Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer; bezuinigingen zijn nodig Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer; bezuinigingen zijn nodig

Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer; bezuinigingen zijn nodig

Bibliotheek Utrecht in financieel zwaar weer; bezuinigingen zijn nodig
Het gaat financieel niet goed met Bibliotheek Utrecht. Dit jaar zijn er in ieder geval bezuinigingen nodig en als er niks verandert kan het jaarlijkse tekort oplopen tot 1,5 miljoen euro in 2026. De gemeente gaat nu samen met de bibliotheek kijken hoe het probleem opgelost kan worden.

Het gaat financieel niet goed met Bibliotheek Utrecht. Dit jaar zijn er in ieder geval bezuinigingen nodig en als er niks verandert kan het jaarlijkse tekort oplopen tot 1,5 miljoen euro in 2026. De gemeente gaat nu samen met de bibliotheek kijken hoe het probleem opgelost kan worden.

Zoals elke instelling moet ook Bibliotheek Utrecht op de centen letten, en de laatste tijd blijkt dat er bepaalde onderdelen meer geld kosten dan eerder verwacht werd. Zo moet er meer geïnvesteerd worden in ICT, zijn de onderhouds- en energiekosten hoger en is er meer budget nodig voor het personeel en organisatie.

Het tekort kan komend jaar nog opgevangen worden met bezuinigingen en door het aanbreken van het eigen vermogen. In 2022 zullen er daarom mogelijk minder vacatures zijn, worden er minder nieuwe boeken gekocht en gaat er minder geld naar marketing en het culturele programma.

De komende jaren gaat dit echter niet meer lukken en kan het tekort flink oplopen. Daarom moet er nagedacht worden over de ‘toekomstige invulling van de dienstverlening van de Bibliotheek Utrecht’. De bibliotheek is nu samen met de gemeente Utrecht druk bezig om een aantal scenario’s voor de toekomst te maken. Eind april moet hierover meer duidelijk worden.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

39 Reacties

Reageren
  1. Jaap

    Verbaasd me niks. Dat mooie pand zal ook wel het nodige kosten. Was te voorzien. De directeur die dit bedacht heeft is nu met pensioen. En de hoge stookkosten komen daar nog boven op.
    Hup, nog meer betaald personeel er uit en vrijwilligers er in.

  2. Jeroen

    Ze zijn nog niet erg lang open in het nieuwe gebouw, er is een lockdown en pandemie geweest, natuurlijk zijn er nog opstartproblemen en zaken die anders begroot moeten worden. Er zal hieronder wel weer een berg azijn worden uitgegoten maar het lijkt me niet zo vreemd dat de Bibliotheek nog in een fase zit waarin bijgestuurd moet worden.

  3. Jasper

    Ik was er afgelopen zaterdag. Zelfs zonder jas en trui zweette ik me kapot. De thermostaat mag echt wel een stuk lager. Ook staat er wel erg veel designmeubilair. Misschien maar in de verkoop gooien om de gaten in de begroting te dichten.

    En anders, gewoon failliet laten gaan. Dat is immers ook gebeur met een aantal bibliotheken buiten de randstad. Er zullen vast wel zat andere bedrijven zijn die hun intrek willen nemen in het pand.

  4. Lexus

    Nieuwe taken van bovenaf opgelegd? Verder gesprongen dan de polsstok lang is? Een of meer andere redenen? Ik zou daar graag wat meer over weten voor de gebruikelijke cultuurhaters-van-het-centje op dit forum hier bovenop springen.

  5. Scherpschutter

    Wat vreemd. In 2022 een spreekwoordelijke grammofoonplaten-verhuurwinkel runnen vanuit een enorme kathedraal vol designmeubilair met personeel dat personeel heeft, klinkt werkelijk als een subliem businessmodel…LOL

  6. Willow

    Ik vind de nieuwe bieb een bijzonder aanwinst voor de stad, die wordt gebruikt door arm en rijk. Dus bespaar op andere uitgaven. Bijvoorbeeld onderzoeken naar dure prestige projecten in de ijskast zetten zoals een metro voor Utrecht. En inderdaad, de verwarming omlaag naar 17 graden, ook uit solidariteit met Oekraïne.

