Bijzondere wetten voert een vuile oorlog tegen portier Elwien Bendanon | Bijzondere wetten voert een vuile oorlog tegen portier Elwien Bendanon – De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere wetten voert een vuile oorlog tegen portier Elwien Bendanon

Elwien Bendanon is portier. Een van de mannen die de nachtelijke horeca in de gaten houdt en daardoor vaak een zegen is voor meiden die gezellig willen stappen. Ik heb me wel eens over dit fenomeen verbaasd, de enige portier die ik kende was Fredje van de Woolmooloo. Hij staat daar nog steeds. Nu heeft elke kroeg zijn bouncer. Jammer dat het nodig is, maar het is niet anders.

Elwien Bendanon is portier en ik ken hem.

De laatste keer dat ik hem sprak, was tijdens de wedstrijd FC Utrecht-NAC. Hij zat met zijn kinderen op de tribune en ergerde zich aan het doorgeslagen gedrag van supporters om hem heen. Ik had het idee dat hij zijn kinderen liever had thuisgelaten. Elwien houdt niet van gedoe en ruzie. En dat is één van de redenen dat hij een graag gezien portier in Utrecht is. Of nee, ik moet schrijven “een graag gezien portier was”. Elwien zit sinds anderhalf jaar werkloos thuis. Zijn vergunning werd ingetrokken na een incident bij café De Kneus in de Nobelstraat. Elwien loste met een collega een probleem op straat op. De collega ging buiten zijn boekje en tegen hem werd aangifte gedaan.
Het intrekken van de vergunning leek een foutje en camerabeelden zouden dat aantonen. Maar helaas de camerabeelden waren verdwenen voordat de politie ze kon zien. Of wilde de politie ze niet zien? Het lijkt er op.
Ik heb het “dossier Bendanon” gezien en je weet niet wat je leest. Wat begon als een misverstand is uitgegroeid tot een vuile oorlog tussen bijzondere wetten en portier. “Ik geloof nog steeds in rechtvaardigheid”, zei Elwien tegen mij. Waar hij dat vertrouwen vandaan haalt, is me onduidelijk. Al anderhalf jaar dringt hij aan op een rechtzaak waarin hij zijn gelijk kan halen. Het lukt maar niet. Zijn advocaat de Leon wordt wanhopig van het getraineer van justitie. Elwien belt ongeveer elke week met de rechtbank met de vraag wanneer zijn zaak dient. En elke keer is het antwoord: geen idee.
DUIC heeft de afgelopen weken diverse keren dezelfde vraag gesteld aan het Openbaar Ministerie. We zouden worden teruggebeld. Het is nooit gebeurd.
Waar heeft Elwien (getrouwd, twee schoolgaande kinderen) dit aan te danken? Collega’s van hem denken dat zijn gevoel voor rechtvaardigheid hem nu opbreekt. Hij is wel eens kritisch geweest over agenten en hij heeft die kritiek ook op het hoofdkantoor gemeld. Voorbeeld: een meisje steelt een jas in café de Kneus en Elwien houdt haar aan. Vervolgens blijkt in het bijzijn van een agent dat het meisje zelfs nog een tweede jas heeft gestolen. De aanwezige agent vindt het allemaal prima, laat het meisje gaan en meldt op het bureau dat er niets aan de hand was in De kneus.
Dit verhaal is in de krant gekomen en dat heeft de populariteit van Elwien op het Paardenveld niet verhoogd. Elwien heeft meer aan de kaak gesteld en weer werd het genegeerd. DUIC zal binnenkort het dossier online zetten. Gisteren heeft Elwien aangifte gedaan van meineed tegen twee Utrechtse agenten bij het Bureau Veiligheid, Integriteit & Klachten. Daarmee lijkt de deksel van de beerput open te gaan.

