Bewoners voelen zich onveilig vanwege racebaan Neckardreef: ‘We worden niet serieus genomen’ | De Utrechtse Internet Courant Bewoners voelen zich onveilig vanwege racebaan Neckardreef: ‘We worden niet serieus genomen’ | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners voelen zich onveilig vanwege racebaan Neckardreef: ‘We worden niet serieus genomen’

Bewoners voelen zich onveilig vanwege racebaan Neckardreef: ‘We worden niet serieus genomen’
Er moet wat gebeuren aan de verkeerssituatie op de Neckardreef en Theemsdreef. Bewoners zijn te hard rijdende auto’s in de straat zat, nadat vorige week een auto zich in een gevel van een huis boorde. Er is een groot spandoek opgehangen om aandacht te vragen voor de actie.

Er moet wat gebeuren aan de verkeerssituatie op de Neckardreef en Theemsdreef. Bewoners zijn te hard rijdende auto’s in de straat zat, nadat vorige week een auto zich in een gevel van een huis boorde. Er is een groot spandoek opgehangen om aandacht te vragen voor de actie.

Een nieuwe bewonerscommissie rond de Neckardreef in Overvecht kreeg twee opdrachten mee bij een rondgang onder bewoners: de conditie van de huizen verbeteren en de verkeerssituatie Neckardreef-Theemsdreef aanpakken.

Rietje Borm, een van de initiatiefnemers van de commissie, vertelt: “We durven niet eens meer over te steken. Het is een racebaan, want de bochten nodigen uit tot veel te hard rijden.”

Er zijn al eerder ongelukken geweest op de weg en volgens Borm zal het blijven gebeuren als er niets gebeurt aan de weg. “Een aantal jaar geleden was er een ongeluk op de hoek van de Landskroondreef waar ook een auto in de gevel reed. De kast in het huis kwam daar een halve meter naar voren. Er zijn uiteindelijk paaltjes geplaatst, maar er is niets aan de weg opgelost.”

Ongeluk Neckardreef

Bij het huis waar afgelopen week een auto tegen de gevel reed was een aantal maanden geleden ook al een ongeluk, vertelt Borm. “Een muurtje werd toen ondersteboven gereden. Die was nu weg, waardoor de auto doorschoot en de gevel ramde. De deur zat scheef, het raam was eruit en de hele gevel was aan puin. Levensgevaarlijk”, aldus Borm, “want die mensen zitten bij mooi weer ook weleens in de voortuin.”

De bewoners van het huis waren op het moment van het ongeluk op vakantie in Turkije. De bewonerscommissie nam contact met ze op en besloot het spandoek op te hangen. “De bewoners zijn heel blij met actie want ze zijn heel bang geworden van het ongeluk”, zegt Borm. “De vrouw durft haar huis al niet meer uit.”

Aandacht

Borm zegt dat er iets moet gebeuren, maar dat de gemeente voorlopig niet meewerkt. “Elke keer is er geen geld om iets aan te passen. Wij zeggen doe tenminste íéts: een 30 km-weg, flitspalen, de verkeersdrempels – die nota bene zijn weggehaald – terugplaatsen, wat dan ook. We voelen ons nu niet serieus genomen, want we proberen al veel langer aandacht te krijgen voor deze racebaan.”

De gemeente is op de hoogte van de klachten van bewoners bij de Neckardreef. In een schriftelijke reactie stelt een woordvoerder: “We werken stadsbreed aan een aanpak voor het invoeren van 30 km wegen. Overvecht komt hierin ook aan de orde, waaronder de Neckardreef. Na het zomerreces hopen we daar meer over te kunnen vertellen. Met OM en politie zijn we in gesprek over de mogelijkheden voor handhaving.”

15 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Het gaat hier om acute, bedreigende situaties. En wat reageert de overheid laks, onder het motto: Hé, burgertje, had je wat? We nemen uw punten mee in onze ‘structurele’ aanpak.

 2. Koel Hoofd

  Die wijk heeft al vele decennia lang dezelfde weginrichting: de bekende racebanen met vele ongelukken. Maar mensen vinden het er nu ineens heel erg onveilig en 20 jaar geleden niet?

  Nou dat vonden ze 30 jaar geleden ook al, maar al die jaren vonden de wethouders dat niet interessant want hun eigen soort woonde er niet.

 3. Scherpschutter

  “Beste burger. Bedankt voor uw verzoek tot onmiddellijke verbetering van de extreem onveilige verkeerssituatie in uw woonstraat. Wij hebben deze in goede orde ontvangen en uw zaak is ons bekend onder nummer #41.396.578.”

  “Graag informeren wij u langs deze weg (no pun intended, brave burger) over het gegeven dat wij de komende decennia nog bezig zullen zijn met het aanleggen van stadsboulevards, zonneparken en windmolens, naast het druk vergaderen over of er 7, 9 of 11 bomen langs de grachten zullen worden geplaatst, of dat we een nieuw standbeeld van Lenin of Marx zullen plaatsen op het Station Utrecht, dit naast de gebruikelijke drukke werkzaamheden omtrent het ballonnenverbod e.d. uiteraard.”

