Bijna zeventig bomen in Rijnvliet Oost moeten het veld ruimen voor nieuwbouwplannen Bijna zeventig bomen in Rijnvliet Oost moeten het veld ruimen voor nieuwbouwplannen

Bijna zeventig bomen in Rijnvliet Oost moeten het veld ruimen voor nieuwbouwplannen

Bijna zeventig bomen in Rijnvliet Oost moeten het veld ruimen voor nieuwbouwplannen
Stockfoto.
De gemeente Utrecht is van plan 68 bomen te kappen in Rijnvliet Oost in Leidsche Rijn. Dit is nodig om ruimte te maken voor onder meer woningen en wegen. De bomen worden volgens de gemeente ‘ruimschoots gecompenseerd’.

De gemeente Utrecht is van plan 68 bomen te kappen in Rijnvliet Oost in Leidsche Rijn. Dit is nodig om ruimte te maken voor onder meer woningen en wegen. De bomen worden volgens de gemeente ‘ruimschoots gecompenseerd’.

Rijnvliet Oost is een gebied tussen de Strijkviertelplas en de snelwegen A12 en A2. In het gebied komen ongeveer 1.100 woningen. Met projectontwikkelaar Van Wanrooij is afgesproken dat de gemeente het gebied op tijd klaarmaakt voor de bouw. Dit betekent dat 68 bomen het veld moeten ruimen.

Deze bomen staan momenteel op plekken waar in de toekomst huizen, wegen en water moeten komen. Bovendien zijn deze exemplaren niet verplantbaar. “Deze bomen worden wel ruimschoots gecompenseerd: er worden 209 bomen bijgeplant in dit deel van Rijnvliet”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Voedselbos

Daarnaast is in het plan rekening gehouden met het bestaande groen. Ondanks de kap van de 68 bomen, blijven de meeste die nu in het gebied staan volgens de gemeente behouden.

Rijnvliet wordt daarnaast een zogenoemde eetbare woonwijk. Dit houdt in dat bijna al het groen dat wordt aangeplant eetbaar is. Zo komt er bijvoorbeeld een voedselbos van zo’n 15.000 vierkante meter. Eerder liet de gemeente weten dat het uniek in Europa is dat zo’n bos in een woonwijk wordt aangelegd.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Eetbare Evert

  Een eetbare wijk, te gek! Als de gemeente nog aan verzoekjes doet: ik houd erg van ree met cranberrysaus. Met een verse kopi loewak en een chocolaatje met hazelnoot ganache toe. Als er ook plek is voor een klein leuk wijngaardje met nerello mascalese-druiven zou dat helemaal top zijn.

 2. Johannes

  Zijn die 68 bomen allemaal zo dik als op het plaatje?

 3. Pee

  Ze blijven aan het kappen.
  Ook hier word er gezegd dat het ruim word gecompenseerd, het zal wel.

 4. Pier Tuinier

  @Pee: op de plek waar jouw huis staat stond eerst ook een boom.

 5. Koel Hoofd

  Een voedselbos in de stad = supermarkt

  @Pee
  Dat compenseren is enkel voor de buhne. Er wordt helemaal niets gecompenseerd wat in de biomassacentrale verdwijnt. Immers, elke millimeter moet worden volgebouwd omdat de gemeente daar grof aan verdiend. D66/GL milieubewust en duurzaam? Dat is de grootste volksverlakkerij mogelijk.

 6. Carmen

  @Koel Hoofd: ik begrijp dat jij voor boomhutten bent, als oplossing voor de woningnood?

  Er is niet één partij die tegen meer woningen in Utrecht is, zie: https://www.duic.nl/politiek/tweede-kamerverkiezing-hoe-willen-de-partijen-de-woningnood-in-utrecht-aanpakken/ Kun je het uitgekauwde, muffe riedeltje wel weer afspelen, maar ook de partij waar jij op hebt gestemd (if any) wil dit braakliggende terreintje volbouwen.

 7. Hans

  Nieuwbouw okay, maar verbied een ieder met een toekomstige voortuin dan om die te betegelen. In elke voortuin 1 boom.

 8. wollie

  bomen ❤️

 9. Katja

  Een volwassen boom kappen en als compensatie een kleintje ? Die boom bestaat dus al, dus per saldo 68 bomen weg. En maar zeuren over het Amazonegebied en CO2 uitstoot. GL ? GeLul…

 10. Pee

  @Pier Tuinier 15/9/2021
  was er toen ook een co2 probleem?
  hadden we toen ook te maken met klimaatplannen waar rekening mee gehouden moest worden?
  Die problemen zijn er nu wel en aangezien ze zo met het milieu en klimaat bezig zijn is het onlogisch om maar te blijven kappen.
  @Koel Hoofd 15/9/2021
  Dat is ook zo.

 11. Pee

  @Carmen 15/9/2021
  Het rijmt niet met het gegeven dat men inzet op het milieu/ klimaat.
  Daar komen maatregelen door die ons klauwen met geld kosten.
  De woningnood is altijd kunstmatig in stand gehouden en zal dat ook blijven.

 12. Pier Tuinier

  @Pee: ik begrijp niet goed wat je wil. Enerzijds ben je tegen het kappen van bomen, vooral door GroenLinks. Anderzijds kosten milieumaatregelen klauwen met geld, en dat moet ook weer niet. Enerzijds is er woningnood die kunstmatig in stand is gehouden, anderzijds moeten er geen huizen bijgebouwd worden waar een boom staat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).