Bewoners Utrechtse Betonbuurt steken handen uit de mouwen en maken hun straat groener Bewoners Utrechtse Betonbuurt steken handen uit de mouwen en maken hun straat groener

Bewoners Utrechtse Betonbuurt steken handen uit de mouwen en maken hun straat groener

Bewoners Utrechtse Betonbuurt steken handen uit de mouwen en maken hun straat groener
Foto's: Bas van Setten
Zo’n 13 bewoners van de Jan Haringstraat in Utrecht hebben de handen ineengeslagen om hun omgeving groener te maken. Zaterdag gingen zij aan de slag en legden de bewoners in de hele straat geveltuintjes aan.

Zo’n 13 bewoners van de Jan Haringstraat in Utrecht hebben de handen ineengeslagen om hun omgeving groener te maken. Zaterdag gingen zij aan de slag en legden de bewoners in de hele straat geveltuintjes aan.

Rens van Zoelen is een van de bewoners en volgens hem is de straat de afgelopen jaren veranderd. “Vroeger woonden hier veel oude mensen, maar de laatste tijd is de straat aan het verjongen. Zo zijn hier in juni vorig jaar vier baby’s geboren. Al die nieuwe bewoners en ook de mensen die hier al langer een huis hebben willen graag in een aantrekkelijke buurt wonen. Zo hebben we hier onlangs al een steegje schoongemaakt en nu zijn we weer met zijn allen aan het werk.”

Er staan een aantal grote zakken met potgrond in de straat en ook liggen er vergelijkbare legen zakken. Het idee is dat er eerst een strook tegels uit de straat wordt gehaald. Vervolgens wordt het zand in de lege zakken geschept en die ruimte wordt weer opgevuld met potgrond. Om het geheel af te werken wordt met lage stenen een afscheiding tussen het tuintje en de straat gemaakt en tot slot worden er planten in het nieuwe geveltuintje gezet.

Tekst loopt door onder afbeelding

Groten getale

Ook wethouder Lot van Hooijdonk kwam zaterdagochtend even kijken in de Jan Haringstraat. “Ik vind het een heel mooi initiatief. Ook omdat jullie in groten getale aan het werk zijn”, zei de wethouder tegen de bewoners. “Het is daarnaast niet alleen mooi wat jullie doen, maar het is ook nog eens gezellig.” Van Hooijdonk wees er ook nog op dat het mogelijk is om enkele parkeerplaatsen te vervangen door bijvoorbeeld groen of een plek om fietsen te parkeren. “Jullie mogen altijd bij mij aankloppen met ideeën.”

Van Zoelen is ondertussen aan het nadenken over de volgende stap. Zo wees hij bijvoorbeeld naar een speeltuin die aan de straat grenst. “Die mag wel wat mooier gemaakt worden. Uiteindelijk willen we de hele straat transformeren van beton naar bloei.”

 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Tegelwippen voor een huis met een tuin met tegels en paar potplantjes.
  Dat hebben al die huizen daar. Waarom wippen ze niet een van hun eigen tegels eruit in plaats van de openbare ruimte als hun terrein te claimen?

 2. EH

  Inderdaad vreemd dat dat mag in de openbare ruimte. Kun je de stoep nu nog wel gebruiken als je tot de ouderen of slecht ter been zijnden behoort.
  Men zal daar wel een vergunning voor hebben aangevraagd en de inspraakprocedures gevolgd hebben. En de eventuele precariobelasting betaald hebben.
  Gezien het feit dat er een wethouder bij was zal het volgens de wet wel kloppen hoop ik voor de bewoners.

 3. Gbrie

  @koelhoofd: in verkoopakte of huurcontract bij laagbouw moet clausule opgenomen worden dat Max. 1/4 van de tuin uit tegels mag bestaan. Rest grond en bloemen die insecten aantrekken. Zou de boel
  goed opfleuren.
  Dat Lot langskwam was persoonlijke PR. Alles om in de picture te komen!!

 4. Meeskees

  Ach gut, zelfs hierom lopen de trolletjes zich op te winden. Get a life, ga naar buiten. De lente komt er weer aan.

 5. UTRECHTSE JANTJE

  Helemaal met je eens @Meeskees ……Groen is nog altijd leuker dan Beton , misschien dat de Betonbuurt dan ook van die naam af komt , en dat het dan Bloemenbuurt gaat heten ……Ik ben zelf in de Papaverstraat geboren , maar daar was ook nergens ‘n Bloemetje te bekennen , tegenwoordig staan er voor mijn geboortehuis , wel gevulde bloempotten voor het huis , leuk hoor om terug te zien ….

 6. Lekke Band

  @Koel Hoofd

  Helemaal met je eens.

 7. UTRECHTSE JANTJE

  Helemaal met jou eens beste @ Meeskees …..ik ben in 1946 op nr. 46 in de Papaverstraat geboren , toen was er nog geen groen daar te bekennen , maar tegenwoordig staan er gevulde bloempotten voor mijn geboortehuis , en dat vind ik erg leuk om zo terug te zien hoor …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).