Bezoekers moeten wennen aan nieuwe regels Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Bezoekers moeten wennen aan nieuwe regels Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Bezoekers moeten wennen aan nieuwe regels Utrechtse binnenstad

Bezoekers moeten wennen aan nieuwe regels Utrechtse binnenstad
Archieffoto binnenstad Utrecht
Veel mensen moeten wennen aan de nieuwe regels voor voetgangers die sinds zaterdag in de binnenstad van Utrecht gelden. Met enige regelmaat moeten verkeersregelaars ingrijpen.

Veel mensen moeten wennen aan de nieuwe regels voor voetgangers die sinds zaterdag in de binnenstad van Utrecht gelden. Met enige regelmaat moeten verkeersregelaars ingrijpen.

De gemeente heeft een aantal maatregelen genomen in het centrum van de stad die ervoor moeten zorgen dat voetgangers op zaterdag en zondag meer ruimte krijgen. Zo geldt op verschillende plekken eenrichtingsverkeer. Dit is bijvoorbeeld het geval op delen van de Oudegracht, Bakkerstraat, Vinkenburgstraat en Drieharingstraat.

Een van de verkeersregelaars is al sinds zaterdagochtend aan het werk en heeft al veel mensen aan moeten spreken. “De meesten vatten het goed op. Sommigen zuchten als je ze aanspreekt en lopen zonder iets te zeggen naar de volgende straat. Je merkt wel dat het nieuw is voor iedereen.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Rotonde

Op de kruising van de Mariastraat en de Steenweg is een voetgangersrotonde. Deze moet ervoor zorgen dat mensen elkaar veilig kunnen passeren. Ook hier staan verkeersregelaars en zij geven aan dat vrijwel iedereen zich goed aan de looprichting houdt.

Op bijvoorbeeld de Lange Elisabethstraat en de Choorstraat zijn pijlen op de grond getekend die mensen eraan moeten herinneren dat ze rechts moeten blijven lopen. Voor verschillende winkels en marktkramen zijn markeringen op de stoep aangebracht. Hierdoor kunnen bezoekers die buiten moeten wachten zien waar ze moeten staan.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Verkeerslichten

Naast de bovengenoemde maatregelen zijn ook de verkeerslichten rond het Vredenburg en de Lange Viestraat aangepast. Deze blijven langer op groen voor voetgangers. Ook is aan ondernemers gevraagd om alle uitstallingen zoals borden, vlaggen en rekken naar binnen te halen.

De gemeente zegt de komende weken met nog meer maatregelen te komen om te zorgen voor meer ruimte op straat. Bekijk de website voor meer informatie.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Ooginaller

  Nou, dat werkt dus echt helemaal prima. Net (tussen 15.00 en 15.15 uur) even een klein boodschapje gedaan: 99% hield zich aan de regels, en de afstand houden was vrij simpel. Wel veel rijen voor de kledingwinkels, maar als ik kleren nodig heb, ga ik er wel op dinsdagmorgen even tussenuit.

 2. UtrechtseSjoerd

  De makke schapen moeten natuurlijk langs de koopwaren geleid worden. Kopen, kopen, kopen! Eenrichtingsverkeer om meer ruimte voor voetgangers te maken is niets meer dan symboolpolitiek. Ondertussen weigert de gemeente nog steeds te handhaven op illegale uitstallingen die op de ruimte voor voetgangers staan. De gemeente laat hier imho weer duidelijk eens zien dat ze alleen oog heeeft voor commercie.

  #StemPiraat #VotePirate

 3. Koel Hoofd

  Maatregelen voor meer ruimte op straat?
  Gaan ze dan eindelijk alle fietsen ruimen en de fiets uit het centrum verbannen?

 4. Jo

  Ik zie nog steeds veel te veel mensen gewoon shoppen op de Steenweg, met meer dan 1 a 2 mensen.

  En mensen hebben geen moeite met wennen, mensen zijn er gewoon niet mee bezig in Utrecht, omdat het lang niet zo zwaar getroffen is als het zuiden van het land. Het lijkt soms wel een grapje in Utrecht.

 5. Pee

  Eenrichtingsverkeer en rotondes voor voetgangers het is te belachelijk voor woorden.
  Ik vind het maar een zielige vertoning.

 6. MJPD

  Dit is volledig doorgeslagen. Snap dat men al het mogelijke doet om nog wat omzet te derven, maar dit is voor mij een reden om de binnenstad ook de komende maanden te mijden. Kapper idemTe veel gedoe. Bestel veel online, ook kleding sinds kort en binnenkort supermarktspul, steeds meer mensen die (bewust!) geen afstand houden daar. Ben niet bang voor Covid-19, maar dit is toch niet echt funshoppen zo met z’n allen in de rij?

  En owee degene die de regels niet opvolgt, die komt met z’n bakkes op het staatsjournaal, zoals dat stel. Schandalig dat de wegkijkmedia dit dan wèl toont.

 7. SaraWee

  @Koel Hoofd leuk idee. Vooral voor de mensen die gewoon in de binnenstad wonen…

 8. Cor Nelis

  Dit vind ik nu echt een prima verkeersmaatregel, in tegenstelling tot al die “stadsboulevard-plannen” met een maximumsnelheid van 30km per uur!

 9. Wim

  Pee ga jij eens in een verzorgingshuis kijken .
  Dan weet je waarom.

 10. Guus

  Helemaal eens met Pee, volstrekt belachelijk.
  Er wordt nauwelijks iemand besmet in de open lucht.

 11. Petronella

  Het is niet echt relaxed vind ik. Je moet continu opletten. Aan de andere kant merk je dat het ook werkt. Zonder tegenliggers loopt het een stuk makkelijker en hoef je minder te manouvreren.

