Bierbrouwerij De Leckere verhuist naar het Werkspoorkwartier: ‘We konden daar niet meer verder’ | De Utrechtse Internet Courant Bierbrouwerij De Leckere verhuist naar het Werkspoorkwartier: ‘We konden daar niet meer verder’ | De Utrechtse Internet Courant

Bierbrouwerij De Leckere verhuist naar het Werkspoorkwartier: ‘We konden daar niet meer verder’

Bierbrouwerij De Leckere verhuist naar het Werkspoorkwartier: ‘We konden daar niet meer verder’
Biertank wordt met hijskraan van vrachtwagen getild
Bierbrouwerij De Leckere verhuist vandaag van De Meern naar het Werkspoorkwartier in Utrecht. De verhuizing is nodig vanwege de groei van het bedrijf. “We konden daar niet meer verder. We waren de hele dag tetris aan het spelen”, aldus Eric Odenwald, directeur van brouwerij De Leckere.

Bierbrouwerij De Leckere verhuist vandaag van De Meern naar het Werkspoorkwartier in Utrecht. De verhuizing is nodig vanwege de groei van het bedrijf. “We konden daar niet meer verder. We waren de hele dag tetris aan het spelen”, aldus Eric Odenwald, directeur van brouwerij De Leckere.

Het is woensdag een drukte van jewelste in de oude fabriek waar in het begin van de twintigste eeuw nog locomotieven werden gebouwd. Vloeren worden gelegd, graansilo’s worden op hun plek gezet en buiten wordt een grote tank met een hijskraan van een vrachtwagen getild. De tank, die gemaakt is in Italië en met een ‘convoi exceptionnel’ naar Nederland is gekomen, houdt 12.000 liter en wordt straks gebruikt voor het gisten en lageren van het bierbrouwsel.

Biertank wordt naar binnen gereden

Groei

Uiteindelijk is de capaciteit twee keer zo groot als de huidige capaciteit. Daarmee komt de eindteller straks op een productie van 2 miljoen liter bier per jaar. Daarna is verdere groei ook nog mogelijk. Volgens Odenwald is er zelfs ruimte om tot 6-7 keer de capaciteit uit te breiden.

Het biermerk, inmiddels 21 jaar oud en de grootste van Utrecht, is populair. “Eigenlijk zitten we aan het begin van een bierevolutie”, vertelt Odenwald, naast directeur ook biersommelier. Bier, en in het bijzonder speciaalbier, heeft namelijk een nog altijd groeiende fanclub. “Maar eigenlijk vind ik pils ook speciaalbier. Het is ontzettend moeilijk om een perfecte pils te brouwen”.

Duurzaam

Naast het vergroten van de capaciteit maakt de bierbrouwerij nog een grote verandering door. Als eerste brouwerij van Nederland en één van de weinige in Europa gaat de brouwerij volledig elektrisch produceren en daarmee van het gas af. Ter ere van deze gelegenheid wordt eind van dit jaar een ‘white IPA’ bier geïntroduceerd waar de sticker ‘Aardgasvrij’ op is geplakt.

Om nog verder te verduurzamen komen er ook nog 1360 zonnepanelen op het dak en gaat de brouwerij alle warmte en koude in de fabriek hergebruiken. De brouwerij probeert daarmee, naast het uitsluitend produceren van biologische bieren, zo min mogelijk het milieu te belasten. “Het zit gewoon in ons DNA om zo goed mogelijk met het milieu om te gaan”.

Bierliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen straks ook zelf een kijkje nemen. De brouwerij gaat tours aanbieden in combinatie met bierproeverijen bij het Werkspoor Café De Leckere, dat aan de overkant van de brouwerij aan het water te vinden is. Het café is al een poosje open voor gasten en is volgens Odenwald een groot succes.

Een deel van de toekomstige bierbrouwerij

Bijna klaar

De verbouwing en daarmee de verhuizing hebben onder andere door asbest en vervuilde grond enige vertraging opgelopen. Het doel is nu om uiterlijk in de tweede week van januari alles over te hebben.

Het is lastig voor te stellen omdat er nog zo hard gewerkt wordt in de fabriekshal, maar over twee weken wordt het eerste brouwsel al gemaakt. Dat is ook gelijk het spannendste deel van de verhuizing. “Pas als het bier écht goed is, is de verhuizing definitief.”

Fotoverslag

5 Reacties

Reageren
  1. Piet

    Ze komen van bedrijventerrein bij De Meern, toch?

  2. Edwin

    Meer capaciteit dus grotere flesjes voor dezelfde prijs; dat klinkt goed!

  3. Bart

    Inderdaad Piet, de brouwerij zit/zat op Strijkviertel.

  4. Joost

    Allemaal naar het Werkspoorkwartier, het gaat nog een toffe plek worden daar. Als bewoner in Zuilen kan ik het alleen maar omarmen.
    – ‘t Hoogt
    – Brouwerij de Leckere en cafe de Leckere
    – Werspoorkathedraal
    – WAS.

    What’s next?

    Rotsoord 2.0 in de maak. Goed voor de stad. Meer hotspot locaties verspreid over de stad heen ipv alles in het centrum.

  5. Cico

    Wat een geweldige locatie voor die brouwerij!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).