Bewoners willen een fontein op het Vredenburg: “Wat een armoedig plein!” | De Utrechtse Internet Courant Bewoners willen een fontein op het Vredenburg: “Wat een armoedig plein!” | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners willen een fontein op het Vredenburg: “Wat een armoedig plein!”

Bewoners willen een fontein op het Vredenburg: “Wat een armoedig plein!”
Bewoners rond het Vredenburgplein en de wijkraad Binnenstad zien graag een fontein of monument komen op het Vredenburg. Dit om het plein toegankelijker te maken en de markt die er is meer cachet te geven. “Maak er een hoogwaardige markt van in plaats van al die kraampjes met opgestapelde tassen en telefoonhoesjes waar iedereen maar langsloopt.”

Bewoners rond het Vredenburgplein en de wijkraad Binnenstad zien graag een fontein of monument komen op het Vredenburg. Dit om het plein toegankelijker te maken en de markt die er is meer cachet te geven. “Maak er een hoogwaardige markt van in plaats van al die kraampjes met opgestapelde tassen en telefoonhoesjes waar iedereen maar langsloopt.”

“Het is vijf voor twaalf,” zegt Ton Konings, bewoner van de Hollandse Toren, die aan het plein grenst. “De besluitvorming over de invulling van het plein gaat nog voor deze zomer plaatsvinden en momenteel lijkt het erop dat de politiek zich alleen maar bezig houdt om het plein zo efficiënt mogelijk in te richten voor de marktkraampjes. De bewoners zijn pas sinds kort bij het proces betrokken, terwijl er al jaren wordt onderhandeld met de markt.”

Konings komt oorspronkelijk uit Groningen en woont sinds ruim twee jaar in Utrecht. “Ik ben verbaasd dat zo’n mooie locatie zo’n armoedige uitstraling heeft en een warenmarkt herbergt die verre van deze tijd is. Er zijn veel kraampjes die spullen aanbieden, zoals telefoonhoesjes en tassen, waar heel weinig belangstelling voor is. De kraampjes die echt goed lopen, en dat is iedere marktdag te zien, hebben vooral met voedsel te maken zoals vis, kaas, groente en fruit.”

“De ambtenaren van de gemeente waarmee wij contact hebben gehad geven aan dat zij gestuurd worden door de politiek,” zegt Konings. “En als de politiek een bepaalde ruimtelijke invulling van het plein wilt, dan borduren zij daar op voort. Voor Klepierre (voorheen Corio) lijkt een mooi monument bijvoorbeeld in de vorm van een fontein, voor de nieuwe ingang van Hoog Catharijne, een goed idee”.

Inspiratie voor de fontein op het Vredenburgplein
Inspiratie voor de fontein op het Vredenburgplein

Er is contact geweest tussen de bewoners en politiek op een raadsinformatieavond (RIA). Toen werd voor Konings duidelijk dat er een denkfout in het proces wordt gemaakt. “De politiek is vooral aan het kijken hoe het plein zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht voor de markt. Terwijl de eerste gedachte moet zijn: ‘Wat willen we met dit plein?’. Op de volgende RIA over dit onderwerp in februari willen we echt dat de fontein op de agenda komt.”

63 Reacties

Reageren
 1. Marko

  Goed idee! Het Vredenburg is sinds ik het ken een van de lelijkste pleinen van Nederland. Een mooie fontein zou dit plein wat sfeer en cachet kunnen geven.

 2. paul

  van harte mee eens. Kijk naar de markt in Den Bosch: daar toornt Jeroen Bosch ook boven uit en is er plaats voor leuke terassen.

 3. Otto Nelemans

  Mocht er ooit zo’n fontein komen, dan zou ik de politiek bij de keuze zo ver mogelijk weg zien te houden. Het afgebeelde voorbeeld is natuurlijk zoals het moet. Wat gedateerd misschien, maar wel allure en sfeer verhogend. Gaan we toch voor kwaliteit, dan hoort daar geen armoedige markt bij, maar zoals aangegeven eetwaren. Misschien een idee om daar meteen gezond als leidraad bij aan te houden. Ik wens Ton Konings c.s veel succes!

 4. herman

  Goed idee!
  Ook handig als Feyenoord in Utrecht moet voetballen. Kunnen de fans wat afkoelen.

 5. Corrie Huiding-Stomp

  Een fontein zou een aanwinst kunnen zijn maar dan moet de omgeving rondom het plein goed op elkaar afgestemd worden. En niet alleen “koopgoten” rondom, maar juist kleine speciaalzaken. In Utrecht hebben we geen mooie pleinen meer, die hadden we.
  Met schaamte moet ik dit zeggen. Ben trots op “mijn” stad maar het kan veel beter!!

 6. marcel gieling

  Wat zijn de bewoners die aan het Vredenburg wonen bescheiden in hun wensen. Ze vragen slechts om een fontein! Dit historische plein vraagt om een stedelijk architect die er een ontwerp voor maakt waar je mond van open valt. Een fontein is dan wel het minste wat ik voor me zie. Eerder pleitte ik al eens dat de bronzen buste van Anton Geesink, (gemaakt door Theo v/d Vathorst) naar het Vredenburg zou moeten verhuizen. Japanse toeristen die na een lange zoektocht zien dat het ergens staat weggemoffeld bij een parkeergarage is toch eigenlijk een schande voor deze nog steeds beroemdste Utrechter (naast Nijntje) in Japan.

 7. Johnny

  Tsja. Zo gaat dat dan. Een plein waar ondernemers decennia lang markt drijven. Daar komen dan opeens yuppen van buiten wonen. Die actie beginnen om die armoedige kraampjes weg te krijgen. Doet me denken aan die man die onder de Dom ging wonen en vervolgens een proces begon om het carillon stil te krijgen.

 8. Johan

  Er zijn een aantal Utrechtse pleinen die een fontein harder kunnen gebruiken. Neude bijvoorbeeld. Of het Domplein. Geen idee waarom dat hier nu opeens op de agenda zou moeten.

 9. Zonnewende

  Goed plan om dat plein wat meer uitstraling te geven! Ik hoop dat er naar jullie geluisterd wordt!

