Bezoekers Utrechtse abortuskliniek kunnen vanaf juli begeleiding van ‘abortusbuddy’ krijgen Bezoekers Utrechtse abortuskliniek kunnen vanaf juli begeleiding van ‘abortusbuddy’ krijgen

Bezoekers Utrechtse abortuskliniek kunnen vanaf juli begeleiding van ‘abortusbuddy’ krijgen

Bezoekers Utrechtse abortuskliniek kunnen vanaf juli begeleiding van ‘abortusbuddy’ krijgen
Het Vrelinghuis. Foto: Bas van Setten
Stichting Samen naar de Kliniek komt naar Utrecht. De stichting heeft laten weten op zoek te zijn naar vrijwilligers die ongewenst zwangere personen begeleiden naar de abortuskliniek. Volgens plan kunnen bezoekers aan abortuskliniek Het Vrelinghuis dan vanaf medio juli 2022 een abortusbuddy aanvragen.

Stichting Samen naar de Kliniek komt naar Utrecht. De stichting heeft laten weten op zoek te zijn naar vrijwilligers die ongewenst zwangere personen begeleiden naar de abortuskliniek. Volgens plan kunnen bezoekers aan abortuskliniek Het Vrelinghuis dan vanaf medio juli 2022 een abortusbuddy aanvragen.

Ongewenst zwangere personen worden volgens Samen naar de Kliniek steeds vaker geconfronteerd met ‘intimiderende ontvangscommitees’. Anti-abortusdemonstranten verzamelen zich voor de kliniek en roepen naar de bezoekers. Dat en het taboe op abortus maken het volgens de stichting lastiger om naar de kliniek te gaan.

Daarvoor is de ‘abortusbuddy’ in het leven geroepen: iemand die met de kliniekbezoeker mee naar binnen en naar buiten loopt. “Ons abortusbuddyproject is in 2019 gestart onder de vlag van De Bovengrondse als reactie op de toenemende intimidatie bij abortusklinieken, door vaak (verbaal) agressieve anti-abortus demonstranten. Sinds 2022 draaien wij als een zelfstandige stichting.”

Uitbreiden

Nu laat de stichting weten, na Den Haag en Rotterdam, ook in Utrecht op zoek te zijn naar vrijwilligers. “Onze ambitie is om in elke stad waar een kliniek gevestigd is, buddy’s te kunnen bieden. “ Aspirant-vrijwilligers kunnen zich tussen maandag 18 en zaterdag 30 april melden bij de stichting.

In 2020 werd al eens de noodklok al geluid vanwege het aanhoudende agressieve gedrag van de anti-abortusgroep ’Schreeuw om Leven’. Eerdere maatregelen tegen de intimidatie van ongewenst zwangeren zouden toen geen effect hebben gehad.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Omgekeerde wereld. Stuur die irritante activisten gewoon weg, geef ze een heel ruim gebiedsverbod. Ze maken zich schuldig aan intimidatie, dat behoeft een adequaat optreden.

 2. Lombokker

  Dus de dwaallichten van Pegida mogen niet (eenmalig) naast een moskee demonstreren, maar de gekkies van “Schreeuw om Leven” mogen wel dagelijks naast een abortuskliniek mensen intimideren.
  Ben ik de enige die dit een vreemde gang van zaken vind?

 3. RABE

  We zijn in een vrij land en een abortus is een vaak een vrije keuze. Laat deze mensen met rust. Je kunt een ander jouw ideeën niet opdringen.

 4. Van Leiden

  @Realist Exact! Regels en wetten werken alleen als er gehandhaafd wordt! Niet nog meer lapmiddelen, doekjes vh bloeden en andere vreemde constructies. Abortus is legaal & intimidatie is verboden, dus is het heel erg simpel! Handhaven tot je een ons weegt! Laat eventuele vrijwilligers, de dames begeleiden naar de ingang en tegelijkertijd de agressors op een afstand houden. Een soort van boa’s dus! Hé 😏 . Daarnaast een avondje plannen waarop iedereen eens met elkaar in gesprek gaat om dit voor eens en voor altijd op te lossen. Want de zorgen vd activisten begrijp ik voor een deel, heel erg goed & deze zijn ook legitiem! We gaan nu eenmaal erg makkelijk om met deze materie! Abortus is géén anticonceptie! Het is het beëindigen van een leven, en daar mag je niet achteloos mee omgaan! Dat heeft niks met religie te maken maar met gezond verstand! Een abortus heeft grote gevolgen vd fysieke & mentale gesteldheid van een vrouw/ meisje. Agressieve activisten dragen natuurlijk niet bij aan dit alles & zo te zien bereiken ze er ook niks mee. Alleen maar verliezers weer. Treurig!

 5. Luuk Upuuk

  Ik vraag me af of die “beschermers van leven” ook bereid zijn de kosten van levensonderheid van zo’n embryo na geboorte tot de 18e verjaardag voor hun rekening willen nemen.

 6. Moniek

  Deze christelijke lieden zouden zich diep moeten schamen voor het slecht lezen van de essentie van hun boek.

 7. Kaat

  Ik keur de acties daar niet goed, maar toch heb ik er ook moeite mee dat tegenwoordig zo makkelijk met abortus wordt omgegaan.

 8. Berk

  Zou mooi zijn als die buddies type Rico Verhoeven zijn

 9. cas

  @ Kaat, wordt er echt zo gemakkelijk mee omgegaan? Vraag eens aan de mensen die daar komen waarom ze er komen? Soms is het beter te zwijgen en de lichte gevallen te accepteren om de zware gevallen rust te geven.

 10. Kaat

  @Cas, niet suggereren dat ik lichtzinnig wat zeg. Helaas zie ik andere dingen in de praktijk.

 11. Utrechtse Jantje

  Beste @ Kaat , ik heb gelukkig nooit in één van de betrokken vrouwen hun schoenen gestaan , en vermoed dat wat zij gaan doen , inderdaad ‘n laatste redmiddel is , om hun leven weer op de rit te krijgen is , en denk ook wel dat het redelijk overdacht gebeurt ……… Dus ik ben het inderdaad helemaal met @ Cas eens ……….

 12. Els

  Volgens de site van De Bovengrondse hebben ze geen vrijwilligers meer nodig als abortusbuddy. Slim om even aan te passen in het artikel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).