Bibliotheek definitief naar oude postkantoor op de Neude | De Utrechtse Internet Courant Bibliotheek definitief naar oude postkantoor op de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Bibliotheek definitief naar oude postkantoor op de Neude

Bibliotheek definitief naar oude postkantoor op de Neude
De Centrale Bibliotheek gaat verhuizen naar het oude Postkantoor op de Neude. Dat is zojuist bekend gemaakt door wethouder Jeroen Kreijkamp tijdens een persconferentie. Het moet een huiskamer van de stad worden.

De Centrale Bibliotheek gaat verhuizen naar het oude Postkantoor op de Neude. Dat is zojuist bekend gemaakt door wethouder Jeroen Kreijkamp tijdens een persconferentie. Het moet een huiskamer van de stad worden.

Vrijdag gingen er al geruchten rond. De locatie van de Centrale Bibliotheek is een lang besproken onderwerp. De bibliotheek moest op zoek naar een nieuwe locatie nadat het plan voor een bieb++ op het Smakkelaarsveld vorig jaar door de gemeenteraad werd weggestemd.

Afgelopen jaar zijn er meerdere opties besproken, de bibliotheek zelf had altijd de voorkeur voor het oude postkantoor. Het renoveren van de huidige locatie, aan de Oudegracht, of verhuizen naar het voormalige KvK-gebouw aan de Kroonstraat waren andere opties.

Ook veel Utrechtse burgers hebben zich hard gemaakt voor de komst van de bieb naar de Neude. De Facebook-pagina Bieb Utrecht op de Neude heeft bijna 8000 likes en vorig jaar in november werden er 14.000 handtekeningen overhandigd aan wethouder Jeroen Kreijkamp.

Toch is het plan al enkele keren zo goed als volledig naar de prullenbak verwezen. In oktober liet het college nog weten niet akkoord te kunnen gaan met het plan zoals dat er toen lag. Het paste niet binnen de financiële kaders.

Nu is het dus wel gelukt. De persconferentie over het plan is op dit moment nog bezig.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Jan

  Jammer dat zo’n mooi gebouw voor iets vooroorlogs als een bibliotheek gaat worden ingezet. Enorme toekomstige subsidie slurper terwijl iedereen alles op een Ereader zet, en vrijwel alles digitaal kan worden in een ruimte ter grootte van een zeecontainer.

  Prachtige locatie voor een markthal geweest, eeuwig zonde.

 2. Bill

  Mee eens. Gelukkig komen er meerdere functies in het gebouw, dus mocht het falen dan zijn er alternatieven.. Naar mijn idee hadden ze beter het oude KvK-pand in Wijk C kunnen ombouwen.

 3. Een utrechter

  Wat geweldig als de bibliotheek op de Neude komt. Ik ben dol blij met een boek in de hand.

 4. Arie

  Goed nieuws, een mooie bestemming voor dit mooie monumentale pand. Sowieso tien keer beter dan weer de zoveelste shopping mall, of entertainment center. Bovendien snappen de zuurpruimen hierboven nog niet helemaal wat een bibliotheek tegenwoordig inhoudt, het is meer dan boeken of ‘e-reader’ het is ook een plek om te studeren, af te spreken, semenairs te organiseren en noem maar op.

 5. Sander

  Een moderne bibliotheek heeft digitale voorzieningen, een cafe, studeer- en vergaderruimtes, is laagdrempelig beschikbaar voor alle lagen van de bevolking en heeft ook boeken en cd’s en dvd’s natuurlijk. Niet iedereen heeft een e-reader en kan streaming services betalen. Het is een publieke ruimte die we moeten koesteren en doorontwikkelen…
  En daarom prachtig dat het centraal in een Utrechts historisch gebouw komt.

 6. Utrechter

  De positieve reacties komen duidelijk weer van de linkse kliek die zich verheven voelt boven de realisten die inzien dat de bibliotheek prima op de huidige plek kan blijven zitten of naar een locatie zoals het voormalige Kamers van Koophandel pand zou moeten verhuizen als blijven in de huidige locatie niet mogelijk zou zijn geweest. Geld verknoeien is de gemeente Utrecht goed in en de linkse kliek juicht het toe.

 7. Kilgoretrout

  Heerlijk dat dit prachtige stijlvolle plek niet de zoveelste plek wordt voor spijkerbroeken en zakenlunches, maar dat boeken (in welke vorm dan ook) eindelijk in Utrecht de status krijgen die het verdient. Als je dat niet terecht vind zegt het meer over je eigen prioriteiten dan over je politieke voorkeur.

 8. MichielK

  Dat is goed nieuws. Een betere herbestemming voor het oude postkantoor is niet denkbaar, het blijft op deze wijze toegankelijk voor iedereen. Ik vraag me wel af wat dit voor consequenties heeft voor Broese. Het zou mooi zijn als zij ook mogen meeverhuizen en een plekje krijgen op de Neude.

 9. Eric

  Dat is prachtig voor de stad en al haar inwoners en bezoekers. Een bieb is tegenwoordig veel meer dan een verzameling boeken. Het is een huiskamer van de stad, met alle facetten die daarbij horen. Gefeliciteerd allen.

 10. Jacco

  Voor iedereen die zegt dat een bibliotheek niet meer van de tijd is: ga er voor de grap eens kijken. Altijd druk met studerende / kranten lezende mensen, en veel mensen halen er nog steeds boeken.

  Wat een Markthal betreft: ik vind een mooi monumentaal pand (dus: zuinig op zijn) niet per se geschikt voor een markt, waar toch altijd flink wat vuiligheid van af komt.

 11. jos stelling

  Een andere naam voor bibliotheek. Iets dat de hopelijk nieuwe lading beter dekt. Prijsvraagje?

