Bijzondere kerk aan de Draaiweg in Utrecht staat te koop Bijzondere kerk aan de Draaiweg in Utrecht staat te koop

Bijzondere kerk aan de Draaiweg in Utrecht staat te koop

Bijzondere kerk aan de Draaiweg in Utrecht staat te koop
Foto's: Molenbeek Makelaars
De Sint-Joseph kerk aan de Draaiweg in Utrecht staat te koop. Een unieke opdracht, zo noemt de makelaar de verkoop van het neogotische gebouw.  

De Sint-Joseph kerk aan de Draaiweg in Utrecht staat te koop. Een unieke opdracht, zo noemt de makelaar de verkoop van het neogotische gebouw.  

De Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk stond toen nog aan de rand van de stad en ligt tegenwoordig in de Staatsliedenbuurt op de grens met Tuinwijk.

Molenbeek Makelaars: “Voor ons is dit ook een bijzonder object om te verkopen.” Recent verkocht de makelaar nog de Thomaskerk in Zeist. “Maar dat was een jaren 60 kerk. Zo’n neogotisch gebouw als dit komt niet vaak voorbij. Een unieke opdracht.” De verkoop gebeurt via inschrijving.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Maar wat moet een koper met een kerk, in tijden dat het kerkbezoek juist afneemt? Het gebouw is bestemd voor maatschappelijk religieus gebruik. Als een koper er andere plannen mee heeft dan moet hij in gesprek met de gemeente en omgeving om het bestemmingsplan aan te passen.

Bijzonder ontwerp

De Sint Joseph, gewijd aan Jozef van Nazareth is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe. Tepe was lid van de het Bernulphusgilde, een gilde waarin de neogotische of Utrechtse School centraal stond.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het orgel dat in de kerk staat, is een Rijksmonument en is overigens een stuk ouder dan het gebouw. Het instrument werd namelijk in eerste instantie gebouwd voor de Johanneskirche in Barmen (Duitsland) in 1792. In 1920 werd het gekocht door de Utrechtse parochie.

Tekst gaat verder onder afbeelding

In het interieur van de St. Joseph zijn veel versieringen en markante beelden te vinden. Zo beschikt de kerk over een bijzonder uitgevoerde lambrisering, kerkbanken en zijaltaren die vervaardigd zijn door de Utrechtse kunstenaar Uiterwaal en zijn aangebracht ter viering van het vijftigjarig bestaan van de kerk.

Gekoppelde berichten

30 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Aan de Oudegracht staat een prima voorbeeld wat je met een kerk kunt doen (ombouwen tot appartementen). Deze kerk is er op het oog zo ook heel geschikt voor, en die woningen zullen als warme broodjes worden verkocht vermoed ik.

 2. Marco

  Zou dit niet iets voor Sergio Herman kunnen zijn? Een restaurant wat Utrecht op de kaart zet. In Antwerpen zit hij ook in een ex-religieus gebouw met The Jane. Dan zou dit The Jill kunnen heten! 😉

 3. Willem

  Naar mijn mening is het, anders dan de kop vermeldt, niet zo’n bijzondere kerk maar veeleer een 13-in-een-dozijn kerk. Laat onverlet dat je er leuke dingen mee kan doen: appartementen, parkeergarage of een moskee.
  Maar als ie plat gaat kan ik daar ook goed mee leven, de katholieke kerk heeft immers veel op z’n kerfstok.

 4. BdV

  Absoluut een fraai gebouw, ik heb er ook een keer rondgekeken; Misschien toch wel zonde zijn als er een Bunk of appartementen in zouden komen. Zou mooi zijn als ‘zo laten’ ook een optie was.

 5. Co

  Min of meer begrijpelijk dat het kerkbestuur van het gebouw af wil, maar heel jammer is het wel.
  Gelukkig staat de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst.
  Dit zal al te ingrijpende veranderingen misschien voorkomen.
  Maar alsjeblieft geen horeca o.i.d.

 6. Katja

  Grote volière met veel groen, iets totaal anders. Het is maar een wild idee 🙂

 7. Dirk

  @jdv maak er dan sociale huurwoningen van of een bijzondere woonvorm. Blijft nog een maatschappelijke functie hebben i.p.v. het verrijken van een projectontwikkelaar.

 8. Sonja

  Deze kerk heeft iets heel bijzonders, namelijk de brandgeschilderde ramen. Daarop zijn veel of misschien wel alle Nederlandse geloofsverkondigers te zien van Nederlandse bodem. b.v. Ludgerus, Willibrord, Bonifacius. Die ramen vond ik altijd prachtig. De rode verf op de pilaren is niet origineel. Verder heeft de kerk een fantastische akoestiek voor live (unplugged) klassieke concerten. Ik hoop dat de kerk een mooie bestemming krijgt.

 9. Robert van steensel

  Mijn oude kerk.jaren op het koor gezeten toen ik nog een klein jochie was. Immers mocht je dan vrijdag middag vrij van school om namiddags te oefenen.. en op zondag hangend over het muurtje bij het grote kerkorgel.
  De sacristie werd een keer per maand omgetoverd tot kinder disco met chips en limonade. Zoenen deden we in de kerk😅.
  Het was een leuke tijd.

 10. JvS

  Kan een leuke woning worden, deze architecten weten er wel raad mee.
  https://www.zecc.nl/nl/project/23/Woonkerk-XL

 11. Michael

  Ja, laten we eindelijk Utrecht op de kaart zetten @Marco.

 12. Fiederelsje

  @Dirk @jdV Alsjeblieft niet weer appartementen voor het hogere segment en zeker niet nog meer horeca. Bij het Wilhelminapark staat ook zo’n kerk waarin appartemjenten zijn gebouwd met behoud van de monumentale elementen. Heb als architectuurfotograaf beide kerken destijds gefotografeerd. Best bijzonder om in te wonen.