  Persoonlijk zou ik op die locatie gaan voor een moderne fontein, waarbij kinderen met het water kunnen spelen. Daar zijn al diverse voorbeelden van in andere steden. Dat trekt ook levendigheid aan op niet-marktdagen. En eventuele terrassen eromheen worden interessant voor de ouders om lekker te zitten, terwijl hun kroost zich vermaakt.

  Overigens heb ik geen kinderwens, dus dit is geen eigenbelang :-).

 10. Dennis

  Helemaal mee eens.
  En dan het liefst een mooie stenen beeld exemplaar, en niet zo’n almere ding. (Zwart marmer met elke 30 seconden een straal water omhoog)
  Bizar om te bedenken, maar er is in de hele stad bijna geen enkele fontein te vinden en dan heb ik het niet over een waterspuit in de singel of een regenpijp achter het stadhuis. (Berlageplein uitgezonderd).

 11. Zonnewende

  Helemaal eens met Marcel!

 12. Bill

  Goed plan, die fontein…!!! Eindelijk zou dit eens een waar stadsplein kunnen worden, en water zal het Vredenburgplein echt tot leven brengen..!!

 13. Pim

  Je zal straks als toerist Nieuw Hoog Catharijne maar uit komen lopen, en terecht komen op zo’n armoedige lappendeken van stenen. Meteen een einde aan je gedachte van Utrecht als een mooie stad.
  Er mag inderdaad een stedenbouwkundige losgaan op dit plein zodat het mooi aansluit op de omliggende straten, er mooie terrassen kunnen komen, de markt aantrekkelijker wordt, en er inderdaad een fraaie fontein of ander monument kan verrijzen. Sluit me volledig aan bij Marcel Gieling. Nu komt men slechts op het Vredenburg terecht omdat je erlangs ‘moet’ naar HC, het station, TivoliVredenburg en de andere kant van het centrum.

 14. Rietje

  Nou ja Pim, je zult als toerist maar in Hoog Catharijne terechtkomen…

 15. Pim

  @Rietje Haha, precies… Maarja, vanuit het station lopen ze zo de Hoog Catharijne-fuik in! 😉

 16. cameo

  Misschien had mevrouw beter moeten kijken voordat ze besloot een yup te worden en een appartement te kopen in het hart v.d. stad. Vanuit het noorden hier net 2 jaar wonen en nu zeuren???
  U woont in de drukke binnenstad dus wen er maar aan want het
  Vreeburg is nooit een fraai plein geweest maar vanoudsher een “werkplein” ofwel een “volksplein”
  Vroeger de paardenmarkt, de jaarbeurs met een enorme parkeerplaats. Pas later de warenmarkt en daarmee is de functie van het Vreeburg zoals hij moet wezen.
  Er zit een parkeerkelder onder en de markt moet vooral blijven waar hij nu is.
  Dat het voormalige Corio ook nog een flink stuk van de openbare ruimte mocht afsnoepen (en wat denkt U van dat blok waar U zelf in woont?) heeft het plein nog meer in zijn mogelijkheden beperkt.
  Het zou allemaal fraaier kunnen, dat zeker, maar een dergelijke fontein zoals afgebeeld is een vlag op een modderschuit.
  Opknappen ja, maar wel functioneel en passend bij de omgeving.

 17. Arie

  Standbeeld van geriit Rietveld of zijn stoel. Hij is geboren op het Vredenburg.

 18. Eliane Mendes

  Een fontein is een goed idee. Maar je zou ook kunnen denken aan een beeld van bijvoorbeeld een marktkoopman- en/of vrouw. De warenmarkt op het Vreeburg is een begrip en bestaat volgens mij al meer dan 100 jaar.

 19. maarten van den oever

  wie denkt dat een markt niet van deze tijd is, begrijpt de tijd erg slecht. mensen keren zich nu af van alle detailhandel die ze ook en makkelijker via internet kunnen aanspreken, maar storten zich daarom wel op alles wat gezelligheid is, verse waren levert en nieuwe inzichten door creativiteit mogelijk maakt. De markt is daar bij uitstek een voorbeeld van en wordt daarom ook alsmaar drukker. De bewoners zouden zich moeten realiseren dat pleinen als het vredeburg een algemeen belang dienen en er niet alleen voor hun plezier zijn: de hele stad komt daar samen.

 20. Marlou

  Een hoogwaardige markt?? Dus als ik straks op woensdag voor een leuk bedrag mijn groente, noten en vis wil halen kan dat niet meer. Omdat yuppenland met alle liefde €10 voor een doosje aardbeien neer wil leggen?? En een renaissance fontein is het meest oudbollige en nutteloze idee wat ik ooit heb gehoord… Als er dan iets komt (nadat het opnieuw bestraat is en dit staat in de planning) zullen we dan in ieder geval zorgen dat dat iets is wat wat meer cultureel en artistiek hoogwaardig (jaja!) is?! En alsjeblieft niet nog meer ‘pleinhoreca’, goekope krachten en broodjes carpaccio/zalm zijn er al genoeg!

 21. Mona

  Pracht idee! Gemeente, lees je mee? Enkel een fontein is natuurlijk niet afdoende. De boel moet grondig op de schop! En laat een -hoog aangeschreven- landschapsarchitect het plein de flair geven die het verdient. Het zelfde geldt voor de Neude. De weg rondom, voor de kroegen en ABN, heb ik nooit begrepen.

  Oh, en als we dan toch lekker bezig zijn, richt dan meteen het Janskerkhof opnieuw in. De bomen zijn top maar die parkeerplaats, zucht.

  Go Utrecht!

 22. Rudy

  Een belangrijk pijnpunt is in elk geval makkelijk te verhelpen. De bestrating. De foto bij het artikel laat het direct zien, alsjeblieft zorg eens voor mooie stijlvolle bestrating.

  Ben je eindelijk door HC in de stad aangekomen, dan is dit gedrocht het visitekaartje? Die fontein komt wat potsierlijk over, maar het is wel erg hoe er nu met dit plein wordt omgegaan. Het lijkt voor ons volstrekt geen waarde te hebben.

  We zouden het moeten opwaarderen om er een aangename plek van te maken. Niet een naar plein waar je zo snel mogelijk wilt oversteken oversteekt als de markt er niet is.