Elwien Bendanon is portier en ik ken hem. Elke dag vraagt hij zich af waarom hij niet meer mag werken. Waarom hij straks het schoolgeld van zijn kinderen niet meer kan betalen. Terwijl hij op de bank zat, stond de van ernstige mishandeling verdachte Badr Hari gewoon te kickboksen voor zijn geld. Hari stond voor de rechter, Elwien zou het graag willen. Het openbaar ministerie heeft even geen tijd voor hem. Mijn verzoek aan Aleid Wolfsen, rechter van origine, praat met Elwien en zijn advocaat en haal de onderste steen boven. U bent het aan uw stand verplicht. Er is in deze stad echt meer aan de hand dan de start van de Tour de France. Elwien gelooft nog steeds in rechtvaardigheid. Ik twijfel.

9 Reacties

Reageren
 1. Erik jan

  Wat een verhaal !
  Ik heb het verhaal met buikpijn gelezen !
  Het feit dat Elwien in rechtvaardigheid gelooft vind ik bijzonder knap onder deze omstandigheden en geeft mij het geloof om mee te strijden tegen dit ongelooflijke onrecht tegen hem en zijn gezin .
  Ik zou zeggen “Utrecht ” laat je horen !!
  Sterkte

 2. Erik jan

  Wat een verhaal !
  Ik heb het verhaal met buikpijn gelezen !
  Het feit dat Elwien in rechtvaardigheid gelooft vind ik bijzonder knap onder deze omstandigheden en geeft mij het geloof om mee te strijden tegen dit ongelooflijke onrecht tegen hem en zijn gezin .
  Ik zou zeggen “Utrecht ” laat je horen !!
  Sterkte

 3. Ronald

  Wat een haast ongelooflijk verhaal, zeg… Ik ben erg benieuwd naar de rest van de inhoud van die beerput.
  Hopelijk zijn er nog genoeg professionals bij justitie die kunnen zorgen voor eerlijkheid (…)

 4. Bouncer

  Ja het is idd een wespennest in Utrecht.

  Ik heb Elwien gesproken maar het is te gek om los te lopen. Dat er mensen zijn die op het bureau bij verschillende afdelingen die voor ons portiers kunnen en mogen beslissen om wel of niet te werken. Maar goed wij hebben deze mensen nodig om te kunnen en mogen werken. Het vergunning om te mogen werken word nog steeds door het ministerie in Den Haag en in samenwerking met deze afdelingen daar afgegeven.

  Nu maar kijken eerder hopen dat ze hier van Duic, inderdaad het hele dossier gaan neerzetten. Maar aan de andere kant hoop ik voor Elwien dat de rechtszaak snel komt.

  Ik denk dat het nu dan ook verstandig zal zijn dat de burgemeester gaat ingrijpen en het dossier gaat bekijken en doen wat een burgemeester moet doen. Er zijn voor zijn burgers.

 5. kees van oosten

  Mijn ervaring met Bijzondere Wetten is dat de burgemeester (ook Wolfsen) daar niets tegen durft te ondernemen. Een staat in de staat met onzichtbare ambtenaren.

 6. Ben

  Ik kan niet wachten tot het volledige dossier openbaar is. Wie dan de beerput nog wil dempen, kan een olie tanker bestellen. Dan zal het niet lang duren eer er kamer vragen komen. Zoals altijd master, dont give up.

 7. Toine Goossens

  @ Michael,

  Ik ben reuze benieuwd naar het dossier. Als het zo zit als je schetst is dit een ernstige schending van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Ik krijg het idee dat veel overheidsdienaren geen benul hebben dat die beginselen er zijn en dat zij verplicht zijn daarnaar te handelen.

  Je moet er van op aan kunnen dat iedereen zich gedraagt naar de ethiek en de moraal die er van hem/haar verwacht mag worden. Dat is vertrouwensgedrag, de basis van een democratie. Politici en overheidsdienaren dienen daar leidend in te zijn en dat zijn zij nog te vaak niet.

  P.s. Als het niks uithaalt kunnen we nog altijd in beroep gaan bij ‘Kannie waar zijn’.

 8. kifuma

  Geachte burgemeester Wolfsen,

  A.U.B kom in aktie voordat u vertrekt ?

  MVG,

  Kifuma

 9. Wim

  Volgens mij wordt hij bijgestaan door een strafrecht advocaat en dat die wacht op de agendering van de strafzitting . Het lijkt me dat hij een advocaat nodig heeft met verstand van bestuursrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).