Er is donderdag een bijzondere trein aangekomen op station Utrecht Centraal. In de hal bij de ingang aan het Jaarbeursplein staat sinds vandaag de blauwe stoomtrein uit het boek nijntjes treinreis.
De trein blijft permanent in de stationshal staan. Het voertuig ziet er niet alleen leuk uit, de trein is ook een oriëntatiepunt. Zo is nu voor reizigers in één opslag te zien aan welke zijde van het station zij zich bevinden. Aan de Jaarbeurszijde staat nu namelijk de trein en aan de centrumzijde het kunstwerk De Wolk.
“Nijntje hoort bij Utrecht. En los van dat nijntjes trein leuk is, is ie ook handig. De trein helpt reizigers zich te oriënteren in de hal. Zo combineren we 65 jaar nijntje met een overzichtelijk station”, zegt Mirjam Schokker, manager van station Utrecht Centraal en bedenker van het plan.
Verjaardag
De trein had eigenlijk vorig jaar al moeten arriveren op het station. Toen werd namelijk de 65e verjaardag gevierd van nijntje. Vanwege de pandemie is dat toentertijd niet gelukt.
Nijntjes-trein is gemaakt van hergebruikt hout en plastic én is vier meter lang en tweeënhalve meter hoog. Ontwerpbureau Unit-D heeft het voertuig gebouwd.
Nijntje is onlosmakelijk verbonden met Utrecht. Dick Bruna, de geestelijk vader van het fictieve konijntje, is een van de meest bekende Utrechters.
14 Reacties
ReagerenBinnenkort ook te koop op AliBaba.
Nijntje hoort helemaal niet bij ‘Utrecht’. Nijntje is het product van een geniaal individu dat toevallig in Utrecht woonde. Niet’s Utrechts aan. 100% Bruna.
Ambtenaren, politici en semi-ambtenaren moet kappen met het schaamteloze toeeigenen van de prestaties die door deze man zijn geleverd. Geef Bruna de credits die hij verdient en hou op met het collectivistische besmeuren van de unieke prestaties die hij als individu geleverd heeft.
Het Nijntje treintje!
@scherpschutter: mooi gezegd. Helemaal gelijk. Net zoals de Dom. Die hoort ook niet bij Utrecht! Dat een groepje individuen een paar eeuwen geleden toevallig in Utrecht een paar stenen op elkaar zet, heeft helemaal niets met Utrecht te maken! Het is knap gedaan hoor daar zeg ik niets over. Maar kap eens met die doorgeslagen stadsmarketing over een toren die toevallig in Utrecht staat!
Leuk! Zullen veel kleintjes geweldig vinden!
Scherp taalgebruik, Scherpschutter.
Verder: je zal wel gelijk hebben. Zo bekeken: één of andere halfgare bisschop die een hoge (voor 13e eeuwse begrippen) toren liet bouwen, een ouwe poepsloot dwars door de stad en een broodje met kaas, worst en zurige kool zijn ook geen dingen waar de Utrechters collectief trots op moeten zijn. Kortom: Utrecht of Zoetermeer, het maakt allemaal geen fluit uit.
Wordt jouw werk letterlijk op een voetstuk geplaatst met jouw naam retegroot op de sokkel, begint er iemand te miepen over credits geven…
Gaan we de hele stad nou volplempen met die kinderachtige nijntje-zooi?!!!
Die oren op de Neudeflat waren leuk (waar zijn die eigenlijk gebleven), maar de rest is rommel.
Scherpschutterfanboy
Zo is het. Het moet afgelopen zijn met het collectiviseren van individuele prestaties. Ere wie ere toekomt.
Betaalt de NS of Prorail eigenlijk wel copyright voor deze locomotief?
Is dit dan zo vanzelfsprekend?:
“Zo is nu voor reizigers in één opslag te zien aan welke zijde van het station zij zich bevinden. Aan de Jaarbeurszijde staat nu namelijk de trein en aan de centrumzijde het kunstwerk De Wolk”
Als het maar niet gesloopt word .
De Nijntje-oren op de Neudeflat, dat toen een ambtenarenbolwerk was, was een bijdrage vanuit het Centraal Museum (waarvan ik toen directeur was) aan het opvrolijken van de stad in 2006. het was een onderdeel van ‘De 7e hemel’, waarmee 7 musea met 7 objecten op hoge gebouwen aandacht wilden vragen voor de culturele kwaliteiten van Utrecht. Dick Bruna vond het wel aardig (vooral die combinatie met de ambtenaren) maar ze mochten er van hem alleen tijdelijk op staan. Bovendien waren ze nogal onderhoudsgevoelig (wit!), dus zijn ze er weer afgetakeld (genereus gesponsord door Mammoet van Van Seumeren). Dat bedrijf zal er meer van weten.
Stuurvrouwtje vindt het logischer om het Nijntjetreintje aan de oostkant (kant van het Brunamuseum) te zetten.
En de wolk aan de kant van de wolkenkrabbers
🙂