  Die lelijke bestrating zorgt voor een groezelige uitstraling. Als een plek onverzorgd overkomt gaan mensen zich er ook naar gedragen, dan flikkeren ze een blikje cola of kauwgum ook eerder op de grond.

 23. Willem

  Alsof dit plein nog gered zou kunnen worden door een of andere fontein… Het is geen 5 voor 12 maar ruim na twaalven…

 24. Sevi

  Een mercado zoals je die ziet in Spaanse steden zou ook een aanwinst kunnen zijn: fraai vormgegeven meestal en fijn overdekt de marktkramen afstruinen. Wat er ook komt, het kan alleen maar beter zoals het nu is idd: een stuk niemandsland waar iedereen zo snel mogelijk overheen steekt naar leukere plekken.

 25. Jos Stelling

  De (hoeveelheid) reacties spreekt boekdelen. Overigens laat ook hier Tivoli/Vredeburg het volledig afweten (staat met de rug naar het plein). Utrecht heeft geen ´masterplan´ en ook nooit gehad. Om het station te bereiken moet je door een winkelcentrum. Pleinen zijn van oudsher culturele hotspots en stedelijke organische uitgangspunten. Zeker het Vredeburg. Het is nu nog een restant: een ruimte die overgebleven is. Het plaatsen van een fontein maakt dit nog schrijnender.

 26. Ton

  Aan Marlou, die hierboven heeft gereageerd op:

  08 januari 2016 om 13:15

  Een hoogwaardige markt?? Dus als ik straks op woensdag voor een leuk bedrag mijn groente, noten en vis wil halen kan dat niet meer.
  – Dat gaat door als het aan mij ligt. Wat er nu goed loopt moet natuurlijk blijven.

  Omdat yuppenland met alle liefde €10 voor een doosje aardbeien neer wil leggen??
  – Niet zo voorbarig Marlou. Hoogwaardig houdt vooral in dat je iets lekkers (en gezond) ter plekke (op een zitplaats) kunt nuttigen.
  En verder….niet zomaar iedereen uitschelden voor Yup a.u.b.!
  Je kent mij niet.

  En een renaissance fontein is het meest oudbollige en nutteloze idee wat ik ooit heb gehoord…
  – De invulling wordt aan experts overgelaten. Zie website. Niets staat vast.
  S.v.p. niet te hard van stapel lopen met negatieve gevoelens. Geef het plan een kans!
  Doe een voorstel.

  Als er dan iets komt (nadat het opnieuw bestraat is en dit staat in de planning) zullen we dan in ieder geval zorgen dat dat iets is wat wat meer cultureel en artistiek hoogwaardig (jaja!) is?!
  – Jazeker! Zie de plannen op de website. Het culturele aspect is zeer belangrijk.

  En alsjeblieft niet nog meer ‘pleinhoreca’, goekope krachten en broodjes carpaccio/zalm zijn er al genoeg!
  – Dat heb jij goed gezien.
  Graag meedenken hoe het wel moet.
  De politiek luistert mee (hoop ik).

  Dank voor de input, Marlou

 27. Atilla Vigh

  Het verbaast me altijd weer dat velen niet begrijpen dat als je nog aan het bouwen bent, niet alles tegelijk kan doen. Misschien dat velen niet in de gaten hebben dat op twee plekken aan het Vredenburgplein er word gebouwd. Zolang deze bouwplaatsen bestaan, gaan ze niet aan het Vredenburgplein iets doen. Anders beschadig je de boel weer.

  Zoals cameo al aangeeft is het Vredenburgplein al eeuwen lang een werkplein en geen Domplein of Neude. Overigens Neude is een uitgaansplein. We moeten vooral overal complete onzinzaken gaan neerzetten als standbeelden of andere ruimte innemers. Overigens laat de bewoners dat dan lekker zelf betalen. Je hebt bewust gekozen voor het wonen in een drukke binnenstad. Deze binnenstad is niet van de bewoners, maar van alle Utrechters en bezoekers. Als je nergens last van wilt hebben, kan dat prima in Nederland. Ga lekker ergens een hutje op de hei zoeken. Dus rare eisen stellen aan geluid, drukte en inrichting in een binnenstad is compleet te zot voor woorden.

 28. Michael

  Naar mijn idee is het plein een monument of fontein waardig.

  Gezien de locatie en het gebrek aan, zou ik graag een standbeeld, relief, fontein, monument o.i.d. van deze Utrechtse dame zien:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Trijn_van_Leemput

  En laat het a.u.b. niet weer van die uitvergrootte opgeblazen gebruiksvoorwerpen kunst zijn waar Utrecht zo fier op is.

  Misschien moet het wel iets zijn met aan een zijde passend bij de historische binnenstad. En aan de andere kant een moderne interpretatie richting Hoog Catherijne. Zoiets als de Sagrada Familia heeft ook verschillende facetten, die ook in een ontwerp samen komen.

 29. Hoogopgeleide import

  Wat een treurigheid. Deze meneer toont geen enkel besef over de historie van het plein, is net verhuisd en wil zo snel mogelijk gefaciliteerd worden in zijn jupperige hipsterbehoeften. Als je een mooi plein wil met fontein moet je in Zeist gaan wonen, niet in het midden van het winkelgebied van Utrecht.

 30. maarten van den oever

  met jos stelling ben ik het eens in die zin dat het plaatsen van de fontein de lelijkheid van het plein alleen maar gaat benadrukken. Maar daarmee is de diskussie niet gedaan. Er zijn alternatieven.. Zo bestaat er in antwerpen een marktplein waarboven een op heel hoge witte palen geplaatst glazen dak zweeft. het geeft een prachtig heel ruimtelijk effect en laat zo de markt de markt blijven. Niet goed koop nee, maar wel een manier om de centrale functie van een markt voor de stad te benadrukken die jos zozeer en terecht mist.

 31. Ton

  Reactie op Atilla Vigh van:

  08 januari 2016 om 14:58

  Het verbaast me altijd weer dat velen niet begrijpen dat als je nog aan het bouwen bent, niet alles tegelijk kan doen. Misschien dat velen niet in de gaten hebben dat op twee plekken aan het Vredenburgplein er word gebouwd. Zolang deze bouwplaatsen bestaan, gaan ze niet aan het Vredenburgplein iets doen
  – De bouw aan het plein is in de laatste fase en de politiek heeft besloten om in aansluiting hierop het plein te gaan inrichten. De plannen houden nu in dat men nog meer kramen wilt, dicht op elkaar en dat er daarom een grote open ruimte in het midden moet blijven. Tegen die open ruimte maken inwonersgroepen bezwaar omdat zij op de dagen dat er geen markt is niet een lege ruimte willen.