 12. Anneke

  Geweldig nieuws. De bibliotheek is voor heel veel mensen een ‘warme’ huiskamer waar allerlei kennis verwerkt en gehaald wordt, waar kinderen een deel van hun ontwikkeling oppakken, waar veel mensen met allerlei achtergronden bijeen zijn. En dat straks op een hedendaagse wijze in het Postkantoor,
  prachtige aanwinst voor Utrecht, voor alle cultuurliefhebbers, voor jong tot oud, voor iedereen toegankelijk.

 13. Claudia

  Ik vind het super en een mooie en belangrijke bestemming voor zo een prachtig pand en één die voor iedereen toegankelijk is.

 14. Atilla Vigh

  Financieel debacle wordt dit. Want ASR wil echt centen zien. Dus de Gemeente Utrecht (belastingbetalers) betalen dit.
  Ten tweede, reeds vaker aangehaald, boeken bestaan over 10 jaar niet meer. Misschien moeten de voorstanders voor papieren boeken, eens kijken hoe het met boekenwinkels vergaat. de muziek/video industrie compleet veranderd is, en nog steeds aan het veranderen. Sterker nog: de bibliotheek is in rap tempo zijn boeken aan het digitaliseren.
  Maar goed het zijn dezelfde mensen, die ten tijde van het oude zeer gerespecteerde beroep letterzetters ook op de kansel stonden. Nu kan iedereen zelf een blaadje of folder in elkaar flansen vanuit hun zolderkamertje.

 15. Walther Kok

  Geweldig! bevolking en personeel gefeliciteerd. Een monument als stip op de horizon.

 16. Marcel

  Jammer. Ik vond het oude KVK gebouw een betere optie. Broese kan nu ook zijn biezen gaan pakken.. Jammer.

 17. Brigitte

  Waar in het postkantoor komt de bieb?
  Ik wil geen partypooper zijn, maar in het verleden zoemde toch echt rond dat het om vestiging in de kelder van het gebouw zou gaan.
  Eerst maar even de details afwachten.

 18. Fab

  Hè hè.Top! Het blijft centraal en het plein krijgt door deze toegevoegde functie en de vele interactie mogelijkheden met de omgeving een geweldige boost ! Dat is ook bij de grachtkant zo! Dus niks markthallen en ander gedoe. Sloop daar maar inwendig gebouwen voor waarvoor dat weinig uitmaakt. Wel spannend wat er in de oude bieb gaat komen. Nog meer eenheidsworst aan winkel of nou juist daar een waanzinnig goed winkel concept met open mogelijkheden!

 19. Peter Utrecht

  @Utrechter Ik neem aan dat jij thuis alles doet bij kaarslicht? Als er namelijk iets wordt gesubsidieerd, is het wel het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. En dat allemaal door de in jouw bewoordingen ‘Rechtse kliek’. Wat ik ermee wil zeggen? Praat niet zo’n onzin en hou je aan de feiten.

  On topic: fantastisch nieuws. Alleen al aansluiting van het gebouw met de Oudegracht is een enorme vooruitgang voor de stad. Een multimediaal verzamelgebouw is iets wat we in Utrecht al jaren missen. Voor de negatieve betweters: kijk eens naar het gebouw in Amsterdam: altijd druk en vol en zeer rendabel.

 20. Luuk Upuuk

  @ Jan, een bibliotheek noem jij vooroorlogs, maar wat is een markthal dan?? Volgens mij middeleeuws!

 21. Roos Geerse

  Nou ja, helemaal zonder spijkerbroeken gaat het niet worden dus. Kijk maar op het andere DUIC artikel. Aan de grachtkant is nu nog winkel oid met veel glas gepland.

  http://www.duic.nl/nieuws/zo-gaat-de-nieuwe-bibliotheek-op-de-neude-eruit-zien/

 22. Toine Goossens

  Mooi, hier is hard voor geknokt. En opnieuw hebben ASR en gemeente een harde noot gekraakt, hulde. Als dit college zo doorgaat, dan kan het Utrecht nog sterker op de kaart zetten. Bestuur en medewerkers van de Bieb, dank dat u na het Smakkelaarsveld debacle, de energie hebt opgebracht om met dit fantastische alternatief te komen.

 23. Marcel F

  Eindelijk een goede beslissing van de gemeente Utrecht !!!
  Dan maar een tourstart o.i.d minder in de komende jaren.
  Hier heb je elke dag wat aan en is voor iedereen toegankelijk en te gebruiken.
  Echt een aanwinst 🙂

 24. Jasper

  Erg jammer dat dit dorpje weer de verkeerde keuzes maakt. Het gebouw had veel betere functies kunnen krijgen.

 25. Victor

  Wonderlijk dat ze alle bibliotheken gaan sluiten voor een dure bibliotheek in het centrum. Wat een corruptie!

 26. Fab

  @victor corruptie? Begrijpt u het woord wel? @jasper jammer en zo denigrerend. Heel veel meer dan genoeg Utrechters zijn hier ontzettend blij mee.

 27. Frank

  Dankzij 1 cda-er toch, die tegen de stroom in tegen bieb++ stemde? Kan die man een standbeeld krijgen?

 28. Frank

  De mensen die de bibliotheek vooroorlogs noemen en voor het instituut geen toekomst zien, komen er duidelijk nooit, volgen de ontwikkelingen niet en zijn volledig gefixeerd op hun eigen kleine digitale wereldje.

  Voor hen is er digitaal leesvoer over het onderwerp:
  https://www.kb.nl/ob/algemene-programmas/bibliotheek-van-de-toekomst

  Opdat hen gegund is dat zij als slecht geïnformeerden (mogelijk doordat zij zelden of nooit in de bibliotheek komen) alsnog het licht zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).