Bijzondere operatie in Utrecht: hond krijgt 3D-geprinte titanium elleboog Bijzondere operatie in Utrecht: hond krijgt 3D-geprinte titanium elleboog

Bijzondere operatie in Utrecht: hond krijgt 3D-geprinte titanium elleboog

Bijzondere operatie in Utrecht: hond krijgt 3D-geprinte titanium elleboog
Bron: Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht
In het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht heeft vorige week een bijzondere operatie plaatsgevonden. Een hond kreeg een 3D-geprinte titanium elleboog, waardoor amputatie werd voorkomen.

In het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht heeft vorige week een bijzondere operatie plaatsgevonden. Een hond kreeg een 3D-geprinte titanium elleboog, waardoor amputatie werd voorkomen.

De hond die het implantaat heeft gekregen werd in 2017 aangereden door een trein en daarvoor behandeld. Dat leek succesvol, maar toen hij in 2020 werd aangereden door een wielrenner bleek dat de oude breuk in de ellepijp niet goed genezen was.

Voor de operatie werkten de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde samen. Volgens chirurg Björn Meij was het een bijzondere operatie. Hij heeft de voorpoot van de hond gereconstrueerd met een 3D-geprint titanium implantaat, waardoor de hond de elleboog en daarmee de voorpoot kan blijven gebruiken.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Het implantaat dat tussen de botdelen is geplaatst

Het is de tweede keer dat een soortgelijke operatie in Utrecht wordt uitgevoerd. De operatie is onderdeel van een groter onderzoek waarin de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde in Utrecht samenwerken.

Het gaat om een onderzoek naar de ontwikkeling van een 3D-geprint implantaat dat bij mensen en honden kan worden toegepast bij heupdysplasie. De techniek kan ook worden gebruikt voor het vervangen van skeletonderdelen na het verwijderen van een tumor in het bot, zoals een poot, kaak of schedel.

6 Reacties

Reageren
 1. erwin

  Het mag wat kosten blijkbaar… 😉
  Overigens kunnen ze beter wat aan die hond z’n ogen doen: eerst een aanrijding met een trein, en paar jaar later met een wielrenner…

 2. Ton

  @Erwin
  Ik gok zo dat de kosten vergoed worden uit een experimentenpotje.
  De leverancier van de 3D printtechniek?
  Overigens ken ik genoeg hondjes die hun leven lang volmaakt gelukkig op drie poten rondlopen. Dit voordeel hebben zij dan weer boven ons tweevoeters !

 3. Kadoendra

  Iedereen die een huisdier neemt of heeft loopt de kans dat het beestje een enorme pechvogel is, bezie het bovenstaande artikel.

  Daarom is het afsluiten van een goede dierenkostenverzekering een zeer goede beslissing, want ook de medische kosten voor je huisdier kan enorm in de financiële bedragen gaan lopen!

  Wat betreft het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht kan ik melden dat deze mensen niet alleen zeer goede professionals zijn maar ook grote dierenvrienden zijn!

 4. Koel Hoofd

  Aangereden door een wielrenner (een mamil?) ….arme hond.

 5. Kadoendra

  @Koel Hoofd

  “Aangereden door een wielrenner (een mamil?) ….arme hond.”

  Ik kende de uitdrukking “mamil” niet en gelukkig hoeft je je voor kennis tot je te nemen heden ten dage niet meer naar een bibliotheek daar er tegenwoordig Google is.

  ‘Middle-aged-man-in-lycra’, een schitterende uitdrukking en daar het gelukkig weer goed gaat komen met de hond hoeft ik mij niet te schamen voor de lach op mijn gezicht over jouw woord!

 6. Thuisblijver

  Die hond is niet het doel (wel leuk voor het baasje) maar is gewoon een testdier. Deze operatie gaat bijdragen aan verdere research naar dit soort toepassingen voor gebruik bijn mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).