Bijzondere boomverplanting op nieuw Paardenveldpark in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere boomverplanting op nieuw Paardenveldpark in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere boomverplanting op nieuw Paardenveldpark in Utrecht

Bijzondere boomverplanting op nieuw Paardenveldpark in Utrecht
Foto: Robert Oosterbroek
Aan de singel bij het Paardenveld zijn vandaag drie grote lindebomen geplaatst. De bomen, die dertien tot achttien meter groot zijn, lagen tijdelijk opgeslagen in een depot op Kanaleneiland. Eerder moesten ze wijken in Transwijk. Vandaag zijn ze liggend door de stad vervoerd naar hun nieuwe bestemming.

Aan de singel bij het Paardenveld zijn vandaag drie grote lindebomen geplaatst. De bomen, die dertien tot achttien meter groot zijn, lagen tijdelijk opgeslagen in een depot op Kanaleneiland. Eerder moesten ze wijken in Transwijk. Vandaag zijn ze liggend door de stad vervoerd naar hun nieuwe bestemming.

Het verplanten van de bomen was een groot spektakel en werd onder meer in goede banen geleid door Copijn Boomspecialisten uit Utrecht. Een bijzondere klus die de hele dag in beslag nam. Voor iedere boom moest eerst een kuil worden gegraven van 1,30 meter diep. Het vervoeren en verplanten van de eerste boom verliep goed. Het graven van een kuil voor de tweede lindeboom leverde echter veel meer problemen op dan verwacht.

Foto: Marlot van den Berg

Hoewel de vrachtwagen met de enorme boom al arriveerde, stuitten de werknemers op een kabel in de grond waardoor ze de graafwerkzaamheden noodgedwongen stil moesten leggen. Om verder te kunnen gaan met graven ging projectleider Miklos Suijk na of de kabel niet meer in gebruik is. Na lang overleg kon het graven worden hervat en is de tweede lindeboom uiteindelijk ook geplant. Een paar uur later volgde de derde boom.

Omstanders

Nieuwsgierige omstanders die een kijkje kwamen nemen zijn allemaal enthousiast over de veranderingen van het Paardenveld. Ronald Trum is erg betrokken bij de herinrichting van dit stukje Utrecht. Naast zijn werk als voorzitter van Stichting Vrienden van Flora’s Hof bemoeit hij zich als omwonende veel met het Paardenveld. Zo wil hij bijvoorbeeld dat er nog een hele rij rododendrons wordt aangelegd langs de singel.

En daar blijft het niet bij. Een stukje van de drie lindebomen vandaan komt ook nog een groep Zweedse gletsjerstenen. Op de grootste steen, die een gewicht heeft van 1150kg, staat de naam van het vernieuwde gebied: Paardenveldpark. Morgen wordt er een fontein geplaatst. In november komen even verderop nog watercipressen van 15 tot 18 meter hoog te staan. Trum hoopt dat de skatebaan, die helemaal onder de graffiti is gespoten, verdwijnt.

Officiële handeling

Ook Peter, een echte Utrechter, is blij dat het gebied wordt opgeknapt: “Leuk om te zien hoeveel de gemeente heeft geleerd van het verleden.” Volgens hem luistert ze nu veel beter naar haar inwoners.

Vrijdagmiddag 31 maart om 17:00 uur is de officiële opening van het Paardenveldpark met wethouder Kees Geldof.

4 Reacties

Reageren
 1. Ihsan

  Laat de halfpipe aub niet verdwijnen. Ik skate er graag, en er is verder geen enkele halfpipe in de stad! Een serieuze stad verdient wel een halfpipe. De skateparken in het Griftpark en Lunetten hebben geen halfpipe en zijn eigenlijk enkel leuk voor skateboarders. Jammer. Ooit was inlinen een populaire sport. Toen was het ook nog mogelijk, want er waren in de stad vele halfpipes en zelfs verts!
  Aan de gemeente: als de halfpipe dan weg moet van het Paardenveld (waar hij nooit iemand tot last is geweest), zet hem dan ergens in de buurt neer. Bijvoorbeeld in het Wissselspoor gebied.
  Dat een halfpipe onder de graffiti zit hoort er trouwens gewoon bij.
  Dat is een vorm van zelfexpresssie voor jongeren, en daar mag ook wel waardering of op zijn minst begrip voor zijn. Zeker in een stad met een Grafische school.

 2. Bram de Goede

  Ik woon zelf in de binnenstad, maar is het niet merkwaardig dat er bomen uit een kale buitenwijk worden verplaatst naar de rijke binnenstad. Was er echt geen plekje voor de bomen in Transwijk?

 3. Barend

  @ Bram

  Niet met je eens. Heel fijn dat er ook volwassen bomen worden geplaatst in de binnenstad. Er is toch al te veel kaalslag en beton.

 4. BdV

  Zoals Ihsan zegt, ik denk inderdaad ook niet dat dit een problematische locatie voor deze halfpipe is. Past wel bij het ontwerp van het pop-up restaurant. Als die graffiti dan toch ergens op gespoten moet worden, doe dan maar daarop.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).