Bibliotheek Utrecht wederom op de vingers getikt door rechter | Bibliotheek Utrecht wederom op de vingers getikt door rechter – De Utrechtse Internet Courant

Bibliotheek Utrecht wederom op de vingers getikt door rechter

Bibliotheek Utrecht wederom op de vingers getikt door rechter
De Bibliotheek op de Stadhuisbrug. Archiefbeeld DUIC / Jesse Holweg
De Bibliotheek Utrecht heeft drie werknemers onterecht ontslagen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld, nadat de werknemers een rechtszaak tegen de bibliotheek waren begonnen.

De Bibliotheek Utrecht heeft drie werknemers onterecht ontslagen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld, nadat de werknemers een rechtszaak tegen de bibliotheek waren begonnen.

Bibliotheek Utrecht voerde in 2016 een reorganisatie door, nadat de subsidiegelden verminderde en vernieuwing nodig bleek. De organisatie wilde het personeelsbestand inkrimpen en daarvoor vrijwilligers inzetten. Vakbond FNV spande een kort geding aan omdat dit in strijd zou zijn met de wet. De vakbond kreeg gelijk en Bibliotheek Utrecht werd veroordeeld om de CAO-bepaling na te leven.

De bibliotheek besloot werknemers niet te vervangen door vrijwilligers, maar om alsnog op personeelskosten te bezuinigen wilde de bibliotheek eenvoudige werkzaamheden laten verrichten door uitzendkrachten. Het gaat daarbij om scholieren die een bijbaantje willen. Hiermee werden zes werknemers overbodig.

Drie van die zes werknemers konden geen andere functie binnen de organisatie krijgen én bereikten geen overeenstemming over een beëindigingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst met de drie medewerkers werd op 1 maart 2017 opgezegd en daarop stapten ze naar de rechter.

De rechter geeft de drie werknemers nu gelijk. De arbeidsovereenkomsten moeten worden hersteld en achterstallig loon moet worden uitgekeerd.

4 Reacties

Reageren
 1. Zak

  Waarom zit deze directeur eigenlijk nog bij de bieb Utrecht? Iemand die keer op keer de grenzen van de geest van de wetgeving aan het opzoeken en overtreden is en zijn personeel gewoon als dikke stront behandeld. Een recidivist/ draaideur-crimineel dus. Als alle werknemers van de bieb Utrecht nu eens (zouden staken?) en het ontslag van directie, management en bestuur zouden eisen en zelf met een nieuwe samenstelling van het bestuur zouden komen, dan zijn we eindelijk eens van dit neo-liberale denken en het zakkenvullen in de culturele sector af (met name door de PvdA en VVD in de praktijk gebracht) Wat verdiend die directeur zelf eigenlijk en wat verdienen andere belangrijke managers eigenlijk bij de bieb? En maar snijden in de kosten van het personeel die daadwerkelijk het werk doen. Was dit niet dezelfde directeur die de beib in het oude postkantoor op de Neude herhaaldelijk niet zag zitten en daar een stokje voor wilde steken? Was dit niet dezelfde directeur die de gemeente Utrecht wilde opzadelen met de bieb ++ waar miljoenen aan gemeentegeld bij zou moeten? Was dit niet dezelfde directeur die middels slinkse plannetjes ‘t Hoogt aan gratis indirecte miljoentjes wilde helpen door ze een onlogische plek in die bieb ++ aan te bieden? Stop met dit neo-liberale zakkenvullen in de culturele sector. Daar heeft dat met name niets te zoeken namelijk. De gemeente zou wat meer druk mogen zetten als belangrijke partij, maar ja daar zitten natuurlijk ook de vrinden van uit het netwerk. Net als bij ‘t Hoogt (en niet te vergeten die walgelijke burgemeester van Hilversum, die overal bij betrokken lijkt te zijn in het Utrechtse)

 2. Herman

  Laatste stuiptrekkingen van een instituut dat bijna overbodig is geworden.
  Over tijdje gaat de handel naar het Neude om daar de laatste fase van haar levenscyclus uit te zitten. Over 25 jaar is de bieb voltooid verleden tijd.

 3. ACTK

  Ja, Herman… Zucht… Sinds de TV zijn er geen radio’s meer. Sinds de ballpoint geen potloden meer. Sinds de auto geen fietsen meer. Sinds de computer geen rekenmachines. Sinds de motorboot geen roeiboot. En vanaf de monitor wordt al geroepen dat print volledig zal verdwijnen. Haal de koker van je visie af, kijk een beetje om je heen. Leer iets van de resultaten uit het verleden. Dan hoef je straks niet verbaasd te zijn als de nu grootste club van Utrecht (de bibliotheek- meeste leden van alle instellingen in Utrecht) over 25 jaar niet volledig verdampt is volgens jouw verwachtingen. 🙂

 4. Cico

  De laatste stuiptrekking van de bibliotheek? Waarom is dat gebouw dan dagelijks afgeladen met mensen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).