  Anders beschadig je de boel weer.
  – Daar is geen sprake van.

  Zoals cameo al aangeeft is het Vredenburgplein al eeuwen lang een werkplein en geen Domplein of Neude.
  – Er is nu een nieuwe situatie ontstaan. De entree van H.C. en het eerste wat je van het Centrum ziet als je uit het station komt. Geen werkplein.

  Overigens Neude is een uitgaansplein. We moeten vooral overal complete onzinzaken gaan neerzetten als standbeelden of andere ruimte innemers.
  – Het gaat hier niet om De Neude.

  Overigens laat de bewoners dat dan lekker zelf betalen.
  – Er is geen financiële issue aan de orde op dit moment.

  Je hebt bewust gekozen voor het wonen in een drukke binnenstad. Deze binnenstad is niet van de bewoners, maar van alle Utrechters en bezoekers.
  – Zo is dat.

  Als je nergens last van wilt hebben, kan dat prima in Nederland. Ga lekker ergens een hutje op de hei zoeken. Dus rare eisen stellen aan geluid, drukte
  – Wie heeft het over geluid? Wie heeft het over drukte?

  – en inrichting in een binnenstad is compleet te zot voor woorden.
  – Met de inrichting hebben wij allemaal te maken.
  Kan de levensvreugde van bezoekers vergroten en kan ook van economische betekenis zijn voor de stad.
  Denk mee s.v.p. om hier voor ons allen iets moois van te maken.
  Doe voorstellen!.

 32. Ties

  Alleen wat minder van die telefoonhoesjeskramen zou al genoeg zijn. Laten we het niet te moeilijk maken

  En die fontijn: al geef je een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding…

 33. Johnny

  Beetje demagogisch dan beste Ton uit Groningen, dat je je beklag doet over de armoedige uitstraling. Je weet dus donders goed dat het werk in uitvoering is.

 34. Rob

  Plein??
  Ik stel voor om op het gefotografeerde stuk een gebouw neer te zetten zodat we niet meer hoeven te spreken over een plein maar er alleen nog wat straten overblijven.
  Open ruimte daar kan de gemeente kennelijk niet mee overweg, dat moet koste wat het kost volgebouwd worden (kijk naar wat er gebeurt op het Smakkelaarsveld), een plein als het vredenburg wordt net zo lang afgekalfd tot er niks meer over is waar je nog wat mee kunt.

 35. Ton

  Aan Johnny op:

  08 januari 2016 om 17:40

  Beetje demagogisch dan beste Ton uit Groningen, dat je je beklag doet over de armoedige uitstraling. Je weet dus donders goed dat het werk in uitvoering is.
  – Daar heb jij gelijk in Johnny, maar als het straks een gladde betegelde open ruimte is, is het te laat om er nog iets moois van te maken. En verder….ieder zijn smaak. Uit eerdere reacties weet ik dat bezoekers aan onze stad graag zouden zien dat dit een gezellig ontmoetingsplein gaat worden.
  Ieder zijn inbreng. De politiek beslist.

 36. Atilla Vigh

  Als we gaan kijken welke pleinen Utrecht straks heeft (dat is in 2018 al het geval). We hebben dan een enorm plein aan de westkant het Jaarbeursplein (dat auto en bus vrij is). Het idee is dat hier (gezien de trappenpartij die als tribune kunnen dienen) grootste manifestaties gehouden kunnen worden, zoals een openluchtfilm, concert of andere zaken waar een grote toeloop voor is. dan hebben we straks het forum, dat een uitbreiding is van het Stationsplein West tussen alle omliggende gebouwen. Ik voorzie dat dit veel meer een ontmoetingsplek voor zakelijke contacten gaat worden. Het nu nog in aanbouw zijnde Stationsplein Oost zie ik veel meer als een ontmoetingsplek voor prive contacten. Daar zal ook de nodige horeca worden georganiseerd. Dan heb je nog de oude pleinen: Neude en het Domplein. Het Neude zie ik nu echt als een uitgaansplein, waar veel muziek en terrassen zijn. Het Domplein is een plein waar alleen maar oude statige panden zijn gesitueerd. Dit plein leent zich meer voor relatief kleine manifestaties van maatschappelijke aard.

  Dan houden we het Vredenburgplein over. Besef dat het plein een stuk kleiner is dan vroeger. Waar nu het nieuwe entreegebouw van HC wordt gebouwd heeft al een deel afgesnoept en het gebouw De Vredenburg (waar Zara etc.. in zit) heeft ook een deel van het voormalig veel grotere plein kleiner gemaakt.

  Nu wordt er gemiddeld 2x per week een markt georganiseerd, maar hoe lang dat nog zal bestaan is de vraag. Dit heeft niets met het plein te maken, maar met het retailkanaal “markt”. Net zoals fysieke winkels het loodje leggen, zal ook de ambulante handel minder worden.

  Zoals reeds een paar keer aangegeven in de reacties, dient het plein als overgang van het moderne stadscentrum (HC en CS) naar de oude binnenstad. In tegenstelling tot vroeger, zag je meer “oude bebouwing” (deel van de Vredenburgstraat, waar de C&A aan ligt zie je niet meer). Veel van de gebouwen aan de “overkant” van toekomstig nieuwe entreegebouw van HC (het rijtje waar Douglas etc.. zit) zijn ook vaak opgewaardeerde relatief moderne gevels. De vraag rijst of Kleppiere het voor elkaar krijgt om al die extra m2 te vullen. Als de leegstand die je in de oude binnenstad ziet, en dat zou ook in het nieuwe HC gaan gebeuren, dan wordt het een spookplein.

  Maar als we het positief bekijken, en er is voldoende bedrijvigheid in de belendende panden aan het plein, zou het wellicht interessant zijn om meer met groen te doen. Niet gaan volbouwen, mensen moeten de ruimte en overzicht hebben naar die oude binnenstad. Maar met slim gesitueerd groen, wordt er een soort van groenplein gecreëerd. Dat kun je met het steeds kleiner worden van die markt ook rustig mee gaan beginnen. Een zeg maar organisch groeiend park wellicht.