 13. Corrie Linnenbank

  Mooie jeugdherinneringen, altijd met school geweest, iedere zondag naar de kerk en al mijn zusters zijn er getrouwd. Communie gedaan, gevormd en in een koor gezongen, mijn ouders zijn vanuit deze kerk begraven. Deze kerk moet nooit verdwijnen maar wat ermee doen? Ideeen worden er hier genoeg gegeven!

 14. Kadoendra

  Mooi dat gebrandschilderd glas, alleen is het naar mijn idee ook een factor waardoor er niet snel appartementen in die kerk gaan komen.

 15. Ton

  Dat verrassend complete interieur (altaren, beelden, lambrisering, ramen, orgel, granito- en marmeren vloer, enz.) komt in zijn samenhang eigenlijk alleen in een ‘ongeschonden’ ruimte tot zijn recht.
  Bedenk daar maar eens een rendabele functie bij.

 16. Wim

  @willem zij hebben ook veel goeds gedaan ,overal worden fouten gemaakt en je mening dat is plat is daarom wordt niet gewaardeerd mede dat het een markpint is in de omgeving er zijn al genoeg foute afbraken gedaan

 17. herman

  Kan er geen moskee van gemaakt worden?
  Bestemming religieus is er al, dus de buren hebben er dan geen moeite mee.

 18. UTRECHTSE JANTJE

  Het valt nog niet mee , om zo’n kerk , tot wooneenheden om te bouwen , ik heb aan de St. Martinus kerk aan de Oudegracht mee gewerkt , daar moest zelfs nog ‘n lift in geplaatst worden en ‘n ondergrondse parkeerkelder … Dus voor de kleine beurs is het géén optie , ik zou zeggen voor de helft Appartementen en deels iets cultureels …

 19. Erwin

  @wim: je hebt gelijk! In elke organisatie worden wel kinderen misbruikt, vrouwen gediscrimineerd en mensen onderdrukt en dom gehouden.

 20. Dennis

  Kan het op de zondagen geen dienst blijven doen als kerk. En op de overige dagen als theater of muziekzaal?
  Ook kunnen er tentoonstellingen of bedrijfsbijeenkomsten georganiseerd worden. Zo kan het interieur voor het grootste deel behouden blijven en kan het wellicht toch een rendabele onderneming worden!

 21. Bill

  @Willem: “Leuke dingen” en een moskee gaat naar mijn idee niet samen, zeker niet als alle christelijke symbolen hiervoor worden verwijderd. Ik hoop de geluidsoverlast in elk geval niet elke dag aan te moeten horen, zoals in Lombok nu het geval is.

  Ik hoop op een publieke functie, met respect voor het interieur, en dat kan natuurlijk ook horeca zijn, of een hotel/restaurant combi?

 22. Jos

  Laat er in Godsnaam een opvang voor thuis- en daklozen gemaakt worden, maar dan voor de oudere, niet gebruikende, (economische) daklozen. Met studieruimtes, stilteplekken en werkplekken. Met een keuken waar men kan koken, etc. Met een enorme subsidiepot vanuit de overheid olv het Leger des Heils. Ik denk dat onze lieve heer hier wel zijn zegen over zal geven.

 23. Pieter van den Brink

  Ach, ik ben er gedoopt, eerste communie, vormsel en ook een blauwe maandag in het koor gezeten. Met school een askruisje halen. Die tijd is geweest en komt niet meer terug.

 24. Pol

  Ik ben van mening, helaas tot een aantal hierboven, dat een kerk een gebouw, dat voor velen meer is dan slechts steen en glas.
  Mensen zijn hier getrouwd en gestorven, hebben hier mooie en verdrietige momenten gedeeld.
  Het is een gelegenheid waar mensen samen komen en samen vaak lief en leed met elkaar hebben kunnen delen.
  Dat soort unieke plaatsen moet je koesteren en misschien juist tegen de bierkaai op en misschien juist in deze tijden en juist voor alle mensen.

 25. Kadoendra

  @Robert van steensel

  “Mijn oude kerk.jaren op het koor gezeten toen ik nog een klein jochie was. Immers mocht je dan vrijdag middag vrij van school om namiddags te oefenen.. en op zondag hangend over het muurtje bij het grote kerkorgel.
  De sacristie werd een keer per maand omgetoverd tot kinder disco met chips en limonade. Zoenen deden we in de kerk😅.
  Het was een leuke tijd.”

  Leuk verhaal Robert, ze moeten die kerk maar weer snel gaan omtoveren in een kinderdisco!

 26. waldorff

  Wel tof om te lezen dat deze kerk op de monumentenlijst staat, dat betekent dus dat een toekomstige koper deze kerk ook grijs mag kwasten en zonnepanelen op het dak mag gooien…

 27. Zonnewende

  Wat leuk, al die herinneringen van mensen aan deze kerk 🙂

 28. paul

  Het mooiste is natuurlijk als alles binnen zoveel mogelijk in takt kan blijven.
  Een religieuze stroming of museum, restaurant zou beste zijn.
  Appartementen in sociale sector is ondenkbaar, dan moeten er zoveel eenheden in dat alleen deels de buitenkant in tact blijft.
  Met enkele zeer luxe appartementen, of soort groeps appartement zou nog kunnen op de wijze waarop zecc dat kan.
  in iedergeval gelukkig geen sloop zoals de Monica kerk in wijk C !

 29. TJA...

  De locatie kan wel een oppeppertje gebruiken. Dus maak er appartementen van voor het wat hogere segment. En aub niet weer van die 50 m2 voor starters enz.

 30. Co

  @POL, Helemaal met je eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).