  “Vanzelfsprekend is uw veiligheid medio 2031 direct de allerhoogste prioriteit voor ons. Voor zover en indien er tussentijds nog auto’s huiskamers binnenvliegen, dan staat ons uitgebreide en enthousiaste team van hulpverleners u uiteraard graag bij met raad en daad, ongeacht het onderwerp.”

  Erop vertrouwende uw aanvraag zo adequaat en doeltreffend afgehandeld te hebben, verklaren wij zaak #41.396.578 hierbij definitief afgesloten. Mochten er verder nog vragen resten, dan kunt u hiervoor terecht bij onze afdeling “Van Afstel komt Uitstel”, specifiek bij mevrouw Jaqcueline van der Z. Momenteel geniet zij van een welverdiende sabbatical en telt zij tot en met maart 2021 de concentratie ecologische grassprieten aan de voet van de Cerro Aconcagua in Argentinië, maar vanaf eind mei 2021 (een vakantie tussendoor) staat zij u graag te woord.

  Hoogachtend,
  Uw Gemeente.

 4. Joris

  Gemeente doe er wat aan! Laat dat projectje Maliebaan maar zitten en schuif de penningen richting Overvecht, waar het echt nodig is

 5. Kadoendra

  Wat mij betreft zetten ze heel Nederland vol met flitspalen en trajectcontroles en koppel deze boetes weer aan de wegenbelasting zodat ook de wegenbelasting voor asociale verkeersdeelnemers omhoog gaat en de wegenbelasting voor normale verkeersdeelnemers omlaag kan gaan.

 6. The true Vlerk

  Ik kan je zeggen dat de Einsteindreef en de bocht op de Oranjerivier- en Zambesidreef verderop in Overvecht ook volop gebruikt worden. Ging het laatst niet over overlast van quads? Die scheuren daar eveneens volop.

  Een interessant detail is dat op de Oranjevrivierdreef een wegvernauwing is aangebracht om, denk ik, racen tegen te gaan. Kàn goed werken, ware het niet dat dezelfde aso’s elkaar geen voorrang geven wat al enige verhitte situaties voortbracht waarbij o.a. buschaffeurs de weg versperd werd, zij bedreigd werden en moesten worden ontzet door de politie.

  Wat te doen?

 7. Berend

  Vaak zijn het buurtbewoners, dus aanspreekbaar toch? En anders zelf betonnen paaltjes plaatsen met rood/wit lint.

 8. The true Vlerk

  @Berend, hoezo wil je het op de buurt zelf afschuiven? Naast dat het gemakkelijk is ‘Overvecht’ weer eens aan te wijzen als ‘de’ schuldige, ligt de situatie wat complexer dan jij doet voorkomen.

  Dit deel v Overvecht is nl dicht bij de snel weg en dus een belangrijke ader om Utrecht in en uit te komen.

  Politie genoeg over dag, maar ‘s avonds/’s nachts ook?

 9. Tijdelijk tot structureel

  Waarom niet wat tijdelijke aanpassingen tot er iets structureels uit die eindeloze vergaderingen komt?

  Bijvoorbeeld wat van die lomp-grote verkeersdrempels waar je met zo’n hoge snelheid niet overheen kan zonder schadeaann je auto? Ga maar eens kijken in de JS de Rijkstraat in Zuilen. Zelfs met de fiets moet je afremmen.

 10. Kadoendra

  @Berend

  Als bewoners zelf betonnen paaltjes en dergelijke zaken gaan plaatsen zal de gemeente dit direct weer verwijderen.
  Ook zijn de bewoners aansprakelijk bij ongevallen die zulke obstakels met zich mee kunnen brengen zo lang de zelf aangebrachte obstakels nog niet door de gemeente zijn verwijderd.

 11. Anne Marie ten Berge

  Kees Diepenveen ( GroenLinks) wethouder van ‘Samen voor Overvecht’ is op de hoogte van de ongelukken én de klachten van de bewoners van de Neckardreef. in Overvecht. Pas ná de zomervakantie van de wethouder, dat is op (?) hoopt Diepenveen met een oplossende aanpak te komen om het veilige woongenot mogelijk te maken. Onderwijl ‘praat’ de burgemeester met Justitie en Politie of er wel gehandhaafd kan worden. Zo niet dan wordt er verder met stroop, o nee met honing gesmeerd.

 12. JdV

  Voor het overgrote deel zijn het bewoners van Overvecht zelf die dit gedrag vertonen. Camera’s, controles, rijbewijzen en auto’s in beslag nemen. Vervolgens bij de rechter voorleggen en bij veroordeling opsluiten.

 13. Jos

  Blijft toch grappig dat hier dezelfde mensen lopen te klagen die tegelijkertijd vinden dat de auto ruim baan moet krijgen op andere plekken en die vaak tegen lage maximumsnelheden zijn. Die dus vinden dus dat er over het algemeen meer doorgegast moet worden.

 14. JdV

  @Jos: Zeker weten. Snelheid op alle A-wegen naar 130. Overal extra rijbanen toevoegen. Ontsluiting van de binnenstad door ruime toegangswegen.
  Maar dat heeft allemaal niks te maken met het feit dat doorgesnoven idioten met 130 door een woonwijk rijden. Maar dat begrijpt u niet zo te zien.

 15. Kadoendra

  @Jos

  Ik herken mezelf niet in jouw reactie en nu ik je toch schrijf wat is eigenlijk jouw reactie op het DUIC artikel?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).