Bibliotheek Utrecht kan toch enkele activiteiten organiseren na aanpassen regels Bibliotheek Utrecht kan toch enkele activiteiten organiseren na aanpassen regels

Bibliotheek Utrecht kan toch enkele activiteiten organiseren na aanpassen regels

Bibliotheek Utrecht kan toch enkele activiteiten organiseren na aanpassen regels
Foto: Robert Oosterbroek
Hoewel dinsdag werd aangekondigd dat bibliotheken in Nederland volledig de deuren moeten sluiten, werd later duidelijk dat er toch activiteiten kunnen plaatsvinden. Een motie in de Tweede Kamer van GroenLinks over dit onderwerp werd aangenomen.

Hoewel dinsdag werd aangekondigd dat bibliotheken in Nederland volledig de deuren moeten sluiten, werd later duidelijk dat er toch activiteiten kunnen plaatsvinden. Een motie in de Tweede Kamer van GroenLinks over dit onderwerp werd aangenomen.

Veel politici begrepen niet dat grote winkels als IKEA gewoon open mogen blijven maar bibliotheken en buurthuizen de deuren moesten sluiten. Daarom diende de voorman van GroenLinks, Jesse Klaver, een motie in waarmee bibliotheken en buurthuizen toch weer beperkt open kunnen.

Utrecht

De Bibliotheek Utrecht laat nu dan ook weten dat er een aantal bijeenkomsten komende weken toch door kan gaan. “Denk hierbij aan cursussen voor inburgeraars, taalgroepen en huiswerkbegeleiding. Daarnaast blijven we in contact met de vaste groep senioren in de wijken.”

Ook een afhaalbibliotheek wordt genoemd als een van de opties. Dat gaat voorlopig nog niet gebeuren in Utrecht. “De bibliotheek blijft gesloten tot en met woensdag 18 november. In deze periode gaan we vooralsnog geen afhaalbibliotheek organiseren. Er is hierover op dit moment nog te veel onduidelijk vanuit de landelijke richtlijnen. Er is wel het alternatief van de online bibliotheek met e-books en luisterboeken.”

Leden hebben de afgelopen weken de dubbele hoeveelheid materialen kunnen lenen met een dubbele uitleentermijn. Daar is veel gebruik van gemaakt. Op de laatste openingsdag woensdag 4 november was het veel drukker dan normaal. Er is toen bijna drie keer zoveel uitgeleend als op een gemiddelde dag.

3 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  “Veel politici begrepen niet dat grote winkels als IKEA gewoon open mogen blijven maar bibliotheken en buurthuizen de deuren moesten sluiten.” Jesse Klaver had dus moeten streven naar het sluiten van funshop walhalla’s als IKEA (en bijvoorbeeld ook de MediaMarkt) in plaats van zich in te spannen om toch nog weer net iets meer mensen de straat op te krijgen.
  Het plan is heel simpel: BLIJF THUIS, en je zou toch denken dat zelfs politici dat kunnen snappen…

 2. Amy

  Leuk maar waarom deze krampachtige poging toch open te blijven? De bibliotheek voorziet toch niet in een eerste levensbehoefte? Taalcursussen en dergelijken kun je ook online doen toch?

 3. Koel Hoofd

  @Gerard Brugmans
  Zowel Ikea als Mediamarkt hebben een therapeutische werking: Ikea is de ballenbak voor vrouwen, Mediamarkt is de ballenbak voor mannen.
  Die winkels maken pijnlijk duidelijk dat het emancipatieproject nooit zal slagen.

  Maar waarom een bibliotheek ‘sociale activiteiten’ moet organiseren is mij een raadsel. Je komt er om boeken uit te zoeken en die na het lezen thuis weer terug te bregen. Lezen is per definitie een asociale hobby omdat je zelf die letters met bijbehorende conceptueel verhaal individueel tot je neemt, het liefste als iedereen in de buurt stil is. Tenzij je voorleest uiteraard, maar dan maak je van een leesboek een luisterboek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).