Bewoners van Casa Confetti in Utrecht dagen in de kou door kapotte verwarming Bewoners van Casa Confetti in Utrecht dagen in de kou door kapotte verwarming

Bewoners van Casa Confetti in Utrecht dagen in de kou door kapotte verwarming

Bewoners van Casa Confetti in Utrecht dagen in de kou door kapotte verwarming
Op Laura's kamer is het, met de gordijnen dicht, 13 graden.
Bewoners van de Utrechtse studentenflat Casa Confetti op het Leuvenplein zitten al dagen in de kou. Terwijl het afgelopen weekend buiten vroor, zaten de studenten door kapotte verwarming in kamers waar het amper 13 graden was.

Bewoners van de Utrechtse studentenflat Casa Confetti op het Leuvenplein zitten al dagen in de kou. Terwijl het afgelopen weekend buiten vroor, zaten de studenten door kapotte verwarming in kamers waar het amper 13 graden was.

De problemen met de waterleidingen in Casa Confetti – een studentenflat met 377 woningen – spelen eigenlijk al jaren, vertelt bewoner Laura. De verwarming werd altijd maar lauwwarm, tot zo’n 18 graden. Donderdag kwam er iemand om de problemen te verhelpen, maar dat mocht niet baten. De problemen werden zelfs alleen maar groter: nu hadden de studenten helemaal geen verwarming, maar ook geen water meer. “We liepen met bakjes naar de universiteit voor drinkwater”, zegt Laura. Ook douchen zat er twee dagen niet in voor veel bewoners.

De problemen met het water werden zaterdag grotendeels verholpen, maar de verwarming werkt nog altijd niet. “Het is in mijn kamer 13 graden, met de gordijnen dicht”, vertelt Laura. Achter het gordijn staat een thermometer die blijft steken op 7,2 graden. Om het nog een beetje warm te krijgen, zit Laura thuis met heel veel lagen kleding over elkaar heen aan. “Een joggingpak met fleecevoering, badjas en sjaal. Mijn buurmeisje heeft een elektrisch kacheltje, dus daar zit ik ook veel. Maar ik hoorde van andere buren ook dat ze het proberen warm te krijgen door de oven dan maar aan en open te zetten.”

Tekst loopt door onder de foto

De thermometer tussen het gordijn en het raam geeft 7,2 graden aan.

Meer betalen

De problemen schieten bij veel bewoners van Casa Confetti extra in het verkeerde keelgat omdat ze onlangs bericht kregen dat ze per woning gemiddeld 100 euro meer gaan betalen, omdat het energiecontract wordt vernieuwd. “Wij hebben alleen geen recht op energietoeslag of het energieplafond en hebben überhaupt regelmatig geen werkende verwarming, dus daarom voelt dat extra zuur”, zegt Laura.

Repareren

De bewoners van Casa Confetti konden slecht contact krijgen met de SSH, dat de woningen in Casa Confetti verhuurt. Maar maandag kwam de studentenhuisvester dan toch met een update. SSH schrijft in een mail dat de verwarming in een deel van de woningen niet goed werkt, omdat er vuil in de radiatoraansluiting terecht is gekomen. De verwarming zou daardoor niet helemaal warm worden.

De SSH schrijft verder dat er dinsdag een bedrijf langskomt in de woningen waar de verwarming niet werkt. Het bedrijf gaat de aansluitingen controleren en waar nodig repareren. Laura hoopt dan ook dat de problemen dinsdag verholpen zijn. “Hopelijk kom ik vanmiddag thuis in een warm huis.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

14 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    In een aantal opzichten gaat Nederland steeds meer op een derdewereldland met incompetente bestuurders lijken. Ook aan vakmensen als installateurs gaat het steeds meer ontbreken. Jongeren worden liever consultant of manager, dat betaalt beter, kost minder inspanning en levert bovendien meer aanzien op. Ik heb het met de bewoners van het getroffen gebouw te doen.

  2. Bill

    Gelukkig lopen er steeds meer initiatieven vanuit OCW om praktische beroepen (die nu nog vaak worden aangeduid met “lager” onderwijs) een boost te gaan geven. Niet meer dan terecht, want vakmensen zijn ontzettend onmisbaar.

  3. Oetski

    Wat is er mis met de isolatie van deze flat? Zelfs zonder verwarming zou het geen 7,2 graden moeten kunnen worden.

  4. Wies

    Belachelijk dit. Wat mij betreft betalen de bewoners minimaal drie maanden geen huur.

  5. JdV

    Goh. Oplossend vermogen is bij “studenten” ook al niet meer aanwezig. Koop gewoon 2 electrische kacheltjes en houd de aankoopkosten en extra stroom gewoon in op de huurbealing. Dan mag SSH procederen en kun je zien of de rechter dit ook acceptabel acht.
    Als woningen niet kunnen voldoen aan het bouwbesluit (minimum temperatuur in leefgedeeltes) is dat volgens mij prima reden voor vermindering van huur.

  6. Teueu

    Geen stookkosten, mooi! hoeven ze ook niet meer te klagen dat ze de €190,- niet krijgen….

  7. Realist

    @Bill. Lees je eens in want lager beroepsonderwijs bestaat helemaal niet. In NL werkt een vakman of vakvrouw op minimaal niveau 2 van het middelbaar beroepsonderwijs en daar is niets mis mee. Een naampje gaat echt niets veranderen aan de hoeveelheid vakmannen of vakvrouwen. We moeten zorgen voor goed onderwijs en een goede beloning voor vakspecialisten, daar hebben ze veel meer dan het veranderen van naam. We moeten echt af van dat calimerocomplex.

  8. Arjan Verhoeven

    “De problemen spelen eigenlijk al jaren”.

    Als dit een huisjesmelker was geweest zouden raadsleden in de rij staan om moties in te dienen.

  9. stefan

    13 graden is goed te doen, aanstellerij! In de Oekraine hebben ze het veel slechter.

  10. Realist

    Er zal vast wel een rechtenstudent wonen die het huurcontract even kan napluizen. Huurverlaging aanvragen op basis van gebreken is zo gepiept.

  11. Hoera

    @stefan, zegt degene vanuit zijn comfortabele tot 20 graden warm gestookte woninkje in Lunetten.

  12. Muppet

    Toen ik in casa woonde (2010 – 2015) hadden we gemiddeld eens per 5 maanden geen (warm) water. Zo te zien is het nog niet echt beter geworden daar…

  13. Lexus

    @Realist: voor de zoveelste keer een irreëel standpunt. Door de enorme woningnood is de positie van de huisjesmelkers ijzersterk.

  14. Henq

    Wat een puinzooi zeg. Dit zegt heel veel over de goedkope bouwwijze van tegenwoordig. Casa Confetti is uit 2012, je zou zeggen dat het binnen wel redelijk warm blijft door de isolatie. Zelf woon ik in een soortgelijk pand waar tocht een groot probleem is door de openslaande ramen die langzaam verzakken, waardoor je enorme tochtplekken krijgt. Verder overal haarscheurtjes, waterpompen en liften die om de haverklap kapot gaan. Gebouw is uit 2010 en niet eens uit 1971, mind you.

    Deze panden zijn allang niet meer gemaakt is om écht duurzaam te zijn, maar met winstmarges, tijdsdruk en krappe budgetten in het achterhoofd om er zoveel mogelijk geld uit te trekken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).