Bibliotheek Utrecht doet onderzoek naar mogelijkheden om boetes voor jongeren af te schaffen Bibliotheek Utrecht doet onderzoek naar mogelijkheden om boetes voor jongeren af te schaffen

Bibliotheek Utrecht doet onderzoek naar mogelijkheden om boetes voor jongeren af te schaffen

Bibliotheek Utrecht doet onderzoek naar mogelijkheden om boetes voor jongeren af te schaffen
Bibliotheek Utrecht gaat kijken naar de mogelijkheden om boetes voor jongeren af te schaffen. In 2022 bedroeg het boetegeld onder de jeugd 165.000 euro. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten. De Utrechtse gemeenteraad stelde in januari mondelinge vragen over de mogelijkheden om het boetesysteem in de bibliotheek Utrecht aan te passen of af te schaffen. 

Bibliotheek Utrecht gaat kijken naar de mogelijkheden om boetes voor jongeren af te schaffen. In 2022 bedroeg het boetegeld onder de jeugd 165.000 euro. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten. De Utrechtse gemeenteraad stelde in januari mondelinge vragen over de mogelijkheden om het boetesysteem in de bibliotheek Utrecht aan te passen of af te schaffen. 

DUIC schreef al eens eerder over het afschaffen van boetes in bibliotheken. Uit een inventarisatie van bibliothecaris Mark Deckers bleek toen dat 32 procent van de Nederlandse bibliotheekorganisaties al geen extra kosten meer rekent voor boeken of andere materialen die te laat worden ingeleverd. 

26,5 procent van de Nederlandse bibliotheken is niet volledig boetevrij, maar biedt wel opties tot boetevrij lenen aan. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een pluspakket waarvoor de bibliotheekleden wat extra betalen. Een andere mogelijkheid is het gratis langer lenen voor kinderen.

Leden

Bibliotheek Utrecht valt tot op heden onder de groep die nog wel boetes oplegt voor te laat ingeleverde boeken. De Utrechtse gemeenteraad stelde in januari dan ook mondelinge vragen over het boetesysteem bij de bibliotheek Utrecht. Als reactie daarop liet Bibliotheek Utrecht weten dat het boetesysteem inderdaad een drempel kan zijn om lid te worden of te blijven van de bibliotheek. Zo kan het zijn dat leden niet meer terugkomen om zo de boete niet meer te hoeven betalen, of zeggen leden het abonnement op om boetes in de toekomst te voorkomen. 

Jongeren

De Utrechtse bibliotheek gaat nu alsnog kijken naar mogelijkheden om boetes deels af te kunnen schaffen. Hierbij wil de bibliotheek prioriteit geven aan het afschaffen van boetes voor jongeren. “Een dergelijke maatregel past immers naadloos in het stimuleren van kansengelijkheid en de ambitie om jongeren geletterd van school te laten komen”, aldus het Utrechtse college. 

Om het boetesysteem voor jongeren af te kunnen schaffen, moet er onder meer rekening worden gehouden met de inkomsten van de bibliotheek. In 2022 bedroeg het boetegeld voor jeugdleden van Bibliotheek Utrecht in totaal dan ook 165.000 euro. “Deze herijking van het boetesysteem betekent ook dat er andere inkomsten tegenover het gederfde boetegeld moeten komen te staan.” Dit terwijl het financieel al niet heel goed gaat met Bibliotheek Utrecht.

Besluit

Bibliotheek Utrecht gaat de komende maanden verder onderzoeken of het boetesysteem voor deze doelgroep kan worden afgeschaft. Medio 2024 verwacht de bibliotheek een besluit te kunnen nemen.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Behalve dat het geld opbrengt, heeft zo’n boetesysteem ook nog een ander voordeel.
  Jongeren leren zo namelijk dat het consequenties heeft als je je niet aan afspraken houd.
  Wel zo handig om later als volwassene fatsoenlijk te functioneren in de maatschappij.

 2. C.

  Hier snap ik helemaal niets van! Is het inderdaad gederfde bedrag werkelijk 165.000,- euro??? Als dat zo is, is het met de moraal van de jeugd voor wat betreft het tijdig terugbrengen van boeken echt slecht gesteld en moet wat mij betreft de boete eerder omhoog dan omlaag. We schaffen belastingen toch ook niet af, omdat sommige mensen deze ontduiken? Nogmaals, ik kan me hier nauwelijks een voorstelling van maken, maar het zal allemaal wel. Stuitend dan.

