Bierbrouwende schoonbroers dromen van een eigen brouwerij | De Utrechtse Internet Courant Bierbrouwende schoonbroers dromen van een eigen brouwerij | De Utrechtse Internet Courant

Bierbrouwende schoonbroers dromen van een eigen brouwerij

Bierbrouwende schoonbroers dromen van een eigen brouwerij
Van links naar rechts: Tim Freriks, Felix Schnetz en Tim Teitink. Foto: Ruben May
Drie schoonbroers die samen bier maken, dat is Brothers in Law Brewing. Gebroederlijk zijn Felix Schnetz, Tim Teitink en Tim Freriks nu een eigen bedrijf begonnen in het maken van speciaalbieren.

Drie schoonbroers die samen bier maken, dat is Brothers in Law Brewing. Gebroederlijk zijn Felix Schnetz, Tim Teitink en Tim Freriks nu een eigen bedrijf begonnen in het maken van speciaalbieren.

Tim Freriks werkt als hoofdbrouwer in dienst van brouwerij De Loonbrouwerij. Freriks maakt dus als werknemer van De Loonbrouwerij de bieren voor de ‘broers’, maar ook voor andere ondernemingen met een eigen biermerk, receptuur en marketing – zonder eigen brouwerij. Felix Schnetz en Tim Teitink zijn verantwoordelijk voor de verkoop van het bier.

Eigen bier brouwen

Freriks: “Ik werkte bij De Leckere, maar ik wilde mijn eigen bieren maken. Dat was niet meer te combineren.” En alhoewel Freriks benadrukt dat hij geen andere recepten steelt, komt hij af en toe wel handige bereidingstechnieken tegen tijdens het maken van bier voor ander afnemers.

Veel praten over bier

De broers hebben het veel over bier. Ze zijn naast schoonbroers ook vrienden en dus drinken ze ook regelmatig een biertje samen. Het drietal proeft bier op speciaalbierfestivals of ze halen nieuwe biertjes bij slijterijen.

Is het niet lastig om vervolgens met drie schoonbroers een bedrijf te starten? “We hebben allemaal onze eigen rol”, zegt Freriks. Ze bemoeien zich niet al te veel met elkaars werk. Tot nu toe gaat de samenwerking dan ook goed.

Bier ‘puur’ houden

De broers zeggen puur bier te maken met mout, hop, water en gist. “Er zou – zolang het bij het biertype hoort – wat aan toegevoegd kunnen worden, maar we zouden niet zo snel mint of peper aan ons bier toevoegen. We vinden dat je genoeg kan doen met de basis-ingrediënten”, vertelt Felix. De mannen maken en drinken bier graag zonder al te veel opsmuk. Dit is niet vooraf bedacht, maar dit is er ‘ingeslopen’.

Tim Freriks en Felix Schnetz in De Loonbrouwerij Foto: Michiel van Ooijen

Altijd al willen maken

Een van de bieren die Freriks graag wilde maken was een bier met Australische hoppen: “Je had die Amerikaanse hop-hype, terwijl de Australische hoppen heel erg onderbelicht bleven. Terwijl ik het hele mooie hoppen vind.”

Felix: “Dat is een bier die Freriks wel wilde brouwen, maar waar geen opdracht van langskwam. Nu is onze Australian Pale Ale ons paradepaardje. Niet omdat wij hem zo leuk vinden, maar omdat het biertje gewoon heel goed wordt ontvangen.”

De vaste biercollectie van de zwagers Foto: Ruben May

Steeds meer speciaalbieren gedronken in Nederland

Het aantal brouwerijen is in tien jaar ruim verviervoudigd. Maar het wereldje is volgens Tim nog steeds ‘gemoedelijk’ en ‘ons kent ons’. Felix: “De markt is heel leuk geworden. Er is heel veel vraag en aanbod naar speciaalbier. Dit maakt het interessant en het houdt je scherp.” Is de volgende stap dan een eigen brouwerij? Felix blijft voorzichtig: “Misschien over vijf jaar?”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).