Bijzondere toren van 99 procent gebruikte materialen gebouwd in Utrecht Bijzondere toren van 99 procent gebruikte materialen gebouwd in Utrecht

Bijzondere toren van 99 procent gebruikte materialen gebouwd in Utrecht

Bijzondere toren van 99 procent gebruikte materialen gebouwd in Utrecht
Deze toren in Utrecht bestaat voor 99 procent uit hergebruikte materialen. Foto: Inez Faber
Langs het spoor bij station Utrecht Zuilen staat sinds kort een opvallende gele toren. Dit 16 meter hoge gebouw is onderdeel van de uitbreiding van het Hof van Cartesius. Deze circulaire broedplaats is bijna helemaal gebouwd van gebruikte materialen. Het nieuwe hoogste gebouw is deels bekleed met de gele borden die ooit op de NS stations stonden met de dienstregeling.

Langs het spoor bij station Utrecht Zuilen staat sinds kort een opvallende gele toren. Dit 16 meter hoge gebouw is onderdeel van de uitbreiding van het Hof van Cartesius. Deze circulaire broedplaats is bijna helemaal gebouwd van gebruikte materialen. Het nieuwe hoogste gebouw is deels bekleed met de gele borden die ooit op de NS stations stonden met de dienstregeling.

Charlotte Ernst is stedenbouwkundige en een van de initiatiefnemers van het Hof, ze vertelt: “Het Hof van Cartesius is één groot experiment in circulair bouwen. Het is soms even puzzelen, maar we laten zien hoe je ook hogere gebouwen kunt bouwen met gebruikte materialen.” Op dinsdag 13 juli wordt de ‘Boomtoren’ officieel geopend met de leveranciers van de materialen.

De Boomtoren?

De Boomtoren is ontworpen door architect Alessandro Zena (Archifre) en is grotendeels gebouwd van hout. Charlotte: “Het hele gebouw is gemaakt met 99 procent gebruikte materialen. Voor de constructie hebben we speciale houten platen (Cross Laminated Timber) gebruikt, verkregen uit de sloop van een school in Rotterdam. Dit hout is een goed duurzaam alternatief voor beton en steen. De deuren en ramen mét zonneschermen komen uit een woningbouwrenovatie.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Oude perrondelen van station Maarn werden gebruikt voor de bestrating en fundering. Oude gele NS-dienstregelingplaten zijn gebruikt voor de gevel van de Boomtoren. In de omringende gebouwen rusten de balustrades op spoorrails en diverse ateliers hebben treinramen. Deze komen uit een Sprinter die vele jaren reed op het naastgelegen spoor tussen Amsterdam-Utrecht.

Dudok

Het opvallende raam in de voorgevel van de Boomtoren komt uit een garage uit de nabij gelegen Utrechtse buurt Oog in Al. Deze naoorlogse autoshowroom was ontworpen door Dudok, maar moest wijken voor nieuwe sociale woningbouw. Dankzij bemiddeling van de gemeente Utrecht werden in samenwerking met verschillende partijen onderdelen van de gevel gedemonteerd en in de boomtoren geplaatst.

Charlotte: “Mooi dat we een beetje Dudok hebben kunnen hergebruiken in onze Boomtoren. Zo blijft een stukje unieke Utrechtse architectuur toch behouden. Je hoeft als architect niet steeds alles nieuw te maken. Je kunt ook bouwen met wat er al is.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Boomtoren heeft een zijgevel die grotendeels is opgebouwd uit insectenhotels. Architect Alessandro Zena; “De gevel is bekleed met verschillende houten mozaïektegels gemaakt van restmaterialen van ons eigen bouwproces. Deze tegels vormen een schuilplaats voor insecten, vogels en vleermuizen. Mbo-studenten bouwkunde hebben de tegels deels ontworpen en gemaakt.”

Op de begane grond heeft het gebouw een ontmoetingsruimte voor de ondernemers. In de verdiepingen daarboven zit een collectief van jonge gamedesigners met de toepasselijke naam ‘Boomhut’. Opvallende elementen in het interieur zijn de oude consoles van de luchtverkeersleiding van vliegbasis Soesterberg.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hof van Cartesius

Charlotte startte in 2018 het Hof van Cartesius samen met zakelijk leider en zus Bianca Ernst en creatief ondernemer Simone Tenda. De nieuwe gele blikvanger staat in de tweede fase van het hof; 2600 vierkante meter met tientallen nieuwe werkruimtes voor duurzame en creatieve ondernemers. Bianca Ernst: “Het Hof groeit nu door naar totaal 5000 m2 met werkruimtes voor ruim 120 ondernemers.”

“Vaak zijn broedplaatsen tijdelijk. Dan bepaalt een vastgoedpartij die eigenaar is van de grond wanneer de ‘start-ups’ en creatieven weg moeten. Maar het Hof van Cartesius is eigenaar van de grond,” vertelt zakelijk leider Bianca. De grond met de gebouwen uit 2018 is onlangs aangekocht en voor het tweede deel is een eeuwigdurende ondererfpachtovereenkomst afgesloten met het nieuwe Stadmakersfonds. “Dat een broedplaats zelf eigenaar is van de grond is uniek. Zo draagt ‘Het Hof van Cartesius’ bij aan een blijvende, betaalbare werkplek voor creatieven in Utrecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Eind 2021 wordt weer een nieuw paviljoen opgeleverd met nieuwe werkplaatsen, bureauruimtes, een grotere plek voor Buurman Utrecht – de bouwmarkt met gebruikte materialen en boven op het gebouw een daktuin. Er is dan nog 450 m2 grond over om te ontwikkelen. Bianca: “Hoe we dat gaan invullen bepalen we samen met alle ondernemers van het Hof van Cartesius die in een coöperatie zijn verenigd. Eerst gaan we genieten van onze nieuwe plek die wel zelf hebben gebouwd.”

