Bijna 100 wapens ingeleverd bij de Utrechtse politie: ‘Deze inzamelactie is een succes’ Bijna 100 wapens ingeleverd bij de Utrechtse politie: ‘Deze inzamelactie is een succes’

Bijna 100 wapens ingeleverd bij de Utrechtse politie: ‘Deze inzamelactie is een succes’

Bijna 100 wapens ingeleverd bij de Utrechtse politie: ‘Deze inzamelactie is een succes’
Archieffoto
Tijdens de wapeninleveractie zijn vorige week in Utrecht 99 wapens bij de politie ingeleverd. Burgemeester Sharon Dijksma spreekt van een ‘succes’.

Tijdens de wapeninleveractie zijn vorige week in Utrecht 99 wapens bij de politie ingeleverd. Burgemeester Sharon Dijksma spreekt van een ‘succes’.

Het gaat om 62 steekwapens, 33 vuur- en luchtdrukwapens en 4 overige wapens. De steekwapens konden van 11 tot en met 17 oktober straffeloos worden ingeleverd bij vier containers die bij politiebureaus in de binnenstad, Overvecht, Kanaleneiland en De Meern stonden.

Voor vuurwapens gold echter een andere procedure. Deze werden door de politie thuis opgehaald en ook werd gekeken of ze niet gebruikt waren bij een strafbaar feit. Wanneer dit het geval zou zijn, zou de eigenaar alsnog vervolgd kunnen worden.

Jongeren

Ruim 200 Nederlandse gemeenten deden mee aan de actie. Het was onderdeel van een bredere aanpak die gericht is op het tegengaan van wapenbezit en -geweld onder met name jongeren.

“Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van het op zak hebben van een wapen”, aldus Dijksma. “Dat vind ik zorgelijk. Ze denken dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen, maar het leidt juist eerder tot ongelukken. En dan zijn de gevolgen groot.”

10 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Ik vraag me altijd af of dergelijke inzamelingsacties echt werken om schiet- en steekpartijen te verminderen.
  Iemand die gestoord genoeg is om met een wapen rond te huppelen met de intentie om het ook te gebruiken als dat zo uitkomt, zal het zeker niet gaan inleveren.
  Vanuit het perspectief dat Utrecht zelfs in het buitenland een beruchte kweekvijver is voor criminelen, en gezien de recente prikactie op de Vleutenseweg/Damstraat/verdomhoekje, is deze oogst aan 99 ingeleverd wapentuig magertjes te noemen.

 2. Scherpschutter

  Zo. Dat zijn weer 60 messen en 30 propjesschieters en pistoolaanstekers van de straat. Eet dat grote succes, criminaliteit! LOL

 3. guus

  Ja als ze een nieuwe Kalashnikov AK-47 hebben kunnen ze dat oude alarmpistool wel inleveren.

 4. Trude

  @Heethoofd: het is vast niet bedoeld als oplossing voor alle criminaliteit in de komende 20 jaar. Maar een paar twijfelende meelopers die nu net overstag gaan is toch al zinvol? Wat is jouw alternatief: met een metaaldetector alle huizen in Utrecht inspecteren? En dan weer klagen over de te hoge WOZ-belasting?

 5. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  U mist het punt. Dit soort acties zijn er niet om criminelen te ontwapenen. Natuurlijk leveren die hun wapens niet in. Dit soort acties zijn er om brave burgers te ontwapenen….

 6. Koel Hoofd

  @Trude
  Elk wapen wat van de straat verdwijnt is mooi meegenomen want dat is er weer eentje minder. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.
  Het probleem is namelijk dat een wapen op zichzelf niet gevaarlijk is, het zijn mensen die het verkeerd gebruiken wat het gevaarlijk maakt.

 7. Maarten

  “Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van het op zak hebben van een wapen” aldus Dijksma.

  Waarom voelen deze jongeren zich genoodzaakt om een wapen op zak te hebben? Dan moet je je toch erg onveilig voelen en weinig vertrouwen hebben in de maatschappij. Sta daar maar bij stil, Dijksma. Dat vind ik zorgelijk.

 8. Binnenstadbewoner

  Alle beetjes helpen en helpt ook voor de bewustwording tegen wapenbezit.

 9. Pee

  Degenen waar van gehoopt word dat ze hun wapen inleveren doen dat toch niet.
  @Trude
  Ze moeten de politie gewoon gasten laten fouilleren als agenten dat nodig achten.
  Nu mag dat niet zomaar.
  De regels staan de veiligheid in de weg.

 10. Esrin W.

  Geweldig nieuws dit, vooral uit de koker van types van achter een bureau zonder enig idee hoe het buiten de deur is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).