  Met het wegvallen van de Bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld, zou daar wat mij betreft de meest groene variant gekozen moeten worden.

 37. Ton

  Reactie op Atilla Vigh van

  08 januari 2016 om 18:56

  Mooie uiteenzetting!
  Hier hebben wij wat aan!
  Merci.

 38. Henk

  @ Atilla.

  Goede analyse.

  Een goed plein heeft intimiteit nodig. Het grote probleem van alle Utrechtse pleinen is dat ze open tochtgaten zijn. In die zin is de verkleining van het Vredenburgplein wellicht een verbetering. Of dat zo zal zijn hangt van de verdere invulling af.

  Inzake Smakkelaarsveld ben ik het pertinent niet met je eens. Dit is zo’n tochtgat dat nu juist met goed gekozen bebouwing aan sterkte kan winnen.

  En die overige pleinen.. Wordt nooit wat aan de Jaarbeurskant. Stationsplein Oost wellicht wel maar dat zal zich nog moeten bewijzen. Domplein is en blijft een probleem. Ooit heeft er een voorstel gelegen de oude situatie terug te brengen en het te splitsen in Oud-Munster- en Domplein. Was een prima idee. Neude tenslotte. Wellicht het grootste probleem. De jongste aanpassing is zeker ook al weer 10 jaar oud en was vol goede bedoelingen. Maar door de kaalslag (hele serie oude kastanjes in de loop der jaren verdwenen) en die rare rijstrook ( was als taxi-standplaats bedoeld..) is het nu vlees nog vis.

  Gemeenteraad: wij wachten op de instelling van een pleinencommissie!

 39. Zuilenees

  Een goed voorbeeld van een geschikte fontein vind ik de Walravenfontein in Zuilen. Een indrukwekkende fontein met rondom stenen bankjes. Op het Vredenburg zou de winkelende mens hier even lekker kunnen uitrusten. Bovendien ik de Walravenfontein behoorlijk vandalismebestendig.

 40. Peter V

  Johnnie

  Helemaal gelijk Johnnie.
  Al die yuppen ( waaronder Lotte Groen Niks) die in onze stad komen wonen gaan zich met zaken bemoeien wat bij het cultuurerfgoed van de stad hoort, niet doen yuppies, je woont in een stad en niet meer op het platteland.

  De markt is een begrip in Utreg en brengt gezelligheid en levendigheid in hartsie Utreg.

  Een fontein is een goed idee, maar daarom heen kunnen toch makkelijk marktkramen komen te staan. Verder is dat aartslelijke Muziekcentrum een doorn in het oog voor onze historische binnenstad ( waar was Groen Niks toen eigenlijk?).

  Verder mis ik nog veel meer groen en grandeur als je de stad binnen rijdt, mooie beelden, fonteinen, groen etc, zoals in vele zuidelijke landen en steden.

  En zoals nu de gracht is doorgetrokken zonder er iets moois om heen te maken.De fonteinen zijn ook al weer weg.

  Nee…Groen Niks zet liever in op auto’tje pesten en fietsenstallingen ( wat een lelijk gezicht overal in de binnenstad). Knap de stad eens groen op ipv alles op fietsers te zetten, dat doen jullie maar in de Achterhoek of Groningen.

 41. Pieter

  Ja! ik woon sinds 8 jaar aan de Vredenburg en dit is echt een aanvulling. Een fontijn waar mensen op en in kunnen, of een waterplein als in Bordeaux waar men compleet in de ervaring opgaat. Dat zorgt ervoor dat mensen meer tijd doorbrengen op de vredenburg. Wat mij betreft blijft de markt, dat kan er omheen.

 42. et

  Volbouwen dat hopeloze gedrocht, levert ‘t tenminste nog wat op. Zo’n stuk waardevol onroerend goed kan echt beter gebruikt worden

 43. Peter

  Sjonge. Een fontein. Wat creatief zeg. Nou, daar zal de boel flink van opknappen.

  Ik vind het een vreselijk clichématig en inspiratieloos idee. Als je het echt niet meer weet, dan plaats je maar een fontein op je plein.

  Die plek is al een eeuw lang gericht geweest op praktisch nut. Parkeerplaats, markt. Dat past daar beter. Dat draai je niet in een klap om met een waterstraaltje op een nog steeds zeer lelijke plek. Dat vereist een veel grondiger aanpak. Bewaar de fonteinen voor het hernieuwde deel van de Singel. Dáár passen ze. Daar wel.

  En die bewoners van de Hollandse Toren hebben natuurlijk geen enkel recht van spreken. Had dan effe naar het plein gekeken op het moment dat je je appartementje kocht zeg. Niet achteraf tot de conclusie komen dat je niet hebt betaald voor een achtertuin en dat de gemeenschap deze dan maar moet aanleggen.

 44. Peter

  Erg eens dus met Jos Stelling. Een fontein alléén zou enkel de lelijke leegte benadrukken. Een samengeraapte rommel op een doorgangsplek met een fontein in het midden. Als een kers op een drol. Zelfs de gezelligheid (terrassen Drieharingstraat) vlucht van het plein af. Dat leuk je niet meer op een fontein.

 45. Zuilenaar

  De Walravenfontein in Zuilen zou een mooi voorbeeld kunnen zijn voor een eventuele fontein op het Vredenburg. Mooie natuurstenen fontein, modern en met bankjes eromheen waar de vermoeide shopper kan neerstrijken.

 46. Marco Knol

  Meneer Konings heeft wel lef, dat moet ik ‘m nageven. Voor ‘t overige is ie zo gek als een bos uien, dat dan weer wel. Ga lekker aan de Korenmarkt wonen.

  In de eerste plaats geldt wat Atilla Vigh al aangeeft; er wordt nog volop gebouwd en zo lang dat duurt gaat de gemeente niks aan het plein doen. Dat kun je vervelend vinden, maar dat is al jaren bekend. Dus dan moet je niet nu gaan lopen zeiken. Was het niet bekend? Tja, dan heb je je niet goed georiënteerd.

