Bibliotheek Utrecht nog niet boetevrij: ‘Wel fijn als mensen geleende boeken op tijd inleveren’ Bibliotheek Utrecht nog niet boetevrij: ‘Wel fijn als mensen geleende boeken op tijd inleveren’

Bibliotheek Utrecht nog niet boetevrij: ‘Wel fijn als mensen geleende boeken op tijd inleveren’

Bibliotheek Utrecht nog niet boetevrij: ‘Wel fijn als mensen geleende boeken op tijd inleveren’
Foto: Robert Oosterbroek
Boetes opleggen voor te laat ingeleverde bibliotheekboeken, steeds meer bibliotheken in Nederland stoppen ermee. De Bibliotheek Utrecht biedt nog geen opties voor boetevrij lenen. Waarom eigenlijk?

Boetes opleggen voor te laat ingeleverde bibliotheekboeken, steeds meer bibliotheken in Nederland stoppen ermee. De Bibliotheek Utrecht biedt nog geen opties voor boetevrij lenen. Waarom eigenlijk?

Inmiddels rekent al bijna een derde van de Nederlandse bibliotheken geen extra kosten meer voor boeken of andere materialen die te laat worden ingeleverd. Het gaan om 32 procent van de bibliotheekorganisaties die kozen voor het volledig afschaffen van de boetes. Dat blijkt uit een inventarisatie van bibliothecaris Mark Deckers.

26,5 procent van de Nederlandse bibliotheken is niet volledig boetevrij, maar biedt wel opties tot boetevrij lenen aan. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een pluspakket waarvoor de bibliotheekleden wat extra betalen. Een andere mogelijkheid is het gratis langer lenen voor kinderen.

Bibliotheek Utrecht valt binnen de krimpende groep die nog wel een boete oplegt voor te laat inleveren van boeken. “Er zijn geen landelijke richtlijnen voor het wel of niet rekenen van boetes. Het staat individuele bibliotheekorganisaties vrij om dit zelf in te stellen.”

5 euro

‘Gewoon materiaal’ mag voor drie weken geleend worden. Te laat inleveren van deze boeken kost Utrechters per dag 20 cent extra. Dat is 50 cent voor de ‘sprinters’, die boeken zijn speciaal beschikbaar gesteld voor de snelle lezers en mogen voor een week worden geleend. Per geleend item kan je maximaal 5 euro boete krijgen.

Op de vraag waarom Bibliotheek Utrecht nog geen mogelijkheden tot boetevrij lenen heeft, wordt gereageerd: “Het is natuurlijk wel fijn als mensen hun geleende boeken (op tijd) weer inleveren, zodat andere klanten ze weer kunnen lenen.”

Lockdowns

Uit het jaarverslag 2021 blijkt dat de boetegelden ruim 12,5 procent (een bedrag van 182.152 euro) vormen van de totale gebruikersinkomsten. Gaat de Bibliotheek Utrecht mee met de groeiende groep boetevrije bibliotheken? Dat is nog niet duidelijk. “Dit jaar gaan wij kijken naar een verandering van de abonnementenstructuur. Hoe we met boetes omgaan, hoort hierbij. Zodra we daar meer weten, zullen we dat delen.”

24 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Deze economisch hopeloos falende bibliotheek heeft al een structureel operationeel verlies van 1.5 miljoen Euro per jaar. Lijkt me niet bijster handig om dan ook nog 182.152 Euro omzet ‘zomaar’ weg te geven, zonder enige gedachte of doel…Het zal immers weer extra door de belastingbetaler moeten worden opgehoest om dit relikwie open te houden.

  De boete vervijfvoudigen lijkt me een zinniger experiment in het verhogen van de omzet dan lukraak boetes afschaffen, maar de stekker helemaal uit dit soort stoffige dinosaurussen trekken is en blijft uiteraard gewoon het beste idee. Er is immers vrijwel geen enkele vraag meer naar deze prehistorische diensten.