  7. Lachgas

    Waarom verbaasd me dit niet. Duur gebouw, slecht parkeren, biep moest en zou hier komen omdat Stadhuisbrug verkocht kon worden. Teluit je winst.

  8. Herman

    Muziekcentrum Vredenburg 2.0. Hier kon je op wachten. Dit soort instellingen zijn subsidievreters bij uitstek.

    Gewoon keihard bezuinigen, de bieb verkeerd in de laatste fase van haar levenscyclus over 25 jaar geheel verdwenen.

  9. JdV

    Ik denk dat de bibliotheek niets heeft om zich zorgen over te maken. Een budget is ook.maar een mening tenslotte. Geld tekort? Gewoon blijven doen wat je doet. Meer geld komt er aan. OZB omhoog. Parkeertarieven omhoog. Minder geld naar reiniging of plantsoenen. Gaat helemaal goed komen cultuursubsidiesponsjes. GL en D66 komen te hulp.

  10. Jankanerwatvan

    Bibliotheek Utrecht heeft overigens 12 vestigingen naast het veelbesproken oude postkantoor.

  11. Hoera

    @Jaap,
    Voor jou zou de bibliotheek een zegen zijn. Iemand die ‘verbaast’ met een d schrijft, moet juist terug naar school of zich inlezen in de bieb. En dan heb ik niet over verkeerde interpunctie en het feit dat bovenop aan elkaar moet worden geschreven. Wat een taalarmoede.
    En ten slotte: vrijwilligers zijn geen specialisten.

  12. Hoera

    @SS, ga je eens bemoeien met de problemen in je eigen dorpje. LOL

  13. Erin

    Jaap = Lachgas.
    “Verbaasd”?!

  14. Utrechtvoorutrecht

    Bij de zure reacties tel ik een aantal d/t-fouten. Goeie nieuws is: ook voor jullie is de bieb open. Jullie kunnen op het “designmeubilair” een boek lezen over, tsja, correct schrijven (kinderafdeling) of het belang van (zelf)educatie voor een succesvolle kenniseconomie. Daar betaal ik graag mijn OZB voor.

  15. C.

    De taalfouten/d-t-fouten in een aantal van de bovenstaande reacties maken dat ik denk: had iets meer gebruik gemaakt van de misschien wat te lux uitgevoerde, maar toch ook wel mooie (waarom ook niet) bibliotheek. Het moet dan voorts wel mogelijk zijn om binnen een begroting/vooraf vastgesteld budget zo’n instelling goed te laten functioneren.

  16. Sandy

    Megalomaan project.

  17. Atilla Vigh

    Het primaire product (boeken uitlenen) alsmede het bedrijfsmiddel (ongelofelijk duur gebouw) zijn debet aan dit probleem. Boeken lezen zal straks echt digitaal gaan (ik doe dat in ieder geval wel), dat er nog horden mensen piepen dat ze het liefst een fysiek boek in handen willen hebben en de kaft willen ruiken, is nostalgisch geneuzel. Dit zijn dezelfde mensen die de smartphone aan het begin van de eeuw onzin vonden. I rest my case. Indien de bibliotheek een digitaal product gaat leveren, kunnen we afscheid nemen van alle andere bedrijfsmiddelen in alle gemeenten (een centrale uitleenorganisatie in NL) met veel minder personeel, nauwelijks gebouwen meer.

    Zelfs als zou je nog een tijdje willen geloven in fysieke boeken, dan werd aan het begin al gevraagd hoe het kan dat een overheidsorganisatie in een van de duurste panden van een stad gaat zitten? Er waren horden trieste mensen die het normaal vonden dat we van het ene relatief dure gebouw (tegenover het oude Stadhuis) naar het andere moesten, want dat hoort nu eenmaal zo?