  In de tweede plaats is het Vredenburg (welke mafkees heeft het over Vredenburgplein?) al jaren marktplaats. Het is ook nooit de bedoeling geweest de markt van het Vredenburg weg te halen. Wat de toekomst gaat brengen is natuurlijk onzeker, maar dat er een markt is voor een markt aldaar lijkt me wel. Het schijnt zo te zijn dat er vroeger een behoorlijke wachtlijst was en met het afnemen van het beschikbare oppervlak zal die er niet korter op geworden zijn. Maar bottomline is dat een fontein zo’n markt behoorlijk in de weg gaat zitten. Ik ben voor fonteinen, maar een leuke markt vind ik ook wat waard. En in dit geval kies ik voor de markt.

  Ik vind dat wel mooi; een stad die aan z’n toegangspoort voor al die f*ing touristen gewoon een marktplein heeft liggen.

  Tot slot; laten we eerlijk zijn; zolang een Perry Sport en belendende panden zulke lelijke gevels hebben valt er van dat hele plein toch niks te maken. Zo’n fontein is een leuk idee, maar dan detoneren die lelijke gevels (inclusief die van het gebouw waar dhr. Konings kennelijk woont) nog meer.

 47. Joris

  Jos Stelling slaat de spijker op z’n kop.

 48. DV

  Laat ik voorop stellen dat het valt te prijzen dat men zich als bewoner betrokken voelt bij de leefomgeving. En vooral dat men de moeite neemt een initiatief op te zetten, gezien alle kritiek en moeite die dat met zich mee zal brengen. En het verlevendigen van een plein met een fontein is op zich een aardig idee. Met de nadruk op “op zich”.
  De ophef over “telefoonhoeskraampjes” en “goedkope tasjes” begrijp ik echter niet. Hoewel ik de ergernis begrijp, vindt ik de analyse nogal kort door de bocht. Het fenomeen, de armoedige uitstraling, wordt voor een groot deel toegeschreven aan de inhoud van de kraampjes. Worden oorzaak en gevolg hier niet door elkaar gehaald? Daarnaast wordt dezelfde “goedkope rommel” verkocht op de Grote Markt in Delft en de Markt in Gouda. Ook in grotere context geldt dit: op Piazza del Duomo in Florence verkoopt men nepschilderijen en plastic sleutelhangers, en andere “troep”. Gek genoeg blijken de kraampjes hier de levendigheid van het plein niet te bedreigen (ze kunnen zelfs gezien worden als het onderdeel hiervan).
  Al met al denk ik dat er sprake is van een denkfout, veroorzaakt door een – voor de ontwerpersrol kenmerkende – tunnelvisie. Hierbij ontstaat de veronderstelling dat de problematiek volledig wordt veroorzaakt door de huidige vormgeving van het te herontwerpen object. Het initiatief weerspiegelt in die zin letterlijk het perspectief van de bewoners – zij die uitkijken op het plein. Enerzijds wordt gefocust op Vredenburg, anderzijds op de fontein. Beiden dreigen een idee-fix te worden. Voor je het weet wordt zowel de oorzaak van het probleem als de oplossing worden volledig binnen Vredenburg gezocht, en wordt het-ontbreken-van-een-fontein als oorzaak gezien voor de armoedige uitstraling.
  Voor het eerste punt geldt: is Vredenburg binnen Utrecht wel de uitverkoren plek voor een hoogwaardige markt? Zijn immers niet onlangs plannen gepresenteerd om een “hoogwaardige markt” te realiseren in het voormalige postkantoor? Hoeveel zin heeft het om dit plan – dat een dode gevelwand aan de Oudegracht probeert te activeren – te gaan beconcurreren? En daarnaast, waar zouden de “goedkope rommel kraampjes” dan naar toe moeten verhuizen? De term NIMBY (not in my backyard!), lijkt mij hier van toepassing. Wat het probleem moeilijk maakt, is dat de goedkope kraampjes er in dit geval eerder waren dan de “Hollandse Toren” en haar bewoners. Men heeft deze plek dus vrijwillig tot achtertuin verkozen.
  Voor het tweede punt geldt: dat de inrichting van Vredenburg op dit moment onder de maat is, staat buiten kijf. Maar heeft de initiatiefgroep goed gekeken naar de impact van omliggende bebouwing? Zowel qua uitstraling (gevelwanden) en programmering (functies) hebben deze een effect op het plein. Met andere woorden: de foto van Ton Konings straalt zeer zeker armoede uit; maar eenzelfde gevoel – zo niet erger – had men gekregen wanneer men een foto vanaf het plein naar de “Hollandse Toren” had gemaakt, of naar een willekeurige andere gevelwand van het Vredenburg.
  Zou het niet wat krom zijn om marktkraampjes met “goedkope troep” te weren wanneer de equivalenten hiervan zich in de winkels rondom het plein bevinden? Het feit dat de marktkraampjes het kunnen opbrengen hier te staan, betekent dat er blijkbaar “een markt voor is”.
  Het effect van de omliggende winkels op de beleving en uitstraling van het plein kan en mag niet onderschat worden. In plaats van de miljoeneninvestering in TivoliVredenburg enigszins te laten afstralen op het Vredenburg, is er voor gekozen het gebouw hier volledig van af te zonderen door het te oriënteren op de te herstellen “singel”. De mogelijkheid om een culturele functie aan het volledig commerciële plein toe te voegen is hiermee voorbijgegaan.
  Ook de Holland Toren en Nieuw Hoog Catharijne (in de nabije toekomst) halen niet veel goeds uit. Het zijn gebouwen van een niet passende schaal die zich enkel zijn berekend op gigantische winkelketens. (Plekken zoals Rotterdam Alexander en Almere komen spontaan bij mij op.) Met berichten van winkelketens die om de haverklap omvallen, vrees ik: the worst is yet to come. Bereid u voor op gigantische leegstand, ook aan het Vredenburg.
  Afgezien van de enkele resterende historische panden die hun glans hebben verloren (Douglas), behoren de gevels aan het Vredenburg misschien wel tot de slechtste van Nederland. In de top 10 daarvan behoort zeker de “gevel” van de Perry Sport – wat voor fontein zou er nodig zijn om de armoedige uitstraling hiervan op te heffen?
  Overigens ben ik er zelf geen fan van om al te exotische referenties te gebruiken. Het gevaar bestaat namelijk dat referenties letterlijk worden gelezen. Men loopt dan het risico oplossingen één op één over te willen nemen, en daarbij de belangrijke omgevingsfactoren uit het oog te verliezen.
  Desondanks begrijp ik de charme van het door u gekozen referentiebeeld volledig. Echter, deze ligt volgens mij geheel niet in de uiteindelijke vormgeving of stijl, maar vooral in de samenhang tussen de fontein en de bebouwing op de achtergrond. Het feit dat de fontein past bij de bebouwing brengt een zekere harmonie tot stand, een samenhang die u volgens mij mist op het huidige Vredenburg. Ik vrees dat wanneer men een fontein maakt die “in harmonie” is met de omliggende bebouwing, een door Dennis gevreesd “Almere-ding” hier niet veel van zal verschillen.
  Een door Marcel Gieling voorgesteld lokaal monument is natuurlijk hartstikke leuk. Zo heeft Rotterdam het beeld van Marten Toonder aan de Blaak. Het gevaar is wel dat ieder degelijk beeld wanneer het geplaatst is de reactie neigt te ontlokken dat het een betere plek verdient dan Vredenburg. (Denk aan Anton Geesink met de groene gevel van de Perry Sport op de achtergrond.)
  Ik vrees daarmee dat het resultaat van het initiatief zich – helaas – zal beperken tot symptoombestrijding. Natuurlijk: plaatst men bankjes, dan gaan er mensen zitten; plaatst men een fontein, dan gaan mensen pootje baden en gooien er muntjes is; plaatst met een half-pipe, dan gaan er mensen skaten. Mijn voorstel zou zijn: probeer verder te analyseren waardoor de armoedige uitstraling wordt veroorzaakt, en kijk hiervoor wat verder dan naar de inrichting van het plein alleen. Haal geen kunstgrepen uit voordat het web van oorzaken in uitgeplozen; de armoedige uitstraling is een complex probleem daarmee niet 1-2-3 op te lossen. Laat de markt de markt – een plein zonder markt zal er nog armoediger uit zien.
  PS. De markt ziet er een stuk beter uit wanneer u deze niet vanaf uw balkon, maar op straatniveau fotografeert.