 2. Realist

  Voorlopig worden de boetes nog niet afgeschaft, het is een wel handige en welkome bron van inkomsten voor een instelling in financiële nood. https://www.duic.nl/algemeen/bibliotheek-utrecht-in-financieel-zwaar-weer-bezuinigingen-zijn-nodig/

 3. GeeWee

  Behouden die boetes zou ik zeggen. Ze zijn goed te vermijden door simpelweg je boek op tijd terug te brengen. En dat kan ook ‘s avonds en ‘s nachts via de brievenbus bij een vestiging naar keuze. En mensen die niet de moeite nemen om een boek op tijd in te leveren, zodat deze weer voor een ander beschikbaar is, worden ‘gekieteld’ om het boek eerder terug te brengen. Of ze dragen bij aan de begroting van de bieb. Niet alle mensen deugen zonder duwtje 😉

 4. Peter

  “Vrijwel geen enkele vraag meer naar deze prehistorische diensten”.
  Houd toch eens op met trollen en ga eens kijken hoeveel vraag naar deze diensten er in werkelijkheid is. Het is natuurlijk wel een hele reis vanuit Stadskanaal.

 5. Katja

  Scherpschutter (beter “losse flodder”) is de weg kwijt.

 6. Hans

  @ Peter

  Cultuur is niet besteed aan sommige gortdroge en oervervelende kommaneukers die kost wat kost nutsvoorzieningen om zeep willen helpen. Zij leven in het platte vlak van het kasboek en zijn geboren met een beperkt gevoelsleven waarbinnen het potloodje achter het oor en het gummetje in de binnenzak hun emoties aansturen. .

 7. Scherpschutter

  @Peter 12:04

  Er is nul vraag naar deze dienst. Er gaat 15(!) keer zoveel geld uit bij de bibliotheek als er uit omzet uit exploitatie binnenkomt. Vijftien!

  De bibliotheek heeft geen enkel economisch bestaansrecht. Zou ze de kostprijs in rekening brengen bij klanten, dan zou het lenen van een boek 15x zo duur zijn. Uiteraard is werkelijk niemand bereid om de kostprijs te betalen.

  Ergo, er is geen enkele natuurlijk vraag naar deze dienst.

 8. Len

  Als de ene partij niet zoveel winst wilt maken dan maakt de andere partij niet zoveel verlies. Het gaat dus niet zozeer om levensvatbaarheid maar om de kromme verhoudingen van het kapitalisme.

 9. Utrechtvoorutrecht

  @SS “De bibliotheek heeft geen enkel economisch bestaansrecht.” Nou en? En een snelweg wel? Of ga je er nu allerlei indirecte effecten bij halen die je bij een bieb niet had bedacht?

 10. Peter

  “Nul vraag” is nonsens, Scherpschutter. Ga maar ter plaatse kijken.
  Openbare bibliotheken hebben natuurlijk per definitie geen economisch bestaansrecht. Fris uw colleges geschiedenis even op.

 11. Koel Hoofd

  Dat biebs in Nederland boetes willen afschaffen om de sfeer in de bieb gezelliger te maken is het moetdwillig belonen van slecht gedrag om de lieve vrede te bewaren.
  Ik meen dat het jaarlijkse boetebedrag in heel NL 10 miljoen per jaar is, dat is veel geld voor die sector. Dat geven ze weg vanwege de sfeer….
  Dat is nou volkomen van de pot gepleurd.

  Dus hou die boetes voor het wangedrag er lekker in en verhoog ze ook maar.
  Want anders is de bieb gratis boeken aan het weggeven,en dat is oneerlijke concurrentie met boekwinkels. Aangezien biebs worden gesteund met belastinggeld, is het ook nog staatsteun en dat mag niet. En, het stimuleert ook nog eens diefstal en aanzetten tot criminaliteit mag ook niet.

 12. Hoera

  Jeetje, SS-je is daadwerkelijk de weg kwijt. Wat zielig. Het was al weinig maar het wordt steeds minder. Is ook lastig vanuit zijn zolderkamer in Stadskanaal maar hij heeft werkelijk geen idee meer waarover hij raaskalt. Wat treurig ook om werkelijk alles vanuit een financieel oogpunt te moeten bekijken, je zou maar de echtgenote van deze ronkende toetsenbord-‘ridder’ zijn.
  Tal van belangrijke zaken in ons land zijn niet-commercieel. Moeten we die maar opdoeken? Nee natuurlijk niet. De mens wil meer maar dat is voor een SS niet te bevatten.