 12. Scherpschutter

  @Guus 12:35

  Yep. Sterker: er is wereldwijd niet 1 voorbeeld van een superspread event in de buitenlucht…In Louisiana heeft het bekende Mardi Gras festival eind februari bijvoorbeeld zelfs nog plaatsgevonden. Een miljoen(!) mensen hutje mutje op elkaar, zonder 1.5 meter afstand te houden! Massale outbreak 2-4 weken later? Nope.

  Internationaal onderzoek na onderzoek toont intussen aan: van de 200 besmettingen liepen er 199 het virus INDOOR op en slechts 1 outdoor. De focus zou moeten verschuiven naar indoor preventie. Ventilatie. Filtratie. Luchtbevochtiging. Net zoals bij de griep.

 13. Hans

  @ Scherpschutter

  Carnaval beneden onze grote rivieren. Ook allemaal ‘indoor’ ?

 14. Scherpschutter

  @Hans 16:33

  Carnaval? Ff denken hoor. Is dat niet zo’n evenement in het koude februari waarbij je door de buitenlucht van dichtbepakte kroeg naar dichtbepakte kroeg trekt?

  😉

 15. Johan

  Scherpschutter: Louisiana en in het bijzonder New Orleans is een van de sterkst getroffen gebieden in de VS. Er is consensus over dat het Mardi Gras daar een belangrijke oorzaak van is. Waarvan acte.

 16. Hans

  @ Scherpschutter
  U als viroloog heeft het ongetwijfeld bij het rechte eind. Het virus is slechts overdraagbaar in kroegen, lokalen en dark rooms. Dank voor uw grondig en zorgvuldig onderzoek. Gehos door straten en over pleinen waarbij men elkaar warm om de hals valt zijn gelukkig bewezen risicoloze bewegingen gebleken. Daaruit valt dus wetenschappelijk af te leiden dat wij op straat, in parken, op pleinen en elders in de vrije open lucht, bij voetbalevenementen, op stranden, bij popfestivals en op campings volkomen veilig zijn. Een hele opluchting. Wel dient te lucht bevochtigd te worden in de cafés. Net als bij de griep. Kunnen die voorzieningen ook meteen weer open. Het RIVM zal het zeker, op grond van uw bevindingen, met u eens zijn. Het roer kan om!

 17. Wim Vreeswijk

  Het wordt steeds gekker in Utrecht. Nu heb je ook nog te maken BOA’s die gaan bepalen in welke richting je moet lopen…….

 18. Scherpschutter

  @Johan 18:11

  Controleer de feiten voordat u iets roept. Mardi Gras was op 25 februari 2020. De incubatieperiode van corona is -als bekend- 3 tot maximaal 14 dagen, gemiddeld 7. De ontploffing in Lousiana kwam echter pas begin tweede week april! Zes weken later. Volstrekt onmogelijk natuurlijk dat Mardi Gras de directe oorzaak van de grote outbreak was. En dat blijkt ook uit alle cijfers. Zelfs op 17 maart (23 dagen na Mardi Gras!) druppelden er in Louisiana nog altijd gemiddeld maar een besmettinkje of 60 per dag in de hele staat binnen. Een week eerder nog geen 20 per dag in de hele staat. Relevant om hierbij te vermelden is dat in Louisiana van meet af aan IEDEREEN met ook maar de mildste klachten is getest op Corona. Het was daar niet als hier in Nederland…

  Op een outdoor evenement met 1.4 miljoen(!) mensen die neus aan neus stonden te zingen in de buitenlucht zijn dus wellicht hooguit een paar honderd man besmet geraakt. Maar dan ook echt hooguit! Alle laatste internationale wetenschappelijke feiten tonen aan: van alle coronabesmettingen wordt er slechts 1 op de 200(!) outdoor opgelopen en dat is in Louisiana niet anders geweest…

  Wat wel zeer aannemelijk is, is dat die (echt hooguit) paar honderd mensen die corona opliepen op Mardi Gras vervolgens indoor een hele boel andere mensen hebben aangestoken waardoor de zaak ontplofte. Maar dat Mardi Gras zelf GEEN superspread-event was ondanks de ongelofelijke aantallen bezoekers (vergelijkbaar met Koningsdag in Amsterdam dus) die elkaar neus aan neus buiten in het gezicht ademen staat als een paal boven water!

  Vergelijk Mardi Gras nu voor de grap eens met die Duitse barman die in z’n uppie in Oostenrijk indoor in een kroeg ruim 1000(!) man aanstak, met een bezoekertje of 300 per avond….

  Nogmaals: er is wereldwijd niet 1(!) superspreadevent geweest dat outdoor plaats vond. Zonder uitzondering allemaal indoor.

 19. wollie

  als ik in het wild een boa tegenkom is de looprichting duidelijk: NAAR ACHTEREN 😱

 20. Pee

  @Wim 17/5/2020 – 11:32
  Heb ik het over verzorgingshuizen of over een rotonde waar het nut compleet van weg is.
  Denk jij dat je besmet word als je via links of rechts een straat inloopt?
  Ik denk dat ik vaker in verzorgingshuizen kom dan dat jij denkt.

 21. Gregor

  @UtrechtseSjoerd,
  Laten we inderdaad helemaal niks meer kopen. Alles op de bank zetten en vervolgens gaat iedere winkelier en ondernemer kapot. Iedereen in de WW, belastingen omhoog om dat allemaal te financieren, criminaliteit tot gevolg en nog meer belastingenverhogingen. De enige die er beter van worden zijn dan de banken. Nou, daar moet je het als Piet Particulier van hebben zeggen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).