 49. Dirk

  Wat Jos Stelling zegt. Enkel een fontein of monument maakt het zaakje nog treuriger.

  Ik denk dat een goede stedebouwkundige hiernaar moet kijken en dat amateurs zich niet moeten wagen aan zeer specifieke suggesties.

  De discussie zou wat mij betreft over uitgangspunten moeten gaan waarbij ik een voorkeur heb voor ‘een plek waar je wilt (en kunt) verblijven/zitten’ en ‘aansluiting bij het ontwerp van andere pleinen in de binnenstad’ (zoals bv. het plein bij mariaplaats/de zadelstraat).

 50. Katy

  Het boek van Gerrit Jansen en Kees Visser; ” Stadsplein Utrecht, een zoektocht” lijkt mij in deze discussie een welkome aanrader! beide zijn Utrechters op zoek naar pleinen in onze stad..
  .
  (voor de geïnteresseerden isbn 978-90-77348-12-3)

 51. oudwijker

  Pleinen van Utrecht die de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verbeterd:
  1. Ledig erf
  2. Minebroederstraat (achter stadhuis)
  3. Mariaplaats
  4.Janskerkhof

  Nu Vredenburg, Neude, Domplein, Nicolaaskerkhof, Paardenveld, Smakelaarsveld, Lucas Bolwerk, Jaarbeursplein nog en het 2e stuk van het Janskerkhof.

  Nog genoeg te doen dus. Elk plein is uniek en zou uitstraling en allure moeten krijgen. Wat zeker mogelijk is. Ieder plein heeft een andere functie en mogelijkheden/kansen.

 52. herman

  Utrecht is naast mooi ook rauw en lelijk.
  Dat hoor en zie je in de stad.
  Utrecht wordt mooi, maar de rauwheid mag ook een plek hebben. We hebben zat mooie pleinen. Laat het Vredenburg het rauwe plein blijven, met een lelijke markt, bestrating die naar vis stinkt en rommeligheid.
  Ook dat is Utrecht!

 53. Utrecht CULTUURSTAD

  Het aantal reacties hierboven geeft wel aan dat het onderwerp leeft. Eens met Marcel dat er meer dan ” Fixen” nodig is door middel van een fontein neer plempen, dat is provinciale oplossing in het kader van ” opleuken”. Wat nodig is is een commissie die zich specifiek buigt over de Utrechtse pleinen, inventariseert waar bij ieder plein de kracht ligt. De plein visie’s dienen complementair te zijn in functionaliteit en karakter . Bijvoorbeeld, Domplein is ons ” nationale historische plein” waar doden herdenking, politieke, huldigingen e.d plaatsvindt. Jaarbeurs plein ons ” nationale plein voor landelijke manifestaties” zoals stakingen, protesten, of pillow fight day,etc. Vredenburg plein; Het meest moderne centrum plein van Nederland Waar cultuur & commercie samen vloeien b.v. Indien er duidelijk visie’s zijn per plein, een prijsvraag uit schrijven. Belangrijk is steeds weer te bedenken, hoe maken we het Utrechts uniek ? Natuurlijk hoort Anton Gesink niet op bij een garage inrit…Waar zien we een beeld /stoel van Rietveld ? Dit vergroot niet alleen de trots/bewust zijn van inwoners maar ook voor de internationale toerist is dit aantrekkelijker…
  Dus wie wil deelnemen aan de plein commissie ?

 54. Ton

  Nu de storm over het Vredenburgplein wat lijkt af te nemen wil ik graag, tot slot, nog iets opmerken.
  Deze reacties had ik niet verwacht nadat ik opgebeld werd door de redactie van dit medium.
  Wat mij het meest is opgevallen, is dat er veel mensen reageren die een vooroordeel hebben en daardoor opmerkingen maken die weinig relatie hebben met het onderwerp dat aan de orde is.
  Er wordt door een aantal van hen erg slecht gelezen. Verder ben ik zeer geschrokken van de scheldpartijen, verwensingen en de aanname dat ik een Yub van buiten ben die hier niets te zoeken heeft en die een mooie voortuin voor zijn huis wilt hebben.
  Ik ben een oude man (1936) die terugkomt uit Groningen naar de stad waar hij vroeger heeft gewoond. Een stad die erg veranderd is ondertussen. Een stad die geprotesteerd had, destijds, tegen het dempen van de Cartharijnesingel en nu op de schreden terug keert. Een stad die hij het beste gunt voor de toekomst en daar nog aan probeert mee te werken nu de gemeente de omwonende in de gelegenheid stelt hun ideeën in te brengen. Een man die op zijn oude dag toch nog weer wijzer is geworden.

