Bij het Repair Café Utrecht krijgen de meeste spullen een tweede leven Bij het Repair Café Utrecht krijgen de meeste spullen een tweede leven

Bij het Repair Café Utrecht krijgen de meeste spullen een tweede leven

Bij het Repair Café Utrecht krijgen de meeste spullen een tweede leven
Foto's: Bas van Setten
Kapotte stofzuigers, kruimeldieven en cd-spelers, maar ook fietsen en kleding worden zaterdag binnengebracht bij het Repair Café bij De Wilg aan de Mecklenburglaan. Zo’n zestien vrijwilligers zijn druk in de weer om al die spullen een tweede leven te geven.

Kapotte stofzuigers, kruimeldieven en cd-spelers, maar ook fietsen en kleding worden zaterdag binnengebracht bij het Repair Café bij De Wilg aan de Mecklenburglaan. Zo’n zestien vrijwilligers zijn druk in de weer om al die spullen een tweede leven te geven.

Meestal lukt het ook om de kapotte spullen te repareren. Volgens Judy Sijlbing van het Repair Café Utrecht wordt 70 procent van de binnengebracht producten weer gerepareerd. Dit wordt geheel kosteloos gedaan door vrijwilligers die allemaal een eigen expertise hebben.

Zo zijn Corry Koot (65) en Liesbeth Heikens (62) goed met een naaimachine. “De meeste klanten komen met kleren waarvan de naad kapot is of waarvan een elastiek ingezet moet worden óf ze vragen of wij bijvoorbeeld een rok of blouse kunnen innemen”, zegt Koot.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Corry Koot

Slaapzakhoes

De 66-jarige Rob komt zaterdag met een slaapzakhoes waarvan de naad aan het loslaten was. Die heeft Koot binnen een paar minuten weer stevig vastgezet. Soms komen er ook klanten met lastigere klussen. “Ik heb weleens moeten zeggen dat ik het kledingstuk niet kan repareren. Ik ben een hobbyist, geen professional”, aldus Koot.

Voor de dames is het werk bij het Repair Café heel bevredigend. “Ik ga hier altijd met een voldaan gevoel vandaan”, zegt Heikens. “Ik kan iets wat anderen niet kunnen en daarmee kan ik mensen helpen. Ik heb echt het gevoel dat ik iets toevoeg. Daardoor is het werk ook erg dankbaar.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Liesbeth Heikens

Cd-speler

Als het een vrijwilliger gelukt is om een product te repareren klinkt er in het oude schoollokaal een belletje gevolgd door applaus. Voor de 62-jarige Leen is het bezoek aan het Repair Café iedere keer een feestje. “Ik ben hier in het verleden al een paar keer geweest. Zo heb ik een keer een laptop laten repareren en een andere keer een blender.”

Dit keer heeft Leen een cd-speler meegebracht. “Als ik een cd erin doe begint hij wel te draaien, maar er komt geen geluid meer uit”, zegt hij tegen reparateur Diederik Verheul (63). “Vaak hoef ik bij een cd-speler alleen maar het oogje van de laser schoon te maken. Ik heb daarom altijd wattenstaafjes en spiritus in mijn koffer zitten”, legt Verheul uit. Na een korte poestbeurt werkt de cd-speler van Leen dan ook weer feilloos.

Verheul haalt veel plezier uit het vrijwilligerswerk. “Het is ten eerste zinvol. Veel spullen belanden tegenwoordig op de afvalberg terwijl ze helemaal niet kapot zijn. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk. Het is mooi om erachter te komen hoe dingen werken.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Diederik Verheul & Leen

Kruimeldief

Bij het Repair Café komen niet alleen mensen met kapotte spullen. Voor sommigen is het sociale aspect van het initiatief heel belangrijk. Dat geldt vooral voor bezoekers, maar ook voor de 55-jarige Jeffrye Cáceres. Vier jaar geleden is hij vanuit Nicaragua naar Nederland gekomen. Eén van de redenen voor hem om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het Repair Café is omdat hij op die manier de Nederlandse taal sneller leert.

Eén van zijn specialiteiten zijn laptops, maar zaterdag probeert hij ook een kapotte kruimeldief weer aan de praat te krijgen. Hij laat Eric (51), de eigenaar van de kruimeldief, het apparaat zelf uit elkaar halen. “Zo kan hij hem in de toekomst makkelijker zelf repareren.”

Als de kruimeldief eenmaal uit elkaar is blijkt snel wat het probleem is. “Er zit te veel stof in de motor. Ook moet er een schroefje strakker aangedraaid worden. Daarna doet hij het weer”, zegt Cáceres.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Eric & Jeffrye Cáceres

Repair Café

Wat direct opvalt is dat er een goede sfeer hangt bij het Repair Café. Iedereen is enthousiast wanneer het gelukt is om iets te repareren en iedereen helpt elkaar. Niet alleen de klanten, maar ook de vrijwilligers onderling leren van elkaar.

Het Repair Café in De Wilg is één keer in de maand geopend. In totaal zijn er in Utrecht tien locaties met allemaal verschillende openingstijden. Bekijk de website voor meer informatie.

3 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Mooi initiatief. Zal eraan denken wanneer er weer een apparaat stukgaat.

 2. Koel Hoofd

  Nog niet zo heel lang geleden hadden winkels hier bestaansrecht door en vele betalende klanten die duurzame producten hadden….
  De politiek gelovend in de macht van het liberalisme, kapitalisme en globalisatie, heeft dat bestaansrecht ontnomen met cheap shit producten uit de grootste vervuilende en slavendrijvende landen ter wereld.
  Nu doen oudere vrijwilligers (met kennis wat ook dankzij eerder genoemde zaken heel rap verloren gaat en dan voor altijd weg is) dat werk gratis.
  Duic schrijft er een berichtje over en heeft daar baat bij (lezers = adverteerders= inkomsten).
  De linkse groene politiek krijgt er een goed gevoel van (het draagvlak voor hun onzin groeit aantoonbaar).
  De consument is gratis uit de brand en zit gratis met een goed gevoel op de eerste rij.
  De vrijwilligers hebben een dagbesteding (met behoud van uitkering?).

  Beste mensen, voor niets gaat alleen de zon op, en van de lucht kan je niet eten. De enige die hier nog aan verdienen zijn de groene hogeropgeleiden.
  De wereld was echt een heel stuk eerlijker voordat de politiek alles wat duurzaam was verkwanselde aan de EU in november 1993.

 3. MJPD

  Prima initiatief. Krijg de indruk in het artikel dat dit met name iets is voor en door ouderen. Jongeren kopen elk jaar gewoon een nieuwe smartphone.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).