Bibliotheek op de Neude wordt ingericht door Utrechtse architecten: “Gebouw teruggeven aan stad” | De Utrechtse Internet Courant Bibliotheek op de Neude wordt ingericht door Utrechtse architecten: “Gebouw teruggeven aan stad” | De Utrechtse Internet Courant

Bibliotheek op de Neude wordt ingericht door Utrechtse architecten: “Gebouw teruggeven aan stad”

Bibliotheek op de Neude wordt ingericht door Utrechtse architecten: “Gebouw teruggeven aan stad”
Het Utrechtse Zecc Architecten is gekozen voor het ontwerpen van de inrichting van de nieuwe Centrale Bibliotheek op de Neude. Het bedrijf moet een modern, dynamisch en multimediaal centrum gaan neerzetten. 

Het Utrechtse Zecc Architecten is gekozen voor het ontwerpen van de inrichting van de nieuwe Centrale Bibliotheek op de Neude. Het bedrijf moet een modern, dynamisch en multimediaal centrum gaan neerzetten. 

Het pand moet naast een bibliotheek ook ruimtes voor diverse activiteiten gaan herbergen zoals lezingen, debatten, tentoonstellingen, presentaties, workshops en cursussen. Een andere opdracht die is meegegeven aan de architecten is om van het gebouw ‘een voorbeeld van duurzaamheid’ te maken.

“De nieuwe bibliotheek gaat in onze visie over verbinden,” zegt Zecc Architecten directeur Bart Kellerhuis. “Het verbinden van mensen, verbanden leggen en een sterke verbintenis met de stad Utrecht. Ook de betekenis van het oorspronkelijke postkantoor is daarbij essentieel: het overbrengen van verhalen en het delen van gedachten wordt ook in de nieuwe bibliotheek de ziel van het gebouw.”

De centrale hal moet de huiskamer van de stad gaan worden. Een openbare ruimte waarin mensen elkaar ontmoeten. “Laagdrempelig, levendig en uitnodigend. Er komt een hoge mate van transparantie en de vaste inrichting wordt gebundeld in enkele heldere elementen van beperkte hoogte,” aldus Kellerhuis.

“Voor ons is het een geweldige uitdaging om in onze eigen stad de inrichting voor de centrale bibliotheek te mogen ontwerpen. Zo’n bijzonder pand, midden in de stad en voor iedereen,” zegt Kellerhuis. “Het gebouw kunnen we op deze manier teruggeven aan de stad.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Guillaume

  Niet lullig bedoelt, maar de inrichting op deze impressie is toch wat karig. Ik mag toch hopen dat ze een iets rijkere vertaling van ‘verbinden’ gaan maken dan dit voorbeeld.

 2. Willem

  Ziet er een beetje doods en leeg uit op de impressie….

 3. Herman

  Mooie woorden, die leer je op de architectenschool in de les “publiek”.

 4. andreasvdwal

  Als je even Googled op zecc architecten dan kun je er op vertrouwen dat het goed komt ze hebben al mooie projecten gedaan in Utrecht. Ik kijk er naar uit.

 5. R.A.F

  Ze moeten er in ieder geval geen grote dingen in gaan zetten die afbreuk doen of het zicht wegnemen aan de schoonheid van de grote ruimte .
  Heb wel eens me beurt voorbij laten gaan bij de postbalie omdat ik de ruimte en de kunstvormen aan het bewonderen was .

 6. Jos Stelling

  Erg geestige teksten. Ook erg blij dat we het terugkrijgen.

 7. Toine Goossens

  De opening van het filmfestival in 2018 in de grote hal van de Bieb. Lijkt mij een prachtig vooruitzicht.

  Met de City en ´t Hoogt op loopafstand. Ook in 2018, daar moet u het mee doen (vrij naar de RR).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).