Er zijn 447 boetes uitgeschreven en 105 arrestaties verricht op het Stationsplein in Utrecht sinds 22 september. De gemeente en politie controleren sinds een paar weken extra op het plein, omdat er lang sprake was van ernstige overlast.
De gemeente sprak eerder al van ‘een zorgelijk patroon’ van overlast en geweld, gepleegd voor met name verslaafden, dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en zogenoemde veiligelanders. Ook uit recente cijfers bleek dat het aantal incidenten en misdrijven in het Stationsgebied sterk gestegen waren.
Na aanhoudende klachten en meldingen besloot de gemeente om in te grijpen. Zo is er extra politiecontrole, worden er boetes uitgeschreven, gebiedsverboden opgelegd en mensen kunnen voor korte tijd geweerd worden van het plein. Ook is er contact met verschillende zorgpartijen.
Sinds 22 september heeft de politie 241 boetes uitgeschreven en Toezicht & Handhaving 206 boetes. Daarnaast heeft de politie 105 aanhoudingen verricht. Aanhoudingen en boetes zijn onder andere voor het overtreden van het alcoholverbod, openbaar dronkenschap, hinderlijk gedrag, vechten op straat en winkeldiefstallen. Zeven personen hebben een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor drie maanden en er zijn 31 mensen gesommeerd om 24 uur weg te blijven.
Grimmige sfeer
De gemeente laat weten dat de extra inzet doorgaat. De kans dat de overlast en criminaliteit terugkomt als de maatregelen stoppen is volgens de gemeente groot. In een brief aan de gemeenteraad staat: “De verschillende groepen die op het plein onder het bollendak voor overlast zorgen zijn nog steeds aanwezig. Vooral in de avond heerst er regelmatig een grimmige sfeer. Ondernemers, beveiligers en passanten stellen de extra inzet van politie en gemeente op prijs.”
Om de overlast van vreemdelingen uit veilige landen aan te pakken gaat ook samengewerkt worden met het Rijk. “Naast de inzet van het Rijk op gedwongen terugkeer van overlastgevende en criminele personen uit veilige landen, willen we inzetten op vrijwillige terugkeer.”
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.
14 Reacties
ReagerenHahaha vrijwillige terugkeer! Ik zou inzetten op gedwongen terugkeer…
zorgwekkende getallen voor die 3 weken extra toezicht, maar wanneer gaat de gemeente deze tomeloze daadkracht op de kanaalstraat laten zien??
Kijk ff op Rotterdam CS, een gelijkvloers CS is daar prima geregeld.
Weg met die pis fietsenstalling.
Taxi’s voor het CS.
Sociale controle en 10x beter voor de passanten en treinreizigers.
Taxi’s op Utrecht CS staan sowieso belachelijk ver vanaf het CS .
Aan beide kanten.
Fijn dat er zo stevig wordt gereageerd! Hulde aan de handhavers. Nu alleen nog de oorzaak wegnemen: veiligelanders terug naar land van herkomst, migranten conform Dublin-akkoord aan laten melden in land van binnenkomst, etc.
Dit zijn “papieren” oplossingen waar al die veroorzakers letterlijk schijt aan hebben. Wat veel meer zoden aan de dijk zou zetten is een paar keer per week of liever dagelijks zo’n schoonmaakactie als op Perron Nul destijds door wat mariniers. Step up the game?
Ik snap sowieso niet dat mensen een taxi nemen, dat is echt een onbeschoft dure service. Geef mij maar een Fiat Punto voor 5 euro in plaats van een Mercedes voor het zesvoudige.
Het zou fijn zijn als ze ook eens gaan controleren op zwartrijden. Ik sta er keer op keer weer verbaast van hoeveel reizigers ‘vergeten’ om in of uit te checken.
Bekeuringen die nooit betaald worden moeten het oneindige probleem in Utrecht oplossen? Hebben die lui gewoon lak aan.
Het is gewoon een maatregel voor de Buhne want ze doen verder niets en laten ze gewoon iedere keer weer terugkomen. Typisch pappen en nat houden van de Nederlandse Overheid.
Wellicht kan de gemeente Utrecht die plek wat veronaangenamen, door het daar zitten, anders dan op een terras, onmogelijk te maken, door bijvoorbeeld de rand van de vijver van spikes te voorzien. Virussen maken daar ook gebruik van, weleswaar om een andere reden, maar daar zie je ook, hoe succesvol die spikes kunnen zijn. En door de doorzichtige bollen uit het bollendak te halen, zodat je daar niet meer droog staat als het regent. En door twee Eftelingmuziekjes door elkaar heen te draaien op een redelijk luid geluidsniveau. Succes hopelijk verzekerd.
“willen we inzetten op vrijwillige terugkeer.”
Daar gaat het alweer fout.
Het moet zijn , oppakken en het land uit .
In uw voorstel kan het bollendak ook weg, Hetty. De oude oplossing: station verbinden met winkelcentrum en dat dan weer met het Vredenburg was zo gek nog niet. De verbinding tussen station en HC had slechts een flinke opknapbeurt nodig gehad. Alles moest zonodig van elkaar losgekoppeld. Het waarom is me ontgaan.
De bekende Utrechtse (en gehate( goed teken) kunstenaar “Van der Steen” Schreef ooit over deze bouwtrend: ‘het suïcidalisme” . Mag ik mij daar aansluiten. De man had gelijk. Zie wat het teweegbrengt. Een stad welke zichzelf om zeep helpt !
vrijwillige terugkeer, laat me niet lachen, wat een softy-aanpak
@ Lombokker
Als ze niet controleren, hoe weet jij dan of mensen niet in of uit gechecked zijn? Zomaar een vraag.