Bijna 350 nieuwe woningen en park bij Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht stap dichterbij Bijna 350 nieuwe woningen en park bij Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht stap dichterbij

Bijna 350 nieuwe woningen en park bij Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht stap dichterbij

Bijna 350 nieuwe woningen en park bij Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht stap dichterbij
Bron: Gemeente Utrecht
De nieuwbouwplannen voor het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht lagen er al even, maar nu wordt er weer een stap gezet in de ontwikkeling van het gebied. Het bestemmingsplan wordt namelijk vanaf vrijdag ter inzage gelegd zodat mensen een reactie kunnen geven.

De nieuwbouwplannen voor het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht lagen er al even, maar nu wordt er weer een stap gezet in de ontwikkeling van het gebied. Het bestemmingsplan wordt namelijk vanaf vrijdag ter inzage gelegd zodat mensen een reactie kunnen geven.

In 2019 werd al bekendgemaakt dat de gemeente en de woningcorporaties Woonin en Portaal de 178 woningen die momenteel op het Thomas à Kempisplantsoen staan willen slopen om plaats te maken voor 349 huizen. Het project liep echter vertraging op omdat er extra onderzoek nodig was naar de geuruitstoot van de naastgelegen Douwe Egbertsfabriek. Dat onderzoek is deze week afgerond en daaruit is gebleken dat het huidige geurniveau ‘aanvaardbaar’ is.

Daarmee is de weg vrijgemaakt om de 178 – volgens de gemeente verouderde – sociale huurwoningen op het Thomas à Kempisplantsoen te vervangen door 349 huizen, waarvan 278 sociaal en 71 middenhuur. Het worden twee-, drie- en vierkamerwoningen. Een deel van de huizen is bedoeld voor bijzondere doelgroepen.

Ook komt er meer groen. Zo is het bijvoorbeeld het plan om auto’s om het gebied heen te leiden en wordt de Thomas à Kempisweg ingericht als park. Tot slot komt er ook ruimte voor horeca.

Stap voorwaarts

“Ik ben enorm blij met deze stap voorwaarts”, zegt wethouder Eelco Eerenberg. “We willen al jaren dat het Thomas à Kempisplantsoen vernieuwt en met deze ontwikkeling doen we nog veel meer dan dat. We voegen een park toe, zorgen voor een goede aansluiting op de omliggende wijken en het belangrijkste: we creëren veel meer sociale huurwoningen. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn veel te lang en er zitten veel Utrechters in de knel. Met dit plan lopen we dat tekort aan woningen weer iets in.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Bouw toch eens wat moois. Sjongejonge.

 2. IBB

  Apparte groep?
  Zeker de groep van lister… die ze tegenwoordig in elk appartement stoppen, ben je klaar mee.
  En idd net als #Rietje bouw is iets moois !

 3. Koel Hoofd

  Gaat die blokkendoos op de artis impression het worden?
  Het zoveelste smakeloze nieuwbouw gedrocht.
  Een stukje gras voor de deur gaat dat knijnenhok echt niet leefbaarder maken.

 4. homie

  Het onderzoek is afgerond. Ik zie dat ze die blokkendoos ook hebben afgerond. Bah!

 5. Mark

  Met die gesloten gevel gaat dat een lugubere plek worden. Wie bedenkt zoiets? Ik zie ook niet veel groen, alleen een ruime vlakte met bestrating (de nieuwe bewoners mogen gelijk gaan tegelwippen?) en zelfs een auto. Geldt het zogenaamde ‘Healthy Urban Living’ daar niet? Is dat alleen voor andere doelgroepen relevant? Toch nog een paar iele boompjes en een mooie Hollandse wolkenlucht, dat dan weer wel….

 6. wegwezenuitUtrecht

  Auto’s leiden ze er omheen, zet een park neer…
  Maar die spoorlijn blijft er wel langs liggen, die treinen geven ook géén stof in het park?? Zal wel.
  Ben het er wel mee eens, dat die hoek vernieuwd mag worden. Het is niet dat de coorperaties er veel onderhoud aan gespendeerd hebben, zolang ik het ken.

 7. Utrechter

  Maakt je borst maar nat als je tussen de cliënten van de Tussenvoorziening en dergelijke komt te zitten. Weg woongenot en toch de volledige huur betalen.

 8. Tjeerd

  Wat een gezeur over speciale doelgroepen zeg, ik woon boven een hostel en tussen verschillende (ex) cliënten van de tussenvoorziening. Ik heb echt nergens last van, sterker nog degene waar ik “last” van heb zijn die mensen die zo snel een oordeel klaar hebben staan over deze mensen, want dat zijn de mensen die de straat vervuilende en andere de maat nemen omdat ze zo perfect zijn.

 9. Wim

  Moxy 2.0

 10. Pee

  @Mark
  Die auto zal vast een (huur) deelauto zijn die je met het hele complex moet delen.

 11. Boogschutter

  Ziet er schokvast uit.
  Als in beton gegoten.
  Maar je ziet wel dat er hier geen Berlage aan het werk is geweest.
  Die bouwde tempels voor de kapitalisten maar paleizen voor de arbeiders.

 12. G.H.

  Wat een sinister blok beton, het lijkt wel een gevangenis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).