Bijzondere receptiebalie UMC Utrecht blijkt niet uit elkaar te halen en is afgebroken | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere receptiebalie UMC Utrecht blijkt niet uit elkaar te halen en is afgebroken | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere receptiebalie UMC Utrecht blijkt niet uit elkaar te halen en is afgebroken

Bijzondere receptiebalie UMC Utrecht blijkt niet uit elkaar te halen en is afgebroken
Bron: UMC Utrecht
De bijzondere receptiebalie van architect Mart van Schijndel van het UMC Utrecht is gesloopt. Het ziekenhuis verbouwt het entreegebied, waardoor de receptiebalie overbodig werd. Het ziekenhuis en stichting Mart van Schijndel probeerden een ander onderkomen te vinden, maar het meubelstuk bleek niet uit elkaar te halen.

De bijzondere receptiebalie van architect Mart van Schijndel van het UMC Utrecht is gesloopt. Het ziekenhuis verbouwt het entreegebied, waardoor de receptiebalie overbodig werd. Het ziekenhuis en stichting Mart van Schijndel probeerden een ander onderkomen te vinden, maar het meubelstuk bleek niet uit elkaar te halen.

De balie is gemaakt door de bekende architect en ontwerper Mart van Schijndel (Hengelo 1943 – Utrecht 1999). Na een artikel van DUIC meldden zich verschillende gegadigden, maar het meubelstuk bleek niet uit elkaar te halen.

“Heel erg jammer”, vertelt directeur van Stichting Mart van Schijndel, Natascha Drabbe. “Het meubel bleek niet demontabel te zijn. Bij verdere inspectie bleek dat het met geen mogelijkheid uit elkaar te halen was. Het was speciaal voor deze plek gemaakt en was bijvoorbeeld helemaal vastgelijmd.”

Kunst in het ziekenhuis

De receptiebalie heeft 30 jaar dienstgedaan om bezoekers van het ziekenhuis te ontvangen. De balie die Mart van Schijndel voor het – destijds – AZU in Utrecht ontwierp was onderdeel van de zogenoemde 1%-regeling. Deze regeling was bedoeld om een percentage van de bouwkosten van een gebouw te gebruiken voor kunst om het pand te verfraaien. In het ziekenhuis resulteerde dit in een 28-tal kunstwerken die grotendeels in de architectuur zijn opgenomen. De receptiebalie was er daar een van.

Bron: UMC Utrecht

Drabbe vindt het lovenswaardig dat het ziekenhuis zoveel inzet heeft getoond om het bijzondere postmoderne meubelstuk te herplaatsen. “Er waren veel enthousiaste reacties en leuke ideeën van oude opdrachtgevers of museale plekken. Maar toen de plannen definitief zouden worden bleek het helaas praktisch niet te doen.”

Mart van Schijndel rondde eind jaren ’60 de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam af waarna hij zijn architectenbureau vestigde in Utrecht. Een heel bekend ontwerp van hem is zijn eigen woning, het Van Schijndelhuis aan het Utrechtse Pieterskerkhof. In 1995 won hij hiervoor de Rietveldprijs en in 1999 werd de woning op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
  1. Sjaan

    Zie hier hoe er met bijzondere objecten wordt omgegaan in Utrecht.

    Kan niet is trouwens wil niet (want kost geld).

    Zie ook verhaal over orgel in Leeuwenbergh.

  2. BramD

    @Sjaan: Dat is orgel is toch juist niet gesloopt? Maar netjes naar een plek gebracht waar het weer in volle glorie kan worden gebruikt. Dat had nou net ook met deze balie moeten gebeuren.

  3. Nina

    Dit receptiegebouw vond ik totaal niet uitnodigend en daardoor zijn doel compleet missen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).