 55. Sevi

  @ Michael:

  Trijn van Leemput heeft al een standbeeld op de Zandbrug :-).

 56. Cico

  Niks tegen fonteinen, maar dat hoort op een plein dat een verblijfsruimte is. Een fontein is zinloos en staat zwaar in de weg op gebruikspleinen als de Neude, waar allerlei culturele activiteiten op plaats vinden, of op de Vredenburg met zijn wekelijkse markten. De pleinen worden intensief gebruikt en dienen algemeen belang. Dat de appartementenkopers iets leuks willen om naar te kijken, is hun eigen probleem. Dat wisten ze al toen ze daar gingen wonen.
  Daarnaast hebben we in Nederland een belabberde fontein-cultuur. Natuurlijk komt er geen barokke fontein die bij een 18e-eeuws paleis hoort. In plaats daarvan verschijnen er een boort men een paar gaten in de grond waar water uit spuit. Met wat felgekleurde LED-verlichting erop heb je de poorman’s fountain. Onderhoudsarm, dat dan wel.

  Misschien iets bescheidener opstellen, buurtbewoners? Vraag om mooie bestrating en een leuk motief, wat bankjes om die laatste paar platanen en beter onderhoud en schoonmaak na een markt.

 57. Yvonne

  Goed initiatief!

  Meer groen op het Vredenburg lijkt mij een goed idee. Bomen, plantenbakken, misschien wat gras en bankjes, en dan het midden vrijlaten voor de markt. Mooie bestrating doet ook al wonderen voor de uitstraling van zo’n plein overigens.

 58. Willem

  Opvallend dat een groot aantal reaguurders vindt dat anderen geen recht van spreken hebben. De persoon die dit onderwerp aanzwengelde niet omdat ie uit Groningen komt, binnenstadbewoners niet omdat ze maar alles voor lief moeten nemen (volgens Atilla Vigh), de wethouder niet omdat ze uit de provincie schijnt te komen. Blijkbaar hebben alleen echte Utrechters (wie dat dan ook zijn mogen) recht van spreken.

 59. Gerry Jöris

  Grappig, Ton Konings is 2 jaar geleden van Groningen naar Utrecht verhuisd, Wij zijn juist 4 jaar geleden vanuit de binnenstad naar Groningen verhuisd omdat Utrecht helemaal naar de bliksem wordt geholpen door alle grootschalige en megalomane gebouwen die in en om de binnenstad verrijzen.

 60. Otto Nelemans

  Het is toch krankzinnig voor woorden dat de planologische geest die door Utrecht waart gewoon door blijft bouwen zonder zich te realiseren dat er een armetierig pleintje overblijft, dat nog steeds Vredenburg wordt genoemd. Vredenburg is een naam die tot ver buiten Utrecht iconische bekendheid geniet. Ook de architecten kunnen dit in hun zak steken. De grote verzameling aan narigheid rond het plein Is vooral ontstaan omdat niemand enige verantwoordelijkheid voelt hoe de architectuur in de omgeving past. De welstandscommissie krijgt bij de beoordeling van nieuwbouw overduidelijk alleen de bouwtekeningen van de voorzijde te zien, want er zijn in Utrecht meer dramatische voorbeelden te vinden. Niet alleen Tivoli /Vredenburg, maar kijk ook eens naar de twee nieuwe woon torentjes op het Ledig Erf vanaf de Tosteegsingel. En is het in aanbouw zijnde parkeergarage nu met de achterkant of met de voorzijde naar het Vredenburgplein gekeerd? Ik houd mijn hart vast. Bouwwerken zijn anders dan andere kunst voor (zeer) lange tijd voor menigeen in het zicht. Een mislukking of slechte planning kunnen dan eigenlijk gezien worden als een soort misdaad tegen de menselijkheid. Het gaat hier niet over smaak, maar over het wegmoffelen of niet zien van de gevolgen van de plaasing van een bepaald gebouw.
  Maak er een mooi plein van, verander de gevels (dat hoeft niet in een keer) en ruimte voor een kleine gespecialiseerde markt kan daarbij mooi ingepast worden. Denk aan de lapjesmarkt en de bloemenmarkt.
  En dan nog iets raars. Als je vanuit elders in Nederland naar Utrecht verhuist zou je minder recht van spreken hebben. Ruikt dat niet naar “Eigen volk eerst?”

 61. Norbert Scholl

  Eens. Hoe die nieuwe westzijde van het plein ook wordt, Het zou mooi zijn als er iets komt wat die plek tot een plein maakt.

 62. Charles Chamboné

  Volgens mij heeft de stad Utrecht nog iets goed te maken met een poffertjeskraam.
  Persoonlijk lijkt mij een GROTE RONDE POFFERTJES TENT/KRAAM (een antiek uitziende tent/kraam met heden ten daagse techniek) midden op het plein met de mogelijkheid van zitjes er omheen een mooie oplossing voor het plein. Denk dan gelijk aan een vaste uitbater die je 24 uur per dag de mogelijkheid en verantwoordelijk geeft om zijn tent open te houden en de directe omgeving schoon te houden. Voorzie de tent dan gelijk van goede openbare toiletten zodat de markt die er prima omheen gezet kan worden er ook van kan profiteren.
  Conclusie, het plein heeft ook een functie zonder markt, het centrum heeft zijn poffertjes weer terug, de markt kan er prima omheen gebouwd worden, het centrum heeft er een goede openbare toilet voorziening bij en door de 24 uur bezetting geef je de junks e.d. geen kans om er een zooitje van te maken.

 63. Marcel Gieling

  Omdat ik het niet kan laten: Rietveld is niet geboren op het Vredenburg, maar in Witevrouwen, om precies te zijn: Ooftstraat 14

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).