Bijna 20.000 essen in Utrecht ziek: ‘Op sommige plekken verandert straatbeeld’ | De Utrechtse Internet Courant Bijna 20.000 essen in Utrecht ziek: ‘Op sommige plekken verandert straatbeeld’ | De Utrechtse Internet Courant

Bijna 20.000 essen in Utrecht ziek: ‘Op sommige plekken verandert straatbeeld’

Bijna 20.000 essen in Utrecht ziek: ‘Op sommige plekken verandert straatbeeld’
Essentaksterfte. Bron: Wikimedia CC / Lamiot
In Utrecht is 82 procent van de essen aangetast door de boomziekte essentaksterfte. Ongeveer 1700 bomen zijn zo ernstig door de ziekte aangetast dat ze komend jaar gekapt moeten worden.

In Utrecht is 82 procent van de essen aangetast door de boomziekte essentaksterfte. Ongeveer 1700 bomen zijn zo ernstig door de ziekte aangetast dat ze komend jaar gekapt moeten worden.

In totaal gaat het om bijna twintigduizend van de 24.000 essen die in eigendom van de gemeente zijn. Afgelopen zomer liet de gemeente de inspectie uitvoeren. Vijftig bomen zijn zo erg aangetast dat ze zo snel mogelijk geveld moeten worden.

Impact
Nog eens zo’n 1700 essen kunnen behouden worden, maar moeten het komende jaar flink worden gesnoeid. De overige aangetaste bomen houdt de gemeente de komende jaren vanwege de veiligheid extra in de gaten.

“We wisten al voor de inspectie dat deze bomenziekte grote impact op de stad zou hebben”, zegt wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte en Groen). “Helaas zal op termijn de ziekte het straatbeeld op een flink aantal plekken in de stad echt veranderen. Uitgangspunt is dat elke gerooide es wordt vervangen door een nieuwe boom.”

Direct omwonenden van een zieke es worden door middel van een wijkbericht vooraf op de hoogte gebracht van de kap. De gemeente gaat per locatie bekijken welke boom vervangen kan worden en houdt daarbij rekening met omstandigheden als duurzaamheid en boomstructuren.

Kaart
“Daar waar mogelijk zullen we bewoners betrekken bij bijvoorbeeld de keuze van de nieuw te planten boomsoorten. Op plekken waar meerdere bomen nieuw geplant worden, zal niet voor één en dezelfde soort worden gekozen. Zo krijgen bomenziektes minder kans zich uit te breiden”, aldus wethouder Geldof.

Op deze kaart kun je zien waar in Utrecht essen staan die gekapt moeten worden.

8 Reacties

Reageren
 1. Chantal

  Volslagen raadsel waarom elke gekapte es vervangen zou moeten worden door een andere boom. Naar mijn mening knapt het straatbeeld, mn de Oudegracht, er alleen maar van op met minder bomen.

 2. Johannes

  Hup Chantal, alle bomen de wereld uit. Worden we allemaal beter van.

 3. Adje

  @Chantal, U geeft aan dat het voor u een raadsel is waarom elke boom vervangen zou moeten worden door een nieuwe boom omdat u het straatbeeld vindt verbeteren als er minder bomen zijn. Dat kan ik dan weer niet begrijpen. Ik realiseer mij dat Utrecht een relatief groene stad is, evengoed ben ik absoluut voorstander van meer groen in de stad en dus op zijn minst vervanging van groen dat geveld moet worden.

  Mijn enthousiasme voor groen is zowel esthetisch (en dus even subjectief als uw argument), als praktisch ; ook mensen die in steden wonen hebben natuurlijk recht op zo schoon mogelijke lucht, en planten (afhankelijk van het aantal en de soorten) kunnen daarop een enorm goede invloed hebben.

 4. Erik

  @Chantal – een niet te vaak uitgesproken mening. laat ik voor evenwicht maar eve nzeggen dat ik erg van bomen in de publieke ruimte ben

 5. JdV

  Goh. Ik mag toch hopen dat alle gutmenschen die hebben staan protesteren toen er een lullige 500 bomen moesten worden gekapt voor de verbreding van de A27 nu in grote getalen het stadhuis gaan bestormen om de moord op 20000 volkomen onschuldige bomen te voorkomen?
  Ik zeg vastketenen aan die bomen en pas weer weg als de laatste boom definitief gered is.

 6. Chemtrails are real

  Wutburger JdV, zoveel stoom uit je oren dat je de ratio even kwijt bent?

  Helemaal eens hoor: gezonde bomen kappen in een natuurgebied voor een (overbodige) rijbaan of twee staat gelijk aan het kappen van aangeplante bomen in de stad met een boomziekte.

 7. Nosan

  nou, nou… Chantal zegt niet dat alle bomen verdwijnen moeten!
  Verder staat er in het stuk dat er nieuwe bomen geplant zullen worden.
  En tja, het duurt ff voordat ze groot zijn..

 8. JdV

  @Chemtrails. Fantastisch. Dus als die 500 bomen in Amelisweerd per ongeluk ziek zijn of worden kan er weer zonder file doorgereden worden ? Had ik dat eerder geweten. Ga ik nu even googelen waar bomen snel ziek van worden. Hartelijk dank voor deze hele nuttige tip 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).