18 Reacties

Reageren
  1. stefan

    mooi initiatief, maar wat een lelijk ding…

  2. Otto Nelemans

    Geweldig. Eindelijk weer eens mooi creatief nieuws over Utrecht. Het is mooi, waarschijnlijk comfortabel en een origineel signaal naar het misbruik van zo veel overbodige en niet duurzame materialenmaterialen. Ik zou zeggen uitbreiden die plek. Over schoonheid valt te twisten is een dooddoener richting Stefan, maar dat lelijk ook ook mooi kan zijn wordt hier wel bewezen. Ik denk alleen wat gaat er gebeuren wanneer we met Beaufort 10 te maken krijgen?

  3. Martin

    Geweldig, creatief. origineel. Ik ga gauw kijken, heel bijzonder. Complimenten voor al die mensen die met elkaar de toren hebben ontworpen en gebouwd!
    N.b. helemaal niet lelijk, fascinerend om naar te kijken.

  4. Cato

    heel goed initiatief! Om als voorbeeld te dienen dat doet volgen zou het goed zijn als aan het verhaal wordt toegevoegd dat het voldoet aan de bouwregelgeving. Anders blijft het bij een lovenswaardig experiment.

  5. Fiederelsje

    Leuk maar niet mooi. Maar: Hoe onderhoud je zoiets? Over niet al te lange tijd valt het uit elkaar, verrot of uitgedroogd hout. En dat is jammer. Overigens wordt er wereldwijd gebouwd met restmaterialen. Kijk maar naar de sloppenwijken rond grote steden.

  6. JM

    Vorige week ben ik voor het eerst in het hof van Cartesius gaan kijken en ik was zeer aangenaam verrast. De anarchistische sfeer voelt weldadig aan in dit overgereguleerde land.
    Na een kort gesprek met enkele initiatiefnemers vind ik dat het huidige hof een flinke uitbreiding verdient. Van mij mag het nu al ietwat chaotisch ogende industrieterrein verbouwd worden tot een wijk waar ook gewoond wordt, waar naast `welstandsvrije’ circulaire woningen en woonarken nog meer terrasjes zijn dan alleen dat van De Leckere en waar je kunt eten in een restaurantje dat met ter plekke gekweekte voeding kookt. Dan wordt het Cartesiusgebied als inspirerend en zich onderscheidend geheel een wijk waar je als Utrechter graag naar toe wilt.

  7. Y

    Ik vind het mooi!

  8. Marcel Gieling

    Geweldig origineel project en bouwwerk. Love it!

  9. Chris

    Initiatief is goed maar het `welstandsvrije” is erg zichtbaar. Om het gebouw heen (hof van Cartesius) is het al jaren een grote puinhoop van verzamelde oude/te gebruiken materialen. In die zin echt een proeftuin. Het verzamelen, waar maar een deel van wordt gebruikt en een deel in een ander project (wat over een aantal maanden/jaren van pas komt) geeft veel rotzooi. Misschien een idee om dit verzamelen/tbv hergebruik ordelijk onder te brengen bij een specialist die onderdeel wordt van de cyclus van circulair bouwen.

  10. Uuutje

    De conservatieve reaguurder is weer eens negatief.

    Niets van aantrekken. Het is gewoon mooi en blijft ook mooi1 Wat mooi of lelijk is, is vaak persoongsgebonden (en aangepraat; of hangt met status samen) Je mag best zien dat het van een bepaald materiaal gemaakt is en dit materiaal veranderd, verweerd. Het is ook eenvoudig te vervangen mocht het nodig zijn.

    Mensen hebben niet het eeuwige leven. Gebouwen hoeven dit ook niet te hebben. Mensen moeten eens stoppen met over hun gedrag heen regeren. Het doet er immers niet toe.

  11. Uuutje

    @ Chris

    Nee, het was een mooi industrieterrein. Sjongejonge. Wat een flauwekul kraam jij uit.

  12. Gerard

    Het gebouw is origineel en gewoon prachtig (naast duurzaam). Je komt ogen tekort. Fantastisch initiatief !

  13. CorrieGM

    Heerlijk! We moeten binnenkort maar eens gaan kijken.

  14. Laurens

    Ik vind het er ook gaaf uitzien!

    Diversiteit aan bouwwerken maakt een stad juist interessant en inspirerend.

  15. Frank

    Prachtig en Fantastisch! en wat een respect voor deze vastgoedvrouwen die in een traditionele vastgeroeste grijze mannen bouwwereld taboes en nog belangrijk de keten doorbreken! Zou veel waardering voor dit soort initiatieven en pioniers moeten zijn om zo de transitie van de lineaire naar de circulaire economie te versnellen en te stimuleren! Gemeente/overheid open je ogen; dit moet (financieel) meer gesteund worden! Waarde aan bestaand materiaal toe kennen en belastingvoordeel voor herbruik ervan! I.p.v. onze fossiele grondstoffen uit te blijven putten.
    Niets meer dan lof en complimenten!

  16. Nina

    Het ziet er zeker mooi uit.

    Het idee is natuurlijk niet nieuw; krottenwijken worden ook duurzaam gebouwd met alles wat maar voor handen is.

  17. Pee

    Dit hoort thuis op een bouwspeelplaats waar hutten worden gebouwd.
    Spuug lelijk.

  18. Riek

    Wat een bijzonder gebouw, waar veel aan te zien/ te beleven valt. Benieuwd hoe de insectenhotels bevolkt gaan worden. Weer een passende circulaire uitbreiding van Het Hof. Complimenten!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).