de klinkers laten liggen
    Goed voor gezondheid = de klinkers laten liggen (betere work out)

    Dat boeit GL/D66/PvdA allemaal niet, die willen het ultieme fietscomfort met status van ruimbaan en voorrang op hún rode asfalt zodat ze zo hard mogelijk kunnen bakfietsen om op hoge snelheid lekker keihard voor het milieu/klimaat tegen het asfalt te slaan. Dat is ook precies het sinds 2014 uitgevoerde fietsbeleid van Lot.

    Respekt voor de bewoners want die zijn al paar jaar aan het knokken tegen de overmacht van dat volkomen hersenloze rode asfalt geweld.

    Dit is het hele kernprobleem:
    Wat in het beleid is verankert blijft erin verankert.

    Echter, elke zeeman kan vertellen dat een anker ook kan worden opgetrokken om de boel weer vlot te trekken….
    Kortom: de politiek maakt het beleid en kan dus ook het beleid veranderen, indien daar de politieke wil voor is. Maar die wil is er al decennia lang niet bij GL/D66/PvdA die geloven dat de energieverbruikende elektrische fiets de wereld gaat redden.

    Het fietsbeleid is namelijk al onder auspicien van de Fietsersbond n.a.v. het mislukte Masterplan Fiets (1990-1998) in 2002 vastgesteld (Fietsnota 2002 Utrecht) en daarin staat dat fietsvoorzieningen worden uitgevoerd in rood asfalt, tenzij daar zwaarwegende stedenbouwkundige of civieltechnische redenen voor zijn.

    Dus, zolang er geen kwetsbare bodem onder ligt of rare fratsen nodig zijn om dat asfalt toe te kunnen passen, komt er gewoon rood asfalt.
    En dat komt in een netwerk met een maaswijdte van 250m overal in de stad te liggen. Ook al is dat slecht voor milieu, klimaat, beleving omgeving, gezondheid, verkeersveiligheid, CO2 emissies, peperduur en niet eens duurzaam. Want dat ultieme fietscomfort met status en voorrang voor de fietser is de giftige heilige koe.

  18. de Roeptoeter

    Haal de rotonde weg maar laat de klinkers. Ik fiets er regelmatig, enige irritante is de rotonde maar zelfs daar is mee te leven.
    Dat rode asfalt overal vind ik meer iets voor auto’s.
    Ach nu kunnen de fatbiketokkies zo nog harder sjezen over dat asfalt. Bij klinkers kijk je misschien nog een beetje uit ivm mogelijke gladheid.

  19. Margriet

    Huppakee weer heeft de gemeente een aantal bewoners tegen zich in het harnas gejaagd, goed bezig zo voor de stad en het hoge doel waartoe de ambtenaren uitverkoren zijn.

  20. Don Pol

    Wat een matig voorbereide vertoning van de omwonenden. Prima als je bezwaar maakt, maar wacht dan even tot de daarvoor vastgestelde momenten, zoals de aanvraag van de omgevingsvergunning. Nogal wiedes dat de RvS hier gehakt van maakte, zonde van ieders tijd…

  21. WV

    @ Margriet

    Het is helemaal niet zo relevant wat die bewoners vinden, want het gaat om het grotere stedelijke belang. Herkenbare fietsroutes overal. Dat gemekker over die steentjes gaat nergens over.

  22. Koel Hoofd

    @WV
    De busbaan is ook rood, dus hoezo herkenbare fietsroutes?
    Dat gemekker over rood asfalt gaat nergens over.

  23. Nina

    @ WV
    Geen opleiding in de wegenbouw zeker?

    Het is bedroevend hoe tegenwoordig steeds meer bestuurders denken overal verstand van te hebben en dat zij met dit gebrek aan kennis vervolgens hun onderbuikgevoel sussen. 🧐

  24. Deetje

    @margriet: nee ik heb geen aantallen, maar woon zelf ook aan de weerdsingel en ben helemaal voor de herinrichting. Het wordt mooi, meer groen, overzichtelijker en zonder die belachelijke rotonde met kerstboom. Maar ik durf daar bijna niet voor uit te komen. De sociale druk is groot Je ziet bij veel personen een poster, bij veel ook niet. Daar ben ik er een van.

  25. Statler

    @Deetje
    Dat u een rotonde op een.punt waar meerdere wegen (5) uitkomen belachelijk noemt zegt meer over uw visie op verkeersdynamiek dan over die rotonde.

  26. Peter

    @WV vanwege het vage ‘groot stedelijk belang” dat door de gemeente te vaak wordt toegepast, jagen ze de inwoners onnodig de gordijnen in. De gemeente hoort dicht bij haar inwoners te staan maar de te snel groeiende organisatie begint een vierde macht te worden: https://denuk.nl/de-stille-kracht/

    Benieuwd of DUIC nog onafhankelijk is en dit plaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).