    Het feit dat zowel de bieb als de overheid “andere taken” gaat verzinnen om nog enig bestaansrecht aan het instituut bibliotheek geven, is niet van deze tijd, Overigens heeft iemand wel eens echt het verschil gezien tussen betaald personeel en onbetaald personeel van een bibliotheek. Hartstikke leuk hoor, dat geneuzel in de marge, maar echte doeners zitten daar niet tussen. Stoppen met deze traditie en probeer de 21e eeuw te omarmen. We gebruiken toch ook geen kleitbletten meer en letterzetters bestaan ook al tientallen jaren niet meer.

  18. Peter van Zoest

    Was te verwachten met zo’n paleis. Zag je van mijlenver al aankomen. En dan moet er ook nog een achterlijk kunstwerk boven de ingang komen.

  19. Pee

    Even voor alle taalfout kenners.
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/644541/wijs-jij-anderen-op-spelfouten-dan-ben-je-een-onaangenaam-mens

  20. Wies

    Boeken uitlenen is de basis. Dus bezuinigen op de inkoop daarvan ten behoeve van het gebouw en de ICT lijkt me een lastige beslissing.
    Zelf ben ik heel tevreden met mijn eReader. Daar ligt natuurlijk een probleem. En toen ik nog wel lid was van de bibliotheek vond ik het centrale reserveringssysteem met de mogelijkheid om het boek op te halen in mijn buurtbibliotheek erg handig. Met een beetje gezond verstand kan gezegd worden dat nut en noodzaak voor zo’n groot gebouw ontbreken, zoals @Atilla ook al omschrijft.
    Neemt niet weg dat het een prachtig gebouw is en dat de bibliotheek ook een functie heeft voor studenten als studieplek. Die behoefte blijft denk ik wel. Misschien dat de universiteit of hogeschool nog een steentje bij kunnen dragen.

  21. BdV

    @Hoera: Ik verbaasde me er ook al over, evenals het verkeerd spellen van ‘verkeert’.

  22. Hetty

    Misschien kan de bibliotheek wat plekken in de immens grote hal en elders in het gebouwkunnen gaan verhuren aan kleine groene bedrijfjes. En kan de hal op een bepaalde hoogte afgedekt worden met doorzichtig plexiglas, zodat de warme lucht zich niet helemaal bovenin kan verzamelen. Ook zou men zijn of haar goede en courante boeken bij de biep kunnen inleveren, zodat er niet zoveel nieuwe boeken hoeven worden aangeschaft. het zou jammer zijn, als de Utrechtse biep een stille dood moet sterven.

  23. Moniek

    Maar eens beginnen het gekke kunstwerk boven de voordeur niet aan te brengen?
    Kleine besparing, maar alle beetjes helpen.

  24. C.

    @ Pee. Een citaat uit het ‘artikel’ waarnaar u verwijst: “Volgens de onderzoekers kunnen deze mensen [die anderen wijzen op taalfouten] minder goed met afwijkingen omgaan en staan zij in het dagelijks leven te boek als minder vriendelijk en zelfs een tikkeltje lomp.” Misschien moet ook eens worden onderzocht hoe mensen die zich niet aan taalregels houden zijn te (dis)kwalificeren: als ongedisciplineerd, onzorgvuldig in hun denken mogelijk ook, maar uiteraard wel ruimdenkend, vriendelijk(er) en zeker niet lomp … ik verzin zo maar wat.

  25. N.

    Ter aanvulling op de bovenstaande berichtgeving: In een brief naar de gemeenteraad wijst de directeur er nadrukkelijk op de bibliotheek “tijdens de coronapandemie een essentiële voorziening in de stad gebleken” is. “Bibliotheken dragen niet alleen bij aan de verbeelding en geletterdheid van mensen, maar zorgen er met hun maatschappelijk-educatieve programma en partners ook voor dat mensen digitaal kunnen blijven meedoen, een leven lang kunnen leren en democratische vaardigheden kunnen ontwikkelen.” Dit alles lijkt me namelijk niet onbelangrijk. Die betekenis van de bibliotheek in Coronatijden onderschrijf ik volledig. En verder is op door de directeur genoemde wijze tenslotte ook het gewone onderwijs van belang en dat kost ons toch ook (veel) geld.

