Bibliotheek Utrecht gestopt met uitlenen cd’s: collectie gaat in de verkoop | De Utrechtse Internet Courant Bibliotheek Utrecht gestopt met uitlenen cd’s: collectie gaat in de verkoop | De Utrechtse Internet Courant

Bibliotheek Utrecht gestopt met uitlenen cd’s: collectie gaat in de verkoop

Bibliotheek Utrecht gestopt met uitlenen cd’s: collectie gaat in de verkoop
Bibliotheek Utrecht aan de Oudegracht. Foto: Robert Oosterbroek
De bibliotheek in Utrecht is gestopt met het uitlenen van cd’s. De komende maand worden unieke exemplaren uit de collectie van 26.000 stuks gehaald en vanaf 2 februari kunnen de duizenden overige schijfjes gekocht worden voor 1 euro per stuk.

De bibliotheek in Utrecht is gestopt met het uitlenen van cd’s. De komende maand worden unieke exemplaren uit de collectie van 26.000 stuks gehaald en vanaf 2 februari kunnen de duizenden overige schijfjes gekocht worden voor 1 euro per stuk.

In de Utrechtse bibliotheek waren niet alleen boeken te verkrijgen, ook 26.000 cd’s waren er te leen. Daar is deze week een einde aangekomen. Sinds begin 2019 schaft de bibliotheek overigens al geen nieuwe cd’s meer aan.

Verhuizing

Er werden steeds minder cd’s uitgeleend, vooral doordat mensen muziek streamen. Daarnaast gaat de Centrale Bibliotheek dit jaar verhuizen, en de collectie gaat niet mee.

De komende weken komen de resterende uitgeleende cd’s terug en halen medewerkers van de bibliotheek de unieke muziekcd’s uit de collectie. Op 2 februari start de verkoop, liefhebbers kunnen voor 1 euro per stuk cd’s kopen.

De unieke cd’s gaan naar de Centrale Discotheek Rotterdam, waar Muziekweb ze opneemt in de collectie van ongeveer 600.000 cd’s. Klanten van bibliotheken uit het hele land kunnen deze cd’s reserveren. Ook worden alle cd’s gedigitaliseerd, zodat bibliotheekklanten ze kunnen beluisteren via Muziekweb.

12 Reacties

Reageren
 1. Oxysept

  Cd’s digitaliseren! Het zou eens tijd worden!

 2. Berend

  Cd’s zijn al digitaal. (Weet ik van vroeger)

 3. Katja

  Zo kun je nog mooie dingen kopen. Als het een beetje op genre wordt het makkelijk.

 4. Berk

  Cd’s?

 5. wollie

  opa, wat zijn dat voor glimmende onderzetters?

 6. Tim

  Hebben ze dan nog lang uitgehouden. Laatste keer dat ik ooit een cd in handen had is alweer zeker 10 jaar geleden

 7. Scherpschutter

  Het digitaliseren van CD’s om de content vervolgens via een eigen commerciele streamingsdienst weder te verkopen is als u het mij vraagt op zijn minst dubieus…

  Onvoorstelbaar overigens dat de bibliotheek anno 2019 nog CD’s kocht…Geen wonder dat geen een bibliotheek het redt zonder belastinggeld erin te pompen.

 8. scager

  vind het een belachelijke actie , geen service ,nieuw systeem onhandig
  je moet van te voren maar weten wat er uit is ,geen verrasingen meer en nog duurder ook en je komt in de knoop met inleverdatums als je ook boeken leent

 9. Kadoendra

  Tegenwoordig snappen veel mensen de meerwaarde van CD’s niet meer.
  Want bij de CD’s zit meestal een op papier gedrukte info boekje en hierdoor kom je niet alleen met de muziek in aanraking maar ook met heel veel achtergrond info over de betreffende CD.

 10. Justin

  Streamingdiensten geven geen garantie dat je favoriete muziek er straks, later, volgend jaar, nog op staat. De muziek is niet meer je eigendom, en je bent afhankelijk van een internetverbinding om te kunnen luisteren. Veel muziek die ik luister wordt niet aangeboden via streaming. Bovendien krijgt de artiest geen fluit terug van de opbrengsten die ze verkrijgen.

 11. Kadoendra

  @Justin

  Juist!

  Een paar dagen geleden heb ik weer wat vuige CD’s bestelt.
  Streaming is nieuw, maar niet alles wat nieuw is is gelijk ook beter.

 12. Julian

  De bibliotheek is sowieso gedateerd. Ik bedoel boeken. Wie leest er nog steeds boeken? Die schaffen ze ook nog steeds aan. Leuk dat ze nu naar het oude postkantoor gaan maar of het uiteindelijk genoeg is om voort te blijven bestaan? Ik vraag het me af.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).