Bijzondere videobeelden in kleur van Utrecht in 1917 Bijzondere videobeelden in kleur van Utrecht in 1917

Bijzondere videobeelden in kleur van Utrecht in 1917

Bijzondere videobeelden in kleur van Utrecht in 1917
Op Youtube zijn bijzondere videobeelden gepubliceerd van Utrecht in het jaar 1917. De oorspronkelijk zwart-wit beelden zijn met behulp van software ingekleurd.

Op Youtube zijn bijzondere videobeelden gepubliceerd van Utrecht in het jaar 1917. De oorspronkelijk zwart-wit beelden zijn met behulp van software ingekleurd.

De video komt uit het archief van Beeld en Geluid. De beelden zijn door ‘Rick’ op zijn Youtube-account geplaatst. De video is gestabiliseerd, de snelheid is gecorrigeerd, contrast is aangepast en door middel van software zijn de beelden ingekleurd.

Op de video is onder meer het Vredenburg te zien, de oude tram, de Kanaalstraat, Oudegracht en de Domtoren.

34 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Werkelijk adembenemend. Wat een prachtige en unieke beelden, met smaakvolle muziek eronder. Vakwerk van de bovenste plank.

  Buitengewoon opvallend hoezeer we verslonst zijn in een eeuw tijd trouwens. Overal zie je gedestingeerde kledij en tot in de puntjes verzorgde dames en heren. Tegenwoordig zie je volwassen mannen in trainingsbroeken en sportschoenen rondlopen met een baard van een week oud.

  Vroeger was niet alles beter, maar de kledingsmaak…

 2. Utrechter

  Fantastische beelden en opmerkelijk dat zelfs met enige historische kennis sommige plekken maar moeilijk te herkennen zijn. En heerlijk die trammetjes door de stad.

 3. Koel Hoofd

  Persoonlijk heb ik niets met ingekleurde zwart-wit film.
  Het maakt wel dingen weer levend voor de 3D HD full colour experience generatie.
  De kwaliteit van die oude filmbeelden is indrukwekkend, geeft mooi beeld hoe de wereld 100 jaar geleden was. Super duurzame mode, handgemaakt van natuurlijke materialen, en men moest er ook lang mee doen ook.
  Trams en bruggen die nog open konden…
  Dat maakt het ook volkomen belachelijk dat onze nieuwste trambaan €65.000/m moest kosten en nog steeds niet volgens planning rijdt.

 4. BdV

  Geweldig, zeer sfeervol filmpje!

 5. Katja

  Normaal gedrag is niet zo moeilijk.

 6. Rob H.

  Dat de Utrecht gesloopt is, dat is zonde, maar dat ze destijds, voor de Jaarbeurs, de Fruithal en de Korenbeurs gesloopt hebben, dat is echt eeuwig zonde. De destructie is van alle tijden.

 7. Hadjememaar

  Mooi filmpje inderdaad. Best druk op straat, vooral veel voetgangers en handkarren.

  @Scherpschutter mensen gingen weliswaar beter gekleed, maar minder gewassen over straat. Ik weet wat ik liever zie(ruik), een fris gewassen dude in een trainingspak of een gesoigneerde heer in een stinkend, niet passend wollen kriebelpak.

 8. Wouter

  Waarschijnlijk ziet een ambtenaar van de gemeente dit filmpje, die op 4:00 denkt: Wacht eens even, die klimop tegen dat huis…is dat geen beschermd stadsgezicht?

  Mooie beelden! 🙂

 9. WvR

  @Hadjememaar:
  Wat ik het meeste ruik in de stad zijn geen “fris gewassen dudes”, maar mensen die hele bussen goedkope deodorant over zich heen leegspuiten. In sommige, en ergste gevallen zijn ze daarnaast niet citroentjefris gewassen, wat een dodelijke geurcocktail van goedkope deo + zweet oplevert.

  Maar ik was er in 1917 nog niet bij, misschien was het toen nog erger 😉

  Maar mooi filmpje inderdaad, en daarnaast eens met @Koel Hoofd wat betreft het inkleuren: Jammer, voor mij niet nodig.

 10. BB

  Hoewel ik de stad aardig ken, zijn er toch een hoop plekken die ik niet thuis kan brengen.. Bijzonder hoe de stad veranderd is. Zou leuk zijn om een ‘kijkwijzer’ te hebben 🙂

 11. Uuutje

  Koel Hoofd weet waarschijnlijk niet dat heel veel film rond 1900 al ingekleurd en wel in de bioscopen te zien was (het goede oude handinkleurwerk), maar dat vaak alleen zwart-wit-kopieën bewaard zijn gebleven. Oftewel. Er wordt hier weer eens wat geroeptoetert door mensen zonder enige kennis van zaken.

 12. De Baliekluiver

  @BB; Wanneer u de film stop zet ziet u onderin de lokatie.