  26. Nina

    @C.

    Met het risico dat ik een onaangenaam mens ben door jou erop te wijzen: Luxe schrijf je dus met een e erachter.

    LOL

  27. Nina

    Nog even een bron:
    https://taaladvies.net/luxe-hotel-uitspraak/

  28. henri.koopman@xs4all.nl

    Prestige project mag geld kosten? Vergeten wordt nog het gebouw op de stadhuisbrug dat zwaar geld kost én nog n lekker duur afschuwelijk kunstwerk boven de ingang Neude

  29. Lexus

    @Nina: volgens de dikke Van Dale mag lux zonder meer zonder e gespeld worden. Onaangenaam om daar op te wijzen? Ach… Wat ik wel regelmatig vaststel is dat verkeerd spellen gepaard gaat met slordig stellen en daarmee ook onzorgvuldig denken. In ieder geval kun je tegenwoordig ook op internet leren spellen. Je hoeft er dus niet eens voor naar de bieb. En niemand is te oud om te leren…

  30. Karien

    Ik vindt taalfauten bijhoorluk stom en ergert me ook. Bibliotheek heb ook educatieve functie

  31. Nina

    Klopt dat de Dikke Van Dale vindt dat het als “lux” geschreven mag worden. De Taalunie is het daar niet mee eens, zoals je in mijn link kunt lezen. Het is daarom in schrijftaal zeker hoogst ongebruikelijk om de e er niet achter te schrijven, maar doe je wat je wilt.

  32. Utrechtvoorutrecht

    @Pee Prima, taalfouten maken je minder aantrekkelijk (zelfde bron, maar dan wat recenter): https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5260640/daten-tinder-liefde-koppel-stel-taalfout-profiel-foto-parship

  33. Jaap

    Lagguh met die taalpuristen, kunnen nog niet eens een typfautje pruimen. “Personen die als vriendelijk bekendstonden, konden door de spelfouten heen prikken en beoordeelden de schrijvers van de mails meer op de inhoud.” En inderdaad, die taalpuristen hier gaan ook niet in op de inhaut.

  34. Don

    Bibliotheek is natuurlijk heel druk geweest met dat afzichtelijke kunstwerk dat boven de deur moet komen te hangen en is de boekhouding vergeten. Maakt niet uit even bellen met de gemeente die gooien de belastingen weer wat omhoog en is weer geregeld.

  35. Berend

    Toverwoord? Horeca!

  36. Utrechtse

    Boeken uitlenen is de basis, bezuinig op alle projectjes, films, bijeenkomsten, activiteiten, talkshows etc. En inderdaad, het is bloedjeheet in dat pand, verwarming kan veel lager.

  37. LK

    Wat een azijnzeikers hier zeg. Wel eens een boek gelezen om je horizon te verbreden? Naar een lezing geweest? Debat? Optreden? Tentoonstelling? Kan allemaal in de bibliotheek…

  38. Charles

    We reizen niet meer met de trekschuit en zijn we daardoor minder gaan reizen…….
    Verder is het ook zo dat je de grote hal niet mag gebruiken omdat dat verstorend zou zijn…….. hoezo het is toch een bibliotheek (boek uitleen). Heb zelf geprobeerd in het kader van Utrecht 900 een grote meezingerij te organiseren maar kreeg te horen dat men dat niet wil en bewust krankzinnig hooge huren rekend om te ontmoedigen.
    Geef de boek uitleen een geschikte ruimte en laat de uitleen van de unieke grote hal over aan mensen die er wat mee kunnen b.v. aan een Jos Stelling om maar eens een naam te noemen

  39. Els

    Ze proberen er ook alles aan om te verhullen dat de -fysieke- bibliotheek een achterhaald geld slurpend instituut is geworden. Kan toch allemaal digitaal?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).