Bijzondere eeuwenoude boom in Utrecht kleurt goudgeel Bijzondere eeuwenoude boom in Utrecht kleurt goudgeel

Bijzondere eeuwenoude boom in Utrecht kleurt goudgeel

Bijzondere eeuwenoude boom in Utrecht kleurt goudgeel
Foto's: Robert Oosterbroek
Een paar dagen per jaar kleurt de Oude Hortus in Utrecht goudgeel als de bladeren van de ginkgo van kleur veranderen. De boom werd rond 1750 geplant en is daarmee zo’n 270 jaar oud. Het is waarschijnlijk een van de oudste in zijn soort in Europa.

Een paar dagen per jaar kleurt de Oude Hortus in Utrecht goudgeel als de bladeren van de ginkgo van kleur veranderen. De boom werd rond 1750 geplant en is daarmee zo’n 270 jaar oud. Het is waarschijnlijk een van de oudste in zijn soort in Europa.

De Japanse notenboom, zoals de ginkgo ook wordt genoemd, komt oorspronkelijk uit China maar is ook zeer geliefd in Japan. De boom in Utrecht is rond 1750 geplant. Het precieze jaartal is niet bekend. De zaden zijn toentertijd waarschijnlijk meegenomen uit het Verre Oosten. De boom heeft nu een omtrek van meer dan vier meter en is meer dan twintig meter hoog.

Tekst gaat verder onder afbeelding

In de Oude Hortus aan de Lange Nieuwstraat staat ook nog een tweede ginkgo, maar die is met 150 jaar een stuk jonger. De bladeren van beide bomen kleuren in de herfst goudgeel, veel bezoekers lopen in deze tijd van het jaar dan ook speciaal even de tuin in.

6 Reacties

Reageren
  1. G.H.

    Prachtig zeg. Die boom heeft dus zelfs Napoleon nog gezien, toen die de Maliebaan wilde komen ophalen en meenemen naar Parijs.

  2. Koel Hoofd

    Prachtige boom!
    Maarre, 270 jaar oud en nog steeds niet het loodje gelegd?
    Die boom heeft meer milieu, klimaat en menselijke ellende overleefd dan wat de milieu en klimaatactivisten nu voor in hun broek poepen.
    Zal eens een lijstje noemen: temperaturen van -35 tot +44C, extreme luchtvervuiling, meter sneeuw en centimeters regen en dat weken lang, bommen en granaten van diverse oorlogen, mensen op zoek naar takjes om hun huis te decoreren of te verwarmen….

  3. waldorff

    ah wat een bijzonder intelligent stukje weer van t koele hoofd: in Hiroshima staat op de plek waar de A-bom viel nog steeds een ginkgo die dat heeft overleefd.
    https://www.inverse.com/article/47833-hiroshima-gingko-trees-atomic-bomb

  4. Justin

    Wat is nu je punt, “Koel Hoofd”? Want je warrige relaas schijnt niet bepaald een licht in de duisternis. De koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis waren in 1823 toen het etmaalgemiddelde van twee dagen in januari van dat jaar -18 was. Het warmterecord in Nederland staat op 40,7 graden, en dat was overigens niet in Utrecht. “Extreme” luchtvervuiling? De industriële revolutie kwam in Nederland pas op gang gedurende de tweede helft van de 19e eeuw. “Bommen en granaten”? Die vielen op het stationsgebied, niet op Oude Hortus. “Takjes om hun huis te decoreren”? …

  5. Jaap

    U kent het spreekwoord: In een koel hoofd schuilen meestal weinig hersens

  6. Nancy Claessens

    Sinds 2008 werk ik als vrijwilliger in de “Oude Hortus” (mijn motivatie om daarmee te beginnen is een persoonlijke) Ik wist toen niet dat ik in staat was om van een boom te gaan houden, nu wel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).