 13. Floep

  Scherpschutter claimde laatst nog dat bosbeheer ook maar afgeschaft moest worden (want, ja, subsidie). Misschien entree gaan heffen?

  Hij denkt inmiddels dat er niemand naar de bibliotheek gaat dus dat bevestigt wederom het beeld dat zijn leven bestaat uit zachtjes huilen achter de computer op de zolderkamer.

 14. Loesje

  Ik zou me geen raad weten zonder die prehistorische, hopeloos falende bibliotheek.
  Eindeloos leesplezier, en dat al 60 jaar lang.
  Lang leve de Bieb!

 15. Statler

  Een boek dat te lang in leen is wordt onttrokken aan andere geïnteresseerden. Een vergoeding voor te lang gebruik lijkt mij dat ook redelijk.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 16. Scherpschutter

  @Floep

  “Scherpschutter claimde laatst nog dat bosbeheer ook maar afgeschaft moest worden (want, ja, subsidie). Misschien entree gaan heffen?”

  Dat heb ik niet geclaimd (wat mankeert u?), maar nu u het zegt; ik zie geprivatiseerde bossen wel zitten! Ik heb meer vertrouwen in -pakweg- McDonalds als bosexploitant dan de overheid.

 17. Floep

  @Scherpschutter, prima dat je dat niet meer weet. Je hebt tenslotte een dagtaak aan het typen van reacties hier, dan vergeet je wel eens wat.

 18. Peter

  Het geprivatiseerde McDonaldsbos. Ik moet er niet aan denken wat er dan gebeurt.

 19. Scherpschutter

  @Floep

  Als dat zo was had u al lang een link geplaatst. LOL. Ga u schamen. En diep ook.

  @Peter

  Ja, stel je voor zeg…Een prachtig, schoon en royaal bos, ontworpen door de beste architecten, secuur aangelegd door de beste professionals en intensief wordt onderhouden door een gedreven eersteklas onderneming in het niet aflatende streven van het behouden van de gunst van de klant. Nee, dát moeten we echt niet willen met z’n allen….LOL.

 20. Floep

  @Scherpschutter: https://www.duic.nl/cultuur/tivolivredenburg-in-financiele-problemen-gemeente-utrecht-betaalt-800-000-euro-mee-aan-gestegen-energiekosten/#comment-567313

  Hopelijk helpt dit.

 21. Anna

  De bieb is geen commerciele voorziening, maar een maatschappelijke. Gefeliciteerd, dat wisten we al.

  De bieb maakt onze stad een stuk beter, ik ben er erg blij mee. Ik vind het overigens prima dat de boete behouden blijft.

  (Overigens, er zijn toch genoeg libertarische utopias te vinden waar je je in kunt kopen? Zouden mensen die dat heel graag willen dan niet beter daarheen kunnen gaan? Ok, na een tijdje hebben ze de neiging om uit elkaar te vallen wegens agressieve beren, afgesloten water, falende infrastructuur en andere situaties die vragen om samenwerking, maar tot je op dat punt bent kun je toch een tijdje net doen alsof het fantastisch werkt.
  Maar wat maakt dat mensen denken dat ze dat in Utrecht moeten zoeken?)

 22. Peter

  McDonalds een eersteklas onderneming? Ik moest er waarlijk om lachen!

 23. Scherpschutter

  @Floep

  Links plaatsen naar pagina’s waar helemaal op geen enkele wijze staat wat u valselijk claimt dat ik gezegd hebt, helpt ú niet in ieder geval…LOL. Man man man. Wat bent u toch aan het doen. Verstand verloren of…?

  @Peter

  Begrijp ik. Het is ook ‘maar’ het grootste en meest succesvolle vastgoedbedrijf ter wereld, náást de nummer 1 hamburgerverkoper. Niks eersteklas aan natuurlijk…LOL

  Mijn hemel.

 24. Floep

  @Scherpschutter, zoals ik al zei, het geeft niet. Ik kan me voorstellen dat het allemaal wat ingewikkeld is om te onthouden wat je standpunten van dag tot dag zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).