 3. Tanja

  Zo leren die jongeren het nooit, natuurlijk. Regels niet volgen heeft consequenties.

 4. Kaat

  Net wat Lombokker zegt. We slaan toch wel door in Utrecht.

 5. echte Utrechter

  @Lombokker, helemaal gelijk. Ik leende als kind al boeken en doe dat ruim 50 jaar later nog. Ik keek wel uit om boeken te laat in te leveren want dat ging wel van mijn zakgeld af!
  Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen mag best. Alles maar consequentieloos op een presenteerblaadje aanreiken ?? kom zeg!

 6. Mia

  Dan kun je net zo goed de spullen weggeven.

  Bovendien heb je met een miljoenentekort op de jaarbegroting niet de luxe om dit te doen.

  Eerst om extra gemeenschapsgeld vragen en dan een verdienmodel van boetes willen afschaffen? 🤦🏼‍♀️

 7. LOESJE P.

  @Lombokker;
  Eens!

 8. Statler

  Ongewenst gedrag honoreren om geletterdheid en kansgelijkheid te verbeteren…Hoe verzin je het.
  Met vriendelijke grrrr,
  PeterH

 9. Anne-Fleur

  De bieb is failliet waar betalen ze dit onderzoek van ???

 10. GeeWee

  Een boek moet tijdig terug zijn zodat een ander het kan lenen. Daarom is een stok achter de deur alleen al goed. Je zou wel nadrukkelijker kunnen waarschuwen. Bijvoorbeeld dagelijks na het verlopen van de termijn een geautomatiseerd sms’je.

 11. Herman

  En het dan raar vinden dat de ” jeugd van te”zivh niet meer aan afspraken denkt te hoeven houden…..

  Doorgedraaide maatschappij.

 12. JdV

  Leeftijdsdiscriminatie is beleid in 030. Ik ga maar ff melding maken bij Artikel1 wegens deze discriminerende overheidsactie.

 13. Koel Hoofd

  Hoezo kansgelijkheid bevorderen door wangedrag niet bestraffen?

  Iedereen heeft gelijke kansen om die boeken op tijd in te leveren, leentermijn is max 3 weken. Je kan zelfs op tijd vanuit je luie stoeltje thuis heel eenvoudig online de leentermijn 2x verlengen. Dan heb je een boek dus 9 weken in huis.
  Boeken niet op tijd terugbrengen is dus een keuze.
  Het is ook asociaal ten opzichte van anderen die het boek ook graag willen lenen om te lezen, maar dat niet kunnen omdat iemand geen zin heeft om het terug te brengen.

  Kansen gelijkheid begint bij iedereen gelijke kansen te geven om zich aan de spelregels te houden. De bieb doet dat, de politiek niet. Want de enige groep die heel goed weet waar ze elke cent aan uitgeven, zijn juist die mensen die geen centen hebben om te verspillen. Daarom zegt de bieb in het artikel: “dat het boetesysteem inderdaad een drempel KAN zijn om lid te worden of te blijven. ” Aan een naam of adres kan je immers niet zien of mensen echt geen geld hebben of gewoon laks zijn.

 14. BdV

  Raar. Kansengelijkheid: jongeren geen boete, ouderen wel? En waarom zouden ze dan überhaupt nog boeken terugbrengen?

 15. Nlz

  Ik voel mij als niet-meer-zo-jongere in ernstige mate benadeeld door dit idee. Kan ik al ergens een klacht indienen en ideaal gezien vanuit de ultieme slachtofferrol herstelbetalingen eisen?

  Kom nou zeg, ik ben ook wel eens een boek voor m’n dochter vergeten in te leveren, zag het een dag later tussen haar andere boeken liggen. Kostte me het astronomische bedrag van € 0,20 toen ik het een dag later inleverde. Als ik dat dan terugreken naar die € 165.000 dan komt dat neer op 825.000 dagen te laat ingeleverd in totaal (het maximum van € 5,- nog niet meegenomen).
  Dat is nogal wat. Lijkt me een slecht idee om dat af te schaffen.

 16. Pragmatist

  Ik vraag me af hoe vaak boeken te laat worden ingeleverd in andere landen, en welke consequenties er daar aan hangen. Misschien eens daarin kijken, Bibliotheek Utrecht.

 17. Marcel

  Wat gaat er toch om in het hoofd van sommige mensen?
  Helemaal met Lombokker eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).