 13. Jolanda

  Prachtig wonderschoon.
  Wat mij opviel is dat bijna iedereen een hoofddeksel ophad. Een pet, rieten hoedje, hoge hoed, vrouwen ook, maar dan weer geen petten. 😉
  Verlangt stiekem terug naar doe tijd.

 14. Fred

  Die houten eenlaags gebouwtjes met die uithangborden lijken me te horen bij de eerste jaarbeurs, die ook toen al in Utrecht werd gehouden op ondermeer het Vredenburg. Daar passen dan ook prima de beelden van de Korenbeurs bij, die zo goed herkenbaar is aan de typische vormgeving en de lichtere kleur van bepaalde stenen in de gevel. Dat gebouw heb ik natuurlijk nooit in het echt gezien, maar het Utrechts Archief heeft er veel foto’s van. Het gebouw werd wat later gesloopt voor de nieuwbouw van de Jaarbeurs aan de Rijnkade.

 15. Fred

  Die (neergaande) brug waar trams overheen rijden lijkt me de brug over de Catharijnesingel met aan de rechterzijde de toegang tot het Vreeburg. Als herkennispunten koos ik : tram over de beweegbare brug naar het Centrum, winkelpand op de achtergrond, brugwachtershuisje, straat langs het water.

 16. Fred

  De opname van de Servetstraat is in oosterlijke richting en niet in westelijke richting. Dat is te zien omdat de Domtoren op de achtergrond gezien is lang de winkels in de Servetstraat, die winkel stonden (en staan) niet op het Domplein.

 17. Len

  Ah de oude vertrouwde samenleving zonder mondkapjes en 1,5 meter afstand, al weer 100 jaar geleden. Wat gaat de tijd toch hard.

 18. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje wordt hier helemaal warm van! Magnifiek gedaan!

 19. Dave

  Wat een stad, wat een liefde voel ik voor de stad waar ik geboren en opgetogen ben.

 20. Peet

  Prachtig!

 21. Justin

  Voor iedereen die geïnteresseerd is in gerestaureerde oude beelden, naast Rick is Dennis Shirajev is een aanrader. Hij maakt gebruik van AI en algoritmes voor neurale netwerken. welkom in de toekomst 🙂
  https://www.youtube.com/c/DenisShiryaev/videos

 22. Justin

  Op YT staat een mooie tijdstamp wanneer welke plek in beeld komt

 23. Henry

  Tip: zet de ondertiteling aan. Niet alle locaties zijn blijkbaar bekend, maar wel een aantal.

 24. 19Bentje48

  Ontroerend zo een blik op een veranderd Utrecht. Smaakvolle muziek. Ik kan het zeer waarderen, maar voel melancholie.

 25. 19Bentje48

  Origineel opgesnord
  https://openbeelden.nl/media/966284/Utrecht_tijdens_1e_Jaarbeurs_HD.en

 26. herman

  Leuk dat ruim 100 jaar geleden ook al gelikte (versierde tram :)) filmpjes werden gemaakt. Das heel wat lastiger met filmrolletjes en een grotere camera dan nu met een mobiel al dan niet in combi met een drone.

 27. Koel Hoofd

  @19Bentje48
  Ken die beelden van het UTrechts archief, die hebben meer beeldmateriaal.

  @Uuutje
  Kijk even naar die link van 19Bentje48, is leerzaam

 28. wollie

  zweefbaan wuppertal, 1902: https://youtu.be/EQs5VxNPhzk

 29. Teunis

  3:21 is niet langs de Neude, maar langs het Vredenburg, want je ziet links de hoek met de Willemstraat. Op 3:29 verspringt het beeld even en komt Magazijn Voorwaarts (vervangen door Hotel Smits) in beeld.

 30. hb

  Mooie beelden. Vooruitgang brengt kleur. Wat meteen opvalt is hoe schoon de straten zijn, Geen zwerfafval en niet een wereld die in al zijn facetten disposable is. Centrum was toen kennelijk nog plek waar je op je paasbest iets ging kopen (bedden, matrassen!) Nu heeft de oude stad meer weg van één groot food-court. Was het toen beter? In de rest van Europa woedde ‘de grote oorlog’, waar NL zich buiten probeerde te houden, en al die mensen op beeld zijn zich nog niet bewust van de ‘Spaansche griep’ die een jaar later door het land raasde.Hoe betrekkelijk is de voortuigang..

 31. Ton

  Let wel, dit is Utrecht tijdens de eerste Jaarbeurs en niet het alledaagse Utrecht uit 1917.
  Daarom is het extra druk in de stad. En waren er misschien ook meer ‘verzorgd’ geklede mensen (de handelaren die voor de beurs naar Utrecht kwamen).

 32. Ton

  @ 19Bentje48
  Bedankt. Het origineel is minstens zo mooi !

 33. Ton

  @ Jolanda
  Ik zie zeer veel petten: 1:15 tot 1:40 bijvoorbeeld.

 34. Ton

  De stad was toch niet overal zo schoon en mooi. Geheel onverwacht zit er toch ook een beeld in van de ‘achterzijde’. 2:50

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).