Bijzondere archeologische vondsten kasteel Vredenburg tentoongesteld | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere archeologische vondsten kasteel Vredenburg tentoongesteld | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere archeologische vondsten kasteel Vredenburg tentoongesteld

Bijzondere archeologische vondsten kasteel Vredenburg tentoongesteld
De resten van kasteel De Vredenburg tijdens de bouw van de garage. Bron: CU2030
Een aantal bijzondere objecten uit het 16e-eeuwse kasteel Vredenburg zijn de komende maanden te zien in het stadhuis. Ook wordt er een bankje gepresenteerd dat is gemaakt van hout van de brug van het kasteel.

Een aantal bijzondere objecten uit het 16e-eeuwse kasteel Vredenburg zijn de komende maanden te zien in het stadhuis. Ook wordt er een bankje gepresenteerd dat is gemaakt van hout van de brug van het kasteel.

Archeologen gaan de vondsten woensdag presenteren. De objecten werden in 2014 gevonden tijdens archeologisch onderzoek gedurende de bouw van de parkeergarage. Deze garage zit onder het nieuwe Entreegebouw van het winkelcentrum aan het Vredenburgplein. Bij de bouw kwamen ook de fundamenten van de hoofdpoort en de zuidwestelijke toren van het kasteel tevoorschijn.

Een beeld dat waarschijnlijk boven de hoofdpoort van het kasteel heeft gestaan is de topvondst die is gedaan. Het gaat om een beschilderd en verguld beeld van de apostel Andreas.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kasteel Vredenburg. Beeld: gemeente Utrecht

Daarnaast is een gebeeldhouwde ‘spreukband’ gevonden met daarop de lijfspreuk van Karel V: Plus Oultre (‘steeds verder’). Ook zijn een zwaard, meer dan honderd kanonskogels, honderden musketkogels, fragmenten van wapens en wapenuitrusting en vele gebruiksvoorwerpen aangetroffen.

Kasteel Vredenburg werd tussen 1529 en 1535 gebouwd in opdracht van Karel V, kort nadat Utrecht was ingelijfd bij het Spaanse rijk. De dwangburcht was bedoeld om opstandige Utrechters in het gareel te houden en het gebied te beschermen tegen vijandige troepen.

Gesloopt

Tussen 1577 en 1581 werd het kasteel gesloopt door de Utrechtse bevolking, nadat de Utrechtse schutterij erin geslaagd was de Spanjaarden te verdrijven. De resten van kasteel Vredenburg zijn aangewezen als rijksmonument en worden daarom zoveel mogelijk behouden.

Het muurwerk van de hoofdpoort en de zuidwestelijke toren is voor de bouw van de parkeergarage verwijderd. Het is in delen verplaatst en heeft een plek gekregen in de nieuwe parkeergarage en langs de vernieuwde stadsbuitengracht. Ook de eikenhouten fundering van de brug werd bij de opgraving aangetroffen.

Een deel van het hout is overgedragen aan meubelmaker Saskia Bakker. Zij heeft van het hout een bankje gemaakt dat een vaste plek krijgt in het Stadhuis.

4 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Waarom moest de brug verzaagd worden ? En de resten van het kasteel in de parkeergarage waar alleen parkeerders het kunnen en mogen zien ? En niet prominent op het Vredenburg zelf ? Wat een gemiste kans weer om de geschiedenis zichtbaar te maken voor iedereen.

  2. MJPD

    @KAtja
    U kunt toch gewoon als niet-parkeerder een parkeergarage betreden? En dan is het nog gratis ook. En overdekt. Zeuren om het zeuren….

  3. Cor

    @MJPD maar dan moet je het wel eerst weten. Prominent is direct voor iedereen zichtbaar.

  4. Kadoendra

    @Katja

    Volgens het bovenstaande artikel heeft de Utrechtse bevolking tussen 1577 en 1581 het kasteel gesloopt, dus als jij en de rest van de Utrechtse bevolking tussen 2019 en 2023 die parkeergarage wil gaan slopen dan wil ik ook best wel meehelpen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).