Bijzondere film: Operazanger blijft zingen terwijl zijn hersentumor verwijderd wordt in het UMC | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere film: Operazanger blijft zingen terwijl zijn hersentumor verwijderd wordt in het UMC | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere film: Operazanger blijft zingen terwijl zijn hersentumor verwijderd wordt in het UMC

Bijzondere film: Operazanger blijft zingen terwijl zijn hersentumor verwijderd wordt in het UMC
https://www.youtube.com/watch?v=obiARnsKUAo

Een bijzonder filmpje werd afgelopen week geüpload op Youtube. De Sloveense operazanger Ambroz Bajec-Lapajne deelde met de wereld hoe zijn hersentumor werd verwijderd terwijl hij zijn professie uitvoerde. De setting van het fascinerende tafereel: het Utrechts Medisch Centrum (UMC).

“Op advies van de neurochirurg deden we een zogenoemde craniotomie (een operatie waarbij de schedel wordt geopend, red.) terwijl ik wakker was en zodoende kon zingen tijdens de operatie, dit om hersenschade te voorkomen na de ingreep,” legt Bajec-Lapajne uit onder de video. “Het ‘neuromuziek-team’ van het UMC was ook betrokken bij de operatie om te assisteren.”

De patiënt zingt ‘Gute Nacht’ van Schubert om te kijken of hij nog steeds de verschillen hoort tussen de toonaarden van het muziekstuk. Alles gaat goed, op één moment na rond 2:40 minuten in de video.

De operatie is uitgevoerd op 13 juni 2014 en de operazanger laat weten dat alles goed gaat en zijn professionele muziekcarrière heeft kunnen voortzetten. Mooie beelden van de tenor en het behandelend team.

6 Reacties

Reageren
 1. Annemiek

  You’re going viral on Twitter Ambroz! 🙂

 2. beestje

  Wat bijzonder en ontroerend mooi.
  Good luck to you Ambroz.

 3. Cor Jansen

  Om, volledig gegrepen, totaal stil van te worden.

 4. T

  Zeer bijzonder!! Kippenvel.

 5. Annemiek

  Vanavond is neurochirurg Pierre Robe, die de operatie uitvoerde, te gast bij Eva Jinek om over deze operatie te vertellen. NPO 1, 23.00.

 6. Annabel

  Dezelfde chirurg heeft in november 2014 succesvol een germinoom (hersentumor) verwijderd bij onze – toen 19-jarige – zoon, ook via een craniotomie, maar dan onder volledige narcose.
  Dokter Robe is niet alleen een geweldige neurochirurg, maar ook een bijzonder meelevend en humorvol persoon. Ik denk dat onze zoon geen betere chirurg had kunnen treffen.
  Het gaat overigens uitstekend met hem, hij heeft er niets aan overgehouden en heeft vol enthousiasme – en met succes – zijn studie weer opgepakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).